Fórum » O TECHNIKE

Studiove blesky vs fotograficke blesky

DodoFot
2009-03-05 11:46:31+01
Rozhodujem sa, ci si zaobstarat studiove blesky alebo fotograficke blesky na fotenie portretov, osob, zatisi atd. Mate niekto prakticke skusenosti v osvetlovani s jednym a druhym sposobom? Nemyslim tym to, ze fotoblesky su prenositelnejsie, nepotrebuju 220V atd., ale priamo osvetlovanie so studiovymi bleskami vs napr. kreativneho osvetlovania Nikonu?

2009-03-05 12:08:05+01
zablesky oproti bleskom maju neskutocne vela vyhod od roznych doplnkov, cez pri vacsine vyssi vykon, pilotnu ziarovku az po to, ze sa s nimi lahsie pracuje.

chod do atelieru a odskusaj si zablesky.

DodoFot
2009-03-05 12:38:28+01
to je pravda. na pilotnu ziarovku som pozabudol, co si myslim je pre dobre nasvietenie dost podstatne...

dodo_bb
2009-03-05 13:22:05+01
Obidve riešenia majú kopu výhod a obidve riešenia majú kopu nevýhod. Pokiaľ chceš robiť len v ateliéri veľké veci (osoby a viac), jednoznačne zábleskové zariadenia. Pokiaľ chceš chodiť hodne mimo ateliéru, tam už to nie je úplne jednoznačné a na fotenie menších vecí ako sú zátišia sú aj v ateliéri dobre použiteľné aj externé blesky cez cls. Pokiaľ to myslíš vážne a máš prachy, vybav si kvalitne ateliér zábleskovou technikou a k tomu si ešte dokúp dva tri externé blesky. Univerzálne a lacné riešenie zároveň neexistuje.

Kveto
2009-03-05 16:43:56+01
príspevok od: dodo_bb
Obidve riešenia majú kopu výhod a obidve riešenia majú kopu nevýhod. Pokiaľ chceš robiť len v ateliéri veľké veci (osoby a viac), jednoznačne zábleskové zariadenia. Pokiaľ chceš chodiť hodne mimo ateliéru, tam už to nie je úplne jednoznačné a na fotenie menších vecí ako sú zátišia sú aj v ateliéri dobre použiteľné aj externé blesky cez cls. Pokiaľ to myslíš vážne a máš prachy, vybav si kvalitne ateliér zábleskovou technikou a k tomu si ešte dokúp dva tri externé blesky. Univerzálne a lacné riešenie zároveň neexistuje.
plný súhlas s dodom_bb , nejde o rovnocenné riešenia každé ma svoje pole pôsobnosti. Na druhej strane ja osobne by som začal dvoma eternými bleskami a jednou odrazkou. Stačí jeden CLS kompaktibilný a jeden ľubovolný schopný odpáliť sa zábleskom.

DodoFot
2009-03-05 18:45:31+01
ja som bol uz davno rozhodnuty pre normalne studiove zablesky, ale posledne dva tyzdne som pozeral nejake videa o nikonackom kreativnom osvetlovani, kde ukazovali co vsetko dokazu s 3-4 bleskami a bol som milo prekvapeny. fantasticke vystupy pri portrete, skupinkach, dokonca ´akcnych´ fotkach. preto som polozil tuto otazku, ci nahodou s tym niekto nema prakticke skusenosti. fotenie s dvoma externymi bleskami /jeden s dazdnikom/ a odrazovkou povazujem za minimalny standard pri portretoch. problem pri bleskoch vidim v pouziti softboxov. ale ako pise dodo_bb, pri atelierovych zableskoch je vybava urcite sirsia, ako pri externom blesku. tak si to necham este prejst cez vikend hlavou :-) dakujem za nazory.

dodo_bb
2009-03-05 20:30:33+01
Včera som sa práve doma v obývačke bavil s dvomi bleskami a toto mi z toho vyšlo. Celá scéna je nasvietená SB600 odrazom o zlatý dáždnik, druhý blesk SB900 má nasadený oranžový gelový filter a je vnútri v piecke :-)))) Obidva ovládané cez NIKON cls. Toto so štúdiovým zábleskom neurobíš, lebo sa Ti nezmestí do pece :-)))

duroslav
2009-03-05 20:45:52+01
Včera som sa práve doma v obývačke bavil s dvomi bleskami a toto mi z toho vyšlo. Celá scéna je nasvietená SB600 odrazom o zlatý dáždnik, druhý blesk SB900 má nasadený oranžový gelový filter a je vnútri v piecke :-)))) Obidva ovládané cez NIKON cls. Toto so štúdiovým zábleskom neurobíš, lebo sa Ti nezmestí do pece :-)))
Dobrý príklad. Musím povedať, že ja som tiež dosť namotaný na všelijaké workshopy o práci s bleskami (Joe McNally, David Hobby, Zack Arias). Takže dnes som rozšíril svoju zbierku bleskov na 3 :-) Ako píšeš, takúto fotku čo si sem dal, so štúdiovým bleskom nespravíš a naviac je veľká šanca prísť o nejaké potenciálne zábery len kvôli tomu, že štúdiové blesky necháš doma, lebo sa ti nechce ich vláčiť so sebou.
Skutočné nedostatky systémových bleskov sa začnú prejavovať až vo vonkajších priestoroch za jasného počasia, prípadne vo veľkých ateliéroch.

dodo_bb
2009-03-05 20:51:04+01
Presne tak a skutočné výhody štúdiových bleskov sa zasa začnú objavovať až v dostatočne veľkých ateliéroch. Aj ja som sa s tým začal baviť, keď som si čítal knihu Joea McNallyho Fotografie rozhodujúcich momentov. Síce píše, že vozí kamion osvetlovacej techniky, ale hodne používa systémové blesky... Dobrá kniha, mne sa páči.

duroslav
2009-03-05 20:54:47+01
Presne tak a skutočné výhody štúdiových bleskov sa zasa začnú objavovať až v dostatočne veľkých ateliéroch. Aj ja som sa s tým začal baviť, keď som si čítal knihu Joea McNallyho Fotografie rozhodujúcich momentov. Síce píše, že vozí kamion osvetlovacej techniky, ale hodne používa systémové blesky... Dobrá kniha, mne sa páči.
No inak McNally keď nedávno robil nejaké fotenie v Dubaji na púšti, tak mal so sebou samé SB-čka, žiadne veľké záblesky, údajne z dôvodu že bolo veľmi nákladné všetky veľké hračky tam dopraviť.
Ako to potom na tej púšti vyzeralo, ilustruje tento obrázok

http://www.flickr.com/photos/31454864@N00/2489595495/

Mimochodom už sa neviem dočkať tej jeho novej knihy.

BRANKY
2009-03-05 23:53:02+01
toto bol dobrý príklad...aj keď čo sa týka bleskov nemám nejaké skúsenosti...

DodoFot
2009-03-06 06:52:39+01
Tak to mas pravdu :-)

DodoFot
2009-03-06 06:59:24+01
no chalani a zase som tam, kde som bol, kym som napisal tento prispevok :-) velke studio zatial neplanujem... takze sa skusim opat zaoberat 4 x sb-900, resp. 1 x sb-900 + 3 x sb-600

DodoFot
2009-03-06 07:00:54+01
apropo, nevideli ste niekte uchytky na blesky na stojany s dazdnikom?

drecpy©photo
2009-03-06 07:08:18+01
príspevok od: DodoFot
no chalani a zase som tam, kde som bol, kym som napisal tento prispevok :-) velke studio zatial neplanujem... takze sa skusim opat zaoberat 4 x sb-900, resp. 1 x sb-900 + 3 x sb-600
Ahoj, ja som toto tiež riešil, zatiaľ mám SB 600 a SB 900, postupne k tomu dáždnik, odrazka, + niečo vyrobené / komínky a pod/ a zatiaľ to musí stačiť. V podkroví si staviam trucovňu + ateliér a tam potom zvážim aj štúdiové blesky.

drecpy©photo
2009-03-06 07:11:31+01
Pozri na www.darian.sk, prípadne na hamácke/fomei/ stránky, mám pocit, že som tam niečo také videl. Btw na výstave v Brne som minulý rok videl v predaji takéto pomôcky, tento rok si to tam plánujem kúpiť, ak sa k tomu nedostanem inde skôr.

HUGO7
2009-03-06 07:46:06+01
V ProLaike to maju, stoji to par eur

dodo_bb
2009-03-06 08:13:59+01
Kupoval som tie držiaky a dáždniky v tomto internetovom obchode
http://home.nextra.sk/fvccrs
a potom som si dokúpil jeden od HAMA. Ten HAMA nie je dobrý, lebo držiak dáždnika sa nedá naklopiť, len blesk a to ti je nanič. Ten z fcvvrs má držiak dáždnika spolu s držiakom blesku a dajú sa spolu sklopiť. Na postavenie bleskov používam ľahučké statívy FOMEI LS 8B, majú výšku až 2,6 metra a kúpil som si odraznú plochu so stojanom a guľovou hlavou FOMEI 2-in-1. Dá sa výborne nastavovať a nemusíš mať pomocníka, je na stojane, + dva blesky a s tým sa dá robiť kopu pekných vecí. Minule som bol na workshope a tam predvádzali NIKON macro blesk SB-R1. Ten sa dá rozobrať na dva malé blesky SB200 a tie sú výborné na lokálne prisvecovanie portrétov a zátiší, na farebné efekty a pritom naviac máš aj macroblesk.

DodoFot
2009-03-06 12:16:22+01
Myslim, ze som sa rozhodol. Zacnem zostavou fotobleskov s dazdnikmi, odrazkou a difuzerom. A cas ukaze.

2009-03-06 12:23:47+01
www.ebay.co.uk - z honkongu su najlacnejsie doplnky ;)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()