8-O co to je? dal som tento výraz hladat tu na stranke, ale okrem clankov ktore hovoria o novinkach zo sveta fotoaparatov som nic nenasiel... nijake vysvetlenia...
Vysvetli mi to prosim niekto?
Dakujem
Je to chyba objektivov. V slovniku toto slovo som nasiel ale iba pod pojmom abrebacia http://ephoto.sk/foto-technika/slovnik/pismeno-a/aberacia/ . Je tam aj obrazok chyby ;)
Chromaticka vada na dig. fotoaparate nemusi byt len vinou objektivu, castokrat sa kombinuje s tzv. ´pretekanim´ signalu na susediacich pixeloch snimaca. Chyba vznika tym, ze rozne farebne zlozky svetla sa lamu pod roznymi uhlami (pricip optickeho hranolu), preto sa tento fyzikalny jav musi korigovant tvarom sosoviek (APO) a celkovou konstrukciou opt. sustavy.
Chromatická aberácia objektivu je sposobena tym, ze viditelne svetlo je zlozene z farieb, z ktorych kazda ma inu vlnovu dlzku - tym padom cez sosovku inak lame svetlo roznej farby. Najvecsi rozdiel je samozrejme medzi lomom svetla s najkratsou vlnovou dlzkou a najvacsou vlnovou dlzkou. Vznika tym posunutie farieb viditelne na fotografii.... Na redukciu tohto efektu sa pouzvaju korekcne cleny, ktore maju presne opacny aberacny ucinok ako bezne sosovky ...
Zabudol som spomenut, ze sa prejavuje hlavne na hranach objektov (napr. nalavo to hra domodra a z pravej strany do fialova ....) prikladam foto z vlastnej zbierky (setak k EOS 400D) http://muj5.edisk.sk:8080/2/28169166cacfed4abcc137b39d4472ef/IMG_0771.jpg - ale videl som ovela lepsie priklady :D
uvazujem nad kupou tokiny 12-24 alebo 11-16,su chromaticke vady tychto skiel ozaj take extremne? cital som ze sa to da krasne odstranit softverom ale popravde nechce sa mi to robit na kazdej fotke
primarne chcem to sklo vyuzit na krajinky,opravte ma ak sa mylim ale CA by sa mala prejavovat v pripade krajinkarskej fotke hlavne na horizonte, pretekanie medzi horizontom a oblohou?
CA sa prejavuje na kontrastných hranách. . . medzi horizontom a nebom, no to treba konkretnejšie, ak budu na horizonte napríklad stromy, okolo listov, či konárov sa CA objaví určite. . . ináč, najviac sa prejavuje na okrajoch fotky, v strede je to najmenej
Chromaticka vada nie je len vinou objektivu, vacsinou je kombinovana s vadou snimaca (no nie je to vada na reklamaciu, ale je to dane nedokonalostou technologie). Kedze bunky na snimaci su velmi blizko seba, dochadza k pretekaniu signalu z jednej na druhu a tym dochadza k podobnemu javu ako chromaticka vada.
Chromaticka vada nie je len vinou objektivu, vacsinou je kombinovana s vadou snimaca (no nie je to vada na reklamaciu, ale je to dane nedokonalostou technologie). Kedze bunky na snimaci su velmi blizko seba, dochadza k pretekaniu signalu z jednej na druhu a tym dochadza k podobnemu javu ako chromaticka vada.
Akú vadu snímača myslíš? Tzv. ´pretekanie pixelov´ ?, ale to nespôsobuje farebnú chybu, alebo mi niečo uniklo?
to ´pretekanie náboja´ ti preexponuje okrem ´postihnutého´ pixelu aj jeho susedov, a tým, že na polovici až 3/4 z nich je iný farebný filter RGB masky príde ku zmene farieb
predstav si to že máš šachovnicovo naukladané kýble s kapacitou 10 l a do stredného naleješ 15 l... niečo natečie aj do okolitých
v reále príde k takémuto ´prešľahu´ ešte pred tým, ako sa patričný element preexponuje a signál ´clipne´ (oreže na dosiahnuteľnom maxime)
odstrániť sa to veľmi nedá, z princípu aby sme znížili šum, potrebujeme čo najväčšiu plochu na ktorej sa zachytávajú fotóny (odchýlka je priamo úmerná odmocnine ich počtu, a ten je priamo úmerný ploche), aby sme odstránili pretečenie, museli by sme medzi jednotlivými snímacími prvkami nechať viac ´izolácie´ (napr. nedopovaný Si u CMOSu) a tým sa zasa znižuje plocha citlivá na svetlo... simple tradeoff
ak by som sa bol cely zivot ucil, studoval fyziku,a pod. javy pozemske, asi by som ani nikdy nekupil fotak, ba ani telku, a mozno by som nemal ani mobil :-) este stastie, ze som len nevzdelany 2pec, a vychutnavam si tie radosti pozemske a nebyvam niekde v lese a nechodim na drevo :-) bez urazky 2lenik, len ma tak napadlo, ako ty mozes s takymi nedostatkami techniky zit. pozdravujem ta
Aha, no tomu pretekaniu pixelov chápem, ale nie z pohľadu bežných DSLR, ale chladených CCD kamier, ktoré nepoužívajú Bayerovu masku. Tú Bayerovu masku si predstavujem, ako nejaký filter pred čipom, ktorý, jednoducho povedané slúži na získanie farebnej informácie zo snímku. Teda nad každým pixelom je filter a napr. fotoaparát s 4 Mpix senzorom má vlastne nad 1 miliónom pixelov/buniek modrý, nad ďalším miliónom červený a nad poslednými dvoma miliónmi buniek zelený filter.
Teda, ak mám zostavu s Bayerovou maskou a pretečie mi pixel nad ktorým je napr. zelený filter, tak kus informácie o zelenej farbe sa môže dostať napr. do bunky s modrým filtrom? Chápem to správne?
PS: ale, myslím si, že tieto farebné odchýlky ani nie sú badateľné veľným okom. U CCD sa blooming rieši špeciálnymi elektródamy, určených na odvádzanie prebytočného náboja. U DSLR je to asi už spomínaná ´izolácia´, i keď na úkor zníženia plochy citlivej na svetlo.
quintes: to nie sú nedostatky ale vlastnosti :)) a dajú sa obísť, len nie polovodičovými snímacími prvkami (alebo ak, tak potom 3 CCD :)) ako v kamere :)) )
výhoda fyzikálnych vedomostí v hlave je napríklad to, že ak viem niečo o spracovaní signálu alebo aj meraní žiarenia, nijaký marketingový kravaťák ma nenaláka na jeho marketingové o*eby o pozitívach mnohých megapixlov a nereflektujem na CMOS vs CCD flamewar
rick01: veľmi správne
vidieť to býva... chromatická aberácia bežne, pretekanie v prepaloch... sú to situačne závislé veci
chromatická aberácia
primarne chcem to sklo vyuzit na krajinky,opravte ma ak sa mylim ale CA by sa mala prejavovat v pripade krajinkarskej fotke hlavne na horizonte, pretekanie medzi horizontom a oblohou?
predstav si to že máš šachovnicovo naukladané kýble s kapacitou 10 l a do stredného naleješ 15 l... niečo natečie aj do okolitých
v reále príde k takémuto ´prešľahu´ ešte pred tým, ako sa patričný element preexponuje a signál ´clipne´ (oreže na dosiahnuteľnom maxime)
odstrániť sa to veľmi nedá, z princípu aby sme znížili šum, potrebujeme čo najväčšiu plochu na ktorej sa zachytávajú fotóny (odchýlka je priamo úmerná odmocnine ich počtu, a ten je priamo úmerný ploche), aby sme odstránili pretečenie, museli by sme medzi jednotlivými snímacími prvkami nechať viac ´izolácie´ (napr. nedopovaný Si u CMOSu) a tým sa zasa znižuje plocha citlivá na svetlo... simple tradeoff
Teda, ak mám zostavu s Bayerovou maskou a pretečie mi pixel nad ktorým je napr. zelený filter, tak kus informácie o zelenej farbe sa môže dostať napr. do bunky s modrým filtrom? Chápem to správne?
výhoda fyzikálnych vedomostí v hlave je napríklad to, že ak viem niečo o spracovaní signálu alebo aj meraní žiarenia, nijaký marketingový kravaťák ma nenaláka na jeho marketingové o*eby o pozitívach mnohých megapixlov a nereflektujem na CMOS vs CCD flamewar
rick01: veľmi správne
vidieť to býva... chromatická aberácia bežne, pretekanie v prepaloch... sú to situačne závislé veci
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa