Som čistý amatér, tak ma prosím hneď z fleku nezvozte ak som na tomto fóre nesprávne. Mám Panasonic FZ 18 a chcel by som si zohnať nejaký externý blesk. Nemám na foťáku ale sánky na blesk, tak som uvažoval, že si spravím/kúpim nejaký opto/infra odpaľovač. Bolo by však asi rozumnejšie zohnať rovno nejaký blesk, ktorý má túto funkciu už v sebe. O externých bleskoch nemám ale ani šajnu. Viete mi poradiť čoho sa držať, podľa čoho sa riadiť alebo dať nejaké konkrétne typy? Chcel by som ním riešiť prisvetľovanie v tmavých miestnostiach a ďalej experimentovať so svetlom.
no neviem kocku si kupit mozes ale neviem co s nou budes robit
ja by som to v pripade tvojho fotaku riesil nasledovne kup nejaky blesk alebo si ho skor niekde najprv vyskusaj ci ma slave mod alebo skor cidlo na odpalenie inym bleskom ci je to cidlo infra a potom vysun svoj interny blesk na fotaku a skus ten druhy zableskom spustit a potom na displayi skontroluj co to robi a ked by bol ten interny blesk moc silny tak existuju roztylovace na interne blesky na fotakoch lumiquest alebo nikon a metz robi taku srandu cervenu co das pred blesk a ono to prepusti len cervene spektrum a neexponuje ale spusti externy blesk (infra odpalovace na studiove blesky pracuju na tomto principe zopar ich mam)
ak ti nieco nieje jasne kludne sa pytaj mam s tym dlhorocne skusenosti
Rozhodol som sa, že zbúcham nejaký pokusný odpaľovač, len som zatiaľ nezohnal sánky na blesk. Mám doma nejaké staré blesky, tak na začiatok prevediem pár pokusov s nimi čo a ako, a priebežne už sledujem/zháňam nejaký rozumnejší blesk s funkciou diaľkového odpaľovania, výkyvnou, otočnou hlavou. Ceny sú však dosť pestré, tak uvidíme, ako dopadnem. Len mi celkom nieje jasné ako bude možné ovládať intenzitu záblesku a podobné veci. Môj vstavaný blesk má max dosah 8m a dá sa aj regulovať. Ako to bude s automatickou reguláciou ext. blesku, keď bude odpaľovaný cez vstavaný infra odpaľovač? Asi to pôjde už len ručne, alebo sa mýlim?
Rozhodol som sa, že zbúcham nejaký pokusný odpaľovač, len som zatiaľ nezohnal sánky na blesk. Mám doma nejaké staré blesky, tak na začiatok prevediem pár pokusov s nimi čo a ako, a priebežne už sledujem/zháňam nejaký rozumnejší blesk s funkciou diaľkového odpaľovania, výkyvnou, otočnou hlavou. Ceny sú však dosť pestré, tak uvidíme, ako dopadnem. Len mi celkom nieje jasné ako bude možné ovládať intenzitu záblesku a podobné veci. Môj vstavaný blesk má max dosah 8m a dá sa aj regulovať. Ako to bude s automatickou reguláciou ext. blesku, keď bude odpaľovaný cez vstavaný infra odpaľovač? Asi to pôjde už len ručne, alebo sa mýlim?
nemylis sa
ale vyskusaj a uvidis
ked mas blesky
tak to skus podla navodu ako som ti napisal
akú značku a typ by ste mi doporučili? Nechcem nič zbytočne drahé, ale aby sa s ním dalo počítať aj do budúcnosti.
ja som videl na darian.sk taky zablesk, co sa nasrobuje do obijimky, vizerato ako vacsia ziarovka a leze z toho synro kabel. K tomu si dokupis fotobunku a interny blesk prepnes do manualu. Aspon tak si to predstavujem. Je to sychro blesk. Potom bud blesk pre kompakty, ale to je z hladiska investicie blbost alebo normalny blesk od nikonu alebo canonu. Ked kupis zrkadlovku aby si mal
Medzičasom som už čo-to naštudoval, postavil som si aj nejaké pokusné odpaľovače (tie najprimitívnejšie mi z toho vyšli najlepšie), zohnal som za rozumný peniaz v super stave blesk Nikon SB25(bez slave modu, ale s ext. odpaľovačom ide bez problémov), zarazila ma ale jedna vec a síce spustenie stroboskopu. Pri spustení cez odpaľovač blysne len raz. Celá séria zábleskov prebehne len ak spojenie kontaktov trvá rovnaký čas aký vyjde z nastavenia počtu zábleskov a frekvencie. Je to normálne?
(zrejme áno, ale myslel som, že na odpálenie bude stačiť len jeden impulz)
Chcel som môj odpaľovač urobiť čo najuniverzálnejší, ale toto mi mierne nabúralo plán na jednoduchosť.
Vacina fotoaparatov robi zableskov viac a tvoj odpalovac by ich mal vediet ignorovat. Toto ma vyznam ale riesit len v pripade, ze mas na fotaku manualny mod, kde mozes pevne nastavit ISO, cas a clonu, aby si mohol ovplyvnovat expoziciu (s tymto som mal problem, ked som chcel fotit s externym bleskom a Canon D10). Niektore odpalovace, ktore vedia ignorovat predblesk umoznuju potenciometrom nastavit cas necitlivost po prvom zablesku, inym mozes nastavit pocet ignorovanych predbleskov.
To všetko mám poriešené, tam problém nieje. Ide mi len o ten stroboskop, či ho má spustiť v slave režime len impulz, alebo ako to v mojom prípade vyzerá, treba predĺžiť čas zopnutia.
Ale to je už skôr otázka do eletriky, ako do fotenia.
Nemám problém to dorobiť, len ak by to niekto mohol ručne vyskúšať, či mu to tiež tak chodí, alebo je zrada v mojom blesku.
peter123: len pre istotu spomeniem, že ty nemáš uzávierku na foťáku tak to nepotrebuješ na synchonizáciu z rýchlimi časmi. ale na zachytenie pohybu v tme je to efektnéto uznávam
len pre istotu čo je potom 60-1/2000s?
Zrovna o ten pohyb v tme mi ide, nie o rýchle časy.
Už som to poriešil, aj tak dík za príspevky.
no tak ´elektronickú uzávierku´ máš :) ale tá súčiastka čo sa volá uzávierka tam nie je.l. El. uzávierka je len funkcia, alebo spôsob čítania dát z čipu ak sa nemýlim
Rada ohľadne bleku
ja by som to v pripade tvojho fotaku riesil nasledovne kup nejaky blesk alebo si ho skor niekde najprv vyskusaj ci ma slave mod alebo skor cidlo na odpalenie inym bleskom ci je to cidlo infra a potom vysun svoj interny blesk na fotaku a skus ten druhy zableskom spustit a potom na displayi skontroluj co to robi a ked by bol ten interny blesk moc silny tak existuju roztylovace na interne blesky na fotakoch lumiquest alebo nikon a metz robi taku srandu cervenu co das pred blesk a ono to prepusti len cervene spektrum a neexponuje ale spusti externy blesk (infra odpalovace na studiove blesky pracuju na tomto principe zopar ich mam)
ak ti nieco nieje jasne kludne sa pytaj mam s tym dlhorocne skusenosti
ale vyskusaj a uvidis
ked mas blesky
tak to skus podla navodu ako som ti napisal
ak si mal na mysli blesk
(zrejme áno, ale myslel som, že na odpálenie bude stačiť len jeden impulz)
Chcel som môj odpaľovač urobiť čo najuniverzálnejší, ale toto mi mierne nabúralo plán na jednoduchosť.
Ale to je už skôr otázka do eletriky, ako do fotenia.
Nemám problém to dorobiť, len ak by to niekto mohol ručne vyskúšať, či mu to tiež tak chodí, alebo je zrada v mojom blesku.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa