Fórum » O TECHNIKE

Zatečený foťák

Laco62
2009-06-04 09:36:39+02
Hlupák sa učí na vlastných chybách, múdry na chybách iných. Fotil som s Nikon D90 asi hodinu futbal za dažďa (bez akejkoľvek ochrany) a myslel som si, že to vydrží. Nevydržal. Síce komunikuje a zaostí, ale neexponuje. Zmizol displej. Po vysušení fotí určitý čas (pár minút), potom sa to zopakuje. Poraďte mi, prosím, čo s tým. Ale už nenadávajte (to urobila manželka).

2009-06-04 09:54:51+02
ako si ho susil? bol podla teba dostatocne vysuseny po opatovnom zapnuti?
tu sa robi najcastejsie chyba - clovek zapne fotak so zostatkom vlhkosti a potom tam nieco skratuje. vyfukaj ho fenom poriadne a potom skus znova.

ak sa nepodari, v ziadnom pripade nepis do nikon servisu, ze si s nim hral vodne polo. daj normalne na zarucnu opravu s tym, ze nevies, co sa stalo a cakaj a dufaj. mozno sa terciky napustene niecim fialovym nezafarbili a oni nebudu automaticky vediet, ze je to tvoja chyba a opravia ti to v ramci zaruky ;)

Laco62
2009-06-04 10:13:51+02
Najprv som ho sušil na radiátore, potom na gamatke. Asi to nestačilo, pretože sa to stále vracia pri vyššej vlhkosti. Momentálne ho asi hodinu suším v teplovzdušnej rúre (pri asi 35 stupňoch). Aj by som ho tam nechal aj 24 hodín, len sa bojím, aby sa nič nestalo. Čo na to povieš? A vďaka za tvoj záujem.

Laco62
2009-06-04 10:18:23+02
a ešte som zabudol, asi je to náhoda, ale už pár dní študujem tvoje svadobné fotografie a páčia sa mi. Idem fotiť svadbu, tak študujem.

2009-06-04 10:24:34+02
príspevok od: Laco62
Najprv som ho sušil na radiátore, potom na gamatke. Asi to nestačilo, pretože sa to stále vracia pri vyššej vlhkosti. Momentálne ho asi hodinu suším v teplovzdušnej rúre (pri asi 35 stupňoch). Aj by som ho tam nechal aj 24 hodín, len sa bojím, aby sa nič nestalo. Čo na to povieš? A vďaka za tvoj záujem.
Kedysi som o tom cital tu: http://forum.digineff.cz/read.php?51,1617703

Pokial nepride manzelka a neprepne na 220 ;) Pri 35 celzia by sa nemalo fotaku nic stat, dolezite je dostat vsetku vlhkost z fotaku, aby neskorodoval a neskratoval. Drzim palce, urcite daj vediet, ako si dopadol

ps: Dakujem, este sa mam vela co ucit, hlavne tie aranzovane fotografie mi nejdu tak, ako by som chcel a napady neprichadzaju same od seba. Odporucam pozriet www.wpja.com ;)

bear
- moderator
2009-06-04 10:28:20+02
Vyber kartu, baterku a daj sacok silicagelu tam kde sa dava bateria, nechaj to tak v teple 1-2 dni. To by mohlo stiahnut vnutornu vlhkost.

Laco62
2009-06-04 10:32:55+02
príspevok od: bear
Vyber kartu, baterku a daj sacok silicagelu tam kde sa dava bateria, nechaj to tak v teple 1-2 dni. To by mohlo stiahnut vnutornu vlhkost.
Vďaka za ďalšiu radu, už som to na základe tvojho návrhu aplikoval.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-04 11:16:06+02
Aj ked sa ti podari to uspesne sprevadzkovat, v buducnosti sa ti moze pokazit uplne. V servise sme mali vela zatecenych aparatov. Korozia moze pokracovat cele mesiace. Vo vnutri je potrebne precistit kontakty a plosne spoje.

Marcel Rebro
2009-06-04 11:35:08+02
príspevok od: Karol Srnec
Aj ked sa ti podari to uspesne sprevadzkovat, v buducnosti sa ti moze pokazit uplne. V servise sme mali vela zatecenych aparatov. Korozia moze pokracovat cele mesiace. Vo vnutri je potrebne precistit kontakty a plosne spoje.
Uz som to tu kedysi davno pisal : pri potapani som ´pritopil´ Olympusa 4040. Podarilo sa mi ho zachranit - funguje, ale nie vzdy ;-)

Asi ´najlepsie riesenie´ je sprevadzkovat, predat a dufat ... ja som neriskoval a nechal som ho ´detom na hranie´

Marcel Rebro
2009-06-04 11:37:28+02
... ke technologii ´zachrany´. Vybral som baterky a kartu (okamzite po ponore, este na lodi) komplet som ho vyplachol vodkou a nechal dva dni odstat ...

Laco62
2009-06-04 12:05:22+02
príspevok od: Karol Srnec
Karol, takže podľa Teba je najlepšie dať to do servisu? Koľko môže stáť takáto oprava? Záruka ztejme nebude platiť, čo?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-04 12:11:27+02
príspevok od: Laco62
Karol, takže podľa Teba je najlepšie dať to do servisu? Koľko môže stáť takáto oprava? Záruka ztejme nebude platiť, čo?
Zaruka odpada a ako poznam Nikon, tak si za to budu uctovat viac ako stoji novy fotak. Servis inac funguje sposobom, posles do Prahy, dlho cakas, poslu rozpocet, odsuhlasis/neodsuhlasis, dlho cakas. V tomto su velmi nepruzny.
U nas v Canon servise sa taketo akutne pripady okamzite otvorili a riesilo sa to, aby sa predislo dalsim skodam. Kazdy den omeskania moze narobit viac skody. Inak zatecenie je pre fotak horsie nez pad, nikdy nevies, kam este zatiekla tekutina a co to v buducnosti moze spravit.

Laco62
2009-06-04 12:25:33+02
To si ma, Karol, veľmi nepotešil. Čo teda s tým - to čo poradil mrco?

MisoZ
2009-06-04 12:36:38+02
AJ ja som cital niekde o preplachovani fotoaparatu destilovanou vodou, ale myslim ze to lej v pripade ze ti padne do slanej vody. Slana voda je cisty zabijak fotoaparatov a elektroniky vobec. Skor sa mi pozdava Bearove riesenie. Skus to a otvor na nom co najviac otvorov(karta, baterka,..) aby vlhkost mohla uniknut a dufaj ze ten sillicagel zaberie.

2009-06-04 12:59:19+02
zs netreba stresovat. normalne nech ho da na zarucnu opravu, urobi sa blbym a mozno mu to prejde. pokial nenajdu zatecene, tie papieriky, je to 50:50 sanca. ano, bude to trosku dlhsie trvat, ale to je tak, ked sa hra na morsku pannu ;) :)))

Laco62
2009-06-04 21:20:04+02
Páni, všetkým ďakujem za rady a postrehy. Ako to dopadne, ozvem sa budúci týždeň.

Laco62
2009-06-10 22:06:09+02
No tak sa ozývam po víkende. Cez víkend som mu dal zabrať a nafotil som asi 3000 záberov. Všetko bez problémov fungovalo. Predtým som ho dvakrát sušil v teplovzdušnej rúre pri teplote 35 - 40 stupňov (prvykrát 4 hodiny, druhykrát asi 8 hodín). Použil som aj silicagel. Teraz silno klopem na drevo, aby sa nevyplnila Karolova predpoveď. Tak držte palce.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()