Zdravim Vas
Vie mi niekto vysvetlit ako sa kalibruje objektiv k telu aparatu? Je to zasah do fotaku alebo objektivu? Mam jednu sigmu objektiv a ma hrozny backfocus. Viem ze sa dava objektiv do servisu spolu z telom no nerad by som bol keby mi to zkorigovali tak ze mi potom nebudu spravne ostrit ostatne objektivy. Moja stara D70 nevie korigovat take problemy priamo v aparate ako novsie nikony. Dik za odpovede.
Hmm prave som volal do servisu Pentaxov ktory mame u nas v meste tam mi zas povedali ze mi taku vec nevedia urobit lebo ze vraj sa to nastavuje v tele aparatu a to softwerovo. Ja som z toho jelen.
Najhorsia je kombinacia fotoaparatu s inou znackou, autorizovane servisy sa tomu nechcu venovat a vacsinou ani nemaju k tomu prostriedky. Napr. vo vacsine objektivov Canon su prepinace, ktore sa servisne prestavia. Ak to robi Pentax z tela, tak to je mi luto.
potrebujes na to 32ku gola kluc na velkej racni a silno buchnut :-) Ale vazne, podla mna sa ten objektiv musi nejako dat nastavit. Ved ked ho vyrobili tiez ho museli nejako kalibrovat a pochybujem, ze je to dane konstrukce. Ze zapadne sklicko do nejakeho vybrania a ked nezapasuje smola. Podla mna to budu stelovat nejakym srobikom. Pokial ma svoj motor mozno sa to nastavuje elektornicky.
Hmm prave som volal do servisu Pentaxov ktory mame u nas v meste tam mi zas povedali ze mi taku vec nevedia urobit lebo ze vraj sa to nastavuje v tele aparatu a to softwerovo. Ja som z toho jelen.
Niektore modely Pentaxu maju v menu funkciu na kalibraciu objektivov. A ak mas napr. K-m, pozri sem:
http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html
Pozn.: Neskusal som ;)
a ako sa to spaja s objektivom? Zrejme na to maju konektor v tvare bajonetu aby mohli napojit kontaky
detaily som nevidel, hovoril mi to chlapik cez mobil co nastavuje a predava sigmy v Ružomberku, ma na to presny terc so stupnicou ktory mu presne ukaze o kolko treba prestavit FF/BF
Ja mám podobný u Canon EF 300/4L IS USM, mám tam(aspoň podľa môjho testovania na terči a obrázkov priamo z terénu) FF. Nie je to až také brutálne, ale videl som výstupy z tej istej techniky - vydarenej alebo kalibrovanej a to už bolo o niečom inom. Takže ja skôr zápasím s problémom do ktorého autorizovaného servisu Canon to zveriť. Lebo na Slovensku ich nie je moc, a ani na ten jeden som nepočul nič moc dobré.
detaily som nevidel, hovoril mi to chlapik cez mobil co nastavuje a predava sigmy v Ružomberku, ma na to presny terc so stupnicou ktory mu presne ukaze o kolko treba prestavit FF/BF
prosim ta mohol by si dat nejake inicialy na toho cloveka v Ruzomberku? Chcel by som tam zajst a dat nastavit objektiv
Ja mám podobný u Canon EF 300/4L IS USM, mám tam(aspoň podľa môjho testovania na terči a obrázkov priamo z terénu) FF. Nie je to až také brutálne, ale videl som výstupy z tej istej techniky - vydarenej alebo kalibrovanej a to už bolo o niečom inom. Takže ja skôr zápasím s problémom do ktorého autorizovaného servisu Canon to zveriť. Lebo na Slovensku ich nie je moc, a ani na ten jeden som nepočul nič moc dobré.
daj to do Budapesti, odtial som nepocul zleho slova..
Sigmy nastavuje jeden servis u nas na SK pre vsetky znacky fotakov a su na to aj autorizovany. Kontakt na nich som dostal od officialneho distributora Sigma na SK. Ak je vsak objektiv este v zaruke, vymiena sa vacsinou za iny kus. Sigmy maju v sebe firmware, v ktorom sa daju robit korekcie, ale tie korekcie sa robia podla toho ako telo s tym objektivom ostri. Preto si vzdy pytaju aj telo, ale s telom nerobia nic. Len preflashuju objektiv.
..mno a co sa tyka Pentaxu, oni to maju ine :) Objektivy svojej znacky nastavuju cez servisne menu tela, ktore je ine ako kalibracne menu pre uzivatela. Tyka sa to vsak len ich objektivov, ale zaroven aj ich nove objektivy maju v sebe soft, ktory sa da ladit, ale to uz robia len specializovane servisy, ktory je najblizsi v Nemecku. Co sa tyka Sigmy pre Pentax tak tam plati detto, ze sa nastavuje Sigma objektiv a nie telo. Telo je len pre referenciu.
Kalibracia objektivu
http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html
Pozn.: Neskusal som ;)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie