ahojte,
uz dlhu dobu riesim navrat k (serioznejsiemu) foteniu. kedze som stary minoltak, chcel by som zostat pri sony a nevyhodit zopar dobreho prislusenstva a skiel. o kvalite tiel niet pochyb, ci je to sony, canon, nikon (a700, a850, vs d90, d300, 7d,...). dilemou su prave skla, kedze by som potreboval rozsirit svoju zbierku o nejaky kvalitny sirokac (ff, hoci ho mozno zacnem pouzivat na aps-c).
odradza ma vsak jedna vec. canon telo mi nesedelo, nesedi a asi ani nebude sediet do ruky, to skor nikon. pri canone sa mi vsak paci ich politika objektivov. sony, nikon,... robia bud 'obycajne' (=priemerne/dobre) skla, alebo profi skla (
jasne, otazka bola samozrejme seknuta... tymto som chcel povedat len tolko, ze nikon, sony maju bud ´obycajne´ skla, alebo velmi kvalitne skla. canon zvolil aj tretiu cestu, cestu semi-profi (ich f4 skla), co su kvalitne skla za priaznivu cenu. veci okolo sony sledujem uz nejaky ten piatok, no nemam pocit, ze by chcel ist sony touto cestou. otazkou teda zostava, ci vyckat (a mozno sa nedockat), alebo sa na to vykaslat a zacat od podlahy trebars u canonu, pripadne nikonu (kedze sony prislusenstvo je vseobecne drahsie, aspon teda u nas).
urči si priority. Držal som tie legendárne Nikon fotoaparáty a nijak lepšie sa mi nezdali. Ergonómia je tak subjektívna vec že na túto časť otázky ti každý inak odpovie. No čo som si ako prvé všimol pri Nikon tak je tá váha tiel, to Canon je podstatne ľahší. Proste je to o tom na čo si zvykneš. To čo Canon vie a iný zatiaľ nie je tá trieda objektívov čo si práve ti spomínal Canon F/4 L. Tu proste nemá konkurenciu a aj ceny tých ozaj profi skiel sú najlacnejšie s pomedzi týchto troch výrobcov. No pre ktorý systém sa rozhodneš je na tebe. Ak máš takmer všetky sklá Konica a plánuješ kúpiť len jedno dve tak by som ostal pri Sony. Ak ideš kupovať väčšinu objektívov nových tak by som sa rozhodoval medzi Nikon a Canon. Proste to si musíš ti rozhodnúť ktorá značka je pre teba naj ;-)
aaa... ze napisem par slov, ale Strhak to stihol skor...
Tu sa tazko dockas relevantnej odpovede, skus sonyzavinacsonybodkajp :-)
Nikon a Canon povazujem za kralov v zrkadlovkach, ale poskuloval som aj po Pentaxe. Mam napokon Canon. Ale slusne foti vsetko v sirsom rozhlade serioznych vyrobcov.
urči si priority. Držal som tie legendárne Nikon fotoaparáty a nijak lepšie sa mi nezdali. Ergonómia je tak subjektívna vec že na túto časť otázky ti každý inak odpovie. No čo som si ako prvé všimol pri Nikon tak je tá váha tiel, to Canon je podstatne ľahší. Proste je to o tom na čo si zvykneš. To čo Canon vie a iný zatiaľ nie je tá trieda objektívov čo si práve ti spomínal Canon F/4 L. Tu proste nemá konkurenciu a aj ceny tých ozaj profi skiel sú najlacnejšie s pomedzi týchto troch výrobcov. No pre ktorý systém sa rozhodneš je na tebe. Ak máš takmer všetky sklá Konica a plánuješ kúpiť len jedno dve tak by som ostal pri Sony. Ak ideš kupovať väčšinu objektívov nových tak by som sa rozhodoval medzi Nikon a Canon. Proste to si musíš ti rozhodnúť ktorá značka je pre teba naj ;-)
s tymi telami s tebou suhlasim. robil som ako s nikonom, tak s canonom (samozrejme minolta/sony). najviac mi do ruky sedi sony/minolta. nikon je naozaj vseobecne tazsi, ale ergonomia ovladania je pribuzna minolte. canon je uplne iny level... no asi si nanho budem musiet zvyknut, kedze tie f4 skla ma lakaju (za f2.8 od sony tolko proste nedam). priority s jasne: telo sony, objektivy canon :-D
hehe, relevantnu odpoved som asi ani necakal (to sa ani neda), len som chcel trochu pofilozofovat a utvrdit sa v nazore, ze to aj tak lahko nerozlusknem ;). zrejme sa idem skamaratit s canonom, mozno mi 7d sadne do ruky.
s tymi telami s tebou suhlasim. robil som ako s nikonom, tak s canonom (samozrejme minolta/sony). najviac mi do ruky sedi sony/minolta. nikon je naozaj vseobecne tazsi, ale ergonomia ovladania je pribuzna minolte. canon je uplne iny level... no asi si nanho budem musiet zvyknut, kedze tie f4 skla ma lakaju (za f2.8 od sony tolko proste nedam). priority s jasne: telo sony, objektivy canon :-D
takže keďže cena tela je cca 20% z investície do výbavy a objektívy zhruba 78% tak vyhráva Canon telo. Mňa tiež práve sklá presvedčili aby som zakotvil u tejto značky. Mám EOS 50D a je to ozaj dobrý fotoaparát a ovláda sa mi vynikajúca, strašne som si naň zvykol a dnes už ani do ruky iný nechytím. Dnes má Canon v ponuke dva telá ktoré sú ozaj na špičke v triede dostupných profi tiel a to novú 7D a 5D mark II ktorý dokonca nemá zatiaľ žiadnu konkurenciu medzi ostatnými výrobcami. Takže je si s čoho vyberať, jediný problém a obmedzením ktoré môže nastať sú financie na ktorých to všetko padá ;-)
takže keďže cena tela je cca 20% z investície do výbavy a objektívy zhruba 78% tak vyhráva Canon telo. Mňa tiež práve sklá presvedčili aby som zakotvil u tejto značky. Mám EOS 50D a je to ozaj dobrý fotoaparát a ovláda sa mi vynikajúca, strašne som si naň zvykol a dnes už ani do ruky iný nechytím. Dnes má Canon v ponuke dva telá ktoré sú ozaj na špičke v triede dostupných profi tiel a to novú 7D a 5D mark II ktorý dokonca nemá zatiaľ žiadnu konkurenciu medzi ostatnými výrobcami. Takže je si s čoho vyberať, jediný problém a obmedzením ktoré môže nastať sú financie na ktorých to všetko padá ;-)
spravny postrech na koniec.. ´financie, na ktorych to vsetko pada´. uvazoval som najprv nad 50d, ale kamos-canonak co sme dlhe roky spolu fotili a pouziva ho, mi doporucil prave novinku 7d. je rychla, nadupana, full hd video,... a kedze je to novinka, cena pojde za nejaku (kratku) dobu hadam dole ;). na canone sa mi paci aj CHKD. pred canonom si fotil inou (d)slr znackou? alebo si si nemusel zvykat na nove ovladanie?
no je to jednoduché - napíš si na papier čo chceš kúpiť v najbližších 3 rokoch - ja neviem napr:
cca 17-40, 24-70, 70-200, FF telo, zrátaj si co ta to stojí u jednotlivých značiek (a podla mna si rýchlo Canone:)
Ak by si chcel zostať na malom senzore APS-C tak do uvedenia 7D bol lepší Nikon teraz je to už fakt jedno, najlepšie na tom je, že ked už budeš mať čo chceš začneš riešiť čo fotit a nie čím:)
ja verný Canonu už roky a dnes by to bolo aj dokonca proti gustu ak by som fotil s inou značkou keďže obliekam farby Canon v práci ;-) No držal som hádam všetky značky v ruke okrem Pentax, takže dáky ten prehľad mám. 7D je fajn škoda že sú naň teraz ešte poradovníky a človek sa načaká kým mu ho pošleme ale tak to je daň za to že je to novinka o ktorú je neskutočný záujem, zas sa opakuje história predaja s čias uvedenia oboch 5Dčok :-)
jasne, zaujimvy ´postup´. dik! dolezite su skla, takze canon. skla sa vsak priebezne menia, takze mozno casom pride aj sony so sklami f4 a budem si byt hlavu o mur. viac ako 5 rokov som fotil minoltou, zvyk je zelezna kosela. na canon si budem asi dlho zvykat. co chcem fotit je jasne uz teraz, len riesim kam sa vybrat vo svete dslr po dlhsej odmlke a vyvolani posledneho diaku. snad co-to zo starych minolta skiel este niekde v bazare predam.
na zaciatku si spominal ´seriozne´ fotenie. seriozne sa vzdy zaoberam len tym najlepsim. ak chcem seriozne zavodit, nekupim si nadupany sedan. ak chcem seriozne spievat, nekupim si mikrofon v tescu. ak chcem seriozne fotit, nekupim si strednu triedu objektivov.
vaha nikonov ma svoje opodstatnenie: horcikove telo. mne to vyhovuje, inemu nemusi. ale pocit, ze moj milacik je najviac chraneny v ramci segmentu, je na nezaplatenie. aj preto mam doma lenovo thinkpad s rollcage. nikon je drahsi a ma to svoje dovody. jednym z nich je napr mensi rozptyl kvality medzi profi objektivmi. casto som cital na roznych forach, ako sa canonaci stazuju na L objektivy 2.8 svetelnosti. o nikkoroch to skoro nepocut/necitat. ano, su drahsie.
stredna trieda objektivov u nikonu ma jedinu ´nevyhodu´ oproti canonu - nemaju pevnu svetelnost v celom rozsahu. 16-85vr a 70-300vr su 2 objektivy, ktore nemaju u konkurencie odpoved. ale to iste sa da povedat aj o 70-200/4 od canonu. staci sa spytat clenov ephoto teamu s nikonmi, co si o tychto 2 objektivoch myslia.
ci si uz vyberies canon/nikon/sony/pentax, rozhoduj sa podla objektivov. telo? to vymenis castejsie, objektivy by mali vydrzat roky.
Cena = kvalita. Aspoň u objektívov to stále platí. NIKON nechce vyrábať bežné sklá. Pokiaľ chceš bežné sklá - kúp si CANON, máš na výber kopu bežných skiel - líšia sa od tretích výrobcov (SIGMA, TOKINA, TAMRON) len menom CANON. NIKON je značka pre tých, ktorí nechcú bežné sklá a low end telá, ale myslia to s fotením vážne. Ale podotýkam, neberte tento môj príspevok vážne :-)))))
dovolim si podotknut, ze CZ 24-70/2.8, v USA (bhphoto.com) stoji $1599, v EU sa velmi tazko dostanes pod 1600€... sony nie je orientovana profi triedou na EU trh, no ak by si sa dostal do Ciny ci USA, to uz by bolo ine :) profik nie som, ak by som vsak nik chcel byt vydal by som sa momentalne asi cestou nikonu, karol (afkaa.i) ti vysvetlil preco :)
Ja som si vybral canon. Vyhovuje mi rada lahsich F4 utesnenych objektivov na turistiku (17-40 a 24-105 su ok objektivy, ale 70-200/4L IS je dokonale sklo). Chybajucu svetelnost pri F4 mozem kompenzovat pevnymi objektivmi 35/1.4L a 135/2L.
ja verný Canonu už roky a dnes by to bolo aj dokonca proti gustu ak by som fotil s inou značkou keďže obliekam farby Canon v práci ;-) No držal som hádam všetky značky v ruke okrem Pentax, takže dáky ten prehľad mám. 7D je fajn škoda že sú naň teraz ešte poradovníky a človek sa načaká kým mu ho pošleme ale tak to je daň za to že je to novinka o ktorú je neskutočný záujem, zas sa opakuje história predaja s čias uvedenia oboch 5Dčok :-)
fotil som so vsetkym moznym a nakoniec som zakotvil v nikone. celkovo ked chces seriozne fotit (a teraz naozaj nechcem urazit priaznivcov inych znaciek) tak mas na vyber len dve moznosti: canon alebo nikon. je to hlavne o rozsahu prislusenstva a plnej ponuke objektivov. kupis na ne v podstate vsetko. zase ked chces fotit seriozne tak chod jednoznacne do full frame, ja osobne by som canon 7D nebral. nie ze by bol zly, ale kresba a vystup s FF je o dost lepsi a do buducna neverim, ze neostane len full frame, male cipy bude pre zaciatocnikov, par skiel isto ostane ale nikdy nebudu na urovni velkych cipov. canon ma vela kvalitnych veci, bufery su super aj elektronika. v malych cipoch je lepsi , ale nikon D300s je rovnocenny super vo vsetkom. obrovska vyhoda nikonu je ale zaostrovaci system a praca AF s originalnymi objektivmy. prakticky nemas rozmazane fotky a ked zaostri tak vzdy dobre. to u canonu neplati. optiku je v nikone tiez drahsia ale jednoznacne lepsia. vyrobne normy ma nikon tvrdsie a kvalita kus od kusa je vyrovnana, malokedy su problemy. opticka konstrukcia je taktiez na lepsej urovni. Nechcem tym povedat, ze canon ma vsetko horsie, vzhladom na cenu je to vyhodnejsi kompromis, ale ked chces nekompromisne kvalitu tak nikon vybava je lepsie riesenie, D700 je excelentny fotoaparat a kvalita vystupu je v podstate v tej cene bezkonkurencna. Canon 5D MII sice spravi lepsie krajinky ale ked ides do extremov tak starta kresby je podstatne vyssia a pri ISO nad 2500 je uz rozdiel v MPx nebadatelny. Rozhodni sa dobre, mne to trvalo par mesiacov - fotil som 20 rokov s canonom a nebolo lahke prejst do nikonu, preto som len skusal a do uvahy bral fakty. Ale inac nie je medzi nimi moc vyrazny rozdiel V profi sklach a telach je to jedno, ked mas komplet vybavu objektivov tak ine ako profi telo nepotrebujes. Preto profesionaly neriesia taketo veci. SU zbytocne. Reklamne agentury maju viac canonov, tlacove kancelarie a sportovi profesionaly zase nikony.
politika skiel sony vs canon
Je to asi vec zvyku.
Tu sa tazko dockas relevantnej odpovede, skus sonyzavinacsonybodkajp :-)
Nikon a Canon povazujem za kralov v zrkadlovkach, ale poskuloval som aj po Pentaxe. Mam napokon Canon. Ale slusne foti vsetko v sirsom rozhlade serioznych vyrobcov.
cca 17-40, 24-70, 70-200, FF telo, zrátaj si co ta to stojí u jednotlivých značiek (a podla mna si rýchlo Canone:)
Ak by si chcel zostať na malom senzore APS-C tak do uvedenia 7D bol lepší Nikon teraz je to už fakt jedno, najlepšie na tom je, že ked už budeš mať čo chceš začneš riešiť čo fotit a nie čím:)
vaha nikonov ma svoje opodstatnenie: horcikove telo. mne to vyhovuje, inemu nemusi. ale pocit, ze moj milacik je najviac chraneny v ramci segmentu, je na nezaplatenie. aj preto mam doma lenovo thinkpad s rollcage. nikon je drahsi a ma to svoje dovody. jednym z nich je napr mensi rozptyl kvality medzi profi objektivmi. casto som cital na roznych forach, ako sa canonaci stazuju na L objektivy 2.8 svetelnosti. o nikkoroch to skoro nepocut/necitat. ano, su drahsie.
stredna trieda objektivov u nikonu ma jedinu ´nevyhodu´ oproti canonu - nemaju pevnu svetelnost v celom rozsahu. 16-85vr a 70-300vr su 2 objektivy, ktore nemaju u konkurencie odpoved. ale to iste sa da povedat aj o 70-200/4 od canonu. staci sa spytat clenov ephoto teamu s nikonmi, co si o tychto 2 objektivoch myslia.
ci si uz vyberies canon/nikon/sony/pentax, rozhoduj sa podla objektivov. telo? to vymenis castejsie, objektivy by mali vydrzat roky.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa