Fórum » O TECHNIKE

BIOMETAR 80/2,8

MajoC
2009-08-04 06:56:35+02
Čaute,mám Biometar 80/2,8 zo starého Pentaconu a Canon 450D,chcem sa spýtať,či existuje redukcia,aby som mohol tento objektív použiť.Nenašiel som tu na fóre a ani inde nič z čoho by som bol múdrejší. Ďakujem. Foto objektívu: http://cgi.ebay.com/MINT-BIOMETAR-80-2-8-ZEISS-LENS-for-PENTACON-SIX_W0QQitemZ160352887347QQcmdZViewItemQQptZCamera_Lenses?hash=item2555c6e233&_trksid=p3286.c0.m14

bear
- moderator
2009-08-04 07:17:32+02
Redukcie existuju:

http://www.ephoto.sk/tip-redakcie/redukcie-ktore-vzkriesia-stare-objektivy/

Na objektivy z Pentacon existuju dokonca Tilt, alebo shift redukcie:

http://www.ephoto.sk/tip-redakcie/tilt-nemusi-to-byt-rovnobezne/

MajoC
2009-08-04 07:57:17+02
O redukciach som tu na fóre čítal.Keď som sa u nás v ZA vo fotopredajňach informoval,tak ma odbil predavač (žiadny brigádnik,práveže ma poslali za nim,že ak nie on,tak nikto),že také nič sa nevyrába,že potom z čoho by žili výrobcovia objektívov :-))).Vyzerá to,že mi ostáva zohnať to cez net.Majú tieto redukcie nejaké konkrétne označenie (veľkosť bajonetu a pod.),aby som nekúpil niečo,čo mi nebude pasovať.

Martin Školiak
2009-08-04 13:23:31+02
Tu je ten adaptér http://www.sukromnainzercia.sk/inzerat/18374/shift-adapter-pentacon-six-canon-eos-nikon-m-4
Žiaľ tento objektív ktorý má vynikajúce vlastnosti pri fotení na film, pri fotení na digitál dosť stráca kontrast. Čo je zrejme spôsobené slabšou antireflexnou ochranou.Skúšal som tú kombináciu presne na EOS 450D. Pri fotení na film má prenos kontrastu vynikajúci. Používam ho cez adaptéry na Mamyiu aj na kinofilm Canon EOS. Mám verziu s MC ale starśie kusy boli aj bez MC, takže tam musí byť výsledok ešte horší.

MajoC
2009-08-04 19:48:17+02
No to si mi dal,ja mám verziu bez MC.Si ma troška zneistil.Počkám či ešte nemá niekto nejakú skúsenosť.Neskúšal si tú antireflexnú vrstvu dotiahnuť filtrom?
Ďakujem

Martin Školiak
2009-08-05 12:38:37+02
Mnohé staršie výborné sklá tým trpia. V dobe keď sa vyrábali nikto nepredpokladal že bude existovať nejaký čip čo odrazí veľkú časť svetla spať do objektívu.To spôsobuje nejakú difúziu vo vnútri optických členov, ktorá má za následok celkovú stratu kontrastu a dokonca aj ostrosti.

dmedia
2009-08-05 13:53:26+02
Dovolim si polemizovat s Martinom Š., k strate nedochadza, aspon nie k dramatickej, podanie je super, ostrost ako britva, je to jeden z najlepsich objektivov co som mal na digitale zo starych masin. Inac ked si das pohladat v googly, najde ti jeden test kde su stare objektivy na redukcii, a tento je aj podla toho testu jeden z najlepsich, zial linku si nepamatam. Pripajam jednu z fotiek so ´stratenym kontrastom´, ale musim podoktnut, ze to nie je fotene s C 450d, ale N D300- fotka bez uprav, Biometar s MC.

Juraj Gavura
2009-08-05 17:47:32+02
Súhlasím s dmedia, používam Biometar 2,8/80mm (MC) 4 roky (Olympus E1 a Canon EOS 5D MarkII), prenos kontrastu a ostrosť je super. Avšak nie všetky staršie objektívy sú na tom dobre s prenosom kontrastu, tak ako píše MartinŠ, niektoré vytvárajú závoj, hlavne tie bez MC...v takýchto prípadoch sa dá kontrast dotiahnúť pri úprave foto v PC, ale na úkor kvality (narastá šum)

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-08-05 19:08:05+02
ak si to trúfaš rozobrať, antireflex sa tam dá naniesť dodatočne. Nebude síce optimalizovaný na použitie na dslr, ale určite bude kvalitnejší ako pôvodná MC vrstva.

Martin Školiak
2009-08-05 22:13:18+02
To foto čo priložil dmedia ale nie je zrovna prípad pri ktorom by sa mala strata kontrastu prečo prejavovať. Tá sa prejaví skôr v extrémnejších prípadoch. Trebárs keď fotografuješ v silnom protisvetle, v exteriéri pri silnom svetle a tak. Keď som to mal možnosť porovnať s objektívom optimalizovaným pre digitál, tak cez digi. objektív bol pri fotení tej istej scény oveľa bohatší histogram siahajúci až ku krajom. Histogram fotografie fotenej cez Biometar bolo treba oveľa viacej doťahovať v editore.Každá takáto úprava histogramu spôsobuje stratu iných dát v obraze. Mám dva také objektívy a prejavuje sa to na oboch. Nie že by ten objektív na niektoré veci nebol použitený aj na digitále ale nie na všetko. Za tým si stojím.

jozef1
2009-08-05 22:40:38+02
v normalnych podnienkach tam prakticky ziadny rozdiel nie je. Toto je skor teoreticky problem, ale pravda je, ze v protisvetle su stare objektivy o dost horsie, pretoze nemaju alebo maju slabe atireflexne vrstvy. Ale aj tie najlepsie moderne objektivy v protisvetle stracaju kontrast.

dmedia
2009-08-06 00:02:03+02
Aby sme nemlatili prazdnu slamu, ta fotka o som dal je fotena v protisvetle, samozrejme v spravnom uhle, ten isty zaber mam s Tamronom 17-50 a Nikkorom 105 macro, najlepsi kontrast je so 105-kou pochopitelne, ale velmi malo od neho uteka ten Biometar. Prilis podcenujete stare objektivy, a hlavne to co robila carl zeiss pre PSix, otazka je preco Hasselblad dava na svoje stroje nemecku optiku??? No lebo je jedna z najlepsich na svete, samozrejme nove objektivy su optimalizovane pre digital, o tom nepolemizujem, hlavne odraz na zadnom optickom clene.

dmedia
2009-08-06 00:04:39+02
Dalsie priklady, nafotenie v dost tvrdych svetlach. Biometaer 80/2.8

dmedia
2009-08-06 00:11:15+02
A este jeden priklad Sonar 180/2.8 MC, absolutne tvrde svetlo zo zadu...podobne a lepsie vysledky su s Sonarom 300-kou. Nedobre vysledky z PSixovych objektivov su zo 65-tky a 50-tky. Dalej by som este zapochyboval nad vysledkami z objektivov s M42 zavitom, snad este s vynimkou Pancolaru 50/1.8, osobne by som tymto smerom nesiel, ale skla z PSix , to je ine kafe.

BRANKY
2009-08-12 23:54:26+02
aj JA mám BIOMETAR 80mm F/2.8 a tiež som uvažoval o kúpe redukcie na môj EOS 40D

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()