Zdravím.
Chcem sa spýtať že či potrebujem graficky monitor na "verné farby". nestačí keď si ho nakalibrujem kalibračnou sondou?....dik za stručné a výstižné odpovede..
To myslíš vážne? Tento portál ponúka omnoho viac, ako len fórum, kde treba bez rozmyslu hneď napísať svoju otázku. Skús si prejsť sekciu Fotoškola, nájdeš tam odpovede na tvoju otázku:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/ako-na-verne-farby/
skus pohybat monitorom na notebooku hore dole a ako sa ti bude menit obraz a potom si daj esteraz otazku ako by som toto skalibroval ked je to z kazdeho uhla ine.
skus pohybat monitorom na notebooku hore dole a ako sa ti bude menit obraz a potom si daj esteraz otazku ako by som toto skalibroval ked je to z kazdeho uhla ine.
ved to sa prave pytam, lebo na kalibračnej sonde je aj kalibrovanie laptopov
a ktorych laptopov? ja som pocul len o jednom a to matnom 17´´apple macbooku pro ale to bolo davno
ak mas nejake nove info o zozname pro bookov co sa daju kalibrovat tak daj nech sa my poucime
no niekde som to dnes videl (ak sa mylim tak sry)... inak mam Macbook a v nastaveni displeja je calibrate... tak som to nakalibroval...ale neviem ci sa to potom da brat za nakalibrovany displej.
ved to sa prave pytam, lebo na kalibračnej sonde je aj kalibrovanie laptopov
Samozrejme, že sa dá kalibrovať ľubovoľný notebook, resp. ľubovoľný displej. Problém je, že nekvalitný 6 alebo 8 bitový TN panel používaný v drvivej väčšine notebookov ti proste verné farby nedá ani po kalibrácii.
Samozrejme, že sa dá kalibrovať ľubovoľný notebook, resp. ľubovoľný displej. Problém je, že nekvalitný 6 alebo 8 bitový TN panel používaný v drvivej väčšine notebookov ti proste verné farby nedá ani po kalibrácii.
nfm, ved ti bolo odpovedane. Ak ten notas nakalibrujes fajn, ale o vernosti farieb by som si nedovolil hovorit. TN je absolutne nedostacujuci! Cena monitora vhodneho na grafiku sa zacina na 400€ a hore. Ak mas zaujem kupuj eizo, popride nec.
nfm, ved ti bolo odpovedane. Ak ten notas nakalibrujes fajn, ale o vernosti farieb by som si nedovolil hovorit. TN je absolutne nedostacujuci! Cena monitora vhodneho na grafiku sa zacina na 400€ a hore. Ak mas zaujem kupuj eizo, popride nec.
veď ja viem že mi bolo odpovedane :) ani sa ďalej nepytam....no pytal som sa a nevidim tu myslim odpoved.
´inak mam Macbook a v nastaveni displeja je calibrate... tak som to nakalibroval...ale neviem ci sa to potom da brat za nakalibrovany displej. (?)´
Kalibraciu, ktoru si urobil, je tzv. ´od oka´ Kalibracny program ti ukazal obrazce na nastavenie gama krivky pre jednotlive farby. Je lepsie ale ponechat tovarensky profil. Bez skusenosti je takato kalibracia skor zhorsenie, nez vylepsenie. Naviac je velmi hruba.
Jedine hardverova kalibracia pomocou sondy ti moze pomoct. Ocakavaj ale len mierne alebo ziadne zlepsenie. Dokonca ani moj 17´ Macbook Pro s jednym z najlepsich displejov medzi notebookmi nema displej vhodny na editaciu fotografii. Preto ho pripajam k monitoru NEC 2690WUXi2, pre ktory som ho skalibroval sondou Xrite.
hm, možno odbočím.... uvažujem o kúpe grafického monitora. Po jeho zakúpení mi však už veľa prostriedkov neostane a tak kalibračný set ostáva v nedohľadne. Otázka jedna... musí byť grafický monitor dodatočne kalibrovaný, aby vykreslil verné farby? Ak áno, prečo ho nenakalibrujú vo výrobe. Ak nie, načo kalibrovať odznova?
Otázka dva... Je možné sa dohodnúť s niektorým vlastníkom kalibračného setu na príslušný monitor povedzme Nec, na jeho nakalibrovaní za mierny poplatok? Je takáto prax bežná? Stretli ste sa s tým niekedy?
Kalibrovanie monitorov
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/ako-na-verne-farby/
ak mas nejake nove info o zozname pro bookov co sa daju kalibrovat tak daj nech sa my poucime
´inak mam Macbook a v nastaveni displeja je calibrate... tak som to nakalibroval...ale neviem ci sa to potom da brat za nakalibrovany displej. (?)´
pisal som ti ze jediny co sa da skalibrovat a potom aj povazovat za skalibrovane je 17´´macbook pro
Jedine hardverova kalibracia pomocou sondy ti moze pomoct. Ocakavaj ale len mierne alebo ziadne zlepsenie. Dokonca ani moj 17´ Macbook Pro s jednym z najlepsich displejov medzi notebookmi nema displej vhodny na editaciu fotografii. Preto ho pripajam k monitoru NEC 2690WUXi2, pre ktory som ho skalibroval sondou Xrite.
Otázka dva... Je možné sa dohodnúť s niektorým vlastníkom kalibračného setu na príslušný monitor povedzme Nec, na jeho nakalibrovaní za mierny poplatok? Je takáto prax bežná? Stretli ste sa s tým niekedy?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa