Planujem ist zajtra do Bratislavy a kupit si tento monopod. S tymto prislusenstvom vsak nemam ziadne skusenosti a tak sa chcem opytat, ci je nutne k nemu dokupit aj stativovu hlavu, alebo sa da pouzit aj bez nej?
Vdaka
ja mám manfrotto 679 bez hlavy...zatiaľ...nevýhoda je, že sa nedá zmeniť vertikálna poloha objektívu bez zmeny výšky monopodu alebo naklonenia...pokiaľ ho chceš aj na iné objektívy ako tele s vlastnou statívovou objímkou a budeš ich meniť, tak jednoznačke áno - je potrebná...ako písal Kveto - sú malé na monopody, ktoré sú čisto len na statívové objímky alebo potom malé guľové najlepšie s rýchloupínacou doštičkou a tie máš univerzálne...
toto je špecial na monopod
http://prolaika.inshop.sk/inshop/stativy-a-hlavy/hlavy-foto/manfrotto-234-rc-qr-tilt-top.html
ale ja mám momentálne niečo takéto
http://prolaika.inshop.sk/inshop/stativy-a-hlavy/hlavy-foto/manfrotto-484.html
Na monopody sa hodia najviac dva druhy hlav.
1. ak mas objektiv s obrucou na stativ, je najlepsia hlava MA234, ktora je len sklopna dopredu, dozadu. Fotak pri foteni na vysku otacas v prstenci objektivu, takze sa ti nevychylitazisko mimo os monopodu
2. univerzalnejsia je gulova hlava
3. specialnou verziou gulovej hlavy je joystickova hlava Manfrotoo 322, ktora sa tiez pouziva na monopodoch
Osobne mam 679 s 234-kou, pretoze mam dva teleobjektivy s obrucou (80-200/2,8 a 80-400VR). MA 680 sa mi zda uz prilis mohutny, mozno, keby som mal 300/2,8.
Mal som aj ja tento monopod a bol som s ním spokojný. Vymenil som ho za druhý z dvoch dôvodov: na ťažšie objektívy bol málo stabilný (D300 + nikkor300/2,8) a druhý dôvod bola gumená koncovka. V zime sa šmýkala na tvrdších povrchoch a na ľade. Pre ľahký objektív a letné používanie je výborný. Pokiaľ sa týka hlavy, mal som najprv malú univerzálnu guľovú, taktiež začala robiť problém s ťažším objektívom, teraz mám masívnu hlavu 234RC Manfrotto s doštičkovým upínaním. Monopod je predovšetkým na akčnú fotografiu a pri skutočnej práci v akcii nemáš čas manipulovať s hlavou, jednoducho nakloníš monopod a cvakáš, preto zásadne pevná hlava. Ale to je len moja skúsenosť.
Mal som aj ja tento monopod a bol som s ním spokojný. Vymenil som ho za druhý z dvoch dôvodov: na ťažšie objektívy bol málo stabilný (D300 + nikkor300/2,8) a druhý dôvod bola gumená koncovka. V zime sa šmýkala na tvrdších povrchoch a na ľade. Pre ľahký objektív a letné používanie je výborný. Pokiaľ sa týka hlavy, mal som najprv malú univerzálnu guľovú, taktiež začala robiť problém s ťažším objektívom, teraz mám masívnu hlavu 234RC Manfrotto s doštičkovým upínaním. Monopod je predovšetkým na akčnú fotografiu a pri skutočnej práci v akcii nemáš čas manipulovať s hlavou, jednoducho nakloníš monopod a cvakáš, preto zásadne pevná hlava. Ale to je len moja skúsenosť.
Nechcel by som kolegu dopĺňať, ale ľahším objektívom sa myslí napr.Nikkor 80-200/2,8 s váhou okolo 1,5 kg :) a ťažší je napr. Nikkor 300/2,8 skoro 3 kg
Nechcel by som kolegu dopĺňať, ale ľahším objektívom sa myslí napr.Nikkor 80-200/2,8 s váhou okolo 1,5 kg :) a ťažší je napr. Nikkor 300/2,8 skoro 3 kg
Presne, na 70-200/2,8 to bolo OK. Teraz mám Vanguard Tracker AP-324, tiež trojdielny so skrutkovým upevňovaním jednotlivých dielov, je to menej pohotové ako klipové, je ale aj ťažší a pevnejší. Ale má skvelú koncovku, gumová ťapka asi 5 cm v priemere na pevné povrchy a asfalt sa otáča na guľovom čape a skvele drží. Na šmykľavom povrchu sa guma zaskrutkuje a vylezie z nej oceľový špicatý hrot asi 2 cm dlhý, výborný na fotenie a chodenie po snehu a ľade. To ma na ňom zaujalo :-)))
Manfrotto 680B
http://prolaika.inshop.sk/inshop/stativy-a-hlavy/hlavy-foto/manfrotto-234-rc-qr-tilt-top.html
ale ja mám momentálne niečo takéto
http://prolaika.inshop.sk/inshop/stativy-a-hlavy/hlavy-foto/manfrotto-484.html
1. ak mas objektiv s obrucou na stativ, je najlepsia hlava MA234, ktora je len sklopna dopredu, dozadu. Fotak pri foteni na vysku otacas v prstenci objektivu, takze sa ti nevychylitazisko mimo os monopodu
2. univerzalnejsia je gulova hlava
3. specialnou verziou gulovej hlavy je joystickova hlava Manfrotoo 322, ktora sa tiez pouziva na monopodoch
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa