Fórum » O TECHNIKE

Nová matnica

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-29 15:23:23+02
Ahojte, má význam vymeniť matnicu za inú? Alebo je to zbytočnosť. Osobne uvažujem o matnici Ef-S (superjemná matnica pre manuálne ostrenie) na Canon 40D. Len ma trochu odrádza to, že je tmavšia, takže sa bojím aby som nemal problém pri fotení v interiéroch. Ale uvažoval som aj o matnici Ef-D (matnica s mriežkou). Alebo ostať radšej pri matnici z výroby. Má s tým niekto skúsenosti? Vie mi niekto o tom niečo povedať? Ktorá sa viac hodí pre fotenie športu?

Marcel Rebro
2009-04-29 15:43:07+02
na sport v interieroch (karate) je lepsie mat svetlejsiu maticu. mriezka je dobra pre udrzanie horizontu ´pri akcii´ - dakujem Nikonovi ze ju ma defaultne ;-)
na krajinu zo stativu je lepsia vodovaha v sankach ...

duroslav
2009-04-29 15:44:29+02
Fórum už máš prejdené, keď zakladáš nové vlákno?

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=954
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1305
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1884

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-29 15:46:23+02
čítal, ale príliš veľa informácii tam o tom nebolo.

Marcel Rebro
2009-04-29 21:20:17+02
Pyta sa na nieco ine ako je riesene v tychto vlaknach. Ked si das namahu vyhladat vlakna skus si dat tu namahu a precitat otazku ;-)))
Dobre svetlo!

bear
- moderator
2009-04-29 22:14:10+02
Ja som si nedavno kupil Ef-S a Eg-S matnice. Su vyrazne tmavsie, ale manualne zastrovanie je s nimi jednoduchsie. Ja som si to kupil koli TS-E objektivu, kde AF nie je a so standarnou matnicou je dost problem vidiet kadial prechadza rovina ostrosti pri aplikovani tilt efektu.

duroslav
2009-04-30 07:56:41+02
Ale no. Keby si si ty prečítal celé tie vlákna, čo som dal linky, zistil by si, že minimálne v jednom z nich sa rozoberá svetlosť / tmavosť matnice :-)))
Mne ani tak nešlo o to, že sa na to chlapec pýtal, ale že mohol napísať do jednoho z tých vlákien, nech sa zase jedna vec nerozoberá na X miestach.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-30 10:57:24+02
Nerozumiem prečo by mal byť problém, keď som tu založil nové vlákno. Všetky tie príspevky som čítal, ale veľa tam o tom nebolo a rozoberalo sa to tam len okrajovo, lebo téma bola o niečom inom. Nechcel som ťa oberať o čas, aby si to musel hľadať, to som spravil dávno predtým sám a nenašiel som na tomto fóre žiadne info, ktoré by za to moc stály. Takže podľa mňa tvoje rozhorčenie je zbytočné.

duroslav
2009-04-30 11:02:16+02
príspevok od: Martin Brojo
Nerozumiem prečo by mal byť problém, keď som tu založil nové vlákno. Všetky tie príspevky som čítal, ale veľa tam o tom nebolo a rozoberalo sa to tam len okrajovo, lebo téma bola o niečom inom. Nechcel som ťa oberať o čas, aby si to musel hľadať, to som spravil dávno predtým sám a nenašiel som na tomto fóre žiadne info, ktoré by za to moc stály. Takže podľa mňa tvoje rozhorčenie je zbytočné.
Všetko som do tohoto vlákna písal s kľudom bez rozhorčenia :-)

Marcel Rebro
2009-04-30 11:03:58+02
OK, tak zalozme univerzalne vlakno ze ´Objektiv Nikon´ a kazdy kto bude mat lubovolny dotaz ohladne subjektu, do neho len prida svoju otazku. Nech nevznikaju nove vlakna ... tak to chcela nasa strana a vlada?
;-)))

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-30 11:04:44+02
Tak fajn. :-)

duroslav
2009-04-30 11:07:44+02
To by bol asi extrém. Ale tento konkrétny prípad - výmena matnice - rieši podstatne menej ľudí než objektívy a je tam aj o dosť menej faktorov, ktoré sa pri tom zohľadňujú, tak by bolo rozumnejšie mať to zkoncentrované v jednom vlákne.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-30 11:16:56+02
Kašlite na to, zvrhlo sa to tu na diskusiu o vláknach a priznám sa, že zatiaľ o tom, čo ma zaujíma som sa nedozvedel skoro nič. Mrco mi už aspoň o tom čosi napísal a dosť si to cením, naviac hlavne preto, lebo tiež fotí karate v hale, takže s tým má aj nejaké skúsenosti. Duroslav od teba som sa tu zatiaľ len dočítal len kritiku o zakladaní nových vlákien, ale ak vieš o téme nejaké zaujímavé informácie, tak by som bol rád, ak by si sa o ne podelil. Ďakujem. :-)

duroslav
2009-04-30 11:25:07+02
príspevok od: Martin Brojo
Kašlite na to, zvrhlo sa to tu na diskusiu o vláknach a priznám sa, že zatiaľ o tom, čo ma zaujíma som sa nedozvedel skoro nič. Mrco mi už aspoň o tom čosi napísal a dosť si to cením, naviac hlavne preto, lebo tiež fotí karate v hale, takže s tým má aj nejaké skúsenosti. Duroslav od teba som sa tu zatiaľ len dočítal len kritiku o zakladaní nových vlákien, ale ak vieš o téme nejaké zaujímavé informácie, tak by som bol rád, ak by si sa o ne podelil. Ďakujem. :-)
Takže zaujímalo by ťa, čo viem zaujímavé k téme? Napr. to, že s tmavou matnicou nemusíš mať problémy len v interiéroch, ale celkovo, keďže ti ovplyvní množstvo svetla dopadajúceho na expozimeter, ktorý sa nachádza hore v hranole. Dtto keď si kúpiš matnicu svetlejšiu. Takže budeš musieť permanentne bojovať s tým, že budeš mať foto pre/podexponované. Ale toto mi pripadá byť nejaké povedomé, ako keby som to už komusi na fóre písal :-)
Čo sa týka mriežky, tak je to vec osobnej preferencie a zodpovedať si túto otázku musíš sám.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-04-30 11:30:51+02
Áno, to som čítal. Ale 40D má v menu funkciu nastavenia matnice, preto som ich aj uvádzal. Takže so správnou expozíciou by teda problém nemal byť - alebo sa mýlim?

Samozrejme je to vec osobnej preferencie, ale práve ma zaujímali názory čo kto a prečo preferuje, prečo mu to vyhovuje a na základe týchto informácii sa rozhodnúť či má, alebo nemá zmysel matnicu vymeniť.

duroslav
2009-04-30 11:43:24+02
Keďže mám mriežku už vo foťáku integrovanú, nad výmenou matnice som neuvažoval. Tá mriežka je fajn vec a ja ju mám stále zapnutú. Kedysi na starých foťákoch som skúšal zarovnávať horizont podľa okrajov displeja, ale veľa razy horizont na scéne nevidno a vtedy je lepšie zrovnávať foťák podľa zvislíc napr. na budovách ktoré máš zábere. Dá sa to samozrejme tiež podľa okrajov, ale výsledky nie sú zďaleka tak dobré, ako keď to môžeš zarovnať podľa čiary, ktorú máš o kúsok vedľa.

Druhý potenciálny dôvod na výmenu by bolo manuálne ostreni. Ale keď už tak radšej asi split image. No ale zase neviem posúdiť rozdiely medzi štandardnou a tou superjemnou.

Čo sa týka tej kompenzácie expozície, tak som ako nikonista netušil, že canony také niečo majú :-) Písal som o tom tak či tak vo všeobecnej rovine bez ohľadu na typ foťáku.

bear
- moderator
2009-04-30 11:54:19+02
Ked sa vo fotaku prestavi typ matnice, expozicia funguje spravne. Matnicu je vymenit velmi jednoduche, ale za jazdy v aute by som to radsej nerobil. Split Prism je na presne zaostrenie sice fajn, ale len v strede obrazu, s matnejsou matnicou vidis ako lepsie vplyv na cely obraz. Pri foteni s tilt-shift objektivom z ruky je matnejsia matnica nutnost, tiez by som ju odporucil na makro a objektivy svetelnejsie ako F2.8.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()