Ako síce názov témy napovedá, nie je to tak, nejde o selektovanie fotografov podľa toho načo majú, ale o to, že kým sa človek dopátra nejakej odpovede na svoj problém, otázku, ohľadom konkrétneho prístroja, veľa času strávi v debatách (témach), ktoré sú pre neho zväčša neplodné kvôli tomu, že ide o Olympus, Pentax, Nikon atd. aj keď princíp je rovnaký. Nuž ale, niečo iné je fotiť s Canonom 10D a niečo iné so 450-tkou, nehovoriac o iných značkách. Preto téma "prax 450-tky". Na začiatok by som mal otázku (verím, že iných otázok a hlavne vysvetlení, odpovedí bude oveľa viac):
Týka sa používaní starších, ale stále vynikajúcich objektívov so závitom M42 práve na Canone 450D. Ktoré použiť, ktoré nie, či redukčný krúžok (s el. čipom) zmení ohniskovú vzdialenosť podobne ako predsádkový krúžok, ako je to teda s ostrením v režimoch M,Av,Tv, čo s objektívom (M42), ktorý ostrí cca 15 cm pred stredovým zaostrovacím bodom? Konkrétne ide o Jupiter 9 85/2.
Ešte aby som upresnil. Fotoklub Osnica http://www.osnica.com/?p=63 sa touto témou zaoberá širšie, no žiaľ nie konkrétne Canonom 450D. ;-) Zaujímali by ma skúsenosti tých, ktorí práve na tomto modeli používajú objektívy so závitom M42.
Cipy s konfirmaciou su take site ako bez, akurat mauju cip, cize nefunguju ako medzikruzky (aspon nie na canon). Ostri sa normalne manualne s kruzkom, ak mas cipovu verziu redukcie tak preblikne bod ktory mas nastaveny a pipne. O tom ktore su dobre pohladaj v historii fora.. :)
Ja mám skôr dojem, ako keby raz foťák na ten čip reagoval a inokedy nie ... možno kontakt... Ďalšia záhada je, že aj keď to preblikne, odfotím a obraz je v tých miestach kde to bolo zaostrené a blikalo (stredný bod) rozostrený, ostrejší je tak desať centi pred tým bodom, čo signalizoval bliknutím zaostrenie... chová sa to divne!
ufff...taku komplikovane dlhu otazku som davno necital...tak prva polovica tam vobec nemusela byt a vzhladom na podstatu otazky, nazov je uplne mimo...
Hm, otázka je tam tuším len jedna... rozvinutá ;-) ohľadom používania objektívov M42. Úvod pred ňou je vysvetlením prečo téma týkajúca sa len 450-tok... ku každej jednej otázke zakladať novú tému, to by som si hádam ani nedovolil... :-)
ano, otazka je len jedna...doslova rozvinuto-zamotana :o) no stacil nazov napr. 450D+objektiv s M42, alebo len canon a redukcia m42...to iste moze byt aj u inych typov ako len u 450D...ak mam pravdu povedat, po par riadkoch som to prestal citat, lebo je to tak komplikovane polozena otazka, ze napisat k nej adekvatne komplikovanu odpoved je doslova umelecke dielo...naco robit veci zlozitejsimi viac ako su...
jezis, ako sa dokazane hadat o pakovinach a neriesite podstatu :) Vyskusaj si pouzit dane m42 obj a telo na nejakej tabulke zaostrenia, ak tam ostria presne, tak bude chyba v uzivatelovi, ak nie, v technike
jezis, ako sa dokazane hadat o pakovinach a neriesite podstatu :) Vyskusaj si pouzit dane m42 obj a telo na nejakej tabulke zaostrenia, ak tam ostria presne, tak bude chyba v uzivatelovi, ak nie, v technike
To bola prvá vec čo som urobil. Ako hovorím, ostrí to cca desať čísiel pred bod, ktorý aparát vyhodnotí ako zaostrený. V praxi to znamená, že v hľadáčiku vidím zaostrený bod 0, ktorý mi foťák potvrdí bliknutím a pípnutím... V PC je tento bod rozostrený ... v tabuľke pod 45°uhlom je však ostrý bod 9 smerom k fotoaparátu.
PS. tabuľku som si vyrobil sám podľa návodu, tuším Pihana ...
Canon 450D prax
PS. tabuľku som si vyrobil sám podľa návodu, tuším Pihana ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa