Výrazom bokeh (z jap. boke ぼけ - „rozostrenie“) sa vo fotografii označujú estetické kvality častí snímok, ktoré sa nachádzajú mimo roviny ostrosti. Vzhľad a tvar rozptylových krúžkov (oblastí, do ktorých sa zobrazí nezaostrený bod) ovplyvňuje veľké množstvo faktorov, mimo iných konštrukcia objektívu, tvar a počet lamiel clony a nastavené zaclonenie.
Za príjemne pôsobiace sú obvykle považované rovnomerne osvetlené rozptylové krúžky s neostrými okrajmi, rušivo naopak pôsobia ostro ohraničené mnohouholníky, ktoré vznikajú pri výraznejšom zaclonení, ak má clona v objektíve malý počet lamiel; tento efekt do istej miery obmedzuje použitie zakrivených lamiel. Samotná veľkosť otvoru clony samozrejme ovplyvňuje aj hĺbku ostrosti, takže čím viac je clona otvorená, tým sú rozptylové krúžky väčšie. Efekt je možné dosiahnuť aj úpravu obrázku v grafickom editore.
Laicky povedané je to charakter rozostreného obrazu mimo rovinu zaostrenia,teda to rozmazané,čo je za objektom ,na ktorý je zaostrený.
Je to jedna z vecí ,ktoré sa napr.hodnotia pri objektívoch...keď sa napíše napr.,že tento objektív má pekný bokeh.
Zvycajne maju pekny bokeh-roptyl obrazu mimo roviny ostrosti skla s nativne nizkou hlbkou ostrosti, teda skla s vysokou svetelnostou, dajme tomu od dlzky 50mm a viac. Nie sirokace. Toto plati 2-nasobne na zoom sklach v beznom rozsahu 28-80 ekv. kde je pekny bokeh problem. Zo zoom skiel maju pekny bokeh az teleobjektivy, teda znova skla z niskou hlbkou ostrosti a najlepsie co nasvetelnejsie.
Konkretne fotografie z realnych skiel tu: http://www.kenrockwell.com/nikon/bokeh-comparison.htm
-staci tam porovnat hocico vs. 80-200/F2.8
sirokace a ultrasirokace sa viac vyuzivaju na krajinku, kde je ziaduca vaecsia DOFka
to nie je dovod preco nemaju dobry bokeh. Ja vidim dovod v tom ze hlbka -ostrosti je velmi vysoka aj pri odcloneni. U sirokacov nikto bokeh neriesi, ale ak by bolo sklo napr v rozsahu 14-24 ekv. zo superbokehom, tak ho uz asi vlastnim. Ono by bolo velmi prijemne fotit napr. skupinove foto zblizka s perfektne odostrenym pozadim, ale fyzika nepusti.. :(
to nie je dovod preco nemaju dobry bokeh. Ja vidim dovod v tom ze hlbka -ostrosti je velmi vysoka aj pri odcloneni. U sirokacov nikto bokeh neriesi, ale ak by bolo sklo napr v rozsahu 14-24 ekv. zo superbokehom, tak ho uz asi vlastnim. Ono by bolo velmi prijemne fotit napr. skupinove foto zblizka s perfektne odostrenym pozadim, ale fyzika nepusti.. :(
boze to je ale inteligentny prispevok... ked nemas co povedat k veci, radsej nehovor nic... ale tento prispevok si si mohol odpustit
Prosím ťa nebuď úzkoprsý,trochu srandy nezaškodí,nič sa nestalo,keď ťa to poburuje,tak to nečítaj a zbytočne sa k tomu nevyjadruj....alebo si myslíš,že ty si nejako prispel?
ja chcem prispieť. a chcem povedať ešte, že ten bokeh sa používa ešte aj v automobilových závodoch, tzv drift jazdách, kedy auto ide bokom, tzv dverami napred. A ak sa to nepoužíva, tak odteraz bude
ja chcem prispieť. a chcem povedať ešte, že ten bokeh sa používa ešte aj v automobilových závodoch, tzv drift jazdách, kedy auto ide bokom, tzv dverami napred. A ak sa to nepoužíva, tak odteraz bude
chlope, auta idu dverami akurat tak naprd a nie napred ;) :-D :-D :-D :-D :-D
inak aj ja mam otazku. kupil som nikkor 80-200/2.8 a neviem co s nim. myslite, ze sa oplati vybrat sklo a zasadit do neho nejaku kvetinku?
ps: wide angle for life :-D :-D :-D
My zase používame tento výraz na pekne spracovaný ksicht po bitke na zábave....hovoríme ´ pozri aký má bokeh ´ :)
co je to Bokeh?
Za príjemne pôsobiace sú obvykle považované rovnomerne osvetlené rozptylové krúžky s neostrými okrajmi, rušivo naopak pôsobia ostro ohraničené mnohouholníky, ktoré vznikajú pri výraznejšom zaclonení, ak má clona v objektíve malý počet lamiel; tento efekt do istej miery obmedzuje použitie zakrivených lamiel. Samotná veľkosť otvoru clony samozrejme ovplyvňuje aj hĺbku ostrosti, takže čím viac je clona otvorená, tým sú rozptylové krúžky väčšie. Efekt je možné dosiahnuť aj úpravu obrázku v grafickom editore.
(skopirovane z wikipedie)
Je to jedna z vecí ,ktoré sa napr.hodnotia pri objektívoch...keď sa napíše napr.,že tento objektív má pekný bokeh.
Konkretne fotografie z realnych skiel tu: http://www.kenrockwell.com/nikon/bokeh-comparison.htm
-staci tam porovnat hocico vs. 80-200/F2.8
Bokeh je to, ked ti tresnem lopatou po hlave a ty chvilu nevidis ostro ;) :-D :-D :-D
Bokeh je to, ked ti tresnem lopatou po hlave a ty chvilu nevidis ostro ;) :-D :-D :-D
ale jasne, potrebujes si zvysit sebavedomie na nete, tak smelo do toho ;)
inak aj ja mam otazku. kupil som nikkor 80-200/2.8 a neviem co s nim. myslite, ze sa oplati vybrat sklo a zasadit do neho nejaku kvetinku?
ps: wide angle for life :-D :-D :-D
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa