Canon G10 som kúpil pred nedávnom. Stále sa s ním zoznamujem. Samozrejme má niekoľko vlastností, ktoré ho odlišujú od DSLr, ale stále viac a viac prichádzam k uzáveru, že je to aparát bezmála na úrovni zrkadlovky. Samozrejme odlišnosti sú, ale s výnimkou vymeniteľných objektívov a veľkosti čipu skoro nič, alebo nič podstatné. Neviem či si čakal niečo v tomto duchu, alebo niečo iné.
Mam G10 , dobry fotak, ale zhadzuje ho trpaslici snimac, G1 uz ma plnohodnotny snimac, zalezi na tom, na co ho mienis pouzivat. G10 je superskladna, na rodinne vylety bude podla mna lepsia, ale Panasonic bude zrejme drahsi, kvalitnejsi a co sa tyka DOF, tak to natrie Canonu 100:1.
Canon G10 mam Panasonic G1 som mal pozicany. Zalezi na tom co od toho fotaku ocakavas a na co ho chces pouizivat.
G10 je podla mna super fotak na ´staticke´ temy (ako kazdy kompakt) - krajinka, portretiky, street ... v zhorsenych svetelnych podmienkach trpi beznymi neduhami kompkatov ... sum na vyssich ISO. Ma rozumny rozsah ohnisk a svetelnost.
G1 je ´lepsi EVF´ (sorrac G1ckari) s vymenitelnymi objektivmi a vlastnostami DSLR. Hodi sa aj na akcne zabery - sport, behajuce zvieratka, deti ... na vyssych ISO ma tiez problemy, ale podla recenzii novsi GH1 je uz na tom lepsie. Vymenitelne objektivy poskytuju vacsiu kvalitu - snad len 14-140 by som ignoroval. A ako ´kompakt´ si k nemu mozes dokupit novy Olympus PEN ... objektivy mozes pouzivat na oboch ...
Mam G10 , dobry fotak, ale zhadzuje ho trpaslici snimac, G1 uz ma plnohodnotny snimac, zalezi na tom, na co ho mienis pouzivat. G10 je superskladna, na rodinne vylety bude podla mna lepsia, ale Panasonic bude zrejme drahsi, kvalitnejsi a co sa tyka DOF, tak to natrie Canonu 100:1.
G1 nema plnohodnotny snimac ale 4/3 ... s DOF mas pravdu
Dakujem za prispevky. Mam otazku ( asi sprostu ) co je ´DOF´ ?
Inak by som ten ´fotak´ chcel pouzivat na vseobecne ucely, vylety, rodinne oslavy atd. zalezi mi vsak na kvalite danych fotie, ci uz je to fotka nejakej krajiny alebo iba foto mojho syna pred TV ;)
Dakujem.
DOF (Depth Of Field) je hlbka ostrosti ... mala DOF = odpichnute pozadie (portret napriklad), velka DOF = ostre od zaciatku do konaca (krajinka napriklad)
co je plnohodnotny snimac? sorry ale trochu ma ta veta zaraza, rovnaky snimac sharuju zrkadlovky olympus/leica/panasonic, i novy pen... je o chlp mensi ako aps-c, no pri porovnani aps-c vs fullframe je snad aps-c neplnohodnotny snimac? chapem vyznam tej vety, len obcas niektore slovne spojenia (ako v tomto pripade, hoci, nezacal si to prave ty) mi vycaruju usmev na tvari...
co je plnohodnotny snimac? sorry ale trochu ma ta veta zaraza, rovnaky snimac sharuju zrkadlovky olympus/leica/panasonic, i novy pen... je o chlp mensi ako aps-c, no pri porovnani aps-c vs fullframe je snad aps-c neplnohodnotny snimac? chapem vyznam tej vety, len obcas niektore slovne spojenia (ako v tomto pripade, hoci, nezacal si to prave ty) mi vycaruju usmev na tvari...
G1 robi pekne fotky ale treba vediet s tym fotit, za 500 EUR je to ovela lepsia alternativa ako akykolvek kompakt s mensim snimacom. Ma to lepsi hladacik, vyklopny diplay, vyborne manualne ostrenie pri Live nahlade, vacsi snimac, pouzitelne ISO800, podla mna nie je o com. Ale ako system (Canon, Nikon, Sony) by som to uz druhy krat nekupoval kvoli tomu ze ponuka objektivov a prislusenstva je momentalne o nicom.
Ale ak sa jedna ci G1 alebo kompakt tak nie je o com...
Napriek tomu ze som Nikonista, G1 sa mi pacila a paci. Ponuka objetivov je uz podla mna pre bezne fotenie dostacujuca a nezabudni ze Oly prave predstavil dva dalsie. Hlavne ten pancake 17/2.8 moze byt fajn. Samozrejme pokial nebudu mat pokrytu cely rozsah beznych ohnisk sklami so svetelnostou 2.8 na vaznejsie fotenie to asi stacit nebude ...
presne tak, je potesitelny ze olympus sa zobudil, ale kym z toho bude ´system´ este to potrva - ak vobec bude. Zase dat vyse 100EUR za 7-14/4,0 bez stabilizacie sa mi zda byt vela. Ja osobne sa tesim na 20/1,7 ktory by mal byt este tohto roku a nebude potrebovat adapter. Skoda ze o ziadnom makroobjektive zatial ani zmienka :(
pomoooooooc! chlape na co ti bude na 7-17 (14-34 35mm eqv.) stabilizacia? daj si pooldeci a hadam sa ti prestanu ruky triast. ja to tak robim bezne ;-))
kurnik aj tam mam preklep - ten 7-14 (14-28) stoji vyse 1000 a nie vyse 100 EUR. A zatial som pri Panasonicu mal vsetky fotaky s O.I.S. preto ma to udivilo. Ale s menej ako 28mm som nefotil cize zrejme mas pravdu :)
Mas pravdu, ja som vsak pisal tzv. laicky. Nebral som do uvahy rozdiel medzi 4/3,aps-c,ff. Len som chcel oddelit kompakt od vyssej triedy.
nemyslím, že sa ti to celkom podarilo ( to oddelenie ) Canon G10 je výsledkom dlhoročného vývoja a rozsiahlych skúseností fy. Canon a je to kompakt najvyššej triedy neviem prečo sa nazdávaš že ten Panasonic je od neho vyšší, ale ja tento názor nezdieľam. Netvrdím, že nemá svoje výhody ale je to nová technológia nepreverená s minimom príslušenstva, ktoré je neprimerane drahé a tiež s diskutabilnou budúcnosťou. No má aj výhody, dá sa kúpiť v rôznych farbách :)
Ja si zase myslim, ze fyzicka velkost snimaca a fyzicka velkost pixelu su zasadne pri sucasnej technologickej vyrovnanosti. A tu vyhrava G1 s priam brutalnou prevahou. Aj najnadupanejsi mercedes A nebude nikdy rovnocenny priemerne vybavenej audi 4.
A argument dlhorocneho vyvoja? Myslim, ze LX3 nema za sebou tolkorocny vyvoj ako G10 a aj napriek tomu je minimalne rovnocenna.
Nakoniec chcem napisat, ze vsetko tuuvedene je len moj nazor a mozno sa mylim.
nemyslím, že sa ti to celkom podarilo ( to oddelenie ) Canon G10 je výsledkom dlhoročného vývoja a rozsiahlych skúseností fy. Canon a je to kompakt najvyššej triedy neviem prečo sa nazdávaš že ten Panasonic je od neho vyšší, ale ja tento názor nezdieľam. Netvrdím, že nemá svoje výhody ale je to nová technológia nepreverená s minimom príslušenstva, ktoré je neprimerane drahé a tiež s diskutabilnou budúcnosťou. No má aj výhody, dá sa kúpiť v rôznych farbách :)
Panasonic DMC-G1 vs Canon G10
G10 je podla mna super fotak na ´staticke´ temy (ako kazdy kompakt) - krajinka, portretiky, street ... v zhorsenych svetelnych podmienkach trpi beznymi neduhami kompkatov ... sum na vyssich ISO. Ma rozumny rozsah ohnisk a svetelnost.
G1 je ´lepsi EVF´ (sorrac G1ckari) s vymenitelnymi objektivmi a vlastnostami DSLR. Hodi sa aj na akcne zabery - sport, behajuce zvieratka, deti ... na vyssych ISO ma tiez problemy, ale podla recenzii novsi GH1 je uz na tom lepsie. Vymenitelne objektivy poskytuju vacsiu kvalitu - snad len 14-140 by som ignoroval. A ako ´kompakt´ si k nemu mozes dokupit novy Olympus PEN ... objektivy mozes pouzivat na oboch ...
Inak by som ten ´fotak´ chcel pouzivat na vseobecne ucely, vylety, rodinne oslavy atd. zalezi mi vsak na kvalite danych fotie, ci uz je to fotka nejakej krajiny alebo iba foto mojho syna pred TV ;)
Dakujem.
Ale ak sa jedna ci G1 alebo kompakt tak nie je o com...
A argument dlhorocneho vyvoja? Myslim, ze LX3 nema za sebou tolkorocny vyvoj ako G10 a aj napriek tomu je minimalne rovnocenna.
Nakoniec chcem napisat, ze vsetko tuuvedene je len moj nazor a mozno sa mylim.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa