Fórum » O TECHNIKE

tilt

h3rk
2009-06-06 15:27:52+02
upne nahodou sa mi podarilo dostat k tilt adapteru od Hartblei, konkretne je mozne pouzit stredoformatove obektivy s Psix bajonetom na canon telo, vzhladom na ceny tilt/shift od canonu, by som celkom rad vedel ako adapter funguje pri realnom foteni, mate niekto skusenost??? nemam prave prehlad o stredoformatovyx sklax, mohli by ste nieco odporucit? nieco v za rozumnu cenu v rozumnej kvalite v rozsahu 30 až 50mm... vdaka za komenty...

bear
- moderator
2009-06-06 15:49:43+02
Tilt je zaujimavy pre dlhsie ohniska, na 30mm by to bolo hlavne pre ten efekt miniarury. Na kratsich ohniskach je zaujimavejsi shift efekt, ale na stredny format sa nerobili dostatocne kratke ohniska, co by boli zaujimave pre pouzitie s APS-C snimacmi. Na 40D by som pozeral rozsah 50-100mm. Odporucam potom vymenu matnice za Eg-S, je tmavsia, ale lepsie vidiet, co je uz mimo roviny ostrosti.

h3rk
2009-06-06 17:33:21+02
pravdu povediac miniatury nie su to co hladam, ide mi prave o ten opacny efekt, co najvacsia hlbka ostrosti, resp. ostrost od kraja ku kraju, preto som velmi nepremylal nad niecim dlhsim, ale za skusku by to urcite stalo, mas daky typ na sklo???...
nad matnicou som tiez premyslal a mam ju v brasni, ale aj tak bude asi dost problematicke urcit hranice ostrosti, snad pomoze nazoomovanie v liveview, alebo proste pokus omyl :)...

bear
- moderator
2009-06-06 17:49:02+02
So strednoformatovymi sklami skusenosti nemam, ale mam Canon TS-E 90/2.8. Pre maximalnu hlbku ostrosti to pouzivam na stative a ostrim cez LiveView. Castejsie ho pouzivam na fotenie z ruky na selektivne ostrenie. Uz som to skusal aj na akcnejsie fotky a zopar zaberov vyslo.

h3rk
2009-06-07 10:00:38+02
ta 90tka by sa mi celkom pacila, ale neviem ako vy som sam sebe vysvetlil tu cenu :) vidim v profile ze mas 40D, tu uz ohnisko narasta dost vysoko, ako na nej funguje maximalna DOF???

bear
- moderator
2009-06-07 10:08:43+02
ke dost problem trafit spravny tilt a optimalnu rovinu zaostrenia, pri krajinkach je to vacsinou o kompromise (krajina je malokedy rovna placka), ale pri produktovej fotografii, plochych predmetov, ktore nie su rovnobezne s rovinou senzora je to OK

anton julény
2009-06-07 10:42:47+02
Asi som už mimo, ale na http://www.dvdtechcameras.com nájdeš dostatočné množstvo objektívov, ktoré sa dajú na tom adaptéri použiť, ale nájdeš ich aj v bazároch za par desiatok eur.

Okrem toho výrobca adaptéru vyrába aj T/S objektívy na http://www.hartblei.com. Na dosiahnutia maximálnej hlbky ostrosti by si potreboval adaptér s väčším uhlom ako 8°. Avšak so zvyšujúcim uhlom sa aj adekvátne zvyšuje aj cena zariadenia a objektívov. Jedným z príkladov je napríklad systém Novoflex. Prehľad systémov a cien nájdeš na http://www.stitchpix.com/options.html.

Adataptér, ktorý by bol tilt a súčasne aj shift som nenašiel (aspoň v primeraných cenových reláciách), ale pred pár dňami som si objednal z Hartblei oba (dodacie termíny sú cca 14 dní), lebo mám zopár stredoformátových objektívov. Na skúšanie to bude určite stačiť.

h3rk
2009-06-07 11:26:49+02
dik, kazde info sa prida, idem kuknut... hartblei som pokukoval, ale lacne T/S uz nevyrabaju, uz len spolupraca s phase-one a zeisom, co je skutocne neskutocne drahe :), prave som si pisal so svacom a ten by sa xcel pokusit ten adapter rozobrat a zabrusit, aby dosiahol vacsie vyhnutie, to by nemuselo byt marne, uvidime...

h3rk
2009-06-07 11:29:17+02
btw. dake odporucanie na sklo 50mm ???

anton julény
2009-06-07 17:02:53+02
príspevok od: h3rk
btw. dake odporucanie na sklo 50mm ???
Skús sa pozrieť na Flektogon 50/4.

2009-06-07 18:43:21+02
dnesak som rozobral pozeram bohuzial uprava neni mozna kedze je to spravene tak ze s tym uz nic nespravim (povodny vybrus je az ku kraju zeleza takze by som rezal dovzduchu)

h3rk
2009-06-07 20:09:55+02
fotono- prave ten som mal vo vyhlade, takze super, ze si mi ho potvrdil...
svaco- veeeelka skoda...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()