chystam sa upriamit svoje hobby na makro-svet (hmyz, kvety) a postupne si robim o tom ako taky obraz / clanky, diskusie, literatura /
Mam D300, ako prvy makro objektiv planujem 105/2,8 AF-S VR Micro-Nikkor, po nom 60/2,8. Ake makro-objektivy (napr. sigma, tamron ..) sa vam osvecili?
Zaujimali by ma vase postrehy z fotenia makro (chrobaky), ake prislusenstvo sa vam osvecilo, ake zase nie.. Na trhu je dostupnych viac druhov makro bleskov,
poskulujem po sade SB-R1C1 - pouzivate ju niekto?
Blesk mam SB-600, uvazoval som aj o moznosti kupit SB-900 a "prisvecovat" pomocou tychto bleskov z boku, len mi to pride trosku nepraktickejsie, neviem..
Dakujem vopred za odpovede.
Ja mám tieto - som spokojný, len sú trochu ťažšie :-)) Tie Tvoje velbon sa mi zdajú ľahšie, aspoň podľa obrázku a majú menší rozsah (moje majú 12 cm stranový posun a 12 cm predozadný). Ale nemyslím, že je to podstatné, len musíš presnejšie zaostriť nahrubo :-)))
Ja mám tieto - som spokojný, len sú trochu ťažšie :-)) Tie Tvoje velbon sa mi zdajú ľahšie, aspoň podľa obrázku a majú menší rozsah (moje majú 12 cm stranový posun a 12 cm predozadný). Ale nemyslím, že je to podstatné, len musíš presnejšie zaostriť nahrubo :-)))
pozeral som aj tie, kvoli tomu rozsahu, ale na doostrenie myslim postaci aj 6 cm :)
Skusal si aj nejake makroobjektivy s dlhsim ohniskom na D300?
Ani nie, opticky 105 je na D300 vlastne 160 mm a keď použijem ten môj 1,7 telekonvertor, tak mám vlastne ohnisko 267 mm. To je už dosť veľa. Pri dlhších ohniskách nastáva už problém chvenia, pri makre stačí nepatrné zachvenie statívu a máš to neostré. A pri fotení napr. hmyzu vonku bez statívu už začína byť problém to udržať vôbec v ruke. Takže nejaké extra dlhé ohniská ma nelákajú. A navyše ja nejdem do extrémnych zväčšení ľavého očka polcentimetrovej mušky na okne :-)))
s TC 1,7x je zvacsenie naozaj lakave, nie je to uz moc na ukor kvality snimky? zatial som uvazujem o 1,4 telekonvertore. Zatial som nenarazil na nejaku vhodnu porovnavacku tychto dvoch kombinacii
Ani nie, opticky 105 je na D300 vlastne 160 mm a keď použijem ten môj 1,7 telekonvertor, tak mám vlastne ohnisko 267 mm. To je už dosť veľa. Pri dlhších ohniskách nastáva už problém chvenia, pri makre stačí nepatrné zachvenie statívu a máš to neostré. A pri fotení napr. hmyzu vonku bez statívu už začína byť problém to udržať vôbec v ruke. Takže nejaké extra dlhé ohniská ma nelákajú. A navyše ja nejdem do extrémnych zväčšení ľavého očka polcentimetrovej mušky na okne :-)))
Dodo, nemas tam po ruke nejaku prikladnu makro-snimku s pouzitim TC1,7 ? Na ukazku?
Makro - blesky, objektivy
Skusal si aj nejake makroobjektivy s dlhsim ohniskom na D300?
http://www.foto.ornth.sk/download/kvietok.jpg
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa