Ahojte, chcel by som sa opytat lebo ma trapi taka vec, kupil som si Nikona a omylom som nasadzoval objektiv pri zapnutom fotoaparate. V manuali pred tym varuju, avsak vsetko funguje normalne. Mohol som daco pokazit?
Som uplny zaciatocnik. a ked je clovek nadseny a daco chce rychlo rychlo cvaknut tak sa podarilo no.
Dakujem za odpoved
A predtým, než sa tam vyberieš si kúp nejakú knižku a aspoň si o tom niečo prečítaj. Prípadne aspoň prejdi tu na ephoto fotoškolu, aby to nakoniec neboli vyhodené peniaze za ten kurz... A možno zistíš, že ho už ani nepotrebuješ, v knihách a na internete je už úplne všetko :-)))
Je istá skupina ľudí, ktorá si pojem ´všetko je na webe´ vysvetľuje tak, že sú tam fóra v ktorých sa opýta :-)
Ja by som namiesto kurzov odporúčal tú chatu čo robíme, tam sa dozvie asi ďaleko viac a bude si to môcť vyskúšať aj na ostro pod dohľadom. Bude nás tam dosť aby sme poradili a vide to omnoho menej ako dáky kurz
Ja by som namiesto kurzov odporúčal tú chatu čo robíme, tam sa dozvie asi ďaleko viac a bude si to môcť vyskúšať aj na ostro pod dohľadom. Bude nás tam dosť aby sme poradili a vide to omnoho menej ako dáky kurz
aka chata??.. znie dobre.. este som sa tam nedoklikal.. pls info cena/dni
Tu pridávam link na vlákno kde sa to riešilo je tam všetko kto má záujem nech čo najskôr kontaktuje granka alebo nech napíše tam svoj podnet do vlákna, určite dáme vedieť http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=2486
ja uz mam tolko veci, ale proste.. potrebujem sa pytat.. vela.. a chcem odpovede.. a niekedy ani odpoved v knizke nenajdem.. kedze je bud moc specificka, alebo uplne nezmyselna otazka, kedze sa v tom este nevyznam..
To bola len rada - ak máš pocit, že Ti za deň niekde niekto naleje tie vedomosti naraz do hlavy, tak choď. Technická stránka fotografie sa dá naučiť, treba si si vziať hocakú dobrú knižku a hlavne všetko skúšať. Veľa fotiť. Veľa zdaru :-)))
To bola len rada - ak máš pocit, že Ti za deň niekde niekto naleje tie vedomosti naraz do hlavy, tak choď. Technická stránka fotografie sa dá naučiť, treba si si vziať hocakú dobrú knižku a hlavne všetko skúšať. Veľa fotiť. Veľa zdaru :-)))
tak jasne, suhlas, ja sa len bojim ze daco prepnem.. a vo fotaku zatuka.. a uz ani jedna diodka nezasvieti. :D.. ved je tam tolko cudlikov :D
Preto by som bol radsej aby mi dakto povedal.. toto mozes a toto isto nerob a podobne.
Ty kokso, to vidíš jednoducho :-))) Manuál k mojej zrkadlovke má cez dvesto strán, preplnených informáciami. Keď som prešiel z analógu na digitál, tak som asi pol roka každý večer študoval jednu vec z manuálu a potom som sa pokúšal pár dní ju aplikovať v praxi. Dodnes mám ozaj zvládnutých asi tak 50% môjho foťáku. Naučiť sa dobre ovládať modernú digitálnu zrkadlovku je rozsahom porovnateľné asi s dvojsemestrálnym predmetom na vysokej škole. Bol som tiež na podobnej prednáške a mal som pocit vyhodených peňazí. Ak nebudeš tvrdo makať dlhé večery sám na sebe, tak si zahodil peniaze a mal si si radšej kúpiť jednoduchý kompakt (tam máš maximálne 20 strán manuálu). Ale možno si geniálne nadaný :-)))
Neviem pochopiť prečo si daktorý ľudia niesu schopní prečítať manuál. Majú to tam po lopate všetko vysvetlené a hneď pri tom čítaní si to môžu skúšať. Mám Canon EOS50D a klamal by som ak by som tvrdil že už poznám všetky jeho funkcie respektíve som ich vyskúšal. Mám ho skoro rok, ale proste je tam toho toľko že to asi ani nikdy všetko nevyužijem, no to čo potrebujem k svojmu foteniu mám už zmáknuté. Ľudia veď čítajte tie manuáli, načo ich tam dáva výrobca??? Keď som mal prvú zrkadlovku tak pri nej som stále v brašni nosil ten manuál je to malá knižka takže mi nezavadzala a ak som narazil na problém pomohol mi. Vždy keď som takto ten problém vyriešil som si ten postup zapamätal a už som to viac krát nehľadal. Najlepšia škola pri fotografii je prax, len tak sa naučíš ovládať svoj aparát. Inak k tomu meneniu objektívov pri zapnutom fotoaparáte, ja ho tiež skoro nikdy nevypínam, len kvôli výmene objektívu. Dokonca som si dal tú námahu a v mojom manuáli som ani nevidel toto varovanie ( EOS50D ) , ale tak Nikon má inú konštrukciu bajonetu
Ty kokso, to vidíš jednoducho :-))) Manuál k mojej zrkadlovke má cez dvesto strán, preplnených informáciami. Keď som prešiel z analógu na digitál, tak som asi pol roka každý večer študoval jednu vec z manuálu a potom som sa pokúšal pár dní ju aplikovať v praxi. Dodnes mám ozaj zvládnutých asi tak 50% môjho foťáku. Naučiť sa dobre ovládať modernú digitálnu zrkadlovku je rozsahom porovnateľné asi s dvojsemestrálnym predmetom na vysokej škole. Bol som tiež na podobnej prednáške a mal som pocit vyhodených peňazí. Ak nebudeš tvrdo makať dlhé večery sám na sebe, tak si zahodil peniaze a mal si si radšej kúpiť jednoduchý kompakt (tam máš maximálne 20 strán manuálu). Ale možno si geniálne nadaný :-)))
TAk ja ten manual citam citam, ale tam je malo takych veci, ako to aplikovat.
Napriklad >> Urcite budem vediet kde je aka funkcia, ale ako ju realne a efektivne pouzit to mi manual nepovie, preto by som to radsej videl.Moj manual ma 278 stran :D.Som technicky typ, vysku mam, cize po technickej stranke no problem.Avsak v manualy je napisane napriklad: Ak chcete zmrazit pohyb musite nastavit dlhy cas uzavierky, chapem dokazem ho nastavit avsak neviem ake cislo tam mam pre dany pripad dat, to iste s clonou, isom a pod.Chce to prax.A preto si myslim ze by bolo dobre aby mi na zaciatok niekto ukazal ako to funguje v praxi.Ja sa dalej uz chytim. A budem cvakat az mi bude vriet fotak :D.
Veľa tých vecí na ktoré sa pýtaš, na ne musíš prísť sám a používať pri tom to, čo máš medzi ušami. Na veľa vecí skrátka neexistuje jednoznačný 100%-ný recept. Ako napr. zmrazenie pohybu krátkym časom. Tam je kopec faktorov - rýchlosť pohybu, vzdialenosť od objektu.... Prečo si to jednoducho nevyskúšaš sám?
Na nete je o takýchto veciach strašné kvantum článkov a seriálov, ktoré sú určené pre začiatočníkov. Hádam nečakáš, že to všetko ti tu niekto zhrnie jednou vetou.
Ak sa neurazíte - dovoli by som Vám poradiť.
Všetci čo začínali fotiť a dostali do ruky nový fotoaparát mali z toho ´lufty´ - vrátane mňa.
Doporučujem Vám si preštudovať stránky p. Romana PIHANA :
http://www.fotoroman.cz/
je to, dovolím si tvrdiť : Škola fotografovania , kde sa dozviete skoro všetko o fotografovaní, technike a pod.
Súhrn základných informácií potrebných k používaniu je v jeho knihe :
´ Mistrovství práce s DSLR ´ - je to nielen podľa mňa jedna z najlepších publikácií o digitálnom fotografovaní v slovenskom resp. českom jazyku.
Vrelo doporučujem.
Prajem Vám mnoho úspechov a pekných fotografií.
Ohladom vymeny objektivu je to podla mna to iste ako aj napr. vytahovanie pamatovych kariet za chodu ,alebo napr. vytahovanie usb klucov bez funkcie bezpecneho odstranenia hardware. 1000 krat sa to da spravit bez poskodenia ,alebo straty dat ,ale mozno ten 1001 bude osudny :-)
Nikon D90 a Nikor 16-85
Preto by som bol radsej aby mi dakto povedal.. toto mozes a toto isto nerob a podobne.
Napriklad >> Urcite budem vediet kde je aka funkcia, ale ako ju realne a efektivne pouzit to mi manual nepovie, preto by som to radsej videl.Moj manual ma 278 stran :D.Som technicky typ, vysku mam, cize po technickej stranke no problem.Avsak v manualy je napisane napriklad: Ak chcete zmrazit pohyb musite nastavit dlhy cas uzavierky, chapem dokazem ho nastavit avsak neviem ake cislo tam mam pre dany pripad dat, to iste s clonou, isom a pod.Chce to prax.A preto si myslim ze by bolo dobre aby mi na zaciatok niekto ukazal ako to funguje v praxi.Ja sa dalej uz chytim. A budem cvakat az mi bude vriet fotak :D.
Na nete je o takýchto veciach strašné kvantum článkov a seriálov, ktoré sú určené pre začiatočníkov. Hádam nečakáš, že to všetko ti tu niekto zhrnie jednou vetou.
Všetci čo začínali fotiť a dostali do ruky nový fotoaparát mali z toho ´lufty´ - vrátane mňa.
Doporučujem Vám si preštudovať stránky p. Romana PIHANA :
http://www.fotoroman.cz/
je to, dovolím si tvrdiť : Škola fotografovania , kde sa dozviete skoro všetko o fotografovaní, technike a pod.
Súhrn základných informácií potrebných k používaniu je v jeho knihe :
´ Mistrovství práce s DSLR ´ - je to nielen podľa mňa jedna z najlepších publikácií o digitálnom fotografovaní v slovenskom resp. českom jazyku.
Vrelo doporučujem.
Prajem Vám mnoho úspechov a pekných fotografií.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa