Ahojte, viete o nejakom fotolabe v Bratislave alebo okoli, kde sa analogove fotografie spracovavaju analogovou cestou ? Vo vsetkych fotolaboch kde som bol, sa naskenuje film a nasledne digitalne vytlaci. Vtedy vsak podla mna analogove fotografovanie nema zmysel...
Podľa mojich informácii takéto minilaby už nie sú (v BA som si istý na 99,9%). Umreli by od hladu. Ich prevádzka by bola nerentabilná. Navyše výsledky z digitálnych labov sú neporovnateľne lepšie a predvídatelnejšie. Na základe akého poznania/myšlienkového postupu/porovnania ste dospeli k svojmu tvrdeniu, že digitálne spracovanie negatívu nemá zmysel?
Podľa mojich informácii takéto minilaby už nie sú (v BA som si istý na 99,9%). Umreli by od hladu. Ich prevádzka by bola nerentabilná. Navyše výsledky z digitálnych labov sú neporovnateľne lepšie a predvídatelnejšie. Na základe akého poznania/myšlienkového postupu/porovnania ste dospeli k svojmu tvrdeniu, že digitálne spracovanie negatívu nemá zmysel?
Nechcem hovoriť za Jara ale neviem či nemyslel že tá fotografia potom stráca to pôvodné čaro. Tiež nemám nedobre skúsenosti s vyvolávaním kinofilmov vo fotolabe. Najmä sa mi zdá že fotka stráca zrno ktoré je pri filme také zaujímavé. Dal som teraz na skúšku vyvolať 2 kinofilmy do firmy Fotoservis na Nezábudkovej ulici v BA, počul som že to robia celkom v dobrej kvalite tak uvidíme. Pán ktorý to odo mňa preberal tvrdí že to robia ručne, takže by to mohlo byť celkom fajn. A inak asi by bolo najlepšie vyvolávať si to doma. Poznáš nejaké zaujímavé stránky o tejto téme?
Nechcem hovoriť za Jara ale neviem či nemyslel že tá fotografia potom stráca to pôvodné čaro. Tiež nemám nedobre skúsenosti s vyvolávaním kinofilmov vo fotolabe. Najmä sa mi zdá že fotka stráca zrno ktoré je pri filme také zaujímavé. Dal som teraz na skúšku vyvolať 2 kinofilmy do firmy Fotoservis na Nezábudkovej ulici v BA, počul som že to robia celkom v dobrej kvalite tak uvidíme. Pán ktorý to odo mňa preberal tvrdí že to robia ručne, takže by to mohlo byť celkom fajn. A inak asi by bolo najlepšie vyvolávať si to doma. Poznáš nejaké zaujímavé stránky o tejto téme?
´pôvodné čaro´ je ťažko definovateľný pojem :-) Neviem ako by sa mohlo ´strácať zrno´ skener (a nie len v minilabe) vytiahne z negatívu presne to čo na ňom je - ak si to následne autor nezlikviduje nejakými softwarovými úpravami tak tam bude zase to isté. Problém spracovania fotografií z negatívu optickou cestou a digitálnou cestou nie je v skenovaní. Ad ´ručné vyvolávanie´ - predpokladám, že hovoríte o ČB negatívoch. Že? To je ale zase úplne iný problém. Pri spracovaní ČB negatívu vstupuje do hry ohromne veľa faktorov. Už len tým akú vývojku použijete, s akými vyvolávacími časmi, prípadne aj to ako často budete ´preklápať´ môže významne ovplyvniť výsledok. Fotograf pracujúci s ČB filmom by mal mať jasno v tom aký film použije na aký námet a mal by vedieť aký výsledok chce dosiahnuť a tomu prispôsobiť aj spracovanie - voľbu vývojky, spôsobu vyvolania a následne voľbu papierra (jeho gradáciu,...) a spôsob spracovania etc... Ak v tomto autor nemá jasno, tak len experimentuje. Ak sa tomu autor nechce/nemá čas venovať tak si použitím ČB filmov len komplikuje život lebo nebude mať predvídateľné a opakovateľné výsledky. Vtedy treba použiť monochromatické filmy (pre spracovanie farebným procesom) alebo v pohode digitál. Oddelme ale od seba problematiku spracovania ČB a farebných negatívov - z predchádzajúcich príspevkov mi nie je jasné kto čo vlastne spracováva :-)
Ahojte, viete o nejakom fotolabe v Bratislave alebo okoli, kde sa analogove fotografie spracovavaju analogovou cestou ? Vo vsetkych fotolaboch kde som bol, sa naskenuje film a nasledne digitalne vytlaci. Vtedy vsak podla mna analogove fotografovanie nema zmysel...
Fotit na film ma zmysel pokial vies preco na neho fotis. Ak to nevies tak si kup digital. Co sa tyka spracovania je to individualne v kazdom labe. Zalezi na nastaveniach skeneru, obsluhe a aj na tebe ci poziadas obsluhu aby nepouzivala ziadne softwareove vylepsienie ale pracovala len s densitou a farbami. Cize tym co sa dalo robit na starych osvitovych masinach.
Pokial bude na skenery zapnuta redukcia sumu, prides o zrno a o detaily. Tak isto softwareove doostrovanie by malo byt vypnute atd.
Co sa tyka CB tak to do labu nepatri.
Davas si to skenovat ci robit fotky?
Dakujem, vsetkym za info. Fotim na film preto, 1. ze nemam velmi rad fotky upravovane v pc, 2. analogove fotky maju lepsi dynamicky rozsah ako najdrahsie digitaly, 3. povodne caro (napriklad aj to zrno). fotim farebne. Vo fotolabe som skusal vyrobit na skusku A4 a tam problem nevidim, ale podla mna na velkom formate fotografie (ako byvaju napr. na vystavach) ta digitalizacia musi byt vidiet. Ako to robia profesionali ktori fotia analogovo ? Nepoznate nejaku stranku kde by som sa viac dozvedel o analogovom zpracovani fotografie ?
Dakujem, vsetkym za info. Fotim na film preto, 1. ze nemam velmi rad fotky upravovane v pc, 2. analogove fotky maju lepsi dynamicky rozsah ako najdrahsie digitaly, 3. povodne caro (napriklad aj to zrno). fotim farebne. Vo fotolabe som skusal vyrobit na skusku A4 a tam problem nevidim, ale podla mna na velkom formate fotografie (ako byvaju napr. na vystavach) ta digitalizacia musi byt vidiet. Ako to robia profesionali ktori fotia analogovo ? Nepoznate nejaku stranku kde by som sa viac dozvedel o analogovom zpracovani fotografie ?
Skoda ze ty nie si informovany.... Vyrobu z negativu som videl osobne.
Akoze maju analogovy minilab, ktorym svietia z filmu priamo na fotopapier? Ale nie, to si z teba iba strielali. Niekedy okolo roku 2003 predala spolocnost Slov-Kaufring onen obchod spolocnosti CeWe. Odvtedy tam bol taky minilab znacky KIS, ktory bol prezleceny za Kodak DKS neviemakecislo a to bol minilab digitalny. Poznam v CeWe (alebo Fotolab) skoro vsetkych a mozem ta ubezpecit, ze jedine na svete, co si nepraju, o com z urcitostou viem je, ze tam nechcu ziaden analogovy minilab, ak tam vobec nejaky chcu. Ich politika je jasna - kiosky s termosublimacnymi tlaciarnami (donedavna Mitsubishi) ... Mimochodom, videl si uz, ako sa film vyraba? Lebo ja hej ...
Fotolab
Pokial bude na skenery zapnuta redukcia sumu, prides o zrno a o detaily. Tak isto softwareove doostrovanie by malo byt vypnute atd.
Co sa tyka CB tak to do labu nepatri.
Davas si to skenovat ci robit fotky?
Mimochodom, videl si uz, ako sa film vyraba? Lebo ja hej ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa