Fórum » O TECHNIKE

možné optické chyby pri posune predného skla

attila.farkas
2009-09-12 08:44:14+02
čistil som si predné sklo na Tamron 18-270 zvnútra a všimol som si, že pozícia prednáho skla, presnejšie jeho vzdialenosť na osi objektívu je veľmi presne zafixovaná. pred demontážou som si pozíciu označil a pri skladaní som dbal, aby sa sklo vrátilo na pôvodné miesto. Podľa môjho najlepšieho vedomia som nikde žiadnu chybu nespravil a aj fotky s novo-zloženým sklom vyzerajú byť čo sa ostrosti týka v poriadku ... (teda, od ideálu to má u mňa ďaleko, ale nijako sa nelíšia od fotiek spred zásahu...) Možno som si ale niečo nevšimol, možno nevidím zmenu, lebo neviem čo taký posun skla môže spôsobiť. Chcel by som sa preto opýtať tých čo sa v tomto vzynajú, ako sa môže chzba prejaviť, čo si treba všimnúť, abz som yistil či chzba nastala ak nastala, alebo je všetko OK ? Ďakujem

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-12 08:53:15+02
Predny opticky clen je vacsinou zvacsujuca spojka a jej ulozenie mava na presnost zaostrovania minimalny vplyv. Keby si to skutocne zle zlozil tak by sa to mohlo prejavit najskor asi v tom, ze by ti nesedelo zaostrovanie na nekonecno, ale to nepredpoladam.

attila.farkas
2009-09-12 09:10:28+02
príspevok od: Karol Srnec
Predny opticky clen je vacsinou zvacsujuca spojka a jej ulozenie mava na presnost zaostrovania minimalny vplyv. Keby si to skutocne zle zlozil tak by sa to mohlo prejavit najskor asi v tom, ze by ti nesedelo zaostrovanie na nekonecno, ale to nepredpoladam.
vďaka... ak to nespomínaš, predpokladám že na neostrost/deformácie v rohoch to žiadny vplyv mať nemôže... (?) pekný deň

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-12 09:11:43+02
príspevok od: attila.farkas
vďaka... ak to nespomínaš, predpokladám že na neostrost/deformácie v rohoch to žiadny vplyv mať nemôže... (?) pekný deň
Predpokladam, ze by to bolo, keby si manipuloval s nejakym vnutornym zaostrovacim clenom alebo zadnym.

bear
- moderator
2009-09-12 09:15:02+02
Predny clen byva uchyteny stabilne a pokial si ho tam neosadil krivo, tak by nemal byt problem. Ovela nachylnejsie su interne sosovky, ktore su upevnene pohyblivo, koli zaostrovaniu, zoom mechanizmom, alebo optickemu stabilizatoru.

attila.farkas
2009-09-12 12:02:10+02
príspevok od: bear
Predny clen byva uchyteny stabilne a pokial si ho tam neosadil krivo, tak by nemal byt problem. Ovela nachylnejsie su interne sosovky, ktore su upevnene pohyblivo, koli zaostrovaniu, zoom mechanizmom, alebo optickemu stabilizatoru.
OK, ďakujem... a čisto teoreticky, osadenie predného člena v spravnej vzdialenosti na osi, ale krivo (teda nie uplne kolmo na os) môže spôsobiť napriklad chromaticku aberaciu? Vďaka

attila.farkas
2009-09-12 12:02:32+02
príspevok od: Karol Srnec
Predpokladam, ze by to bolo, keby si manipuloval s nejakym vnutornym zaostrovacim clenom alebo zadnym.
ďakujem

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-09-12 15:31:40+02
príspevok od: attila.farkas
OK, ďakujem... a čisto teoreticky, osadenie predného člena v spravnej vzdialenosti na osi, ale krivo (teda nie uplne kolmo na os) môže spôsobiť napriklad chromaticku aberaciu? Vďaka
ak optická os člena nie je zhodná s osou objektívu, spôsobí to cylindrické skreslenie, teda obraz budeš mať v jednom smere deformovaný.

Daniel.U
2009-09-12 19:39:08+02
vola sa to astigmatizmus

attila.farkas
2009-09-12 22:26:49+02
príspevok od: branislavbuzek
ak optická os člena nie je zhodná s osou objektívu, spôsobí to cylindrické skreslenie, teda obraz budeš mať v jednom smere deformovaný.
vďaka

attila.farkas
2009-09-12 22:27:04+02
príspevok od: Daniel.U
vola sa to astigmatizmus
diky

dodo_bb
2009-09-12 22:30:18+02
Rýchlokurz servisovania objektívov na internete :-)))

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()