Ahojte,
ako presne nastavujete na fotaku vyvazenie bielej na D40 pri foteni IR filtrom ?
Mam 720nm aj 760nm, ale nedari sa mi dosiahnut pekne biele fotky s hnedym nadychom ani pri filtri Hoya R72, pri tom 760nm by som sa ani nedivil. Skusal som biely papier na priamom slnecnom svetle, skusal som zelenu farbu, zelenu travu (s nasadenym filtrom), ktora dobre odraza IR svetlo, skusal som aj zelenu farbu bez nasadeneho filtra, ale vzdy je to strasne cervene. Preliezol som uz vela stranok, kde popisuju upravy fotiek, ale vsade surove fotky vyzeraju uplne inak ako tie moje, napr. tu: http://www.flickr.com/photos/niikon/2721701625/
na co si mam dat pozor pri measuringu WB ? autofocus, ohnisko, clona, cas, nejaky konkretny histogram ... je nieco co treba dodrzat ? zatial som sa toto nikde nedocital. nejaky ten vysledok sa da najst tu: http://fotky.sme.sk/fotka/65348/iceland -ale nepaci sa mi to
dik za kazdy napad
Obavam sa, ze ti pomoze jedine prerobenie fotoaparatu odstranenim filtra, ktory je pred snimacom. Pripravujem clanok o infrafotografii a postupne som skusal filtre Cokin 007 a B+W R92 na viacerych fotoaparatoch (Nikon D90, D300, D200,Canon EOS 40D, Sony A700, A350, Canon PS G9). Vsetky dokazu cez tieto filtre snimat ale len cerveny obraz, nepomaha ziadne nastavenie WB ani ziadna uprava v pocitaci. Docela slusne si vedu starsie fotoaparaty Nikon D50/D70 a prekvapujuco aj D80.
Teraz mam od ´beara´ pozicany Canon EOS 300D prerobeny na infrafotografiu a to je parada! S fotkami takmer netreba nic robit. Hned su take ako maju byt. Naviac cas vychadza okolo 1/125 s., takze mozes fotit z ruky, bez stativu.
Zalezi aj na objektive, nie vsetky objektivy su vhodne na IR. Napriklad pri Tamron 17-50/2.8 som mal zle farby aj na tom prerobenom Canon 300D. Najlepsie je to asi skusat s nejakym jednoduchsim objektivom (napr. 50/1.8). Canon 17-40, 70-200/4, 50/1.8, 100/2.8 macro, TS-E 90 funguju OK, 24-105 je takmer OK (v strede obrazu je mierny hot-spot, ale este je to v norme).
dakujem za reakciu. cital som toho hore-dole po nete dost, vacsinou sa pise o odstraneni IR cut-off filtra len u novych modelov, urcite bola medzi nimi D300 a D200. Moja D40/D40x bola medzti tymi, ktore maju IR cut-off filter slaby a tympadom je vhodny na IR fotografiu aj bez upravy. Ale to som len cital, nie som o tom presvedceny (zatial) :-)
Najprv som mal 760nm filter, ten je vyborny na ciernobiele fotky. Teraz som si kupil R72 (720nm), uz vidno viac farieb, ale mozno by stalo za pokus pouzit filter s vyssou priepustnostou viditelneho spektra, nieco okolo 680nm
ale rad by som si vyskusal upraveny fotoaparat, musi to byt dobre :-) ale to sa s nim asi vela klasickych fotiek nebude dat robit, ci ano ?
Ak sa spravi uprava tak, ze sa len odstrani hot mirror, daju sa nadalej fotit klasicke fotky, ale musis si pred objektiv nasadit X-Nite color correction filter (mozno som to schomolil, ponahlam sa a nemam to teraz kedy hladat). IR fotky potom budes fotit, ked si nasadis IR filter pred objektiv, ale bude to mat nevyhody, ze expoziciu budes musiet nastavovat manualne, AF bude mat tiez problemy a v hladaciku budes mat takmer tmu.
Zalezi aj na objektive, nie vsetky objektivy su vhodne na IR. Napriklad pri Tamron 17-50/2.8 som mal zle farby aj na tom prerobenom Canon 300D. Najlepsie je to asi skusat s nejakym jednoduchsim objektivom (napr. 50/1.8). Canon 17-40, 70-200/4, 50/1.8, 100/2.8 macro, TS-E 90 funguju OK, 24-105 je takmer OK (v strede obrazu je mierny hot-spot, ale este je to v norme).
no pri R72 52mm mi setovy objektiv Nikon 55-200mm vpohode ostri autofocusom. ked nastavim vyssie ISO, casy su kratsie ako 1/30s. Na vacsine fotiek vidno mierne farebne rozdiely, ale neni to to co by som chcel, pretoze radsej by som chcel lepsiu surovu fotku, ako to riesit v PS, to vie kazdy :-)
tu mam par poznamok, ktore som si urobil a co som cital:
- ak nejde vyvazit biela, najlepsie nastavenie z presetov je incandescent +3
- idealny cas na IR fotenie je medzi 10h a 15h
- idealne je, ak sa na oblohe nachadzaju mraky
- pouzit vyssie clonove cisla, aj kvoli hlbke ostrosti, pretoze ohnisko v pripade IR svetla je trochu inde ako pri viditelnom svetle. navyse v pripade fotenia ´landscape´ je velka hlbka ostrosti ziaduca :-)
- spicka(y) histogramu surovej fotky by mal byt viac vpravo, aby bola fotka jasna,
- kvoli hotspotom som zvolil IR filter na setovy objektiv, tam mam 52mm priemer filtra. Pokial dobre viem, tak objektivy s vysokou svetelnostou maju velke filtre, vzhladom na pouzitie vysokych clonovych cisel neni treba mat velky svetelnost. A ma to aj druhu vyhodu - cena 72mm filtra je uplne niekde inde, ako 52mm tej istej znacky
podarilo sa mi dnes toto: http://fotky.sme.sk/fotka/65529/cesta-do
a toto: http://fotky.sme.sk/fotka/65528/smutne-pole
paci sa mi to viac, ale stale to neni uplne ono :-)
pozeram, ze potrebujem dat vycistit cip :))
tie biele flaky od slnka sa naozaj volaju prasiatka ?
IR white balance na D40
Teraz mam od ´beara´ pozicany Canon EOS 300D prerobeny na infrafotografiu a to je parada! S fotkami takmer netreba nic robit. Hned su take ako maju byt. Naviac cas vychadza okolo 1/125 s., takze mozes fotit z ruky, bez stativu.
Najprv som mal 760nm filter, ten je vyborny na ciernobiele fotky. Teraz som si kupil R72 (720nm), uz vidno viac farieb, ale mozno by stalo za pokus pouzit filter s vyssou priepustnostou viditelneho spektra, nieco okolo 680nm
ale rad by som si vyskusal upraveny fotoaparat, musi to byt dobre :-) ale to sa s nim asi vela klasickych fotiek nebude dat robit, ci ano ?
tu mam par poznamok, ktore som si urobil a co som cital:
- ak nejde vyvazit biela, najlepsie nastavenie z presetov je incandescent +3
- idealny cas na IR fotenie je medzi 10h a 15h
- idealne je, ak sa na oblohe nachadzaju mraky
- pouzit vyssie clonove cisla, aj kvoli hlbke ostrosti, pretoze ohnisko v pripade IR svetla je trochu inde ako pri viditelnom svetle. navyse v pripade fotenia ´landscape´ je velka hlbka ostrosti ziaduca :-)
- spicka(y) histogramu surovej fotky by mal byt viac vpravo, aby bola fotka jasna,
- kvoli hotspotom som zvolil IR filter na setovy objektiv, tam mam 52mm priemer filtra. Pokial dobre viem, tak objektivy s vysokou svetelnostou maju velke filtre, vzhladom na pouzitie vysokych clonovych cisel neni treba mat velky svetelnost. A ma to aj druhu vyhodu - cena 72mm filtra je uplne niekde inde, ako 52mm tej istej znacky
ak sa v niecom mylim, opravte ma, ucim sa :-)
a toto: http://fotky.sme.sk/fotka/65528/smutne-pole
paci sa mi to viac, ale stale to neni uplne ono :-)
pozeram, ze potrebujem dat vycistit cip :))
tie biele flaky od slnka sa naozaj volaju prasiatka ?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa