Zaujímalo by ma ako je vlastne s objektívmi, keď napr. mám zoom 70-200, ale ktorý má zväčšenie (vlastne zmenšenie) 0,2. To znamená že keď sa pozriem do objektívu vídím oproti reality všetko 5x menšie. A keď mám potom cca 3x ZOOM, tak aké mám potom reálne zväčšenie?
´zoom´ je rozsah transfokacie a je to pomer medzi najdlhsim a najkratsim ohniskom. 70-200 ma teda ´zoom´ 200/70 = 2.86, pevna 600vka ma ´zoom´ 600/600 = 1.00 ... zuum teda so zvacsenim nema nic spolocne
No ved práve 100-400 ma 4x zoom a jaké ovce robí....
a 18-200 ma 11,11111111111 násobný zoom a jaké malé ovce mi to robí....
Nechcem zakladať nové vlákno....tak skúsim tu :
Začnem klasikou.....Pradťe aký objektív na Ovce....Snáď len kvôli upresneniu,...mám Nikon...
No ved práve 100-400 ma 4x zoom a jaké ovce robí....
Začnem klasikou.....Pradťe aký objektív na Ovce....Snáď len kvôli upresneniu,...mám Nikon...
Na Nikon jednoznačne OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 70-300/4, 0-5,6 pokiaľ chceš fotiť ovce
MUsim ta opravit, spominany Zuiko je len na kozmonautov.
Veď áno, z MIRU bude robiť fotky ovečiek, ak ho pustia na palubu s Nikonom. Tam prilepí ten Olympus objektív hemoprénom k Nikonu a šup ho sním do volného priestoru. Ak chemoprén nebude držať bratia súdruhovia dačo vymyslia ;-))
No ta sa ani nikto nepýtal. Otázka znie. Pozerám sa na ovcu zo vzadialenosti x metrov s objektívom 70/200 pri ohnmiskovev vzdialenosti 70 mm so zväčšením 0,2 (t.j. je v hľadáčiku, resp. zobrazí sa na snímači 5x menšia.) ´Prezoomujem´ na 2OOmm a ovca je teda 2,86*0,2, t.j. menšia oproti skutočnosti 0,572? Alebo ďalšia otázka. Keby som si zobral objektív napr. 100mm Macro 1:1 je pri pri pohľade z tej istej vzdialenosti 100mm zhruba 2x väčšie reálne zväčšenie?
No ta sa ani nikto nepýtal. Otázka znie. Pozerám sa na ovcu zo vzadialenosti x metrov s objektívom 70/200 pri ohnmiskovev vzdialenosti 70 mm so zväčšením 0,2 (t.j. je v hľadáčiku, resp. zobrazí sa na snímači 5x menšia.) ´Prezoomujem´ na 2OOmm a ovca je teda 2,86*0,2, t.j. menšia oproti skutočnosti 0,572? Alebo ďalšia otázka. Keby som si zobral objektív napr. 100mm Macro 1:1 je pri pri pohľade z tej istej vzdialenosti 100mm zhruba 2x väčšie reálne zväčšenie?
Tak potom nechápem,prečo je tá 600-vka taká drahá,keď má len ´1´ a 70-200 má ´2,86´ násobok.Potom je logicky lepší objektív s tým 2,86 násobkom.
to maximalne zvacsenie je dane minimalnou zaostrovacou vzdialenostou tusim...70-200 ked das na 200 a zaostris z minimalnej vzdialenosti aku pusti tak to co je v skutocnosti 10cm bude u teba na snimaci 2cm ak tomu dobre chapem...cize zvacsenie daneho skla nema nic spolocne so ´zoomom´...s tym makracom by si mal jedne k jedna ale musel by si byt blizko...inak....naco sa to vobec pytas ?
Niektore myslienkove pochody su nepochopitelne! Vsetko co k danej teme sa da povedat je v clanku, na ktory ta odkazal bear: www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/optický-zoom/
Miesat do toho makro so zvacsenim hladacika je uz ale riadna hovadina. Nic neriesi, je to len nezmyselna matematicka otazka. Mozes z nej urobit diplomovku, ale vysledok nic neprinesie, teda ziaden osoh.
Zväčšenie vs Zoom
Ale čo mám robiť aby im nesvietili oči?
Miesat do toho makro so zvacsenim hladacika je uz ale riadna hovadina. Nic neriesi, je to len nezmyselna matematicka otazka. Mozes z nej urobit diplomovku, ale vysledok nic neprinesie, teda ziaden osoh.
magor! :D
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa