Fórum » O TECHNIKE

50mm ver. DX 35mm

Roderic
Roderic 2009-03-11 15:11:29+01
Mna by zaujimalo ktory z objektivov si zvolit pre snimac s 1,5x. 50mm f1,4 alebo 35mm f1,8 (52,5mm)? Fotit by som rad portrety a v miestnosti oslavy a tak.

dodo_bb
2009-03-12 11:41:29+01
Je to trochu zamotané s tým portrétnym ojektívom :-)). Ak chcem zaplniť plochu čipu tvárou modelky, použijem na FF ohnisko 85 a fotím z cca 2m. Dostanem určité zobazenie (určitú prspektívu). Ak použijem DX čip, zaplním na vzdialenosť 2 m plochu čipu tvárou a pritom mám objektív s ohniskom 55. Mal by som tak dostať veľmi podobné zobrazenie a perspektívu (perspektíva je len funkciou vzdialenosti od objektu). Neriešim hĺbku ostrosti, tá bude samozrejme iná (je funkciou ohniskovej vzdialenosti a ohnisko je rôzne). Takže záver mi vychádza - ak optimálne ohnisko na portrét zo vzdialenosti 2m je napr. 85 pre FF,potom pre DX je to 85 deleno 1,5 = cca 55 a dostanem prakticky rovnakú perspektívu. Alebo to nie je tak?

duroslav
2009-03-12 11:59:00+01
príspevok od: dodo_bb
Je to trochu zamotané s tým portrétnym ojektívom :-)). Ak chcem zaplniť plochu čipu tvárou modelky, použijem na FF ohnisko 85 a fotím z cca 2m. Dostanem určité zobazenie (určitú prspektívu). Ak použijem DX čip, zaplním na vzdialenosť 2 m plochu čipu tvárou a pritom mám objektív s ohniskom 55. Mal by som tak dostať veľmi podobné zobrazenie a perspektívu (perspektíva je len funkciou vzdialenosti od objektu). Neriešim hĺbku ostrosti, tá bude samozrejme iná (je funkciou ohniskovej vzdialenosti a ohnisko je rôzne). Takže záver mi vychádza - ak optimálne ohnisko na portrét zo vzdialenosti 2m je napr. 85 pre FF,potom pre DX je to 85 deleno 1,5 = cca 55 a dostanem prakticky rovnakú perspektívu. Alebo to nie je tak?
Ale je to tak, ako píšeš, len problém je v tom, že sa to tu dokola omieľa a niektorí ako keby to nechceli pochopiť.
Dosť často sa objavuje aj názor, že širšie ohniská zdôrazňujú perspektívu, lenže to nie je spôsobené ohniskovou vzdialenosťou ako takou, ale tým že krátke ohnisko ťa donúti ísť k objektu bližšie a tu už svoju rolu zohráva vzdialenosť od foteného objektu.
V tejto téme sa zase objavil iný fenomén, že niekto miešal dokopy perspektívne skreslenie spôsobené vzdialenosťou s iným druhom perspektívy (hĺbka ostrosti) používaným ako kompozičnú techniku.

Roderic
2009-03-12 12:12:19+01
Zda sa, ze si nepochopil, o co mi islo. Ja som nemiesal oh. vzialenost so clonou, ale potreboval som vediet, ci mozem pouzit 35mm s 1,5x na portrety alebo ci je lepsie 50mm vzhladom na prirodzenost zobrazenia. Bolo to tu pekne vysvetlene, tak uz nenaplnaj topis takymi komentarmi. Dodo dal velmi pekne vysvetlenie. Dik

duroslav
2009-03-12 13:02:51+01
príspevok od: Roderic
Zda sa, ze si nepochopil, o co mi islo. Ja som nemiesal oh. vzialenost so clonou, ale potreboval som vediet, ci mozem pouzit 35mm s 1,5x na portrety alebo ci je lepsie 50mm vzhladom na prirodzenost zobrazenia. Bolo to tu pekne vysvetlene, tak uz nenaplnaj topis takymi komentarmi. Dodo dal velmi pekne vysvetlenie. Dik
Ja som svojim príspevkom nemyslel to, že si to ty miešal.
Narážal som na to, čo písal fotoman060, keď napísal, že pri 35mm ohisku bude rovnaké skreslenie na FF ako aj na DX. A takisto napísal, že perspektíva sa dá zdôrazniť / potlačiť hĺbkou ostrosti.

dodo_bb
2009-03-12 14:15:48+01
príspevok od: Roderic
Keď už teda debatujeme na túto tému - neexistuje správny objektív na portrét. Videl som výborné portréty robené širokáčom aj teleobjektívom. Dobrý objektív je taký, ktorý najlepšie dokáže spracovať Tvoj autorský zámer. O tom ´najlepšom´ ohnisku sa dá hovoriť, ak niekto chce robiť fotky do pasu alebo občianky, tam je to tých často uvádzaných 80 - 100 mm na FF. Ale dobrý emotívny charakterový portrét môžeš urobiť čímkoľvek. Dobré svetlo...

fotoman600
2009-03-13 10:41:22+01
Môj prvý príspevok je samozrejme blbosť, už som to otestoval aj doštudoval.
Je to tak, ako písal ´Corvus´ a p. Pihan na svojich stránkach www.fotoroman.cz

duroslav
2009-03-13 10:57:46+01
Aspoň že si to priznáš. Máš u mňa za to malé bezvýznamné plus :-)

julo kotus
2009-03-13 12:34:46+01
Roderic: Práve som si kúpil novú 35-ku, f1,8 na all round použitie, práve na street momentky a fotografovanie postáv a poloportrétov v miestnostiach. Zlákal ma tichý motor a clona 1,8. Zároveň som očakával lepší bokeh ako má 35 f2, keďže tá má lamely clony rovné. G-éčková verzia ich má oblé a lepšie vykresľujú kruh. Pozri bokeh. Mne sa veľmi páči. Teda dá sa použiť aj na portrét, ale s obmedzením. Tým, že ohnisko je kratšie, musíš ísť blízko k fotografovanému a relatívne prudko sa Ti zväčšia blízke veci. Ani ja nemám také hrubé predlaktie, ako je na tejto fotke. Podobne pri priamych portrétoch viac vynikne nos oproti ušiam a ešte viac napríklad rameno vpredu... Takže na reportážne a street portréty OK, na bezchybné a neskresľujúce portréty je aj 50mm málo. Na to používam pevnú 85-ku, ktorá neskresľuje takmer vôbec. Veľa sa tu popísalo - je to vzdialenosťou od objektu, konštrukciou a zobrazením perspektívy objektívu... Každý mal kúsok pravdy až sa vyskladala celá. Jasné, že veľkosť a perspektíva sa menia v závislosti od vzdialenosti od objektu, ale aj konštrukcia a ohnisková vzdialenosť má vplyv na podanie perspektívy. Podísť bližšie o 30cm pri širokouhlom objektíve zaostrenom na popredie znamená obrovsky veľa v porovnaní podísť o 30cm s teleobjektívom k scéne zaostrenej na niekoľko metrovú vzdialenosť. Tam je rozdiel takmer nebadateľný. Rada skôr znie - vyskúšaj si to aj s jedným aj s druhým objektívom a čo sa ti bude pozdávať, to zvoľ. Ale znovu zopakujem, na bezchybný a pomerom vyvážený portrét potrebuješ minimálne 85-ku.

julo kotus
2009-03-13 12:57:08+01
Roderic: Ešte jedna ukážka krásneho bokehu 35 f1,8. Krásneho myslím vzhľadom na to, že je to 35mm ohnisko. Je jasné, že 50-kou a ešte lepšie 85-kou rozostríš pozadie ešte hladšie a hlavne ho zahrnieš do obrazu menej. Čiže ide aj o to, či pri portréte chceš priznať pozadie alebo nie. Pre niekoho toto môže byť kľúčové. Pre mňa v týchto prípadoch (street a dokumentárne poloportréty až portréty) áno. Ak však fotím potrét iba pre portrét a vyžaduje sa bezchybné zobrazenie proporcií, siahnem po 85-ke.

julo kotus
2009-03-13 12:58:13+01
Priznať pozadie som zároveň a hlavne myslel priznať prostredie.

Roderic
2009-03-13 14:27:55+01
Julo, dakujem za priklady a vysvetlenie. Myslim si, ze tvoj prispevok spolu s Dodovim je velmi vystizny a ostava uz iba na ´kupujucom´ co si zvoli. Musim zvazit, co bude pre moje fotenie vyhodnejsie.

marcel.m
2009-03-13 22:11:13+01
príspevok od: julo kotus
Priznať pozadie som zároveň a hlavne myslel priznať prostredie.
Prosím ťa Jules, zistil si už na novom oblektíve 35/1,8 rozdiel v ostrosti kresby a podaní kontrastu oproti 35/2 D? Zaujíma ma to, pretože chcem si kúpiť jeden z týchto dvoch objektívov tiež na street a dokument fotenie. Bokeh je pekný, tak ako si napísal vyššie pre daný typ objektívu. Objektív sa mi páči aj pre jeho kompaktnú veľkosť a svetelnosť. Nerád fotím s bleskom. Možno sa dočkáme aj AF-S 24/1,8. Možno... Ď

julo kotus
2009-03-14 10:23:33+01
príspevok od: marcel.m
Prosím ťa Jules, zistil si už na novom oblektíve 35/1,8 rozdiel v ostrosti kresby a podaní kontrastu oproti 35/2 D? Zaujíma ma to, pretože chcem si kúpiť jeden z týchto dvoch objektívov tiež na street a dokument fotenie. Bokeh je pekný, tak ako si napísal vyššie pre daný typ objektívu. Objektív sa mi páči aj pre jeho kompaktnú veľkosť a svetelnosť. Nerád fotím s bleskom. Možno sa dočkáme aj AF-S 24/1,8. Možno... Ď
Kontrast o poznanie lepší, ostrosť o kúsok lepšia, tichý, zarážajúco ľahký :)
nemohol som uveriť, že má kovovy bajonet.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()