Fórum » O TECHNIKE

Kalibracia objektivu

Sergy
2009-10-05 11:11:56+02
Zdravim Vas Vie mi niekto vysvetlit ako sa kalibruje objektiv k telu aparatu? Je to zasah do fotaku alebo objektivu? Mam jednu sigmu objektiv a ma hrozny backfocus. Viem ze sa dava objektiv do servisu spolu z telom no nerad by som bol keby mi to zkorigovali tak ze mi potom nebudu spravne ostrit ostatne objektivy. Moja stara D70 nevie korigovat take problemy priamo v aparate ako novsie nikony. Dik za odpovede.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-05 11:19:29+02
Nastavuje sa objektiv pre konkretne telo. Na fotoaparate sa nic nerobi, pokial nahodou nie je zle nastavene zrkadlo.

Sergy
2009-10-05 11:54:16+02
príspevok od: Karol Srnec
Nastavuje sa objektiv pre konkretne telo. Na fotoaparate sa nic nerobi, pokial nahodou nie je zle nastavene zrkadlo.
To znamena ze mi do tela supat nikto nebude iba nastavy objektiv? Ostatne objektivy mi ostria celkom v norme akurat SIGMA 28-80mm f2.8 je uplne mimo.

Sergy
2009-10-05 12:00:28+02
Hmm prave som volal do servisu Pentaxov ktory mame u nas v meste tam mi zas povedali ze mi taku vec nevedia urobit lebo ze vraj sa to nastavuje v tele aparatu a to softwerovo. Ja som z toho jelen.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-05 12:20:24+02
Najhorsia je kombinacia fotoaparatu s inou znackou, autorizovane servisy sa tomu nechcu venovat a vacsinou ani nemaju k tomu prostriedky. Napr. vo vacsine objektivov Canon su prepinace, ktore sa servisne prestavia. Ak to robi Pentax z tela, tak to je mi luto.

Daniel.U
2009-10-05 14:14:48+02
potrebujes na to 32ku gola kluc na velkej racni a silno buchnut :-) Ale vazne, podla mna sa ten objektiv musi nejako dat nastavit. Ved ked ho vyrobili tiez ho museli nejako kalibrovat a pochybujem, ze je to dane konstrukce. Ze zapadne sklicko do nejakeho vybrania a ked nezapasuje smola. Podla mna to budu stelovat nejakym srobikom. Pokial ma svoj motor mozno sa to nastavuje elektornicky.

psykora2
2009-10-05 15:15:43+02
sigmy sa nastavuju profi softom cez PC, najlepsie ked si najdes najbizsieho predajcu/servis/ sigiem ci ma tento soft

Mullah
2009-10-05 16:10:59+02
príspevok od: Sergy
Hmm prave som volal do servisu Pentaxov ktory mame u nas v meste tam mi zas povedali ze mi taku vec nevedia urobit lebo ze vraj sa to nastavuje v tele aparatu a to softwerovo. Ja som z toho jelen.
Niektore modely Pentaxu maju v menu funkciu na kalibraciu objektivov. A ak mas napr. K-m, pozri sem:
http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html
Pozn.: Neskusal som ;)

Sergy
2009-10-05 16:20:51+02
Ja mam stareho nikona :)

Mullah
2009-10-05 16:38:19+02
príspevok od: Sergy
Ja mam stareho nikona :)
Tak preco si volal do servisu Pentaxov ???

Sergy
2009-10-05 18:24:56+02
príspevok od: Mullah
Tak preco si volal do servisu Pentaxov ???
Lebo iny servis na fototechniku u nas v Michalovciach nemame a bol som si isty ze taketo zasahy vedia urobit aj tu no bol to omyl

Daniel.U
2009-10-05 18:27:44+02
príspevok od: psykora2
sigmy sa nastavuju profi softom cez PC, najlepsie ked si najdes najbizsieho predajcu/servis/ sigiem ci ma tento soft
a ako sa to spaja s objektivom? Zrejme na to maju konektor v tvare bajonetu aby mohli napojit kontaky

Manny357
2009-10-05 21:36:31+02
sigma...

Manny357
2009-10-05 21:36:40+02
príspevok od: Manny357
sigma...
:)

psykora2
2009-10-05 22:19:29+02
príspevok od: Daniel.U
a ako sa to spaja s objektivom? Zrejme na to maju konektor v tvare bajonetu aby mohli napojit kontaky
detaily som nevidel, hovoril mi to chlapik cez mobil co nastavuje a predava sigmy v Ružomberku, ma na to presny terc so stupnicou ktory mu presne ukaze o kolko treba prestavit FF/BF

Fotolovec
2009-10-30 16:46:44+01
Ja mám podobný u Canon EF 300/4L IS USM, mám tam(aspoň podľa môjho testovania na terči a obrázkov priamo z terénu) FF. Nie je to až také brutálne, ale videl som výstupy z tej istej techniky - vydarenej alebo kalibrovanej a to už bolo o niečom inom. Takže ja skôr zápasím s problémom do ktorého autorizovaného servisu Canon to zveriť. Lebo na Slovensku ich nie je moc, a ani na ten jeden som nepočul nič moc dobré.

tomb
2009-11-14 20:05:14+01
príspevok od: psykora2
detaily som nevidel, hovoril mi to chlapik cez mobil co nastavuje a predava sigmy v Ružomberku, ma na to presny terc so stupnicou ktory mu presne ukaze o kolko treba prestavit FF/BF
prosim ta mohol by si dat nejake inicialy na toho cloveka v Ruzomberku? Chcel by som tam zajst a dat nastavit objektiv

2009-11-14 20:24:00+01
príspevok od: Fotolovec
Ja mám podobný u Canon EF 300/4L IS USM, mám tam(aspoň podľa môjho testovania na terči a obrázkov priamo z terénu) FF. Nie je to až také brutálne, ale videl som výstupy z tej istej techniky - vydarenej alebo kalibrovanej a to už bolo o niečom inom. Takže ja skôr zápasím s problémom do ktorého autorizovaného servisu Canon to zveriť. Lebo na Slovensku ich nie je moc, a ani na ten jeden som nepočul nič moc dobré.
daj to do Budapesti, odtial som nepocul zleho slova..

WildSammy
2009-11-14 22:57:48+01
Sigmy nastavuje jeden servis u nas na SK pre vsetky znacky fotakov a su na to aj autorizovany. Kontakt na nich som dostal od officialneho distributora Sigma na SK. Ak je vsak objektiv este v zaruke, vymiena sa vacsinou za iny kus. Sigmy maju v sebe firmware, v ktorom sa daju robit korekcie, ale tie korekcie sa robia podla toho ako telo s tym objektivom ostri. Preto si vzdy pytaju aj telo, ale s telom nerobia nic. Len preflashuju objektiv.

WildSammy
2009-11-14 23:01:42+01
..mno a co sa tyka Pentaxu, oni to maju ine :) Objektivy svojej znacky nastavuju cez servisne menu tela, ktore je ine ako kalibracne menu pre uzivatela. Tyka sa to vsak len ich objektivov, ale zaroven aj ich nove objektivy maju v sebe soft, ktory sa da ladit, ale to uz robia len specializovane servisy, ktory je najblizsi v Nemecku. Co sa tyka Sigmy pre Pentax tak tam plati detto, ze sa nastavuje Sigma objektiv a nie telo. Telo je len pre referenciu.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()