Hlupák sa učí na vlastných chybách, múdry na chybách iných. Fotil som s Nikon D90 asi hodinu futbal za dažďa (bez akejkoľvek ochrany) a myslel som si, že to vydrží. Nevydržal. Síce komunikuje a zaostí, ale neexponuje. Zmizol displej. Po vysušení fotí určitý čas (pár minút), potom sa to zopakuje. Poraďte mi, prosím, čo s tým. Ale už nenadávajte (to urobila manželka).
ako si ho susil? bol podla teba dostatocne vysuseny po opatovnom zapnuti?
tu sa robi najcastejsie chyba - clovek zapne fotak so zostatkom vlhkosti a potom tam nieco skratuje. vyfukaj ho fenom poriadne a potom skus znova.
ak sa nepodari, v ziadnom pripade nepis do nikon servisu, ze si s nim hral vodne polo. daj normalne na zarucnu opravu s tym, ze nevies, co sa stalo a cakaj a dufaj. mozno sa terciky napustene niecim fialovym nezafarbili a oni nebudu automaticky vediet, ze je to tvoja chyba a opravia ti to v ramci zaruky ;)
Najprv som ho sušil na radiátore, potom na gamatke. Asi to nestačilo, pretože sa to stále vracia pri vyššej vlhkosti. Momentálne ho asi hodinu suším v teplovzdušnej rúre (pri asi 35 stupňoch). Aj by som ho tam nechal aj 24 hodín, len sa bojím, aby sa nič nestalo. Čo na to povieš? A vďaka za tvoj záujem.
Najprv som ho sušil na radiátore, potom na gamatke. Asi to nestačilo, pretože sa to stále vracia pri vyššej vlhkosti. Momentálne ho asi hodinu suším v teplovzdušnej rúre (pri asi 35 stupňoch). Aj by som ho tam nechal aj 24 hodín, len sa bojím, aby sa nič nestalo. Čo na to povieš? A vďaka za tvoj záujem.
Kedysi som o tom cital tu: http://forum.digineff.cz/read.php?51,1617703
Pokial nepride manzelka a neprepne na 220 ;) Pri 35 celzia by sa nemalo fotaku nic stat, dolezite je dostat vsetku vlhkost z fotaku, aby neskorodoval a neskratoval. Drzim palce, urcite daj vediet, ako si dopadol
ps: Dakujem, este sa mam vela co ucit, hlavne tie aranzovane fotografie mi nejdu tak, ako by som chcel a napady neprichadzaju same od seba. Odporucam pozriet www.wpja.com ;)
Aj ked sa ti podari to uspesne sprevadzkovat, v buducnosti sa ti moze pokazit uplne. V servise sme mali vela zatecenych aparatov. Korozia moze pokracovat cele mesiace. Vo vnutri je potrebne precistit kontakty a plosne spoje.
Aj ked sa ti podari to uspesne sprevadzkovat, v buducnosti sa ti moze pokazit uplne. V servise sme mali vela zatecenych aparatov. Korozia moze pokracovat cele mesiace. Vo vnutri je potrebne precistit kontakty a plosne spoje.
Uz som to tu kedysi davno pisal : pri potapani som ´pritopil´ Olympusa 4040. Podarilo sa mi ho zachranit - funguje, ale nie vzdy ;-)
Asi ´najlepsie riesenie´ je sprevadzkovat, predat a dufat ... ja som neriskoval a nechal som ho ´detom na hranie´
... ke technologii ´zachrany´. Vybral som baterky a kartu (okamzite po ponore, este na lodi) komplet som ho vyplachol vodkou a nechal dva dni odstat ...
Karol, takže podľa Teba je najlepšie dať to do servisu? Koľko môže stáť takáto oprava? Záruka ztejme nebude platiť, čo?
Karol, takže podľa Teba je najlepšie dať to do servisu? Koľko môže stáť takáto oprava? Záruka ztejme nebude platiť, čo?
Zaruka odpada a ako poznam Nikon, tak si za to budu uctovat viac ako stoji novy fotak. Servis inac funguje sposobom, posles do Prahy, dlho cakas, poslu rozpocet, odsuhlasis/neodsuhlasis, dlho cakas. V tomto su velmi nepruzny.
U nas v Canon servise sa taketo akutne pripady okamzite otvorili a riesilo sa to, aby sa predislo dalsim skodam. Kazdy den omeskania moze narobit viac skody. Inak zatecenie je pre fotak horsie nez pad, nikdy nevies, kam este zatiekla tekutina a co to v buducnosti moze spravit.
AJ ja som cital niekde o preplachovani fotoaparatu destilovanou vodou, ale myslim ze to lej v pripade ze ti padne do slanej vody. Slana voda je cisty zabijak fotoaparatov a elektroniky vobec. Skor sa mi pozdava Bearove riesenie. Skus to a otvor na nom co najviac otvorov(karta, baterka,..) aby vlhkost mohla uniknut a dufaj ze ten sillicagel zaberie.
zs netreba stresovat. normalne nech ho da na zarucnu opravu, urobi sa blbym a mozno mu to prejde. pokial nenajdu zatecene, tie papieriky, je to 50:50 sanca. ano, bude to trosku dlhsie trvat, ale to je tak, ked sa hra na morsku pannu ;) :)))
No tak sa ozývam po víkende. Cez víkend som mu dal zabrať a nafotil som asi 3000 záberov. Všetko bez problémov fungovalo. Predtým som ho dvakrát sušil v teplovzdušnej rúre pri teplote 35 - 40 stupňov (prvykrát 4 hodiny, druhykrát asi 8 hodín). Použil som aj silicagel. Teraz silno klopem na drevo, aby sa nevyplnila Karolova predpoveď. Tak držte palce.
Zatečený foťák
tu sa robi najcastejsie chyba - clovek zapne fotak so zostatkom vlhkosti a potom tam nieco skratuje. vyfukaj ho fenom poriadne a potom skus znova.
ak sa nepodari, v ziadnom pripade nepis do nikon servisu, ze si s nim hral vodne polo. daj normalne na zarucnu opravu s tym, ze nevies, co sa stalo a cakaj a dufaj. mozno sa terciky napustene niecim fialovym nezafarbili a oni nebudu automaticky vediet, ze je to tvoja chyba a opravia ti to v ramci zaruky ;)
Pokial nepride manzelka a neprepne na 220 ;) Pri 35 celzia by sa nemalo fotaku nic stat, dolezite je dostat vsetku vlhkost z fotaku, aby neskorodoval a neskratoval. Drzim palce, urcite daj vediet, ako si dopadol
ps: Dakujem, este sa mam vela co ucit, hlavne tie aranzovane fotografie mi nejdu tak, ako by som chcel a napady neprichadzaju same od seba. Odporucam pozriet www.wpja.com ;)
Asi ´najlepsie riesenie´ je sprevadzkovat, predat a dufat ... ja som neriskoval a nechal som ho ´detom na hranie´
U nas v Canon servise sa taketo akutne pripady okamzite otvorili a riesilo sa to, aby sa predislo dalsim skodam. Kazdy den omeskania moze narobit viac skody. Inak zatecenie je pre fotak horsie nez pad, nikdy nevies, kam este zatiekla tekutina a co to v buducnosti moze spravit.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa