Fórum » O TECHNIKE

Cistenie filtorv

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-24 12:46:48+01
Chce sa spytat ci vzhladom na antireflexne upravy a citlive sklo mozem filtre cistit aj neicim inym ako presne na to urcenym pripravkom. Mam hoya pro 1 digital polarizak a mastny otlacok prsta som akurat tak rozmazal. Mozem pouzit aj nieco na cistenei skla alebo okuliarov? A ak niekto nahodou vie kde v BB sa da nejaky vhodny pripravok kupit bude mvdacny ak mi to prezradi. dakujem

Hegi
2009-01-24 14:21:54+01
na toto by som bol zvedavý aj ja, mám ten istý polarizák, ešte som ho nestihol použiť, ale časom ho aj tak bude treba čistiť...

2009-01-24 14:29:29+01
ja dycham a ´drhnem´ handrickou na okuliare.
mozno to pojde lahsie, ked si pred dychanim poriadne vypijes ;) :-D :-D :-D

stevonoz
2009-01-24 14:52:28+01
len nieže to trochu preženieš :-))

Kveto
2009-01-24 14:57:20+01
používam bežnú kvapalinu na čistenie optiky

xerion
2009-01-24 15:06:38+01
ja mám veplus a handričku na otiku. čistí to dobre. a sachtikus čo sa týka BB tak skoč do evrópy do optiky tam to majú určite. Vyjde ťa to možno DO 10€ maximálne

quintes
2009-01-24 15:08:46+01
uz som to tu raz pisal, technicky benzin zmiesany s riedidlom c 6000, ucinkuje perfektne...
zatial sa na spinu nik nestazoval

2009-01-24 15:42:50+01
môžem len potvrdiť...použil som to na dioptrické okuliare a špina je preč...len neviem, odkiaľ sa zobrala tá hmla :o)

javelin
2009-01-24 16:22:40+01
jemný šmirgel ak je špina zažraná....

markato1
2009-01-24 17:57:03+01
Pri cisteni treba dat vsak pozor,aby sa na filtri nenachadzali tvrde prachove zrnka,ktore dokazu antireflexne vrstvy lahko porusit.

maciakba
2009-07-09 13:02:02+02
pouzivam tiez veplus a mikrovlakno, predtym filter ofukam ostetcujem, ale na filtry ostava akoby taky film, nejde to vydrhnut handrickou, ma niekto ten isty problem, co robit? pouzit iny pripravok?

patriq
2009-07-09 13:16:19+02
príspevok od: maciakba
pouzivam tiez veplus a mikrovlakno, predtym filter ofukam ostetcujem, ale na filtry ostava akoby taky film, nejde to vydrhnut handrickou, ma niekto ten isty problem, co robit? pouzit iny pripravok?
ja mam ten isty problem a tiez pouzivam veplus. ked to cistim tou handrickou tak tam ostavaju smuhy...neviem, bud vyprat alebo kupit novu :)

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-07-09 13:19:14+02
príspevok od: patriq
ja mam ten isty problem a tiez pouzivam veplus. ked to cistim tou handrickou tak tam ostavaju smuhy...neviem, bud vyprat alebo kupit novu :)
handričku v žiadnom prípade neper! Poškodíš tým vlákna a maximálne si s tým poškriabeš antireflex. Pravdepodobne máš handričku mastnú od vlastných rúk. Kúp si novú, vyhneš sa tým zbytočným problémom.

maciakba
2009-07-09 13:32:38+02
prave hladam kde mam nove handricky, uvidime ako bude fungovat tak zatial diky

patriq
2009-07-09 13:36:51+02
príspevok od: branislavbuzek
handričku v žiadnom prípade neper! Poškodíš tým vlákna a maximálne si s tým poškriabeš antireflex. Pravdepodobne máš handričku mastnú od vlastných rúk. Kúp si novú, vyhneš sa tým zbytočným problémom.
hm to som nevedel, diky moc

Strhak
2009-07-09 13:38:21+02
Ja používam na čistenie sadu od Carl Zeiss a som s ňou maximálne spokojný. Čo sa tíka handričky už som ju pral a to viac krát žiaden problém som nezbadal, neviem ako sú na tom iní výrobcovia ale Carl Zeiss dokonca v návode písal že raz za čas ju treba oprať. Bolo tam jedno upozornenie že sa nemajú používať agresívne pracie prášky, ale ideálne je mydlo a nesušiť na radiátore.

maciakba
2009-07-09 13:40:44+02
presne to iste mam aj ja na mojej ktoru som ako novu prave vytiahol zo skryne: ´nepouzivat saponaty a avivaz!´ ´utierku doporucujeme prat vo vlaznej vode´

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-07-09 13:50:32+02
videl som vlákna novej a pranej utierky pod mikroskopom a ver mi, pranie je pre handričku devastácia. Pri okuliaroch je predpokladaná životnosť skiel cca dva roky, takže nejaké drobné škrabance tam nahrajú rolu...ale riskni to na svojom skle ;)

Strhak
2009-07-09 15:21:44+02
príspevok od: branislavbuzek
videl som vlákna novej a pranej utierky pod mikroskopom a ver mi, pranie je pre handričku devastácia. Pri okuliaroch je predpokladaná životnosť skiel cca dva roky, takže nejaké drobné škrabance tam nahrajú rolu...ale riskni to na svojom skle ;)
Predstav si že to riskujem a zo súhlasom firmy Carl Zeiss ;-)) a ver žiaden problém. Ono hodne záleží aj od kvality tej handričky, to je po prvé a po druhé nie handrička ti poškriabe objektív ale prach. Ešte som nevidel takú handričku na optiku ktorá by škriabala sklo, ak si ho poškrabeš tak to jedine tím že si buď zle ofúkol alebo nedostatočne zotrel štetcom prach, ale handričkou??? Čo by na tej handričke prosím ťa poškriabalo sklo, mikrovlákna???

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-07-09 17:20:33+02
príspevok od: Strhak
Predstav si že to riskujem a zo súhlasom firmy Carl Zeiss ;-)) a ver žiaden problém. Ono hodne záleží aj od kvality tej handričky, to je po prvé a po druhé nie handrička ti poškriabe objektív ale prach. Ešte som nevidel takú handričku na optiku ktorá by škriabala sklo, ak si ho poškrabeš tak to jedine tím že si buď zle ofúkol alebo nedostatočne zotrel štetcom prach, ale handričkou??? Čo by na tej handričke prosím ťa poškriabalo sklo, mikrovlákna???
áno, máš pravdu, že nie je handrička ako handrička. Verím, že Karči Cajz ti nedá nejaký šmejd :D Ide o to, že sa poškodí samotné vlákno a tým sa výrazne zmenia vlasnosti handričky a už nebude s prachom narábať tak, ako pred tým. V poškodených vláknach sa totiž začne kumulovať prach a potom ti už žiadne ofukovanie nepomôže.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()