Už som s tých farebnych profilov, totalny jeleň. Absolútne už ničomu nechápem. Članky o kalibracii a farebných priestoroch som si čital, tak ma na nich neodkazujte.
Mám chuť to všetko nechať tak a začať sa venovať niečomu inému.
Mám skalibrovaný monitor, vytvoreny vlastny profil (asi 3 týždne). Urobil som dobre, že som si nastavil v PS, Zonery a Nikon NX pracovný profil mojho monitora? Všetky fotky čo upravým maju priradeny moj profil.
Lenže som povyberal nejaké fotky, ktore chcem dať na web a previedol do sRGB. No a tie sú teraz menej farebné...ako vyblite.
Ako to mám vlastne nastaviť a upravovať aby to bolo dobré a čo je vlastné dobré? Načo je vlastne dobre mať vlastny ICC profil? V ktorom mám upravovať, vo vlastnom či v Adobe RGB(fotky aj tlačim)?
chlope, profilovanie je dobre pre teba, ak davas tlacit fotky do rovnako skalibrovaneho fotolabu, alebo ich tlacis sam na skalibrovanej tlaciarni, alebo len chces doma vidiet na monitore fotky vo farbach, ktore zodpovedaju realite. internet ta trapit nemusi. kazdy ma doma iny monitor, kazdy vidi tvoje fotky inak...
ja s toho nerobim zbytocnu vedu. Fotim do Adobe RGB, ak je to priroda pouzijem Vivid pri spracovany RAWu, ak nieco ine, tak Standard. Podla mna zasadny vplyv na spravnu farebnost ma nastavenie bielej, white_balance. Ked mam v serii zaberov oblast/predmet o ktorom spolahlivo viem ze bol biely/sivy/cierny, nastavim si WB raz a pouzijem pre danu seriu. Ak scena niecim takym nedispouje, tak si vlozim do pokusnych zaberov papierovy kalibracny stitok.. Na nom zmeriam a nastavim rucne WB, znova pri upravach RAWov a nestaram sa viac. Ziadne ine upravy farebnosti, toboz na urovni PS uz nerobim. ICC profily neriesim. Vystupy na kvalitnom monitore a kvalitnej fototlaciarni/fotolabe su takto spolahlivo vierohodne.
v editoroch nechaj pracovny profil najlepsie taky aky si nesu fotografie. Cize nacitas fotku v sRGB, tak ju v nom aj edituj. Profil monitora by mal pouzivat operacny system. Cize povodny sRGB bol nahradeny tym novym. Ten novy je vlastne sRGB plus korekcie opisujuce tvoj monitor. V PS nacitas fotku, fotka nese profil sRGB. PS je teda zobrazuje standardne, bez akych kolvek zmien. Teraz si predstav, ze monitor ma na sebe napriklad zelenu foliu (rozladeny), PS nevie, ze ju vidis do zelena. Ale tym, ze bola do grafickej karty zavedena korekcna tabulka, sa ta folia akoby strhne lebo graficky karta urobi protipohyb do ruzova. Strasne primitivne povedane. Takze editor a profilacia monitora sa daju chapat ako oddelene veci. Ked fotis do AdobeRGB, tak profil monitora je stale ten isty, zobrazuje sa ti spravne, len fotku prevedes do sRGB. Neznatelne sa zmeni farebnost a das na web. Ked si pozeras fotky v prehliadaci, tak pokial nesu profil sRGB, tak sa ti zobrazuju spravne, ale pokial nesu iny, musi prehliadac podporovat spravu farieb.
no ja okolo tychto veci tiez trosku tapem, aj ked som sa dost snazil postudovat a pocitat:) ... na ako tak uspokojivu uroven zobrazenia farieb som dosiel tak, ze som skalibroval monitor, fotim do adobe rgb ktory mam nastaveny aj ako pracovny profil v editore. ak chcem fotky exportovat pre bezne prehliadanie skonvertujem z adobe rgb do sRGB...a prevediem do JPEG... - zahadou vsak je preco ked vyladim pri tomto postupe farebnost fotografie v editore tak ako mi to vyhovuje, pro prevode do JPEG je to pri prezerani v obycajnom prehliadaci cele trochu vyblite (nijako zvlast tragicky, ale ako keby bola mierne stiahnuta saturacia...)... nechapem preco ved s sRGB by takyto problem byt nemal... (pokusne to riesim tak ze pred prevodom do JPEG fotku mierne presaturujem... ale to je take trochu trapne ´kuchynske´ riesenie:)) ...neviete cim to moze byt? ...Dik za pomoc
no ja okolo tychto veci tiez trosku tapem, aj ked som sa dost snazil postudovat a pocitat:) ... na ako tak uspokojivu uroven zobrazenia farieb som dosiel tak, ze som skalibroval monitor, fotim do adobe rgb ktory mam nastaveny aj ako pracovny profil v editore. ak chcem fotky exportovat pre bezne prehliadanie skonvertujem z adobe rgb do sRGB...a prevediem do JPEG... - zahadou vsak je preco ked vyladim pri tomto postupe farebnost fotografie v editore tak ako mi to vyhovuje, pro prevode do JPEG je to pri prezerani v obycajnom prehliadaci cele trochu vyblite (nijako zvlast tragicky, ale ako keby bola mierne stiahnuta saturacia...)... nechapem preco ved s sRGB by takyto problem byt nemal... (pokusne to riesim tak ze pred prevodom do JPEG fotku mierne presaturujem... ale to je take trochu trapne ´kuchynske´ riesenie:)) ...neviete cim to moze byt? ...Dik za pomoc
do sRGB ju konvertujes alebo len priradis profil? Ked das skonvertovat do sRGB a ulozis ako jpg nemozes videt ziadnu zmenu
do sRGB ju konvertujes alebo len priradis profil? Ked das skonvertovat do sRGB a ulozis ako jpg nemozes videt ziadnu zmenu
no to som si aj myslel, ale ... konvertujem to do sRGB (´convert to profile´ nie ´assign profile´) a ked mam takto konvertovany subor otvoreny v editore a priamo ho porovnam s jpegom otvorenym v obycajnom prehliadaci tak je JPEG vyblity...
Este jedna vec, pred nedavnom som riesil podobny problem a otvoril som tiez vlakno, su tu zaujimave rady a postrehy, tak kukni tu:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1862
No takže ak dobre chápem, skalibrovaný monitor je preto aby sa mi korektne zobrazovala fotka v danom pracovnom profile. A čo fotky čo nemaju žiadny profil, skeny negatívov a diakov čo mám su bez profilu, v ktorom ich mám upravovať v AdobeRGB alebo v profile monitora. Keď si nastavím pracovný profil monitora tak to vyzerá dobre, keď v PS nastavím pracovný Adobe RGB, tak fotky sú tmavšie, saturované, menej rozoznávam tmavé časti, niektoré majú uletené farby.
Priznám sa robím na minilabe a som s toho jeleň, čím viac chcem vedieť a chápať to tým viac to nechápem a som z toho znechutený.
Doteraz som to robil na neskalibrovanom monitore, ktorý som mal vyladený od oka podľa referenčnej fotky ktorú som si vytlačil na labe. Pracoval som v priestore AdobeRGB a to čo som si vytlačil bolo presne take ako na monitore, aj po prevedeni do sRGB a pridaním na web som nemal problém. Asi som to mal nechat tak.
povedz kde robis pri minilabe a pridem ta osobne zastrelit. To fakt musia tie drahe masiny obsluhovat ludia, co v tom nemaju jasno? Ked mi spadne z neba 50 tisic Euro, kupujem Noritsu suchy minilab a otvorim si zivnost. Odpust reakciu, ale na minilabove pracovsika som alergicky ako na roztoce.
No ale teraz k veci. Monitor chapes, predstavujes si ho ako spinave sklo, za ktorym vidis fotku. Ked ho ocistis, fotku vidis spravne.Teraz fotky bez profilu byt nemozu. Ked aj su, su spracovavane v profile, ktory je implicititne nastaveny v PS. Prehliadac ich tiez zobrazuje voci sRGB. Pre ucely minilabu pravdepodobne nema vyznam pouzivat AdobeRGB lebo ho nevytlaci. Vsetko mozes konvertovat do sRGB. Za dalsie ´vizera dobre´ su relativne slova, v technike tazko uplatnitelne. Musi sa zobrazovat spravne je v poriadku. Rozdiel medzi sRGB a AdobeRGB je v extremoch, nie v strednych tonoch, takze ked pouzivas vyldenie podla tabulky, profil na to nema vplyv. V PS mas otvorit fotku, (ak je obycajny stroj) tak skonvertovat do sRGB alebo nechat ak uz sRGB je. Vytlacit cez colormanagement minilabu. Ten musi byt naprofilovany s danym papierom, inak plati prva veta :-))
No pokiaľ ti spadnú z neba tak dobre ale ja by som takú živnosť neotváral :D.
Predtým než ma zastrelíš mi ti názorne ukážem moj problém :). A pozri somnou ako z obsluhou by si problem nemal, pokiaľ len donesieš fotky a povieš, že chceš urobiť fotky bez úprav tak ich pustím cez vystupný kanál, ktorý nerobí žiadne úpravy a budu také ako si si ich upravil :).
Vieš čo chcem vedieť , prečo do boha je taký veľky rozdiel medzi profilom mojho monitora a Adobe RGB. Vo windows mám načítaný moj novovytvorený profil. Ale preco ked ho nastavím v PS ako pracovny a potom zvolím pracovny AdobeRGB tak v tom mojom profile su fotky podľa mňa dobré a v AdobeRGB sú tmavé a maju uletené farby. A seriem na sRGB, tak mi ho nespomínaj.
A prečo by nemohli byť fotky bez profilu, sú a mám takých kopec. A keď ju otvorím v PS tak odkliknem možnosť Neprevádzať do pracovneho profilu, čiže stále ostane bez profilu.
aj tak ta zastrelim lebo ked si do teraz nemal nakalibrovany monitor, tak pochybujem, ze mas minilab. Z coho vyplyva, ze fotky urcite nevylezu take ake ich donesem.
Ja ale nehapem ako porovnavas tie profily?! V PS zabudni, ze existuje nejaky profil monitora. Adobe som ti uz povedal, ze masina nevytlaci. Do riti dojdem za tebou a dokazem ti, ze ked prekonvertujem adobeRGB do sRGB pred tebou,tak hovno rozoznas. Este som nevidel ZOO u vas v spiskej novej Vsi, tak si tu robotu dam a dojdem a minilab si odvezem na zahradke. Ked mas fotku bez profilu, tak sa ti v prehliadaci zobrazi ako keby mala profil sRGB, uz som ti to vysvetloval. Je to implicitny priestor systemu.
Pocuvaj, ja riesim problem co mam doma. Ja minilab nemam, taku kokotinu by som si nekupil aby som skrachoval. Monitor co je pri labe je nakalibrovany, nemam tu co riesit. Vyladim fotku pre laika, aj tak iny sem nechodia tak aby bola pekna a hotovo. Tu neriesim v akom je profile.
Ja riesim zobrazovanie doma. Dobre takze v PS nemam pouzivat ako pracovny profil, profil monitora. Ale kalibracia ma vplyv na zobrazenie v profile AdobeRGB. Inac to zobrazi nenakalibrovany monitor v PS s profilom AdobeRGB, nie?
pozri, ak mas monitor vykalibrovany. Mas profil v sprave farieb. Ak mas pripraveny comp a zobrazenie monitora a ak ti monitor zobrazuje bez problemov AdobeRGB tak fot do AdobeRGB. Ak fotis do Adobe RGB a mas zle nastaveny monitor farby nebudu pekne a budu casto krat vyblednute. Cize ak mas profil monotora sRGB nefot v Adobe. PS nechaj tak ako je. PS pouziva profil v akom bola fotka spravena. Ak ma vsak PS pracovat s AdobeRGB a zobrazovat to v sRGB priestore monitora tak tam nastava to vyblednutie farieb. No ak mas systemovy profil kalibrovany a je v AdobeRGB fotka je v aRGB tym padom je aj PS v aRGB tak mas najlepsie co mozes mat. A zobrazenie je spravne
Kalibracia, Profily, Zobrazovanie atd
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1862
Priznám sa robím na minilabe a som s toho jeleň, čím viac chcem vedieť a chápať to tým viac to nechápem a som z toho znechutený.
Doteraz som to robil na neskalibrovanom monitore, ktorý som mal vyladený od oka podľa referenčnej fotky ktorú som si vytlačil na labe. Pracoval som v priestore AdobeRGB a to čo som si vytlačil bolo presne take ako na monitore, aj po prevedeni do sRGB a pridaním na web som nemal problém. Asi som to mal nechat tak.
No ale teraz k veci. Monitor chapes, predstavujes si ho ako spinave sklo, za ktorym vidis fotku. Ked ho ocistis, fotku vidis spravne.Teraz fotky bez profilu byt nemozu. Ked aj su, su spracovavane v profile, ktory je implicititne nastaveny v PS. Prehliadac ich tiez zobrazuje voci sRGB. Pre ucely minilabu pravdepodobne nema vyznam pouzivat AdobeRGB lebo ho nevytlaci. Vsetko mozes konvertovat do sRGB. Za dalsie ´vizera dobre´ su relativne slova, v technike tazko uplatnitelne. Musi sa zobrazovat spravne je v poriadku. Rozdiel medzi sRGB a AdobeRGB je v extremoch, nie v strednych tonoch, takze ked pouzivas vyldenie podla tabulky, profil na to nema vplyv. V PS mas otvorit fotku, (ak je obycajny stroj) tak skonvertovat do sRGB alebo nechat ak uz sRGB je. Vytlacit cez colormanagement minilabu. Ten musi byt naprofilovany s danym papierom, inak plati prva veta :-))
Predtým než ma zastrelíš mi ti názorne ukážem moj problém :). A pozri somnou ako z obsluhou by si problem nemal, pokiaľ len donesieš fotky a povieš, že chceš urobiť fotky bez úprav tak ich pustím cez vystupný kanál, ktorý nerobí žiadne úpravy a budu také ako si si ich upravil :).
Vieš čo chcem vedieť , prečo do boha je taký veľky rozdiel medzi profilom mojho monitora a Adobe RGB. Vo windows mám načítaný moj novovytvorený profil. Ale preco ked ho nastavím v PS ako pracovny a potom zvolím pracovny AdobeRGB tak v tom mojom profile su fotky podľa mňa dobré a v AdobeRGB sú tmavé a maju uletené farby. A seriem na sRGB, tak mi ho nespomínaj.
A prečo by nemohli byť fotky bez profilu, sú a mám takých kopec. A keď ju otvorím v PS tak odkliknem možnosť Neprevádzať do pracovneho profilu, čiže stále ostane bez profilu.
Ja ale nehapem ako porovnavas tie profily?! V PS zabudni, ze existuje nejaky profil monitora. Adobe som ti uz povedal, ze masina nevytlaci. Do riti dojdem za tebou a dokazem ti, ze ked prekonvertujem adobeRGB do sRGB pred tebou,tak hovno rozoznas. Este som nevidel ZOO u vas v spiskej novej Vsi, tak si tu robotu dam a dojdem a minilab si odvezem na zahradke. Ked mas fotku bez profilu, tak sa ti v prehliadaci zobrazi ako keby mala profil sRGB, uz som ti to vysvetloval. Je to implicitny priestor systemu.
Ja riesim zobrazovanie doma. Dobre takze v PS nemam pouzivat ako pracovny profil, profil monitora. Ale kalibracia ma vplyv na zobrazenie v profile AdobeRGB. Inac to zobrazi nenakalibrovany monitor v PS s profilom AdobeRGB, nie?
Ak sa niekde mylim, opravte ma :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa