Tak konečne som sa rozhodol, aký foťák si kupím. Bude to Nikon D300, lebo sa mi zdá, že je to to najelpšie, čo v danej triede momentálne na trhu je. Zvažoval som aj Canon EOS 50D - ale Nikon je profesionalnejší prístroj aj má lepšie tesnenie. Teraz sa potrebujem rozhodnúť pre dobrý základný objektív. K nemu si časom dokupim Nikon AF 85/1,8 DA na portrety. Uvažujem nad Nikon AF-S 16-85/3.5-5. 6 G DX VR ED a Nikon AF-S 18-200/3,5-5, 6G DX VR IF-ED, ktory ma podla vas lepsiu kvalitu obrazu ?
kup si take, aby si ich mohol pouzit aj na full frame, ver, ze usetris. Inac 14-24 je genialny objektiv. jeden z najlepsich na ake som kedy fotil. Inac portretovka je dobry aj 105 f2,8, kresli ostro od plnej clony a navyse aj po kraje! Par excelence! Pockaj si buduci rok na novu 70-200 a mas postarane. Ked potom do buducna prejdes na vyssie, nemas problemy. A na Tamron sa zvysoka vyprdni. Nekupuj ine ako originalne objektivy. Toto je dobra srdecna rada. Ja som sa ich vsetkych pozbavoval. Vzdy problem s ostrenim, vinetacia, chromaticke vady a hlavne pri seriovom snimani uplne nevhodne.
kup si take, aby si ich mohol pouzit aj na full frame, ver, ze usetris. Inac 14-24 je genialny objektiv. jeden z najlepsich na ake som kedy fotil. Inac portretovka je dobry aj 105 f2,8, kresli ostro od plnej clony a navyse aj po kraje! Par excelence! Pockaj si buduci rok na novu 70-200 a mas postarane. Ked potom do buducna prejdes na vyssie, nemas problemy. A na Tamron sa zvysoka vyprdni. Nekupuj ine ako originalne objektivy. Toto je dobra srdecna rada. Ja som sa ich vsetkych pozbavoval. Vzdy problem s ostrenim, vinetacia, chromaticke vady a hlavne pri seriovom snimani uplne nevhodne.
jake, viem, ze su vianoce a vianocny punc je na neodolanie, ale tak no, v malych davkach :-D :-P
doteraz som mal 2x sigma macro (50 a 105), tokina 12-24/4, tamron 17-50/2.8 a 100% spokojnost, ziadne problemy s ostrenim, vinetaciou, chromatickymi vadami a aj pri 8fps uplne super.
momentalne skusam tamron 17-35/2.8-4 na FF za 1/5 ceny Nikkoru a relativna spokojnost. na plnu dieru to ideal nie je, ale po zacloneni super.
No ja si teoreticky mozem kupit fullframe aj hned. Rozmyslal som nad Canon EOS 5D mk. II ... spolu s objektivom 24-105/4L ho maju na bestcena.sk za 80 000,- co je myslim si, ze dobra cena. Len neviem ako je to s kvalitou tohto fotaku.Resp. oplati sa mi teraz kupit D300ku naucit sa s nou poriadne fotit a neskor si kupit FF alebo si mam rovno kupit FF dufajuc, ze mi vydrzi X rokov a budem fotit rovno s FF ... som amater, ale mozem si dovolit lepsi fotak, len zase musim pozerat na to, ci sa mi az taky dobry fotak oplati kupit. Zase ked si vezmete, ked ma niekto stredny format, tak ani tych 21 Mpx co ma Mark II sa nemoze rovnat detailom stredneho formatu ... ked takto pojdem dalej, musel by som dat 20 000 € za fotak, ktory bude uplne super. Cize moja otazka je .. aky kvalitny fotak potrebujem na to, aby som s nim mohol fotit slusne portrety, krajinu a momentky ...? Ked si teraz kupim fotak, tak chcem, aby mi zopar rokov vydrzal,nie, aby som ked budem lepsi fotograf o rok musel kupovat novy ....
No ja si teoreticky mozem kupit fullframe aj hned. Rozmyslal som nad Canon EOS 5D mk. II ... spolu s objektivom 24-105/4L ho maju na bestcena.sk za 80 000,- co je myslim si, ze dobra cena. Len neviem ako je to s kvalitou tohto fotaku.Resp. oplati sa mi teraz kupit D300ku naucit sa s nou poriadne fotit a neskor si kupit FF alebo si mam rovno kupit FF dufajuc, ze mi vydrzi X rokov a budem fotit rovno s FF ... som amater, ale mozem si dovolit lepsi fotak, len zase musim pozerat na to, ci sa mi az taky dobry fotak oplati kupit. Zase ked si vezmete, ked ma niekto stredny format, tak ani tych 21 Mpx co ma Mark II sa nemoze rovnat detailom stredneho formatu ... ked takto pojdem dalej, musel by som dat 20 000 € za fotak, ktory bude uplne super. Cize moja otazka je .. aky kvalitny fotak potrebujem na to, aby som s nim mohol fotit slusne portrety, krajinu a momentky ...? Ked si teraz kupim fotak, tak chcem, aby mi zopar rokov vydrzal,nie, aby som ked budem lepsi fotograf o rok musel kupovat novy ....
kup radsej D300 a ktomu dobry objektiv. ak mas dost penazi a nebojis sa vahy, tak kup 24-70/2.8, aby si po prehode na full frame mal zakladak.
ale varujem ta, D300+grip+24-70+sb-900 je tak do 3 kil ;) :-D
Nikon oznamil, ze bude pre full frame tento objektiv novy, nakolko stary je spiskovy, ale vhodnejsi na DX format. Ma dost velku vinetaciu,... skratka sice lepsi ako nahrady ale aj tak to pyta elitu. Udajne by mal byt predstaveny 1.kvartal 2009. Tiez nanho cakam, nemam zatial toto ohnisko, nakolko fotim na D700 a chyba mi to trochu. Ale radsej pockam ako vyhadzovat koruny,... a pardon eurace.
Ak mas prebytok penazi, tak nebudem brat ohlad na financie a radim asi takto (tiez to chcem tak urobit):
1. Kup si Nikon D700 s bateriovym gripom, na reportaze genialny fotak kvality D3 a nekompromisna obrazova kvalita. Zial, Canon nic take v tej cene momentalne nema.
2. Hassalblad 39 je ultimativny fotak. Nan stacia 2 maximalne 3 pevne skla.
Canon 5D MII je supar fotoaparat, foti dobre. V podstate kompromis , ale na reportaze to moc neni. Krajinky, studia vyborne.
Takato kombinacia Ti staci na 10 rokov, a stoji v sume okolo mega.
Mam obchodnu politiku, ze (hovorim len o sebe!), ze radsej si vezmem raz za cas spickovy objektiv a postupne dokupujem. Nedovolim si tvrdit, ze sigma, tamron a tokina su zle znacky. foti to dobre. avsak originaly nikonu su niektore genialne objektivy. vzal som si 14-24 f2,8 a to je proste fenomenalne sklo. Za nim 105 f2,8 a to tiez. obcas robim so svetlom a tieto dva zvladaju dokonca protisvetlo v priamom zabere bez akychkolvek problemov. da sa s tym krasne pohrat. su to sice extremy, ale fotky su velmi specificke a nadhera. toto zial (hlavne kvoli cene) alternativy vacsinou ponuknut nedokazu. celkom pouzivam len 2 - š objektivy a oplati sa davat peniaze do toho, co ti prinesie radost. zena mi hovori, ze som prilis nadherny, ale pokial chces akt v protisvetle pri mori pred vychodom (alebo zapadom slnka) tak s inym to proste nanafotis. fyzika robi svoje. povodna vybava bola u mna sigma a tamron, bol som velmi spokojny. ale tuzba fotit lepsie a lepsie prinasa nove naroky.inak najlepsie objektivy (mal som chvilu pozicane) boli Carl-Zeiss. Brutalita. V uplnom extreme (mal som 70-200 a 180) neuveritelne ostrenie a spickova kvalita. Zial ukrutne drahe a rozdiel sa prejavi len pri niektorych pripadoch, takze sa neoplati dat skoro 100-ku za kazdy. Slintam po Hasselblade, chcem predat vybavu Canonu a nechat len Mikon a jedno H. Snad sa buduci rok podari.
P.S: Zabudol som ti afka pripisat, ze prave objektivy boli u mna dovodom prechodu z Canonu na Nikon. Prave protisvetlo a extremy Nikon zvlada o nieco lepsie, nerobili zavoj a odlesky. S ostrenim tiez lepsie a hlavne bleskovo. Myslim, ze 51 - bodovy system, ktory ma Nikon je momentalne to najlepsie, co na trhu vobec je.
ešte by ma zaújimalo ako to je z energiou na D300 pretože nikde som videl aj klasické nimh batérie a niekde aj akumulátor... dá sa to menit?? alebo ako to je
zdravím prišla som si sem k vám po radu, chcem prejsť z kompaktu na zdrkadlovku, som absolútny začiatočník a chcem fotiť hlavne naše aktívne dieťa. Po naštudovaní základných vecí som došla k záveru, že by som si kúpila telo nikon d3000 / za 199e/ a k tomu objektív Nikon AF-S 50mm F1,8G. Myslíte, že je to dobrá voľba? Môj švagor /fotenie má ako koníček/ aj predavač v obchode ma dnes presviedčali, aby som si kúpila seťák D3000 + 18-55mm VR /za 279e/ , vraj za takú cenu neni o čom...tak teraz neviem...poradíte? dikes
zdravím prišla som si sem k vám po radu, chcem prejsť z kompaktu na zdrkadlovku, som absolútny začiatočník a chcem fotiť hlavne naše aktívne dieťa. Po naštudovaní základných vecí som došla k záveru, že by som si kúpila telo nikon d3000 / za 199e/ a k tomu objektív Nikon AF-S 50mm F1,8G. Myslíte, že je to dobrá voľba? Môj švagor /fotenie má ako koníček/ aj predavač v obchode ma dnes presviedčali, aby som si kúpila seťák D3000 + 18-55mm VR /za 279e/ , vraj za takú cenu neni o čom...tak teraz neviem...poradíte? dikes
50mm ti bude asi dost dlhe ... budes musiet mat odstup do aktivneho dietata 18-55 je fajn, ale v horsich svetelnych podmienkach asi bude mat problemy skus sa pozriet napr po Tamron 17-55/2.8
50mm je prilis dlhe ohnisko do interieru na dieta. Ked uz, tak radsej 35mm f/1.8. Setak na ucenie sa staci, hlavne je univerzalnejsi svojim rozsahom ohnisk. V interieri ti vsak jeho svetelnost stacit nemusi, teda, ak teda neplanujes fotit so vstavanym bleskom (niekto je spokojny aj s takymi fotkami) BTW: trochu si ale netrafila temu, medzi D300 a D3000 je rozdiel niekolko kvalitativnych tried (konkretne najvyssi a najnizsi model APS-C DSLR
Základný objektív na Nikon D300
porozmyslaj aj nad tamronom 17-50/2.8 a pozri bazare, ludia sa po prechode na D700/D3 zbavuju Nikkor 17-55/2.8 za slusne peniaze
doteraz som mal 2x sigma macro (50 a 105), tokina 12-24/4, tamron 17-50/2.8 a 100% spokojnost, ziadne problemy s ostrenim, vinetaciou, chromatickymi vadami a aj pri 8fps uplne super.
momentalne skusam tamron 17-35/2.8-4 na FF za 1/5 ceny Nikkoru a relativna spokojnost. na plnu dieru to ideal nie je, ale po zacloneni super.
ale varujem ta, D300+grip+24-70+sb-900 je tak do 3 kil ;) :-D
1. Kup si Nikon D700 s bateriovym gripom, na reportaze genialny fotak kvality D3 a nekompromisna obrazova kvalita. Zial, Canon nic take v tej cene momentalne nema.
2. Hassalblad 39 je ultimativny fotak. Nan stacia 2 maximalne 3 pevne skla.
Canon 5D MII je supar fotoaparat, foti dobre. V podstate kompromis , ale na reportaze to moc neni. Krajinky, studia vyborne.
Takato kombinacia Ti staci na 10 rokov, a stoji v sume okolo mega.
1,6 sa používa pri canonoch.
prišla som si sem k vám po radu, chcem prejsť z kompaktu na zdrkadlovku, som absolútny začiatočník a chcem fotiť hlavne naše aktívne dieťa. Po naštudovaní základných vecí som došla k záveru, že by som si kúpila telo nikon d3000 / za 199e/ a k tomu objektív Nikon AF-S 50mm F1,8G. Myslíte, že je to dobrá voľba?
Môj švagor /fotenie má ako koníček/ aj predavač v obchode ma dnes presviedčali, aby som si kúpila seťák D3000 + 18-55mm VR /za 279e/ , vraj za takú cenu neni o čom...tak teraz neviem...poradíte? dikes
prišla som si sem k vám po radu, chcem prejsť z kompaktu na zdrkadlovku, som absolútny začiatočník a chcem fotiť hlavne naše aktívne dieťa. Po naštudovaní základných vecí som došla k záveru, že by som si kúpila telo nikon d3000 / za 199e/ a k tomu objektív Nikon AF-S 50mm F1,8G. Myslíte, že je to dobrá voľba?
Môj švagor /fotenie má ako koníček/ aj predavač v obchode ma dnes presviedčali, aby som si kúpila seťák D3000 + 18-55mm VR /za 279e/ , vraj za takú cenu neni o čom...tak teraz neviem...poradíte? dikes
18-55 je fajn, ale v horsich svetelnych podmienkach asi bude mat problemy
skus sa pozriet napr po Tamron 17-55/2.8
Setak na ucenie sa staci, hlavne je univerzalnejsi svojim rozsahom ohnisk. V interieri ti vsak jeho svetelnost stacit nemusi, teda, ak teda neplanujes fotit so vstavanym bleskom (niekto je spokojny aj s takymi fotkami)
BTW: trochu si ale netrafila temu, medzi D300 a D3000 je rozdiel niekolko kvalitativnych tried (konkretne najvyssi a najnizsi model APS-C DSLR
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa