Žiadny.
Ale používal som ILFORD. Dá sa kúpiť dokonca taký, ktorý vyvolá aj farebný minilab. Ak si chceš vyvolávať foto sám, tak odporúčam FOMU. Dá sa kúpiť aj na metre a potom si film rozstriháš do rozoberateľných krabičiek.
ilford delta 400 , ak chces doma vyvolavat kup si cb filma le nie c41, na zaciatok postacia lacnejsie fomapany pouzivam 400vkuu najracej ma pekne zrno atd.ale s ilfordom neporovnatelne
Ak si filmy nebudete doma vyvolávať tak je optimálne použiť Fuji Neopan 400 CN alebo Ilford XP2 - oba sa dajú vyvolať v každom minilabe kde robia s filmami. Dobre sa skenujú - pri skenovaní sa dá použiť ICE a nemajú masku takže sa dá s nimi pracovať aj pod zväčšovákom bez toho aby sa musela maska pracne filtrovať. Oba tie filmy sú veľmi pružné, takže sa s nimi dobre fotí na ISO200 aj ISO800. Najlepšie výsledky som mal s Fuji NEOPAN 400 CN keď som ho fotil ako ISO320. Skeny sa mi zdali vtedy najlepšie... Klasické ČB filmy - to je množina iných problémov ale ak si to nebudete vyvolávať tak o tom pomlčme :-)
Ak dostanete kúpiť Fuji (pozor na označenie lebo existuje aj NEOPAN bez označenia CN a to je klasický silverfilm - takže kúpte len Fuji NEOPAN CN) tak kúpte Fuji - niekedy sa ťažko zháňal. Ak nebude Fuji tak ten Ilford XP2 je tiež fajn. Fuji je novší film. Je v predaji len pár rokov. XP2 je v predaji hádam už 20 rokov...?
ak to chces vyvolavat klasicky tak Fomapan 400 - dobra citlivost, zrno. Pre minilabove spracovanie je dobry Fuji Neopan 400 (proces C41)
Pozor - drobná nepresnosť. Fuji Neopan 400 nie je pre C-41. Treba použiť Fuji Neopan 400 CN. To CN je dôležité - to je označenie fujiny pre C-41. Pár ľudí sa už takto seklo...
Pozor - drobná nepresnosť. Fuji Neopan 400 nie je pre C-41. Treba použiť Fuji Neopan 400 CN. To CN je dôležité - to je označenie fujiny pre C-41. Pár ľudí sa už takto seklo...
Výsledné tónovanie nemá nič spoločné s použitým filmom! Rovnaký efekt vie spraviť minilaba aj s farebného filmu alebo z digitálu...
Mne je to jasné, len aby vedel aj tomino070, že sa to dá.
Ešte moje skúsenosti z bývalej práce (fotoslužba)- z c41 čiernobieleho filmu sa nám na minilabe nikdy nepodarilo spraviť fakt čiernobielu foto. Vždy tam bol nejaký farebný nádych.
Kup si po jednom z filmov a odskusaj si ich, sam musis zistit, ktory ti najlepsie vyhovuje svojou charakteristikou, podanim poltonov, hranovou ostrostou, zrnom...
to je mi jasne, casom zistim co mi vyhovuje...
Len som chcel rychlo na zaciatok aky si mam kupit aby som sa s tym oboznamil. Lebo dnes si ho idem kupit.
Výroba ČB fotiek v minilabe je vždy problematická. V súčasnosti sa väčšinou fotky robia tak, že sa v sRGB osvitnú na farebný papier a vyvolajú farebnou chémiou. To je práve to úzke miesto kde vzniká rôzny farebný nádych, najmä v šedých tónoch. Nedá sa to žiaľ (na minilabe) úplne vyriešiť. Fotka sa môže na ČB fotku vždy len viac alebo menej podobať. Základom je dobrá kalibrácia stroja, niekedy aj počas výroby jednej zákazky. Mám s tým bohaté skúsenosti :-) Ešte pred takými 4-5 rokmi sa dal kúpiť papier Kodak Portra BW (alebo nejeko podobne nazvaný), ktorý napriek tomu, že bol v rolke pre minilab a farebnú chémiu, tak bol ČB. Výsledky boli výborné aj keď nie tak dobré ako pri klasickom ČB postupe. Ale tento papier už Kodak nemá v ponuke. Takže smolka. Každopádne dokonalé ČB fotky vzniknú len postupom ČB film-ručné vyvolanie filmu-zväčšovák-ručné vyvolanie papiera. Spracovanie ČB fotiek inkjetom - to je zase iná téma...
Aky CB film pouzivate?
Ale používal som ILFORD. Dá sa kúpiť dokonca taký, ktorý vyvolá aj farebný minilab. Ak si chceš vyvolávať foto sám, tak odporúčam FOMU. Dá sa kúpiť aj na metre a potom si film rozstriháš do rozoberateľných krabičiek.
Musim si precitat par clankou aby som si to vedel vyvolat sam tak zatial to staci takto.
Ešte moje skúsenosti z bývalej práce (fotoslužba)- z c41 čiernobieleho filmu sa nám na minilabe nikdy nepodarilo spraviť fakt čiernobielu foto. Vždy tam bol nejaký farebný nádych.
Len som chcel rychlo na zaciatok aky si mam kupit aby som sa s tym oboznamil. Lebo dnes si ho idem kupit.
..nenašiel by sa pls. nejaký link na takéto čítaníčko, zlákali ma ´stariny´ v kúte a bez zopakovania teŕie to už nepôjde
www.temnakomora.cz
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa