Fórum » O TECHNIKE

Backfocus – Frontfocus na D-SLR Canon EOS

Karol Srnec
Karol Srnec redakcia ephoto.sk 2008-01-29 10:25:58+01
V rôznych diskúziach na ephote sa tu premieľa problém s ostrením digitálnych zrkadloviek Canon EOS. Problém sa prejavuje pri automatickom zaostrovaní, v hľadáčiku je obraz zaostrený na požadovanú vzdialenosť, ale na fotografii je rovina ostrosti posunutá pred alebo za požadovanú vzdialenosť. Je to nepríjemné hlavne pri zaostrovaní nablízko s otvorenou clonou. Rozdiel medzi požadovanou a skutočnou rovinou zaostrenia je aj niekoľko centimetrov, čo v praxi znamená miesto ostrých oči, ostré uši portrétovanej osoby, čo je samozrejme nežiaduce. K BF/FF dochádza najčastejšie u objektívov základného a širokouhlého rozsahu, teleobjektívy väčšinou zaostrujú bez problémov. V prípade objektívov a zrkadloviek Canon dochádza k tejto chybe relatívne často (napr. oproti Nikonu). Tento problém sa rieši servisne (autorizovaný servis Canon pre SR – Pro.Laika). Na internete sa objavil návod ako tento problém riešiť posunom zrkadla, je však nesprávny, mení sa tak vzdialenosť zrkadla o matnice. Zrkadlo je nastavované továrensky. V servise sa BF/FF odstraňuje na tele fotoaparátu alebo na objektíve. Pri nastavovaní je potrebné priniesť fotoaparát aj objektívy. Na fotoaparáte sa nastavuje zaostrovanie programovaním. Pri objektívoch sú dve možnosti: programovaním alebo mechanickým nastavením prepínačov v objektíve. Možnosť korekcie BF/FF je však obmedzená. Lacnejšie typy objektívov sa nastaviť nedajú. V prípade neoriginálnych objektívov (Sigma, Tamron, Tokina) je možné nastaviť len telo fotoaparátu, k nastaveniu objektívov nemá servis Canonu prostriedky (možno to dokážu autorizované servisy konkrétnych značiek). Profesionálne Modely EOS 1 tretej generácie majú pamäť na nastavenie zaostrovania až dvadsiatich objektívov. Niekedy je nutné zvoliť pri nastavovaní kompromis, vtedy je dobré ak majiteľ objektívov vyberie ten, ktorý sa má najviac blížiť ideálnemu nastaveniu.

PeCh
2011-01-16 21:19:56+01
Rád by som vedel, čo by urobili s mojou výbavou. Mám Canon 550D a objektívy Canon 10-22 a Sigma 17-70 OS HSM, ktoré ostria bez problémov. Ale môj Canon 85/1.8 má FF, ktorý je tým väčší, čím sa ostrí na väčšiu vzdialenosť a nedokáže tak s autofocusom zaostriť na nekonečno (pokiaľ nepoužijem liveview). Nastavili by mi iba tento objektív? \"Nepokazili\" by mi ostrenie ostatných objektívov?

Big Lebowski
2011-01-16 21:29:09+01
príspevok od: PeCh
Rád by som vedel, čo by urobili s mojou výbavou. Mám Canon 550D a objektívy Canon 10-22 a Sigma 17-70 OS HSM, ktoré ostria bez problémov. Ale môj Canon 85/1.8 má FF, ktorý je tým väčší, čím sa ostrí na väčšiu vzdialenosť a nedokáže tak s autofocusom zaostriť na nekonečno (pokiaľ nepoužijem liveview). Nastavili by mi iba tento objektív? \"Nepokazili\" by mi ostrenie ostatných objektívov?
Nie, nepokazili. Nastavuje sa to pre každé sklo samostatne.

PeCh
2011-01-16 21:52:53+01
príspevok od: Big Lebowski
Nie, nepokazili. Nastavuje sa to pre každé sklo samostatne.
Tak im ho asi zanesiem. Už to vidím, že peňaženka zaplače. Objektív je síce v záruke, a tak by jeho zoštelovanie malo byť v zadarmo, ale keď tam budem, tak už vidím, ako si niečo kúpim . Mám zálusk na 3 ďalšie objektívy, statív, filtre, niečo na svietenie... Ach jaj, prečo je fotenie taký drahý koníček .

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()