Fórum » O TECHNIKE

Nikon D90 a RAW

Tom.M
Tom.M 2009-06-28 12:42:46+02
Neviem preco (a fakt ma to stve), nejdu mi otvorit NEFy ani v Capture NX ani vo PS Lightroom. Nevedeli by ste mi poradit, v com moze byt problem? Dik

haplo602
2011-08-26 10:17:40+02
príspevok od: calven
Odpoveď blacmana si neber v zlom, pretože v podstate Ti na Tvoj problém poradil a aj dal riešenie.
Môj pohľad je takýto - foť do JPEG. Až prídeš do bodu, keď Ťa fotenie do JPEG bude obmedzovať a Ty si budeš vedieť zdôvodniť, že to obmedzenie je skutočne formátom fotky a nie rukami, tak budeš mať dosť skúseností a vedomostí na to, aby si začal fotiť do RAWu.
Prešiel som si takúto cestu a viem, že to bolo to najlepšie čo som mohol pre seba spraviť. Rovnako postupujem pri updrage techniky - tá príde až v momente, kedy viem prečo mi stará nevyhovuje a čo mi prinesie nová. Nikdy neupgradeujem len preto, že je novšia verzia objektívu alebo tela.
Ale je to samozrejme len na Tebe. Aj plávať sa dá naučiť tak, že skočíš do 10 metrovej vody...
v tomto pripade je najlepsie fotit RAW+JPEG. ak ti JPEG staci, raw zmazes. ak nie skusis vytiahnut z rawu co sa da .... ale kazdy podla svojho ...

calven
2011-08-26 11:11:52+02
príspevok od: haplo602
v tomto pripade je najlepsie fotit RAW+JPEG. ak ti JPEG staci, raw zmazes. ak nie skusis vytiahnut z rawu co sa da .... ale kazdy podla svojho ...
Presne tak. Každý podľa svojho. Ale na to aby si takto fotil, potrebuješ mať aspoň základné znalosti o RAWe a o jeho možnostiach. Inak je to dvojité fotenie len plytvanie kapacitou karty a času stráveného pri triedení.

haplo602
2011-08-26 11:46:20+02
Presne tak. Každý podľa svojho. Ale na to aby si takto fotil, potrebuješ mať aspoň základné znalosti o RAWe a o jeho možnostiach. Inak je to dvojité fotenie len plytvanie kapacitou karty a času stráveného pri triedení.
prave ze to ze mas aj raw ti pomoze nieco sa naucit o nom mozes potom aspon porovnavat ci tvoje zasahy su lepsie ako JPEG engine zrkadlovky.

Fatty
2011-08-26 12:25:22+02
prave ze to ze mas aj raw ti pomoze nieco sa naucit o nom mozes potom aspon porovnavat ci tvoje zasahy su lepsie ako JPEG engine zrkadlovky.
a k čomu je dobré porovnávať sa s fotoaparátom?
ide o finálnu fotku a na porovnávanie sa môžem vykašlať
z RAWu si vyexportujem jpg kedy chcem a hlavne aké chcem

calven
2011-08-26 12:30:19+02
Lenže prvé pokusy s RAWom zvyčajne nedopadajú dobre a človek voči tomu chytí averziu, že je to ťažké, veľké a výsledok, ktorý je mdlý a nevýrazný, stojí za prdel oproti krásny farebným JPEGom, ktoré vypadávajú rovno z foťáku.
Mne k foteniu do RAW pradoxne pomohol MAC, kde som najskôr spracovával fotky v iPhoto. Keď mi tento program prestal stačiť, tak som si kúpil Aperture kde mi zasa prestal vyhovovať JPEG. Mal som krátke obdobie RAW+JPEG ale už takmer 2 roky fotím čistý RAW. Akurát podľa situácie vyberám RAW alebo sRAW.
Ale nech si to každý skúsi a sám sa rozhodne či áno alebo nie. Nikto iný to rozhodnúť za človeka nemôže.

landov
2011-08-26 12:54:58+02
Ja som zase od prveho "vybalenia z krabice" zacal fotit vyhradne do RAW. Aj ked naozaj prve pokusy s PP nedopadli najlepsie, ale to ani v tmavej komore kedysi, tak casom sa clovek nauci. A este jednu vyhodu to ma - clovek zacne upravovat len tie fotky, ktore su viac k svetu, pri JPEG to seka hlava-nehlava

calven
2011-08-26 13:17:45+02
príspevok od: landov
Ja som zase od prveho "vybalenia z krabice" zacal fotit vyhradne do RAW. Aj ked naozaj prve pokusy s PP nedopadli najlepsie, ale to ani v tmavej komore kedysi, tak casom sa clovek nauci. A este jednu vyhodu to ma - clovek zacne upravovat len tie fotky, ktore su viac k svetu, pri JPEG to seka hlava-nehlava
Presne tak - teda to s tým, ktoré foto sa upravujú. Preto mi na mojom súkromnom domácom fotopracovisku na stane visí heslo "Najlepší kamarát fotografa je kôš". Dva krát to platí v tejto digitálnej dobe.

haplo602
2011-08-26 14:20:23+02
Presne tak - teda to s tým, ktoré foto sa upravujú. Preto mi na mojom súkromnom domácom fotopracovisku na stane visí heslo "Najlepší kamarát fotografa je kôš". Dva krát to platí v tejto digitálnej dobe.
zaujimave heslo ... ale vystihuje dobu ...

calven
2011-08-26 15:01:39+02
zaujimave heslo ... ale vystihuje dobu ...
To heslo som čítal v nejakej knihe, nespomeniem si v akej konkrétne to bolo. Spomínalo sa to tam aj v súvislosti s cenou foto filmov a chemikálií, a taktiež tam bola odbočka do filmového sveta a strihu videa. Jednoducho menej je niekedy viac. Človek musí byť najskôr kritický k sebe, aby niečo dokázal. Lebo to, že má človek výbavu (koľkokrát základnú ale je to zrkadlovka tak je "top"), stránku na FB s prívlastkom photo, z neho fotografa naozaj neurobí...
Mal som tú česť jednu takú stránku nájsť a naozaj by som si dal ruku odťať, ak by som niečo také zverejnil a pýtal si za to ešte aj peniaze....
Viem že fotografia je neuveriteľne subjektívna záležitosť, ale stojím si za tým, čo som teraz napísal.

calven
2011-08-26 15:08:05+02
Aaaaaa, to už bolo mimoriadne mimo tému. Pokojne to zmažte Zrejme by som sa mal vybrať fotiť namiesto filozofovania a ešte k tomu v pracovnom čase

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()