Mna by zaujimalo ktory z objektivov si zvolit pre snimac s 1,5x. 50mm f1,4 alebo 35mm f1,8 (52,5mm)? Fotit by som rad portrety a v miestnosti oslavy a tak.
mam 50/1.4 a na fotenie oslav a dostat vacsie mnozstvo ludi v interieroch chce vacsiu miestnost :) na pracu s hlbkou ostrosti a portrety perfektny, no do miestnosti by som skor volil 35mm, alebo este lepsie 24/28mm pre APS-C.
Na portréty z tých dvoch určite radšej 50, ale keď budeš chcieť iba tvár, tak to bude málo. Na oslavy v miestnosti musíš napísať o aké veľkosti sa jedná. Ak to má byť v byte, tak ti s najväčšou pravdepodobnosťou budú nanič oba.
Kúp si 50/1,4 na portréty a 35/1,8 na oslavy. Opačne to nebude fungovať.
Preco by to na opak nemohlo fungovat? Ta 35mm (52,5) nie je dobry na portrety? Myslel som ze prave ohniskova vzdialenost 50mm posoby najprirodzenejsie a tam je dobra pre portrety. Alebo je clona dolezitejsie v tomto pripade?
Preco by to na opak nemohlo fungovat? Ta 35mm (52,5) nie je dobry na portrety? Myslel som ze prave ohniskova vzdialenost 50mm posoby najprirodzenejsie a tam je dobra pre portrety. Alebo je clona dolezitejsie v tomto pripade?
nebude to fungovat pretoze do zaberu sa ti vojdu 1-2 ludia, aj to miestnost musi byt relativne priestranna aby si tam dostal nejake vacsie mnozstvo akcie a ludi.. 50mm je prirodzena na portrety je vsak vhodnejsie dlhsie ohnisko(50mm, 85mm)
Tak to sú dva úplne rozdielne objektívy. Z 50mm dostaneš 75mm, avšak perspektíva a pomer zobrazenia bude normálny, ako pri 50tke na kinofilme.
Z 35mm dostaneš 52,5mm akože záklaďák, ale len výrezom! Perspektíva a pomer zobrazenia bude stále ako pri 35mm širokoulom objektíve na kinofilme. To si veľa ľudí pletie a myslia si, že 35mm na DX = 50mm na FX a to je blbosť.
Čiže na portréty 50mm (75mm),ale na oslavy v miestnosti budeš potrebovať ešte širší ako 35mm (52,5mm).
skus si nastudovat deformaciu obrazu (hlavne stredovej casti obrazu) v zavislosti na ohniskovej vzdialenosti a zistis, preco sa na portrety odporuca 85-135mm...
No super, dik za objasnenie vsetkeho. :) Toto som potreboval vediet, zrejme som polozil zle otazku, sorry. Ak ide o oslavy, tak mam 16-85mm f3,5-5,6, a musim pouzivat blesk. Islo mi tu skor o tu svetlost (nemozem dat za 17-55f2,8 tolko €). Teraz je vsetko clear. Verim, ze tento topik pomoze aj dalsim. (ja ich par poznam :)).
skus si nastudovat deformaciu obrazu (hlavne stredovej casti obrazu) v zavislosti na ohniskovej vzdialenosti a zistis, preco sa na portrety odporuca 85-135mm...
Nastudoval som si toho uz dost vela, venujem sa foteniu 5 rokov (aj ked doteraz s FZ20, zrkadlovka je pre mna nova), ale zial mi unikol tento poznatok, resp. si to uz nepamatam. Vies mi daj aspon jeden link?
uz som to tu raz riesil, ale deformacia perspektivy nie je zavisla na ohnisku (to je casta mylka, ktorej sa drzi prekvapivo vela fotografov) ale na vzdialenosti od objektu. vid napr. tu: http://fotoroman.cz/techniques2/lenses_basic.htm#Crop%20faktor
pri 50mm na aps-c a 80mm na ff musis byt od objektu rovnako vzdialeny aby bol na vyslednej fotke objekt v oboch pripadoch rovnako velky. teda deformacia perspektivy je uplne rovnaka. (odlisna je napriklad hlbka ostrosti, na ff je pri rovnakej clone mensia)
Súhlasím s Tebou za predpokladu, že objektívy budú mať rovnaké optické vlastnosti, budú vykazovať rovnaké optické chyby a mať rovnakú hĺbku ostrosti (keďže perspektíva sa dá zdôrazniť, alebo potlačiť aj hĺbkou ostrosti). Dva objektívy s rôznymi ohniskami však také nie sú.
Súhlasím s Tebou za predpokladu, že objektívy budú mať rovnaké optické vlastnosti, budú vykazovať rovnaké optické chyby a mať rovnakú hĺbku ostrosti (keďže perspektíva sa dá zdôrazniť, alebo potlačiť aj hĺbkou ostrosti). Dva objektívy s rôznymi ohniskami však také nie sú.
fotoman600: ja som hovoril len o deformacii (teda dlhych nosoch, potlacenych usiach atd.)na ktoru ma vply v najvacsej miere prave vzdialenost od objektu. s nou hlbkou ostrosti nesuvisi..
No super, dik za objasnenie vsetkeho. :) Toto som potreboval vediet, zrejme som polozil zle otazku, sorry. Ak ide o oslavy, tak mam 16-85mm f3,5-5,6, a musim pouzivat blesk. Islo mi tu skor o tu svetlost (nemozem dat za 17-55f2,8 tolko €). Teraz je vsetko clear. Verim, ze tento topik pomoze aj dalsim. (ja ich par poznam :)).
50mm ver. DX 35mm
oslavy v miestnosti aspon 28mm PO PREPOCTE! (cize ideal 16-18mm na zaciatok)
Z 35mm dostaneš 52,5mm akože záklaďák, ale len výrezom! Perspektíva a pomer zobrazenia bude stále ako pri 35mm širokoulom objektíve na kinofilme. To si veľa ľudí pletie a myslia si, že 35mm na DX = 50mm na FX a to je blbosť.
Čiže na portréty 50mm (75mm),ale na oslavy v miestnosti budeš potrebovať ešte širší ako 35mm (52,5mm).
pri 50mm na aps-c a 80mm na ff musis byt od objektu rovnako vzdialeny aby bol na vyslednej fotke objekt v oboch pripadoch rovnako velky. teda deformacia perspektivy je uplne rovnaka. (odlisna je napriklad hlbka ostrosti, na ff je pri rovnakej clone mensia)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa