Neviete cim to moze byt ?:( Ak fotim krajinku,dam clonu F8 teda maximum co mam na mojej SX10 ale detaili su nejake rozmazane...Akoby to stale zle zaostrilo...Ale tym to nebude.Skusal som to velakrat.Musim fotit uz na clone F2,8 a viac zaberov ako takto...Ten rozdiel je dost vidiet :( Nuz u mna asi neplati na krajinu cim vacsia clona tym lepsie...
No cas mam samozrejme nizsi to je ok,ako hovorim,fotil som to zo stativu..ma mrzi ze som tie fotky uz vymazal :( by som ukazal...na f2,8 som mal cas 1/250 pokial si pamatam na F8 1/60 to viem presne
No práve že ten statív si nespomenul.....
Inak u takéhoto lahkého fotoaparatu ti može roztriast aj lacný statív....
polož to na tvrdú podložku počkaj na slnko alebo pridaj iso a exponuj čo najkratším časom a porovnavaj....
Ale toto su zaklady to asi vieš........
kludne to moze byt opticky strop toho objektivu, krajne ohniska vacsinou trpia horsou kresbou a i obt. vadami.. ja pokial mozem tak kraje nedava, ani horny ani dolny
myslel tym, ze ked ma objektiv s clonou 2,8 az 22, tak nepouziva ani 2,8 ani 22... lebo pri krajnych hodnotach clony objektiv trpi optickymi vadami najvyraznejsie...
myslel tym, ze ked ma objektiv s clonou 2,8 az 22, tak nepouziva ani 2,8 ani 22... lebo pri krajnych hodnotach clony objektiv trpi optickymi vadami najvyraznejsie...
jaj noo skor mal napisat ze nedava ani maximalnu ani minimalnu alebo nieco take tomu horny a dolny som nepochopil..takze s mojim F2,8 az F8 mam pouzivat 3,5 nie ? :)
jaj noo skor mal napisat ze nedava ani maximalnu ani minimalnu alebo nieco take tomu horny a dolny som nepochopil..takze s mojim F2,8 az F8 mam pouzivat 3,5 nie ? :)
to uz si zisti ty ze kde foti najlepsie. pofot seriu fotiek na kazdej clone, zo stativu a uvidis kde je najlepsia kresba.
a myslim ze tym myslel este aj rozsah objektivu....najlepsi je zvacsa nekde v strede....ted aspon mojesetaky su 18-55 je naj na 35 a 55-250 okolo 130..aspon tak som vycital z grafov na nete :) a s tou clonou je to tiez pravda....je malo objektivov ktoru su excelentne aj na plnu dieru...a ked su tak aj k tomu adekvatne stoja :) vsetky ostatne skla je nutne priclonit asppon o 2 ci 3 cisla....u teba asi o jedno...ale nie zas na max
dik chlapi, tak som to myslel ako ste napisali.
Cako, pouzivaj clonu podla toho naco ju potrebujes, ale skus sa vystrihat krajnych hodnot. Samozrejme ked ISO ti uz neumozni ist hore a potrebujes ustat dlhy cas tak uz zvolis tu malu clonu (velky otvor, male cislo clony)atd
Dakujem vam teda za rady...no este sa spytam,tak teda na tu krajinku ked nemam pouzivat f8 maximum,kolko teda bude asi najvhodnejsia na kompakte ?...aj ked ten moj objektiv dost trpi co robi ten velky rozsah 20krat zoom :(
Na kompakte byva optimalna clona medzi 4-5.6. Kompakty maju velku hustotu bodov preto sa difrakcia na vyssich clonach zacina prejavovat skor ako pri zrkadlovkach.
No cas mam samozrejme nizsi to je ok,ako hovorim,fotil som to zo stativu..ma mrzi ze som tie fotky uz vymazal :( by som ukazal...na f2,8 som mal cas 1/250 pokial si pamatam na F8 1/60 to viem presne
Malý detail. Rozdiel medzi 2,8 a 8 sú tri clonové čísla. Takže ak ti pri f2,8 vychádzal čas 1/250, tak pri f8 to muselo byť 1/30 a nie 1/60.
stava sa to vraj.....kazdy objektiv ma najostrejsie parametre....ohniskovej vzdialenosti a clony atd......moze sa stat ze niekto ma objektiv f/2.8 a najjostrejsi je pri f/5.6 a potom uz pri f/11 je menej ostry....netušim ale preco to tak je
stava sa to vraj.....kazdy objektiv ma najostrejsie parametre....ohniskovej vzdialenosti a clony atd......moze sa stat ze niekto ma objektiv f/2.8 a najjostrejsi je pri f/5.6 a potom uz pri f/11 je menej ostry....netušim ale preco to tak je
Rad by , ale najdeš to na Google......ja by som to písal hodinu...:))))
Niečo sa dočítaš aj v oblasti Optika....
Ja mam skôr dojem že sa mu to kazilo tou kombináciou času a clony + lahký stativ...stačí že mierne pofukuje a mohla sa mu rozhasit stabilita...chce to vidiet fotku....toto je len polemika o ničom.....
Vacsia clona,horsia kresba
Inak u takéhoto lahkého fotoaparatu ti može roztriast aj lacný statív....
polož to na tvrdú podložku počkaj na slnko alebo pridaj iso a exponuj čo najkratším časom a porovnavaj....
Ale toto su zaklady to asi vieš........
Cako, pouzivaj clonu podla toho naco ju potrebujes, ale skus sa vystrihat krajnych hodnot. Samozrejme ked ISO ti uz neumozni ist hore a potrebujes ustat dlhy cas tak uz zvolis tu malu clonu (velky otvor, male cislo clony)atd
Niečo sa dočítaš aj v oblasti Optika....
Ja mam skôr dojem že sa mu to kazilo tou kombináciou času a clony + lahký stativ...stačí že mierne pofukuje a mohla sa mu rozhasit stabilita...chce to vidiet fotku....toto je len polemika o ničom.....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa