je najvizsi cas zacat chodit do fotolabov a davat si archyvovat svoje nafotene filmy , zachytit svoju minulost aj do digitalnej podoby . Vedeli ste ze diapozitiv aj kinofil casom žltnú? Pri digitalizacii je potrebne si uvedomit kde to dam spravit a v akom rozlisení , Vetsina fotolabov má navýber . Neodporúčam kupomat lacne skenery a robit si to sám doma , je potrebne si uvedomit že fotolaby maju daleko lepsiu techniku na tento druh spracovania . Niekedy to moze vijst draho ale detstvo ste mali len jedno . Negativi je najvhodnejsie uskladnovat v acetatovych obaloch a nastrihane najlepsie po siestich políčkach , v tme a v chlade , tým zmensujete ryziko poskodenia aj ked cd alebo dvd vydrzi max 10 rokov , ano viem su aj zlate od kodaku a tie aj 50 ale kto ich pouziva, ale pritom film pri spravnom uskladnení vydrží celý život. Je potrebné sa nad tým zamysliet .
Skenoval som svoje cca 20 rokov stare negativy, ktore zazili len a len teplotu izby, cast z nich bola vo zvitku, cast som mal nastrihanu. Vsetky su v pohode (aj tie tri-styri farebne, ktore z toho obdobia mam).
Moja skusenost je, ze taky canoscan 8800F na to bohate staci (zistoval som ceny scanu v komercnych labakoch, scanner ma vysiel daleko lacnejsie).
Nerozumiem celkom, kam tymto vlaknom mieris.
A to kde si videl, tie zltnuce dia a negativy? Ked boli riadne vyvolane a nemas ich prave niekde v chemickom sklade s vyparujucou sa chemiou tak nie je ziadny problem, mam doma tisicky zaberov a nic nezltne, su ako som ich zaarchivoval. Pravda je, ze som si niektore digitalizoval, ale to skor s praktickych dovodov. A doporucit minilaby na sken, to som sa poriadne pobavil, to je posledne miesto kam by som dal digitalizovat...ale to nech si kazdy rozhodne sam. A nic v zlom, ale prihlasil by som sa na kurz slovenciny...
A to kde si videl, tie zltnuce dia a negativy? Ked boli riadne vyvolane a nemas ich prave niekde v chemickom sklade s vyparujucou sa chemiou tak nie je ziadny problem, mam doma tisicky zaberov a nic nezltne, su ako som ich zaarchivoval. Pravda je, ze som si niektore digitalizoval, ale to skor s praktickych dovodov. A doporucit minilaby na sken, to som sa poriadne pobavil, to je posledne miesto kam by som dal digitalizovat...ale to nech si kazdy rozhodne sam. A nic v zlom, ale prihlasil by som sa na kurz slovenciny...
To ma nemoze vytocit, pokial to nie je moj prispevok:)))) Snad je par pravidiel pravopisu, ktore som zvladol i ja blby vychodniar, tak preco by to priblizne nemohlo byt napisane po slovensky :))
Chlapi, bavme sa k veci, potrebujem veľa diákov a negatívov skenovať, všetky fotolaby, kam som to skusmo dal, to dovrzali, dokonca i v hlavnom meste. Takže premýšľam nad kúpou čohosi naozaj kvalitného, lenže nikde mi neumožnili vyskúšať si to a tak sa musím spoľahnúť na vaše skúsenostyi...
Chlapi, bavme sa k veci, potrebujem veľa diákov a negatívov skenovať, všetky fotolaby, kam som to skusmo dal, to dovrzali, dokonca i v hlavnom meste. Takže premýšľam nad kúpou čohosi naozaj kvalitného, lenže nikde mi neumožnili vyskúšať si to a tak sa musím spoľahnúť na vaše skúsenostyi...
Ja som raz v jednom obchode videl Nikon Skener 5000ED mali ho tam dokonca aj zapnutí, ale žiaľ nie na slovensku, takže neporadím a ani sa nevyznám v tomto. Akurát viem že stál čosi viac ako 1000€ a to je všetko, moc ma to nezaujímalo
Ja som raz v jednom obchode videl Nikon Skener 5000ED mali ho tam dokonca aj zapnutí, ale žiaľ nie na slovensku, takže neporadím a ani sa nevyznám v tomto. Akurát viem že stál čosi viac ako 1000€ a to je všetko, moc ma to nezaujímalo
O to ide - kde som bol, všade mali zabalené, veľkosklady sa o takmto čosi ani nebavia, možnosť vrátiť nie je a s reklamáciami mám svoje skúsenosti...
O to ide - kde som bol, všade mali zabalené, veľkosklady sa o takmto čosi ani nebavia, možnosť vrátiť nie je a s reklamáciami mám svoje skúsenosti...
Toto je žiaľ stále rozdiel medzi slovenskom a západnými krajinami, keď som vošiel v nemecku do obchodu som sa cítil ako boh. Predavači ma obskakovali snažili sa mi všemožne pomôcť nemali problém mi všetko predviesť a tu, ten prístup je úplne iný, samozrejme česť výnimkám žiaľ sú to skôr stále výnimky
Všade som prosil, že chcem to najkvalitnejšie, čo sa dá, že si to zaplatím. Napálili mi, doma som sa zhrozil... Verte-neverte, nemám jeden poriadny sken... A plná skriňa škatúľ s filmami... Všetko 6x6, fotil som Flexaretom, Pentacon Sixom i požičaným Hasselbladom...
chcel som vam len povedat ze co sa tyka tych negativov nie je to pravidlo ze zltnu ale u diakov vetsina viac ako 20rocnych ano kto tvrdi ze nie nevie o com hovor ja pracijem v jednom z najfrekventovanejsom fotolabe na slovensku a viem to trosku posudit a co sa tika tich scanov tak neviem v akych laboch ste si to davali scanovat ale neda sa porovnat nejaky domaci scaner s fotolabom uz len kvoli tomu ze stoja mnohonasone viac a su kvalitnejsie v nasom labe mame aj frontier aj noritsu scaner a este som z toho zly scan nevidel a podalsie vela zavisi aj od toho kto za nim sedi .
Keď ja mám toľko toho, že by som sa asi nedoplatil. Preto radšej zainvestujem do skutočne dobrého, i keď bude drahý. Schválne, koľko stojí jeden sken negatívu 6x6 v maximálnom rozlíšení...?
Keď ja mám toľko toho, že by som sa asi nedoplatil. Preto radšej zainvestujem do skutočne dobrého, i keď bude drahý. Schválne, koľko stojí jeden sken negatívu 6x6 v maximálnom rozlíšení...?
men vo fuji ponukali scan ale filmu za cca 600 koeun. ja som si daval scanovam na zakladnom rozliseni a to bolo nieco ze 2000* neviem kolko:D..a cena bola 6.6 eur za film..daju sa aj lacnejsie scanovat, napriklad v kodak express
Pokial, chces skenovat stredny format a ploche negativy a dia, lepsie spravis ked si poriesis skener od epsonu alebo canonu, trieda od 7-8tisic Sk hore.
Pokial , ale to myslis vazne so skenom tak Nikon 5000, ale ten je iba na kinofilm, lepsie potom model 9000, ale to uz je dost draha hracka.
Co sa tyka labov, tam by som neskenoval, moze tam byt obsluha aka chce, tie skenery su standardne nastavene na ultra tvrdy scan, kvoli amaterskym negativom, ktore su standardne riedke-podexponovane i 3-4 clony, ked tam das normalne naexponovany film tak mas z toho ultratvrde cudo nie skan, je to moja osobna skusenost, na troch Frontieroch- jeden dokonca stal 8,5melona, ale i tak hnus. Problem je jednoduchy-software, vsetko stavane na kompromis.
No Nikon Super Coolscan 5000ED stojí 1199€ a Nikon Coolscan 9000 ED 2499€ takže zhruba dvojnásobok tej 5000 a Nikon má ešte jeden lacnejší a to Coolscan V ED za 599€
archivácia filmov
Moja skusenost je, ze taky canoscan 8800F na to bohate staci (zistoval som ceny scanu v komercnych labakoch, scanner ma vysiel daleko lacnejsie).
Nerozumiem celkom, kam tymto vlaknom mieris.
Pokial , ale to myslis vazne so skenom tak Nikon 5000, ale ten je iba na kinofilm, lepsie potom model 9000, ale to uz je dost draha hracka.
Co sa tyka labov, tam by som neskenoval, moze tam byt obsluha aka chce, tie skenery su standardne nastavene na ultra tvrdy scan, kvoli amaterskym negativom, ktore su standardne riedke-podexponovane i 3-4 clony, ked tam das normalne naexponovany film tak mas z toho ultratvrde cudo nie skan, je to moja osobna skusenost, na troch Frontieroch- jeden dokonca stal 8,5melona, ale i tak hnus. Problem je jednoduchy-software, vsetko stavane na kompromis.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa