Fórum » O TECHNIKE

Čistenie UV filtra

r.a.d.o.
2009-03-26 10:06:01+01
Zdravím, potreboval by som poradiť. Zakúpil som UV filter 67mm SIGMA DG Ultra-Low Reflection Multi-Coating. Nedokážem ho však ničím vyčistiť tak aby sklo bolo dokonale čisté. Mám pocit, že tie antireflexné vrstvy sa ani vyčistiť dokonale nedajú. Klasické zaužívané techniky ako roztok na handričku, vyčistenie a vyleštenie suchou kašmírovou alebo handričkou z mikrovlákna nezaberajú.

fotoman600
2009-03-26 10:20:48+01
S týmto ho vyčistíč určite. Je však zbytočné nejak drhnúť filter, pretože tie mikroskopické nečistoty na fotke aj tak nebudú.

fotoman600
2009-03-26 10:22:39+01
Ešte doplním, že samozrejme tou druhou stranou, nie štetcom.

2009-03-26 12:04:34+01
príspevok od: fotoman600
S týmto ho vyčistíč určite. Je však zbytočné nejak drhnúť filter, pretože tie mikroskopické nečistoty na fotke aj tak nebudú.
len hlavne casto nedychavat pri cisteni na filter (ak nie je iny moznost), jemne sa masti a potom aj toto fakt dobre pero natiahne do seba mastnoty a niekedy mam pocit, ze rozpatlava velmi jemnu mastnotu, preto som presiel na roztok a handricku, budem asi musiet kupit uz nove pero. A co sa tyka tych hantriciek, tiez nie su vecne, bud ich dobre vyprat (niekde som cital ze sa daju) alebo kupit po case novu, lebo aj handricky sa zasvinia ;-)

Big Lebowski
2009-03-26 12:53:52+01
Mám aj pero, aj handričky aj hento aj tamto. K tým handričkám, keď mám veľmi zasvinený bjektív alebo v mojom prípade väčšinou UV-čko, tak ho očistím najprv staršou ´zasvinenou´ handričkou a potom doleštím novou, čistejšou. Potom tá nová vydrží dlhšie. Je to síce časovo náročnejšie, rádovo pár sekúnd :) ale aj tie sa niekedy zídu. Ak je to len nejaká malá lečistota tak poučijem pero, rýchlejšie, pohodlnejšie... ale vždy to zíde jedným alebo druhým spôsobom :)

tomcat
2009-03-26 13:42:20+01
to pero to zvladne tiez si myslim.. a na handricku si kup v lekarni mydlo (protex je to antibakterialne mydlo bez parfumou)stoji asi 1.50 mozno 2.vyprat rucne a dat vysusit (ale nie na radiator!!) volne len tak.budes ju mat potom ako novu.a nebude ti flakovat..samozrejme ak ju pouzivas uz 5 rokou treda kupit novu :o)

richard123
2009-03-26 14:12:57+01
Ja používam vlhčené utierky na monitor.Také jednorázové.Ale nehávam ích vyschnúť.Pokial sú mokré nehávajú šmuhy,ale keď vyschne tak je to OK.

leto
2009-03-26 14:20:46+01
tie vlhcene mam aj ja,aj klasicku prachovku,ale dakej smuhe sa sem tam nevyhnem,,,

richard123
2009-03-26 14:26:37+01
Ja to najprv vlhkou a až ked je suchá tak to len preleštím.Čistím s tým aj kameru a displeje a nemám problém.Tieto handričky čo mám sú aj anti statické.Takže celkom sa nechytá prach.

r.a.d.o.
2009-03-26 19:54:06+01
Vďaka za rady, asi kupim to pero alebo novy lacny filter, ktory ma jednoduchsie sklo bez antireflexu... Ostatne filtre vycistim v pohode len ten Sigmacky sa neda a to som ho kupoval na ´L´ radu ojektivu od Canonu, ze dobry objektiv tak tam patri aj lepsi filter :-)

Danniell
2009-03-26 21:01:31+01
Caute, co do fotografovania som novacik, a mam problem - cim očistiť objektiv kompaktu od prachu, spominate handricky a pod, rad by som vedel aku konkretne, na inych forach je debata o handrice - rodenstock-u, no ten je problem zohnat. Kupil som si len balonik na klystir a s nim ofukovanim odstranil prach, dotykat s a objektivu s niecim neoverenym nemam odvahu, dik

Big Lebowski
2009-03-26 21:38:31+01
príspevok od: Danniell
Caute, co do fotografovania som novacik, a mam problem - cim očistiť objektiv kompaktu od prachu, spominate handricky a pod, rad by som vedel aku konkretne, na inych forach je debata o handrice - rodenstock-u, no ten je problem zohnat. Kupil som si len balonik na klystir a s nim ofukovanim odstranil prach, dotykat s a objektivu s niecim neoverenym nemam odvahu, dik
stačí ti obyčajná mikrovláknová handrička ktorú kúpiš v optike za 50 centov, alebo potom lenspen. Ale ak máš kompakt, tak ti stačí tá handrička

Duny
2009-03-27 12:16:00+01
Najcastejsie cistim vsetko trickom, lebo handricka vzdy ostane doma alebo sa mi ju nechce vytahovat :).

r.a.d.o.
2009-07-21 17:52:37+02
Uz som to vyriesil. Chyba bola v tom, ze som to vycistil prostriedkom a potom oplachol vodou a az potom lestil... a vzdy mi zostali cmuhy :-(
Takze rada pre kazdeho ako som bol ja: Vycistit len napr. Clinom, vytriet makkou papierovou utierkou a vylestit kasmirovou handrickou a nie je ziadny problem s cmuhami.
Hold kazdy sa uci na vlstnych chybach...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()