Pozdravujem. Mam biely macbook (r.v. 2007), a troska zacinam fotografovat. Momentalne nemam peniaze na profi kalibrovany monitor.
V nastaveniach monitora na booku sa daju nastavit farebne profily. Doteraz som bezal na "Color LCD", ale potrebujem z monitora dostat "co najviac". Ked zmenim na profil Adobe RGB - bude to lepsie? (viac realnejsie?), pripadne iny profil?
Lebo mam este externy LG 22'' (W2241S) - ten ma ovela teplejsie, zivsie farby - a teraz neviem podla coho sa mam orientovat a ako si to vsetko nastavit.
Fotografujem v sRGB ale idem skusit Adobe RGB.
Dakujem za rady.
Miki
Najlepšie riešenie je si dať kalibrovať monitor. Pri kalibrácii ti vznikne úplne nový profil a máš pokoj. Je to určite to najlepšie riešenie pri danej kombinácii a farby budeš mať oveľa vernejšie.
Nemyl si profil monitora s pracovnym priestorom fotografie. Color LCD je profil pouziteho panela na tvojom Macbooku, ked pripojis externy monitor, Mac OS mu automaticky prideli profil. Profil mozes dodat aj ty, vacsiniu je na CD k monitoru alebo na strankach vyrobcu. Najpresnejsi je ale ten, ktory urobis kalibracnou sondou. Podla mojej skusenosti su pre amaterske pouzitie profily ktore sa ti automaticky priradia pouzitelne.
Pre pracu s profilmy je urcena aplikacia ColorSync, kde mozes profily aj upravovat.
sRGB a Adobe RGB su pracovne priestory fotografie, ktore si volis v editacnom programe, pripadne na monitore. Ja k mojmu Macbooku pripajam monitor NEC 2690 WUXi2, ktory dokaze zobrazit 106,6% priestoru Adobe RGB a ma prepinanie s sRGB na Adobe RGB.
Inak ma Mac OS docela dobru podporu prace s profilmy. Prehliadac Safari, ako jeden z mala podporuje pracu s profilmi.
Ak momentálne nemáš na lepší monitor odpoveď znie ANO. Ide o to že po kalibrácii získaš omnoho vernejšie farby aj pri monitore za cca 5000Sk. Rozhodne to bude lepšie ako do teraz. Ja e jasné že sa to nevyrovná grafickým monitorom ale aspoň ti nebudú ukazovať totálne nezmysli ;-)
verim, ze Strhak to mysli s Tebou dobre, ale zastavam nazor K.Srnca..v klude si prirad profil k danemu monitoru a mas to zadarmo a dobre..a ak to raz budes chciet tlacit, potom si prehodis profil tlaciarne, aby si videl, ako Ti to vyjde..
Celkom dobré ceny majú. Inak ma pobavil ten ich obrázok ukážky kalibrácie. Kalibrujem monitory už dáku dobu (aj keď nie moc dlho,asi rok, za profíka sa nepovažujem)ale nikdy som si nevšimol že kalibrácia rieši prepal :-DDD
Celkom dobré ceny majú. Inak ma pobavil ten ich obrázok ukážky kalibrácie. Kalibrujem monitory už dáku dobu (aj keď nie moc dlho,asi rok, za profíka sa nepovažujem)ale nikdy som si nevšimol že kalibrácia rieši prepal :-DDD
Moze, ak je zle nastaveny kontrast alebo gamma krivka, moze pri fotografiach vyzerat, ze obsahuju prepaly, aj ked tam nie su. Castokrat staci len nastavit kontrast na maximum. Neskuseny uzivatel dokaze pri ´kalibracii okom´ urobit s obrazom hotove zazraky :-)
Moze, ak je zle nastaveny kontrast alebo gamma krivka, moze pri fotografiach vyzerat, ze obsahuju prepaly, aj ked tam nie su. Castokrat staci len nastavit kontrast na maximum. Neskuseny uzivatel dokaze pri ´kalibracii okom´ urobit s obrazom hotove zazraky :-)
No hej keď sa rýpe tam kde nemá čo hľadať. Potom sú podaktorý strašne prekvapení ako im to ta ´nepodarená´ tlačiareň tlači. Ale tak to sú zas extrémy. Ľudia si doma tlačia kopec fotiek, je s toho kvantum odpadu a to len kvôli tomu že monitor nezodpovedá realite. Popritom keď si vezmem cenu kalibrácie je často krát lacnejšia ako náplň tlačiarne :-((
Ten clovek co to robi je moj kamarat, je dost dobry, taktiez fotograf, A do kalibracii a monitorov sa vyzna. Pozri si nejaku recenziu na monitor od neho :) na pc.sk mas recenzie LCDciek, naposledy tusim robil nejaky samsung PVA 30´, teraz cakam kym tam hodi aj NEC P221W co nedavno testoval
No tak cena sa ti nemusí zdať, ale keď si spočítaš náklady na cestu, samotnú prácu a odvody štátu tak je to celkom reálna suma. Ďalšia vec je tá, že sam výrobca dáva na sondu na monitor záruku 2 roky a na tlačiareň len rok. Potom už negarantuje správnosť merania. Samotná kalibrácia s prvotnou inštaláciou a nastavením monitora ti zaberie cca pól až jednu hodinu podľa toho koľko vytváraš ICC profilov. Potom po odpočítaní nákladov a odvodov tích 30 až 33 € nieje až tak veľa ver žiaden super kšeft. Oplatí sa to keď na jednom mieste kalibruješ aspoň 10 monitorov. Tam si to vieš lepšie rozvrhnúť čo sa tíka času, ale ak sa máš trepať kvôli jednému LCD cez celé mesto eeeehhhhhmmmm :-((( a to sú ceny v BA u nás v BB si môžem pýtať maximálne 25€ a to už vôbec nieje dáke super výnosné.
Ale je rozdiel kalibrovat s amaterskou sondou za 135€ a s profi za 250€. Eye One Display 2 nie je Spyder-obmedzeny na 4 hodnoty gama... A pokial niekto nepotrebuje kalibrovat doma 10 monitorov a pravidelne, tak sa mu neoplati investovat ani do takej lacnej sondy. ine firmy si za kalibraciu vypytaju 50€+
Ale to je kazdeho subjektivny nazor. Ak ma chalan monitor za 5k tak si myslim ze je zbytocne tam riesit nejaku sondu. Da si to raz nakalibrovat a ma pokoj. Aj tak nemoze od toho nic velkeho cakat. Do tlace by som sa nepustal bez poriadneho monitoru. Alebo sa to skuocne oplati riskovat s TNkom?
k comu su ti prosim ta 4 hodnoty gamma? Mnoho krat je medzi sondami velky cenovy rozdiel a pri tom sa lisia len softwarom. Dokonca rozdiel v tolerancii merania medzi spyder2express a vyssou je minimalny podla toho co pisu. A co sa tyka tlace, tak tam je viac hacikov ako sa na prvy pohlad moze zdat. Samotny monitor nespasi.
k comu su ti prosim ta 4 hodnoty gamma? Mnoho krat je medzi sondami velky cenovy rozdiel a pri tom sa lisia len softwarom. Dokonca rozdiel v tolerancii merania medzi spyder2express a vyssou je minimalny podla toho co pisu. A co sa tyka tlace, tak tam je viac hacikov ako sa na prvy pohlad moze zdat. Samotny monitor nespasi.
ano, na tlac treba aj poriadnu tlaciaren :)
cize? ty mu doporucujes aby kvoli 5tisicovemu monitoru kupoval sondu za 4tisic? :)))
Farebny profil monitora
Pre pracu s profilmy je urcena aplikacia ColorSync, kde mozes profily aj upravovat.
sRGB a Adobe RGB su pracovne priestory fotografie, ktore si volis v editacnom programe, pripadne na monitore. Ja k mojmu Macbooku pripajam monitor NEC 2690 WUXi2, ktory dokaze zobrazit 106,6% priestoru Adobe RGB a ma prepinanie s sRGB na Adobe RGB.
Inak ma Mac OS docela dobru podporu prace s profilmy. Prehliadac Safari, ako jeden z mala podporuje pracu s profilmi.
http://www.pc.sk/modules.php?name=Custom_content&id=kalibracia
http://www.pc.sk/modules.php?name=Custom_content&id=kalibracia
http://cgi.ebay.co.uk/DataColor-ColorVision-Spyder-3-PRO-Spyder3-PRO-NEW_W0QQitemZ230352571124QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_Software_Software_SR?hash=item35a2154af4&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1690|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50
http://cgi.ebay.co.uk/DataColor-ColorVision-Spyder-3-PRO-Spyder3-PRO-NEW_W0QQitemZ230352571124QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_Software_Software_SR?hash=item35a2154af4&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1690|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50
Ale to je kazdeho subjektivny nazor. Ak ma chalan monitor za 5k tak si myslim ze je zbytocne tam riesit nejaku sondu. Da si to raz nakalibrovat a ma pokoj. Aj tak nemoze od toho nic velkeho cakat. Do tlace by som sa nepustal bez poriadneho monitoru. Alebo sa to skuocne oplati riskovat s TNkom?
cize? ty mu doporucujes aby kvoli 5tisicovemu monitoru kupoval sondu za 4tisic? :)))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa