Ahojte, momoentalne nemam ziaden prehlad o ultrazoomoch, z priatelom sme sa rozhodli, ze nas maly kompakt zamenime za nieco "lepsie no mensie" ako je zrkadlovka. uvazujeme nad tymito:
Panasonic Lumix FZ8
Olympus SP-590 Ultrazoom
Ktory z nich by ste nam doporucili? alebo mozno nejaky iny??? dost nam to ponahla, lebo buduci tyzden ideme na dovolenku a radi by sme si "ho" uz vzali zo sebou...
Vopred vdaka za vase postrehy a nazory.. a mozno aj referencie...
Niekde som cital, ze vystupom je SX10 IS lepsia ako SX1 IS. Ale oba budu urcite lepsia volba ako Panasonic alebo Olympus.
2008/12 som si kupil neviem preco FZ8. Uz v januari som kupoval zrkadlovku. Ten Panasonic bol neskutocne sumitko. Sumelo to uz na ISO 100 a vlastne od ISO 200 vyssie bol nepouzitelny. Na druhej strane bol malinky, zlaty a mal velmi pekny farebny vystup. Ak vsak ocakavas vystup aspon trosku podobny zrkadlovke, tak na to zabudni (ziadne rozmazane pozadie, ziadne vysoke ISO, maly DR - vyblednuta obloha, atd..)...
Achilovou patou může být právě velký zoom, nemůžeš čekat nějaké super fotky na tak velký zoom. Určitou nevýhodou mohou být i tužkové baterie, ale když budeš mít dvě sady, tak můžeš cvakat celý den. tento foťák se blíží levnějším zrcadlovkám a přiznám se, než si kupovat canon 350D nebo 450D, tak raději volím tento kompakt. Může sloužit i jako záložní foťák na ´průzkum´ terénu.
jako velkou výhodu vidím fotografování do RAWU. I když je vždy lepší fotit tak, aby se fotka nemusela upravovat, tak ne vždy se to povede. A to se potom dá upravit fotka nafocená do RAWU. Má špičkový výklopný displej a umožňuje manuální nastavení ostření a expozice
Ja sa môžem vyjadriť za Panasonic FZ50, zoom je naozaj veľký, 12x opticky a az 21.4 optický pri 3 MPx, čo by na dokumentovanie stačilo. Fotky má dobré, batéria hodne vydrží. Používam ho i na leteckých dňoch a som spokojný. Fotí to do rawu a výklopný display - pri fotení nad hlavou ponad davy - fantázia :D
Sx 10 mozem doporucit..20krat zoom je pecka,hlavne na zivu prirodu.mam ho aj ja..a s pomocou CHDK mam RAW cize je ako SX1 okrem vacsieho sumu co ma SX1 a toho HD videa.no fotak je na fotenie...pozi v galerii ako foti :)
Mal som SX10, ale asi by som ti odporučil Panasonic FZ 28.. Je podľa mna lepší.. testoval som ho, kamarát ho má..
Teraz vychádza dokonca nová verzia tohoto fotáka fz38.
Má lepšie ohnisko . začína na 27 mm (má síce ´len 18´ zoom, ale to stačí)
Tak isto má lepšie manuálne ostrenie (na sx 10/ sx1 máš taký malý štvorček cca 1*1, ale na fz28čke ostríš na celom displeji), viac možností nastaviť foťák manuálne, rýchlejšia uzávierka, dokonca čas sa dá nastaviť až na 60 sec., kde pri sx 10 len 15s. a u sx1 tuším len 1sec.
Točí aj dosť good video. Tak isto svetelnosť objektívu je lepšie, pretože má 2,8 - 4,0(alebo 4,4 nie som si istý), pritom canon má na najdlhšom ohnisku 5,6
Tak isto ovládanie je lepšie. U canonu máš tlačítko gulaté ktorým točíš dokola, ale je do dosť psycho.. dá sa na to zvyknúť ale je to dosť nepohodlné (viem, že to prevzali zo zrkadiel, ale tam to funguje na oveľa vyššej úrovni)
Ja som bol s tou sx10 spokojný, ale len chvíľu. Dnes keby som kupoval ultrazoom, tak idem do toho panasonic.
A ten oly.. 570 UZ tak to je najhoršia voľba aká môže byť..
UZ nad 300e su zbytocne peniaze podla mna, kedze velkost snimaca je rovnaka... svojho casu ked som si vyberal fotak som velmi uvazoval nad FZ28 no nakoniec ma odradilo zamyslenie ze vlastne je to len kompakt a tak som si kupil zrkadlovku... z kopaktov top su urcite canon g10 / panasonic lx3, mozno lx3 by ste vyuzili viacej, predsa, fotit mesta, architekturu, plaze, hory je so sirokym objektivom prijemnejsie.. skus si vsak pozriet recenziu fz28 na youtube, skvela recenzia je na cameralabs.com, bud rovno na stranke alebo si vyhladaj kanal na youtube ktory sa tiez vola cameralabs..
dakuejm za vase nazory, uz sa rozhodujem ´iba´ medzi Canonmi a to konkretne SX1 alebo SX10... na cene mi nezalezi, skor by som sa chcela spytat, co by ste mi poradili? Vdaka vopred... ste uzasni
Vidim, ze mas skusenost s SX10 aj FX28. Zaujimal by ma tvoj nazor na kvalitu LCD displeja u oboch fotakov (citatelnost najma pri foteni za jasneho svetla). Pripadne ak by si skusil porovnat. Oba LCD su priblizne rovnake a maju rozlisenie tusim 230K pixelov. Je to dost na vyhodnotenie kvality snimku priamo v terene? Napr. takt TZ7 ma 3´ LCD s 460K pix, nevies mi prosim povedat ci sa jedna o vyrazny rozdiel alebo ani velmi nie? Nemam skusenost s vacsimi LCD, moj posledny digital bol Cannon powerShot 510 s malinkym LCD displejom na ktorom na slnku bolo sotva co vidiet a napr. eventualne (mierne) rozostrene zabery som odhalil az doma v PC.
Dik
Ahoj.
Myslím, že kvalita je dosť porovnateľná. (Tuším fz28 má trošku 2,7)
Sx10 má výhodu v tom, že má displej otočný, čo sa dá tiež celkom dobre využiť.
Neviem ti presne povedať, aká je tá čitateľnosť, pretože ja som vždy fotil len cez hľadáčik a nie cez displej.
No a vyhodnotenie? tak určite tá fotka na displeji nie je reálna ako v pc, ale dá sa usúdiť, že treba urobiť foto ešte raz.
Oba fotoaparáty sú dobré.
Ak by si potreboval poriadny displej, tak musíš kúpiť niečo ako napr. D90 od nikona. Ten má 3, a 923 rozlíšenie (tuším toľko to je) a to je už dosť reálne.
A neviem ti povedať aký veľký rozdiel bude u 230 a u 460, ale tak určite asi bude v niečom viditeľný..
Napr. mne ten SX10 keď som tam dal 4 enelopy baterky tak vydržal skoro 500 fotiek.
Inak teraz vychádza aj nový fz38, čo bude dosť dobrý foťák, myslím že ten teraz tronfne všetky UZtká v tejto triede.
Ale zase sa bude oplatiť kúpiť aj fz28, pretože cena začína dosť výrazne klesať.
Ja som ho už na nete našiel aj za 277€ čo je pohoda..
Rozmýšľaš o ktorý s týchto dvoch foťákov si kúpiť?
Panasonic trpí tým že má vyšší šum.
Na tej FZ28 je max ISO použiteľné tak na 400.
Canon je na tom trochu lepšie, ale tiež viac ako 400 je nepoužiteľné.
Len keby si zobral dve rovnaké fotky robené rovnakými nastaveniami, tak na tom panasonicu by si videl trochu viac šumu.
Ale tak dá sa to prežiť. A to je údel kompaktov.
Panasonic má zase o dosť lepšiu optiku aká je použitá v Canone(dokonca v nejakej recenzii som čítal, že to dosť vytkli Canonu, že akú optiku tam použil a prirovnávali to k fz28čke ktorú chválili).
Poradite mi nejaky ultrazoom???
http://www.bestcena.sk/canon-powershot-sx10-is-10mpix-28mm-20x-zoom-stabilizator-Slovensko-BestCena-To-je-dobre-NAJlacnejsie-p-295.html
http://www.bestcena.sk/canon-powershot-sx1-is-10mpix-28mm-20x-zoom-stabilizator-Slovensko-BestCena-To-je-dobre-NAJlacnejsie-p-294.html
2008/12 som si kupil neviem preco FZ8. Uz v januari som kupoval zrkadlovku. Ten Panasonic bol neskutocne sumitko. Sumelo to uz na ISO 100 a vlastne od ISO 200 vyssie bol nepouzitelny. Na druhej strane bol malinky, zlaty a mal velmi pekny farebny vystup. Ak vsak ocakavas vystup aspon trosku podobny zrkadlovke, tak na to zabudni (ziadne rozmazane pozadie, ziadne vysoke ISO, maly DR - vyblednuta obloha, atd..)...
jako velkou výhodu vidím fotografování do RAWU. I když je vždy lepší fotit tak, aby se fotka nemusela upravovat, tak ne vždy se to povede. A to se potom dá upravit fotka nafocená do RAWU. Má špičkový výklopný displej a umožňuje manuální nastavení ostření a expozice
Teraz vychádza dokonca nová verzia tohoto fotáka fz38.
Má lepšie ohnisko . začína na 27 mm (má síce ´len 18´ zoom, ale to stačí)
Tak isto má lepšie manuálne ostrenie (na sx 10/ sx1 máš taký malý štvorček cca 1*1, ale na fz28čke ostríš na celom displeji), viac možností nastaviť foťák manuálne, rýchlejšia uzávierka, dokonca čas sa dá nastaviť až na 60 sec., kde pri sx 10 len 15s. a u sx1 tuším len 1sec.
Točí aj dosť good video. Tak isto svetelnosť objektívu je lepšie, pretože má 2,8 - 4,0(alebo 4,4 nie som si istý), pritom canon má na najdlhšom ohnisku 5,6
Tak isto ovládanie je lepšie. U canonu máš tlačítko gulaté ktorým točíš dokola, ale je do dosť psycho.. dá sa na to zvyknúť ale je to dosť nepohodlné (viem, že to prevzali zo zrkadiel, ale tam to funguje na oveľa vyššej úrovni)
Ja som bol s tou sx10 spokojný, ale len chvíľu. Dnes keby som kupoval ultrazoom, tak idem do toho panasonic.
A ten oly.. 570 UZ tak to je najhoršia voľba aká môže byť..
Dik
Myslím, že kvalita je dosť porovnateľná. (Tuším fz28 má trošku 2,7)
Sx10 má výhodu v tom, že má displej otočný, čo sa dá tiež celkom dobre využiť.
Neviem ti presne povedať, aká je tá čitateľnosť, pretože ja som vždy fotil len cez hľadáčik a nie cez displej.
No a vyhodnotenie? tak určite tá fotka na displeji nie je reálna ako v pc, ale dá sa usúdiť, že treba urobiť foto ešte raz.
Oba fotoaparáty sú dobré.
Ak by si potreboval poriadny displej, tak musíš kúpiť niečo ako napr. D90 od nikona. Ten má 3, a 923 rozlíšenie (tuším toľko to je) a to je už dosť reálne.
A neviem ti povedať aký veľký rozdiel bude u 230 a u 460, ale tak určite asi bude v niečom viditeľný..
Napr. mne ten SX10 keď som tam dal 4 enelopy baterky tak vydržal skoro 500 fotiek.
Inak teraz vychádza aj nový fz38, čo bude dosť dobrý foťák, myslím že ten teraz tronfne všetky UZtká v tejto triede.
Ale zase sa bude oplatiť kúpiť aj fz28, pretože cena začína dosť výrazne klesať.
Ja som ho už na nete našiel aj za 277€ čo je pohoda..
Rozmýšľaš o ktorý s týchto dvoch foťákov si kúpiť?
Na tej FZ28 je max ISO použiteľné tak na 400.
Canon je na tom trochu lepšie, ale tiež viac ako 400 je nepoužiteľné.
Len keby si zobral dve rovnaké fotky robené rovnakými nastaveniami, tak na tom panasonicu by si videl trochu viac šumu.
Ale tak dá sa to prežiť. A to je údel kompaktov.
Panasonic má zase o dosť lepšiu optiku aká je použitá v Canone(dokonca v nejakej recenzii som čítal, že to dosť vytkli Canonu, že akú optiku tam použil a prirovnávali to k fz28čke ktorú chválili).
Ale zase SX10 je ťažšia, takže sa pohodlnejšie drží. A mám pocit, že je o niečo väčšia..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa