Fórum » O TECHNIKE

ochrana plexiskla na LCD

morris
2009-07-21 12:55:15+02
Občas sa na fórach objaví téma či chrániť plexisklo LCD displeja, a ak áno tak ako. Väčšina užívateľov nad tým mávne rukou zo slovami, že načo chrániť chránič, ktorý sa dá navyše jednoducho vymeniť. Do minulého roku to bol aj môj postoj. Na prístroje som si vždy dával pozor a drobné škrabance mi nevadili. Avšak s prechodom na 40D som sa rozhodol, že „zainvestujem“ do nejakej ochrany, keďže 3“ LCD predstavuje dominantu zadnej strany a škrabance by mi už asi vadili. Hľadal som riešenie, ktoré by bolo čo najmenej viditeľné a zároveň som sa chcel vyhnúť niečomu, čo tam raz nalepím a už nikdy nedám bez použitia dynamitu dole. Na Internete je totiž mnoho príspevkov od ľudí, čo si na foťák nalepili nejakú opachu a mali potom problém sa jej zbaviť. Ideálnym riešením boli japonské fólie EXIM. Je to tenký, číry, tvrdý laminovaný plast vyseknutý presne v tvare plastového krytu LCD (v sade boli 2 ks – na zadný aj na vrchný LCD). Zo spodnej strany plastu je silikónová vrstva, takže ochranné fólie sa na kryt LCD nelepia, ale držia vlastnou priľnavosťou! Geniálne. Po roku používania musím povedať, že s týmito fóliami som maximálne spokojný – obidve vyzerajú ako v deň, keď som ich tam nalepil, vlastne priložil. Sú úplne bez škrabancov, ich povrch je tvrdý a vôbec nepôsobia „fóliovým“ dojmom, nedostala sa pod ne žiadna špina, stále sú takmer neviditeľné a ani sa na nich nijako nepoškodili okraje. Môžem ich teda všetkým odporučiť. Pri prikladaní fólii odporúčam použiť miestnosť s najnižšou možnou prašnosťou (napr. kúpeľňu). Ďalej mi veľmi pomohlo, keď som pred priložením spodnú silikónovú stranu fólie pokropil vodou a až tak priložil – fóliu som tak mohol priložiť úplne rovno. Vodu spod fólie som mikro-vláknovou utierkou vytlačil von. Ostali tam síce veľké fľaky, tie sa však samé za pár hodín odparili a ráno už bola fólia "neviditeľná". Pri narábaní s fóliou pred priložením treba dať pozor na tú spodnú silikónovú vrstvu – po odstránení tenkej ochrannej fólie zo spodnej strany je fólia zmagnetizovaná a priťahuje prach – ten nie je problém na vrchnej hladkej strane, no keď sa dostane na tú silikónovú stranu tak sa ťažko odstraňuje a po priložení je dosť viditeľný (to isté platí aj o odtlačkoch prstov) – Odporúčam preto tú kúpeľňu a pokropenie vodov. Oficiálna stránka výrobcu www.eximscreenprotector.com je zatiaľ na informácie dosť skúpa, takže neviem na ktoré modely sú fólie vyrábané. Neviem ani, či sa tieto fólie u nás predávajú. Ja som svoje kúpil cez e-bay za nejakých 10 euro aj s dopravou.

Strhak
2009-07-21 15:20:28+02
Mám 50D a toto neriešim ak sa poškriabe displej nevadí mi to. Pokiaľ nepoškrabem optiku na objektívoch tak to neriešim. Displej nemá vplyv na kvalitu snímkov takže mu nevenujem žiadnu pozornosť. Fotoaparát nosím v brašni a zatiaľ sa mu nič nestalo

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-21 15:27:04+02
Ja pouzivam folie Vanguard, su vyborne. Aj keby mne osobne nejake poskriabanie nevadilo, ale pri predaji fotaku je lepsie ukazat pekny neposkriabany displej.

bear
- moderator
2009-07-21 15:34:54+02
Tiez mam tie Vanguard, ale musel som si ich trocha orezat na velkost fotaku a pri tom orezavani sa mi podarilo skrabnut do fotoaparatu. Ale folie su fajn, je cez ne dobre vidiet a menej na nich vidiet mastnotu a pot.

Strhak
2009-07-21 15:55:04+02
príspevok od: Karol Srnec
Ja pouzivam folie Vanguard, su vyborne. Aj keby mne osobne nejake poskriabanie nevadilo, ale pri predaji fotaku je lepsie ukazat pekny neposkriabany displej.
Ja svoje staré foťáky nepredávam lebo kým skončia u mňa službu už ani v bazáre nemajú cenu. Kým sa ja rozhodnem vymeniť telo prejdú aj 4 roky, aj môj staručký Canon 350D aj keď som sa k nemu nespával moc slušne ale ani jeden škrabanec na displeji nemám, ale na plastoch už vidno že si dačím prešiel.

romanPB
2009-07-21 18:20:06+02
Keď som predal po 2 rokoch môjho nikona, tak s určitosťou môžem povedať, že jeho stav vďaka fólii pôsobil úplne odlišne, nakoľko som si bol vedomý v akom stave bola fólia po odlepení, plná škrabancov, telo si odnieslo naozaj veľa, našťastie povrchová úprava tela bola celkom zachovalá(odolná),čistunký a bezchybný displej..Zároveň som skonštatoval ako dobre som spravil keď som kúpil ochrannú fóliu!! Na novom tele už bola kúpa ochr. fólie/protektora samozrejmosťou, som na takéto veci pedant.

Strhak
2009-07-21 20:10:43+02
príspevok od: romanPB
Keď som predal po 2 rokoch môjho nikona, tak s určitosťou môžem povedať, že jeho stav vďaka fólii pôsobil úplne odlišne, nakoľko som si bol vedomý v akom stave bola fólia po odlepení, plná škrabancov, telo si odnieslo naozaj veľa, našťastie povrchová úprava tela bola celkom zachovalá(odolná),čistunký a bezchybný displej..Zároveň som skonštatoval ako dobre som spravil keď som kúpil ochrannú fóliu!! Na novom tele už bola kúpa ochr. fólie/protektora samozrejmosťou, som na takéto veci pedant.
Tak ja kupujem na dlhšie fotoaparát cca 3až 4 roky a ten starší používam ako záložní, takže kým by som vymenil záložné telo za ten čo je teraz hlavní mal by možno aj 8 rokov a to už je nepredajní. Preto neriešim displej ja si na ňom moc nepotrpím a fotím s ním len ja a nik iní.

romanPB
2009-07-21 20:22:01+02
príspevok od: Strhak
Tak ja kupujem na dlhšie fotoaparát cca 3až 4 roky a ten starší používam ako záložní, takže kým by som vymenil záložné telo za ten čo je teraz hlavní mal by možno aj 8 rokov a to už je nepredajní. Preto neriešim displej ja si na ňom moc nepotrpím a fotím s ním len ja a nik iní.
Aj ja som si myslel že budem mat telo dlhšie ako 4 roky, človek nikdy nevie.

Strhak
2009-07-21 20:25:08+02
príspevok od: romanPB
Aj ja som si myslel že budem mat telo dlhšie ako 4 roky, človek nikdy nevie.
Mne to zatiaľ tak vychádza a pokiaľ sa nepokazí tak doslúži u mňa aj 50D

morris
2009-07-21 22:12:49+02
príspevok od: Karol Srnec
Presne tak, neposkriabany kryt LCD sa zide vzdy, minimalne pri predaji tela - clovek nikdy nevie, co urobi s telom po par rokoch. Vanguard folie su vynikajuce a drzia dobre - mal som ich na PDA-ckach. Folie (ak sa tak daju nazvat) od EXIM su ale ina liga - preto su asi aj 3x drahsie:)

tomcat
2009-07-22 00:14:32+02
Ja pouzivam folie KAISER predavaju sa 3 v jednom baleni maju 10x10 cm takze pozadovany rozmer treba vystrihnut ,,cena 8 eur :o)

SHoDaN
2009-07-22 10:27:47+02
Ja mam na mojom Canone 40D GGS LCD screen protector za £6.99.

beetle
2009-07-22 14:00:28+02
tiez pouzivam GGS a plna spokojnost. je to pevnejsie ako folia, udajne to je sklo, lepenie na stranach cize ziadne bubliny.

maRmaRko
2009-07-22 14:31:45+02
Ja keď som kúpil Nikon D90, tak tam bola taká priesvitný umelohmotná (alebo z čoho je to vyrobené) ochrana. Zatiaľ za na ňu nemôžem vôbec sťažovať.
Takže pokiaľ nebude tak poškriabaná, že cez ňu nebudem vidieť na displej, začnem hľadať náhradu.

pizvizdik
2011-06-11 10:51:19+02
ja mam na D90 tiez tu plastovu krytku a na slnku je to priserne :/ ak chcem nieco videt, musim ju dat dole, rozhodol som sa objednat GGS, snad nebude lutovat, co som cital, su dobre

Obert.milos
2011-06-11 14:13:21+02
citajte pozorne nazov, ... "" ochrana plexiskla na LCD "" myslel tym, ci chranit tu krytku. ... co je zbytocnost podla mna,... doskriabe sa a pojde nova....

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()