Urcite sa to tu rozoberalo, ale potrebujem poradit... Mam Canon 17-40 a svetelnost 4 si myslim je dost malo na fotenie v exteriery, potreboval by som este jedno sklo... ake by ste mi poradili? Rozmyslal som nad Sigmou 50 f/1,4 alebo Canon 50 f/1,4...
iba ak su to dobri kamarati a su upovedomeni o tvojej fotografickej urovni a skusenostiach a zaroven zmiereni s tym, ze tie fotky nebudu na profi urovni :)
ja viem ze tu je kopu clankov aj som to cital, mna len zaujimalo co by ste mi radili ako druhy objektiv a hlavne kvoli svetelnosti, kedze interny blesk nieje bohvie co... a aj kvoli portretom a s bohatym vyuzitim v buducnosti... preto som sa pytal ci 50-tka alebo nieco ine... tak ja nwm, je az taky velky rozdiel medzi 50 a 85 ?? inak sigmu som pisal preto, lebo ma priemer 77, co je prakticke, kedze aj 17-40 ma 77 a aj sirokace do buducna maju 77 :))) a co sa tyka dalsieho objektivu na ´portrety aj´ tak som chcel canon 100 alebo sigmu 150 (da sa povedat ze mensi teleobjektiv + da sa pouzit telekonvektor)... poopravte ma ak zle zmyslam :)))
neviem..ale 150mm sa mi zda na portret uz dost vela (ako tu bolo uz nikedy spominane na portret je vhodne nieco medzi 80-130 s dobrou svetelnostou-nie kit 55-200 :-D)osobne by som na svadbu bral ´minimalne´ dve tela+ 17-50f2,8 70-200f2,8 a este hlavne ext blesk...lepsie hned dva:)
na svadbu vyslovene neodporucam Nikon SB-900. prehrieva sa omnoho castejsie, nez clovek od blesku tejto kategorie ocakava. dufam, ze aljacobs nezomrie a coskoro vymysli novy black box (http://www.aljacobs.com/THE%20BLACK%20BOX.htm)
ja neidem fotit svadby, nie som profik ani nic... brat bude mat svadbu a budem kupovat este jedno sklo, preto som sa pytal... tak ma hned nezakopte pod ciernu zem....
No ja som bol v lete na svadbe, kde, teda pokial ja som videl, fotograf pouzival jedine 17-40, teda pochopitelne s ext. bleskom.
A co sa tyka SB-900 tak fotil som s nim na silvestra (cca 400 fotiek) a neprehrial sa a mohol som robit cokolvek ani raz nezavahal. Nemal som ziaden power pack, pouzival som len standadne nabijacie baterky ale hned jak som videl len maly ubudok vykonu vrazil som tam nove. Mozem len odporucit.
skus Manual, 100% vykon, nabijatelne baterie, bliskaj tak rychlo, ako sa da a uvidis, ze po menej, nez 20 zaberoch ti zacne vypipavat ako kozmicka lod... s nenabijatelnymi je to cca o 10 zaberov lepsie. najnovsi FW
skus Manual, 100% vykon, nabijatelne baterie, bliskaj tak rychlo, ako sa da a uvidis, ze po menej, nez 20 zaberoch ti zacne vypipavat ako kozmicka lod... s nenabijatelnymi je to cca o 10 zaberov lepsie. najnovsi FW
Ako bola na tom SB-800, nevieš? Resp. koľko je prijateľný počet zábleskov na plný výkon?
Asi tak pred mesiacom som bol fotiť neter na nejakom fašiangovom večierku. Zďaleka som necvakal o život, blesk (SB-900) určite nemal dôvod ísť na veľké výkony (mal som slow sync a vysoké ISO) a aj tak sa hajzlík raz prehrial.
SB-800 sa mi nepodarilo prehriat, nikdy som to preto netestoval podobne, ako sb-900. s 900kou som skusal fotit jednu akciu (nie az tak podstatnu) a tam ´ma 2x vypipal´ :( preto som urobil hore spominany test.
rozmyslam, ze kupim este 1 sb-800 na leto pre istotu...
SB-900 nemam, ale mam dve SB-800, nikdy sa neprehriali a isiel som s nimi asi 200 zaberov na jeden blesk za sebou v cca 10-15 minutach-promocie, ziaden problem, ale pravda, je ze to nebolo v plnom manuale blesku, ale v TTL rezime, nakoniec naco ist v plnom manuale, nato su studiove svetla, nato su stavane.
My sa tu o bleskoch nebavíme len tak pre nič za nič. Pokukázali sme na to, že budeš potrebovať aj systémový blesk. Ale zdá sa mi, že ty blesk tvrdošijne odmietaš a myslíš si že jediné riešenie je nový objektív.
Mimochodom nestala sa ti už niekedy pri fotení s interným bleskom taká vec, že na širokom ohnisku bolo v zábere vidno tieň objektívu? Myslíš že sa ten tieň bude mladomanželom na fotkách páčiť?
fajn, ze sa tu tak bavite o bleskoch... nebudem rusit, ma este niekto nieco povedat k prvej teme???
otazka: si oficialny fotograf ktory za fotenie na svadbe berie peniaze a mladomanzelom oficialne tu svadbu zdokumentuje? ak ano, drzal by som sa rad duroslava, afkaa.i (alebo karola), slavmira, atd... ak si pozries web ktory ma afkaa.i v profile zistis ze ma nejake tie skusenosti s fotenim svadieb a mas (mame) sa od neho co ucit. navyse, ja by som na svojej svadbe fotografa, ktory ani nevie aky objektiv pouzit, nechcel. ak vsak chces fotit len pre tvoju ´zabavu´ a zbieranie skusenosti je tvoje tvrdosijne odmietanie blesku ospravedlnitelne, no nie rozumne, kedze so systemovym bleskom + tvojim objektivom by si urcite dosiahol ovela lepsich vysledkov ako s novym svetelnejsim objektivom a vstavanym bleskom (najma ak si nasadis nejaky tamron 17-70/2.8 aj so slnecnou clonou)... Co sa tyka tebou spominanych objetivov pozri si recenzie a rozhodni sa. Na tvojom mieste by som siel do Canonu, predsalen original je vacsinou lepsi ako vyrobky tretich stran... Nemyslim vsak ze je to nejak smerodajne, aj s 50/1.8 nafotis pekne fotky ak vies...
fajn, ze sa tu tak bavite o bleskoch... nebudem rusit, ma este niekto nieco povedat k prvej teme???
RSaZ (Rada starsicha zkusenich) tvoju temu uzavrela s tym, ze potrebujes externy blesk.
Takze za cenu Canon 50/1.4 (350EUR) alebo Sigma-i (427EUR!) si kup externy blesk aspon stredneho vykonu a na umenie su kup lacnu 50/1.8cku. Prikladam rozpis:
Canon Speedlite 430EX II za cca 270EUR
Canon EF 50mm f/1,8 II za cca 115EUR
Spolu 385 EUR, co je len o 35EUR viac ako za 1.4Canon a dokonca o 42 EUR menej ako za uvazovanu Sigmu. Pokial sa bavime o svadbe a portrete, toto je to co prave potrebujes. A nie zbavovat sa 17-40/F4L-ka.
Odhalena vlastnost high end blesku SB-900 je fakt dost zaujimava, tak nam dovol sa v tvojom vlakne o tom trocha pobavit. :)
a ja este dodam ze na APS-C cip by sa ti okrem 50ky zisiel aj nejaky fixed focal lens od 28 do 35mm f1.4 - 2.0. vyber ponecham na tebe :)
Pokial nechces fotit macro tak by som namiesto zmienovanych canon 100mm a sigma150mm kupil radsej canon 135/2
Ja si vase rady beriem k srdcu :) a som rad, ze su tu ludia co poradia, dakujem pekne a pouvazujem nad tym bleskom...
inak ten tien som tam mal ked som fotil nieco zblizka a ano fotim len aby som sa ucil a zabaval... ale chcel by som som dasiahnut uroven aspon pokrocileho alebo mini profesionala :DD
Aj mne sa na svadbe prehriala SB900 a to som cvakal len pár záberov počas zábavy. Blesk bol 5 minút nepoužiteľný - tomu sa vraví profesionálny blesk. Ďakujeme Nikon :-(
Ešteže som mal so sebou aj SB600. Kontrola prehrievania sa dá aj vypnúť, no kto vie, či potom nezhorí celý blesk :-)
Svadba... aky objektiv?
ja viem ze tu je kopu clankov aj som to cital, mna len zaujimalo co by ste mi radili ako druhy objektiv a hlavne kvoli svetelnosti, kedze interny blesk nieje bohvie co... a aj kvoli portretom a s bohatym vyuzitim v buducnosti... preto som sa pytal ci 50-tka alebo nieco ine... tak ja nwm, je az taky velky rozdiel medzi 50 a 85 ?? inak sigmu som pisal preto, lebo ma priemer 77, co je prakticke, kedze aj 17-40 ma 77 a aj sirokace do buducna maju 77 :))) a co sa tyka dalsieho objektivu na ´portrety aj´ tak som chcel canon 100 alebo sigmu 150 (da sa povedat ze mensi teleobjektiv + da sa pouzit telekonvektor)... poopravte ma ak zle zmyslam :)))
na svadbu vyslovene neodporucam Nikon SB-900. prehrieva sa omnoho castejsie, nez clovek od blesku tejto kategorie ocakava. dufam, ze aljacobs nezomrie a coskoro vymysli novy black box (http://www.aljacobs.com/THE%20BLACK%20BOX.htm)
A co sa tyka SB-900 tak fotil som s nim na silvestra (cca 400 fotiek) a neprehrial sa a mohol som robit cokolvek ani raz nezavahal. Nemal som ziaden power pack, pouzival som len standadne nabijacie baterky ale hned jak som videl len maly ubudok vykonu vrazil som tam nove. Mozem len odporucit.
Asi tak pred mesiacom som bol fotiť neter na nejakom fašiangovom večierku. Zďaleka som necvakal o život, blesk (SB-900) určite nemal dôvod ísť na veľké výkony (mal som slow sync a vysoké ISO) a aj tak sa hajzlík raz prehrial.
rozmyslam, ze kupim este 1 sb-800 na leto pre istotu...
Mimochodom nestala sa ti už niekedy pri fotení s interným bleskom taká vec, že na širokom ohnisku bolo v zábere vidno tieň objektívu? Myslíš že sa ten tieň bude mladomanželom na fotkách páčiť?
Takze za cenu Canon 50/1.4 (350EUR) alebo Sigma-i (427EUR!) si kup externy blesk aspon stredneho vykonu a na umenie su kup lacnu 50/1.8cku. Prikladam rozpis:
Canon Speedlite 430EX II za cca 270EUR
Canon EF 50mm f/1,8 II za cca 115EUR
Spolu 385 EUR, co je len o 35EUR viac ako za 1.4Canon a dokonca o 42 EUR menej ako za uvazovanu Sigmu. Pokial sa bavime o svadbe a portrete, toto je to co prave potrebujes. A nie zbavovat sa 17-40/F4L-ka.
Odhalena vlastnost high end blesku SB-900 je fakt dost zaujimava, tak nam dovol sa v tvojom vlakne o tom trocha pobavit. :)
Pokial nechces fotit macro tak by som namiesto zmienovanych canon 100mm a sigma150mm kupil radsej canon 135/2
inak ten tien som tam mal ked som fotil nieco zblizka a ano fotim len aby som sa ucil a zabaval... ale chcel by som som dasiahnut uroven aspon pokrocileho alebo mini profesionala :DD
Canon Speedlite 430EX II je za 220 EUR
Canon EF 50mm f/1,8 II za 95 EUR
takze cca 315 + kurier :)))
Ešteže som mal so sebou aj SB600. Kontrola prehrievania sa dá aj vypnúť, no kto vie, či potom nezhorí celý blesk :-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa