Fórum » O TECHNIKE

Kresba objektívov

Kompi
Kompi 2009-02-28 22:29:48+01
Chcel by som sa opýtať skúsenejších, ako je to s kresbou jednotlivých objektívov. Chcel by som nejaké lepšie sklo na svoju EOS 450ku. Každý ospevuje kresbu L-kových objektívov. Dlhsiu dobu uz uvazujem nad 17-40 F4 L canonom, akurat podľa recenzií som našiel pár ľudé, ktorí mali tento objektiv na Crop senzore ako mam ja no a kresba ... nic moc, resp.skoro rovnaka ako na seťáku. Čo na to hovoríte vy ? Nájde sa niečo na krajiny s dobrou kresbou na CROP senzor (zoom / pevné ohnisko) ? Môj momentálny a do prírody obľúbený Tamron 18-250ka je na tento účel absoltne nevyhovujúci.

Kompi
2009-03-01 22:11:29+01
Dakujem za vsetky prispevky. Ta 16-35ka vyzera fajn, ale to bude musiet este daky tyzden posetrit. Keby bolo tak okolo 800 eur nieco s pevnym ohniskom do 30 s dobrou kresbou.... Lebo 1400 EUR je dost za tu 16-35ku (hold. viac penazi, viac muziky :) ). Preto este jedna konkretnejsia otazka.. Ked to dam do porovania s mojim tamronom 18-250kou. je nieco do 1000 eur, co signifikantne lepsie kresli v rozsahu 10-40 (aj ostatni vyrobcovia)?

WildSammy
2009-03-02 00:12:01+01
príspevok od: iwko
Mám 24-70 (kupoval som pred pol rokom) a niektoré fotky sa mi zdajú dosť neostré. Môže to byť samozrejme spôsobené aj mnou samým. Ide o to, že iný objektív nemám a preto to nemám s čím porovnať. Existuje nejaký konkrétny postup alebo SW, ktorým sa dajú odhaliť chyby konkrétneho objektívu aj v domácich amatérskych podmienkach?
Precitaj si postup na tychto strankach http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart a http://focustestchart.com/chart.html. Podla neho si odtestuj tvoju zostavu telo+objektiv a uvidis, ci tam je nejaky problem. Okrem toho odfot tehlovu stenu na f/2.8 a s roznym zoomov a porovnaj rohy obrazku. Mali by byt rovnako ostre, resp. rozostrene. Ak je jedna strana obrazku ostrejsia, potom je optika v tvojom objektive decenterovana. Cize nie su vystredene sosovky.

zdenoxl
2009-03-02 01:07:42+01
príspevok od: viking81
ved ti napisali zesu to vynikajuce skla na film...preto...a to L nie je len o optickej kvalite...ide o mechanicke vyhotovnie....lepsia tesnost vosi prachu a vode...a z oznaceni zistis ze ide aj o lepsie svetelnost...nedehonestujem teraz setak...sam ho mam :) ale co z toho ze kresli tak ako L objektiv, ale ma horsiu svetelnost a nemozes ho pouzit v horsom pocasi bez dazdnika
Viem, co mi Karol pisal, len by som cakal, ze L-kovy objektiv bude lepsi od setaku hlavne co sa tyka kresby, to ze je utesneny voci prachu a vode, by som bral ako plus. Ja som na svoju 17-40 cital same dobre recenzie, ale ak ma niekto skusenosti, ze setak kresli lepsie, nebudem sa hadat.

viking81
2009-03-02 11:03:46+01
ja mam skusenost len stym setakom :-) a myslim ze kresli fajn... a porovnat si to mozem len na photozone.de...podla ich lab testov kresli setak o nieco lepsie...ale 17-40 menej vinetuje a aj chromaticku aberaciu zvlada lepsie takze asi tak :)

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()