Ahojte, myslite, ze ak si kupim elektronicku zrkadlovku je to spravna volba, kedze sa uz dlhu dobu neviem a neviem rozhodnut ci kupit zrkadlovku alebo malicky kompakt? Ide o uplne bezne fotky momentky typu dietatko, rodina, vylety..na vyvolanie vacsinou v rozmere 10x15. Zvazovala som Canon EOS 1000, Nikon 60 potom Canon Powershot D10 a teraz elektronicku zrkadlovku Panasonic FZ28 alebo od Canonu.. ide mi samozrejme o pekne fotky a kavlitu fotaku v pomere k cene, ale aj o praktickost (velkost), kedze som mamina a veci uz len na prechadzku vlacime viac nez dost..
Dakujeem
nejako sa strasne mnozia otazky akoby pre jasnovidcov. To su neni veci, ktore sa daju vyjadrit v absolutnych hodnotach, ze ano kup alebo nie nekup. Toto je web o foteni, nie o tom, ktoru hracku kupit v Nay. Bezni ludia, ktory fotenie beru len ako robenie foto zaznamu si myslia, ze fotak foti sam, len bohuzial o fotakoch neplati to iste co o inej spotrebnej elektronike. Ked budes babo cvakat s bleskom, je jedno ci to bude fotak za 100 tisic alebo 3 tisic, akurat mu poskodis zrak.
tebou uvedeny model fz28 sa od bezneho kompaktu kvalitou vystupu velmi nelisi, senzor maju zhodny, mozno by som sa pozrel po panasonic LX3, je sice trochu drahsi, kvalitou vystupu vsak porovnatelny so zrkadlovkou, ma vacsi snimac ako FZ28, sice len 2.5 zoom a budes mat pocit ze daleko nedozoomujes, na vyletoch sa vsak vacsinou foti priroda, ludia, a aj rodinu ked fotis tak vacsinou v interieroch a chces mat v zabere co najviac ludi... so svetelnostou ktoru ma LX3 udrzis pekne casy a pri nizkom iso budes mat relativne ciste fotky, navyse ma raw ak by si si chcela vyvolavat fotky sama.. podla mna nie je co riesit, lepsi kompakt na ucely ktore pises nenajdes.. samozrejme kopa ludi radi kopu veci jedny zrkadlovku druhi hento.. rozhodnutie je uz na tebe..
tiez mame doma male a zena ked ide sama s nim von tak si zrkadlovku skoro nikdy neberie lebo nosit zo sebou dalsiu aj ked malu tasku na fotak je pre nu vacsia otrava takze si radsej berie kompakt ten nezaberie skoro ziadne miesto, a tiez by som ti radil ten canon g 10 ,je to parada
no ved prave, cim hlbsie nad tym uvazujem, tam viac od tych zrkadloviek z tohto hladiska upustam..a myslim, ze aj bez zrkadlovky sa hadam daju porobit pekne fotky..aj ked som ju bola rozhodnuta kupit
Daniel, nie celkom som tvojej podstate pisania porozumela .. ak ta irituju moje otazky, tak proste na ne nereaguj, ked myslis, ze su ubohe alebo prilis proste, tak jednoducho na ne nereaguj. Myslela som, ze od vas profesionalov fotografov sa aj o technike dozviem najcennejsie rady. Fakt nemam v umysle ta niecim vytocit a ja sa zase zaobidem bez citania tvojich riadkov.
Su tu profesionali, ktori aj napriek svojej profesionalite a ´vyske´ v oblasti fotografovania su ochotni poradit a vedia pochopit aj nas ´obycajnych´.
Takze velka vdaka im!!!
A teba napriek vsetkemu dik za cas..
Nehnevaj sa na mňa, ale musím dať za pravdu Danielovi. Či je správne kúpiť zrkadlovku alebo kompakt, a aký typ či model či značku, pokiaľ to nevieš Ty, tak Ti nikto poradiť rozumne nemôže. Každý z nás preferuje úplne odlišné veci. Pokiaľ pomerne presne nedefinuješ, čo s tým mieniš fotografovať a aký máš finančný limit, tak nejaké rady sú len blábol. A ak nemáš jasno, zájdi do NAY a vyber si podľa ceny a farby čokoľvek a určite budeš s každým výberom spokojná - keďže nevieš, čo chceš. Všetky moderné kompakty a elektronické zrkadlovky sú kvalitné a robia dobré obrázky. A za pravdu mu dávam aj preto, že sa tu už nič iné ani nerieši. Každá druhá otázka je rovnaká. Neber to osobne, tá Danielova aj moja reakcia reakcia je všeobecná. Problém je v tom, že všetci to chcete mať lacno, nakupujete v eshopoch cez internet a očakávate, že my tu budeme suplovať prácu predavača v kamennom obchode. Už ani nepamätám, kedy tu bola diskusia o fotografovaní a nie o nejakom technickom detaile. Každopádne - neber si to osobne...
ako som pochopil, ty niesi zacinajuca fotografka, proste sa pytas rovnako ako by si sa opytala predavaca.Kym som to dopisal, pribudla dalsia podobna tema s otazkou. Vo fore je ich dalsich milion. Viem ake to je ked sa nieto dotazuje co kupit. Vacsinou dotycnemu odpoviem, ze aj tak su vsetky kompakty rovnako zle, nech si kupi aky chce. A potom je tu este ten problem ako som napisal, na fotak neplati to co na hifi vezu alebo auto. Bez trochu znalosti a kreativity moc neodfotis, jedine, ze si velmi nenarocna. Ultrazoomy a vselijake nerpave zrkadlovky moc neodporucam, su moc univerzalne. Z kompaktov by mali byt tie lepsie Canon a Panasonic. Napriklad spominany Canon G10 alebo Panasonic LX3. Zrkadlovku nevie vela ludi ani spravne chytit do ruky, pokial to ma byt fakt len fotozaznamik, tak radsej niektory kompakt. Vyssi model kompaktu bude lepsi aj tym, ze ma z pravidla vyssiu operacnu rychlost a kratsie reakcne casy. Pokial je ale nutne pouzit blesk, nepomoze ti nic, len byt nenarocna.
ako uz spominali daniel aj dodo vo svojich prispevkoch, ludi ktori sem chodia dlhsie unavuje riesit novacikov ktori tocia to iste dokola. za cest ti sluzi ze si napisala vyuzitie, no aspon limit si mohla stanovit :) oba uvadzane, canon g10 aj panasonic lx3 su top medzi kompaktmi a je treba si priplatit :) som rad ze som trochu pomohol.. nemala by si sa citit akokolvek urazena, su ludia co reaguju podstatne arognatnejsie a obcas mam pocit ze sa jedna o podvojne a viac identity ktore si sem chodia liecit svoje komplexy ze si ich nik v realnom svete nevsima - zovseobecnujem nemyslim tym konkretne teba, len sa ti snazim vysvetlit preco ludia reaguju tak ako reaguju :) v diskusiach sa neoplati velmi rozohnit stoji to zbytocne nervy :) na recenzie.hladacik.sk najdes o spominanych kompaktoch kopu informacii a ak vies anglicky odporucam stranku dpreview.com (da sa prelozit cez sluzbu translate.google.com :):)
Wayne, diky ti za reakciu, nie ja sa necitim byt urazena, to vobec nie, skor som mala pocit, ze som svojou otazkou urazila kolegu... a tymi riadkami som vyjadrila svoj postreh ohladom vas .. ze su profesionali a profesionali .. tak to vidim ja, nic viac, len to, ze som vdacna profesionalom skusenym za cenne rady, ktore ja ako laik nemam sancu za kratku dobu zistit .. kazdu je dobry v niecom inom .. len to som tym chcela povedat, ze nie som typ, ktory odpisuje inych len preto, ze nie su dobri v tom co ja.. ale moja debata nema byt o tomto..
tak neviem, existuje nejaka stranka, kde by som sa vedela poradit o realite nielen recenzii s niekym? ak niekto viete, tak poradte, preorientujem sa teda inam ..
a Wayne, fakt diky!! cenim si ludi ako ty..
ako uz spominali daniel aj dodo vo svojich prispevkoch, ludi ktori sem chodia dlhsie unavuje riesit novacikov ktori tocia to iste dokola. za cest ti sluzi ze si napisala vyuzitie, no aspon limit si mohla stanovit :) oba uvadzane, canon g10 aj panasonic lx3 su top medzi kompaktmi a je treba si priplatit :) som rad ze som trochu pomohol.. nemala by si sa citit akokolvek urazena, su ludia co reaguju podstatne arognatnejsie a obcas mam pocit ze sa jedna o podvojne a viac identity ktore si sem chodia liecit svoje komplexy ze si ich nik v realnom svete nevsima - zovseobecnujem nemyslim tym konkretne teba, len sa ti snazim vysvetlit preco ludia reaguju tak ako reaguju :) v diskusiach sa neoplati velmi rozohnit stoji to zbytocne nervy :) na recenzie.hladacik.sk najdes o spominanych kompaktoch kopu informacii a ak vies anglicky odporucam stranku dpreview.com (da sa prelozit cez sluzbu translate.google.com :):)
To ani nejde o únavu, na to neexistuje proste odpoveď. Skúsim ilustrovať - Si žena, mladšia kamarátka sa Ťa opýta: ´poraď mi nejakú práčku, Ty si staršia a už perieš pár rokov´ (ospravedňujem sa za narážku na vek, je to čiste fiktívna situácia)... Čo jej môžeš poradiť? Nevieš, koľko ich je doma, akú má širokú medzeru v kúpeľni na jej umiestnenie, nevieš, či má pripravený prívod teplej vody a už vôbec nevieš, koľko chce do toho vraziť. A navyše Ty síce často perieš, ale máš stále tú jednu (alebo maximálne druhú), pár rokov starú a nemáš prehľad v najnovších... Lenže ona má pocit, že v praní si oproti nej profík. A keď jej poradíš, aby si hocakú vybrala v NAY, tak sa naštve a povie, že si síce profík, ale nadutý, čo jej nechce poradiť... Jeden z mála, kto tu snáď môže zodpovedne radiť, je Karol Srnec, je to obchodník, ktorému prešlo cez ruky kopa prístrojov a zákazníkov a tak vie, o čom hovorí. My všetci ostatní máme skúsenosť s jedným, dvomi, tromi prístrojmi...
pracka je tiez taky priklad neskutocne sirokeho sortimentu, kde sa nevybera lahko. Ja to robievam vylucovacou metodou. Pri zrkadlovakch je ta metoda dost ucinna ,-) Ze mam pravdu majitelia Sony, Olympus a podobnych nezmyslov? :-) Z dvoch sa lahsie vybera ,-)
pracka je tiez taky priklad neskutocne sirokeho sortimentu, kde sa nevybera lahko. Ja to robievam vylucovacou metodou. Pri zrkadlovakch je ta metoda dost ucinna ,-) Ze mam pravdu majitelia Sony, Olympus a podobnych nezmyslov? :-) Z dvoch sa lahsie vybera ,-)
no, pokial trpis syndromom futbaloveho fanusika, tak pravdu mas, pokial nie, v podstate si to stazujes, podla mojho nazoru sony v entry level triede ponuka nadstardne vybavenie, teda myslim technickymi parametrami a mnozstvom funkcii. z realneho hladiska bezneho slovenskeho fotografa je vsak nezmysel zapodievat sa znackou a la sony pretoze na nu jednoducho nema, tu ani nejde o to zeby bola nejaka zla alebo nekvalitna.. neponuka sortiment ekvivalentny elitnej dvojke, zatracovat bez dovodu a objektivneho zhodnotenia vsak nema zmysel... necakam ze ma pochopis, pravepodobne mi odvetis nejakou negativnou reakciou, ale to je v poriadku, kazdy si samozrejme hrabe na svojom piesocku, az na par vynimiek...
ano chapem, po pracovnom zatazeni ma tak napadla analogia, ze vsak ono nemusi ist ani o pracku moze ist prakticky o chladnicku, a v nemecku som dokonca videl chladnicku v ktorej bola vstavana telka, co ma privadza na myslienku fotit mobilom, ze v podstate ked si kupi ´fotomobil´ dostane k fotaku bonus v moznosti pripadneho gps ci telefonovanie, resp vyuzitia datovych sluzieb (sms, mms, gprs) a to uz neponuka len tak hocikto! :) tvoj prispevok som samozrejme pochopil len este mi behaju myslienky hore dole :)
no, pokial trpis syndromom futbaloveho fanusika, tak pravdu mas, pokial nie, v podstate si to stazujes, podla mojho nazoru sony v entry level triede ponuka nadstardne vybavenie, teda myslim technickymi parametrami a mnozstvom funkcii. z realneho hladiska bezneho slovenskeho fotografa je vsak nezmysel zapodievat sa znackou a la sony pretoze na nu jednoducho nema, tu ani nejde o to zeby bola nejaka zla alebo nekvalitna.. neponuka sortiment ekvivalentny elitnej dvojke, zatracovat bez dovodu a objektivneho zhodnotenia vsak nema zmysel... necakam ze ma pochopis, pravepodobne mi odvetis nejakou negativnou reakciou, ale to je v poriadku, kazdy si samozrejme hrabe na svojom piesocku, az na par vynimiek...
som vedel, ze sa ozves :-) Viem, ze pokial kupis jednu lowend zrkadlovku a dost, tak je to uplne jedno. Lenze to je to umenie poznat sa. Ja sa poznam pomerne dobre, viem co by ma bavilo a co nie. Ale su ludia, ktory vedome stupia do hovna aj napriek varovaniu.
som vedel, ze sa ozves :-) Viem, ze pokial kupis jednu lowend zrkadlovku a dost, tak je to uplne jedno. Lenze to je to umenie poznat sa. Ja sa poznam pomerne dobre, viem co by ma bavilo a co nie. Ale su ludia, ktory vedome stupia do hovna aj napriek varovaniu.
preco by som sa neozval, rad diskutujem a delim sa o svoje skusenosti. mozno je to tak lepsie, uspokojil som sa s tym co mam, a fotim ako najlepsie viem (hoci zatial je to no.. nic moc:) ) inak chcem ta pochvalit toto je po dlhej dobe od teba pomerne vesely prispevok:)ja neviem nemam rad negativnych ludi irituju ma a trpim myslienkou ze vsak urcite im dokazem vniest usmev na pery do zivota nech uz je akykolvek hoci aj posmech mojej osobe (nenarazam konkretne na tvoj prispevok ani na teba:)) ... ja viem, som snilko, ale kazdy sme nejaky.. ja som poradnu nemal, vlastne som ani nemal sajn o tom co je to fotak, nikdy pred tym som nefotil az tak ´vazne´.. vzal som to, co mi sadlo najlepsie do ruky a bol pokoj, fotim, som spokojny, nebedakam nad tym, ze niekto kto ma rovnaky fotak sem kladie na web zabery pofidernej kvality :) ale pohoda ako hovori jake kym nejde o zivot ide o hovno :)
caf segra,ako sa ma segra :-) keby si nevedela kto som tak segra ti podla nicku povie. A k fotakom, pre tvoje potreby jednoznacne zrkadlovka,ked budem v pd hodime rec
elektronicka zrkadlovka
Su tu profesionali, ktori aj napriek svojej profesionalite a ´vyske´ v oblasti fotografovania su ochotni poradit a vedia pochopit aj nas ´obycajnych´.
Takze velka vdaka im!!!
A teba napriek vsetkemu dik za cas..
tak neviem, existuje nejaka stranka, kde by som sa vedela poradit o realite nielen recenzii s niekym? ak niekto viete, tak poradte, preorientujem sa teda inam ..
a Wayne, fakt diky!! cenim si ludi ako ty..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa