Fórum » O TECHNIKE

Predsádková šošovka...

aTOMMIk
2009-02-01 03:17:40+01
Zdravím vas.. chcel by som na Nikon D50 fotit torchu aj makro ale mam setovy objektiv af-s 18-55 1:3,5-5,6... na nete som cital ze je mozne si vyrobit predsadkovu sosovku ktora umozni lepsie fotenie macra... chcel by som sa spytat kde by som zohnal taku sosovku a v akych cenach sa asi pohybuju lebo prehrabal som niekolko SK obchodov na nete a nikde nic neponukali...chcel by som tak +4 dioptrie alebo viem ze je mozne si taku sosovku vytvorit aj z filtra... kupit najlacnejsii filter, dat si vybrusit sosovku v optike a tu potom do ramika od filtra vlozit.. neviete ci tam je az zachovana kvalita ? a ci je lepsia plastova alebo sklenena sosovka ? vdaka...

Kveto
2009-02-01 03:39:38+01
:) lepšie je použiť medzikrúžky, ale pokiaľ chceš vyskúšať šošovku zober lupu a podrž ju pred objektívom, na začiatok stačí aj taká s nejakej Ľudovky, či ako sa tie superlacné obchody volajú
Pokiaľ ide o serióznu predstavnú šošovku naozaj ti ju môžu urobiť v slušnej Optike, samozrejme určitá degradácia tam je len či to spoznáš to je otázka

Fotograf77
2009-02-01 09:58:45+01
Uf. . . po prve, zas si asi nehladal. . . podobnych tam je tu dost uz :-)
Po druhu, vyrabat si sosovku? kup si z bazaru daky stary objektiv. . . napriklad Canonacky. . . vyslovene aj nefunkcny a rozober ho. . .su v nom sosovky ktore sa daju pouzit ako predstavne a maju excelentnu kvalitu. . . neviem ci ti v optike vyrobia taku kvalitnu sosovku. . . aby nemala chromaticku aberaciu hlavne. . .
Po tretie, ako ti kveto vravi, kup si medzikruzky. . . sosovka ti dost zuzi dofku. . . medzikruzky menej, akurat zas svetla ti trochu uberu, ale to by nemal byt problem :-)

Fotograf77
2009-02-01 09:59:23+01
tam=tém :-) a dalsie preklepy si nevsimajte :-)D

zelovoc
2009-02-01 12:06:24+01
ja som si teraz kupil medzikruzky, poviem len tolko ze ku nim jedine svetelnu 50, najlepsie staru a lacnu, kde sa da manualne nastavit clona. inak je to celkom sikovna vec. cele by ti ta to malo vyjst na cca 50EUR na ebay.

danyha
2009-03-13 21:34:09+01
Neviete kde zozeniem makropredadku Nikon NO.6T?

danyha
2009-03-13 21:47:35+01
Alebo poradte nejaku konkretnu achromaticku makropredsadku na Nikkor 18-55/3,5-5.6?

MisoZ
2009-03-13 21:50:21+01
Ja som kupil marko predsadku Hoya +4 dioptrie a Karol ma este vtedy v obchode varoval ze s tym zazraky nenarobim a je to len pre toho kdo si chce vyskusat makro. Vtedy som si myslel ze take zle to byt nemoze a veru ze je. Da sa s tym napodobnit makro ale maximalne nejake kvetinky alebo nieco co neni v jednej rovine. Kvalita je dost chaba a chromaticka aberacia je na okrajoch tak sialena ze fotak to ani nezaostri. Raz som skusal odfotit chrobaka na rovnej zemi z vrchu...no proste amen tma. Ak si kuknes tu gerberu v mojej galerii tak uvidis. Teda este treba spomenut ze ju pouzivam na 18-200. Ja by som si to kupil naozaj len preto ze som si chcel makro vyskusat a keby som uz vtedy vedel tak usetrim 1500 SK a zacnem setrit na makro objektiv. Predsalen je to obrovitnasky rozdiel. Ak nemas financie na take riesenie videl by som to na tie medzikruzky.

P.S: Mate niekdo skusenosti s predsadkou Canon 500D na nikone 70-200? Na internete som cital ze s tymto sklom si sedi lepsie ako s Canonackym a ze vysledky su porovnatelne s makro objektivmi, viete o tom nieco?

viator
2009-03-14 19:09:26+01
Myslím, že lepším riešením sú medzikrúžky. Čo sa týka predsádkovej šošovky - tú ti môžu predať (obrúsenú na požad. priemer < 65mm) v rôznej kvalite (cca 300 až 3700 Sk), tá najdrahšia je dokonca asférická - len to porovnaj s cenou medzikrúžkov ... Skús google a prečítať si skúsenosti s predsádkou/medzikrúžkami.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()