Zdravím všetkých,
chcem poprosiť o radu, som začiatočník a s DSLR fotím skoro rok prevažne krajinu. Chcem si kúpiť nejaký solídný statív ale nie profesionálny. Doteraz som mal statív Sony VCT-R640 ale sa mi zda dost nestabilný-trasie sa vo vetre. Uvažujem o nejakom z rady Velbon Sherpa. Sú tu prosím vás nejaký krajinári čo majú skúsenosti s týmito statívmi.Chcel by som vediet ako sa im osvedcili. Este dodam ze vaha fotaku+objektívu by nemala presiahnut 1,8kg. Dik za rady
tie stativy, co si uviedol, maju spojene nohy, co znamena, ze ich pouzitie je obmedzene napr. na svahu alebo tam, kde su sikmo...preto sa vela ludi takym rieseniam vyhyba...pokial potrebujes nieco v normalnej vyske, tak je jedno, ktory z tych dvoch kupis, len sa musis zmierit s tymi spojenymi nohami...
pokial hladas nieco len kvoli eliminovaniu otrasov a nevadi mala vyska, za tu cenu by som volil trebars Gorillapod SLR...
tie stativy, co si uviedol, maju spojene nohy, co znamena, ze ich pouzitie je obmedzene napr. na svahu alebo tam, kde su sikmo...preto sa vela ludi takym rieseniam vyhyba...pokial potrebujes nieco v normalnej vyske, tak je jedno, ktory z tych dvoch kupis, len sa musis zmierit s tymi spojenymi nohami...
pokial hladas nieco len kvoli eliminovaniu otrasov a nevadi mala vyska, za tu cenu by som volil trebars Gorillapod SLR...
mas skusenost s tym gorillapodom? Ja som ho skusal/obzeral v predajni, jeden ten ´klbik´ bol tosku puknuty, z predavaca potom vyslo, ze uz mal taky pripad, ale vraj s tym treba opatrne zaobchadzat.. co sa mi moc nezdalo, tak som ho nevzal
nie, zatial nemam, asi by som ho nevyuzil...vzdy mi stacil stativ aj na nejakych ´krkahajoch´, no ktovie, mozno mi ho raz bude treba...
neviem, z coho robia tie klby, vseobecne su spoje ako take nachylne na poskodenie, kedze su najslabsim clankom a tu je tych spojov pozehnane...
mozno nejaka zvlastna varka, lebo nie su za par korun...zrejme musi mat clovek stastie na dobry kus resp. vyberat z viacerych...zaruka je na to tak ci tak a ak sa ma pokazit, tak sa aj pokazi...
tak ty si urobil brutal test...fakt, klubuk dole i s parochnou :o)
mala finta - tie podlozky prilep o tlmiacu gumu na packach a mas pokoj...a co sa tyka nosenia - ku niektorym typom (napr.karbonovym) sa dodava neoprenovy popruh...je super makky, da sa kupit aj oddelene (cca 10€)...kto vsak uprednostnuje puzdro, tam pomoze len to, co si pisal - tie naplecniky (alebo ako to nazvatň, co byvaju v ramci popruhov na nosenie na pleci (na puzdrach to nie je)
Ak Ta teda modely z rady profi stativov nezaujimaju, urcite odporucam popremyslat nad stativom Velbon Sherpa 250R. Pripadne Vanguard Alta+ 234AP, tam je uz trosku ale vyssia cena. Oba su velmi oblubene modely a to pravom ;)
Dik.. :)
Som stara skola(snazim sa z minima vytazit maximum), tak ma to zaujimalo ci dat za nieco omnoho viac penazi sa prejavi na kvalite vyslednej fotografie. Rozdiel nie je taky evidentny, ale je to dalsi kusok do skladacky pre lepsiu fotku..
Do stativu investuj minimalne tych 6-9 tisic. Je to vela? No stativ je asi jedine spolu s brasnou a filtrami co ti zostane ked vymenis napr fotak, je to vec ktoru pokial vyslovene nezlobis(alebo inak nerozbijes) zostane navzdy. To ze ma fotak do 1,8kg nemozes brat ako dogma, kupis teleobjektiv, batery grip, popripade iny fotak ktory bude tazsi a bud eto to iste ako mas teraz... Samozrejme Stativov je vela a zavisi na tebe co sa rohodnes, uricte stativ kde sa kupuje zvlast hlava, gulova je lahsia a rychlejsie sa s nou robi, pakova s ami dza vsak na krajinu lepsia, napriklad panoramy(ano najlepsia je pano halva, ale ked nie je...) sa s nou lepsie fotia, je vsak tazsia. Dalej zavisi aku krajinu chces fotit, zahradu? luky okolo domova?alebo hory, od toho zavisi aj vaha od ktorej sa odvija cena. Ked si zodpoveis prvu otazku teda za kolko penazi, druhu kde ho budes pouzivat a tertiu ze co je pri tom stative pre teba priorita, tak s ati vyber zuzi tak na 10-15 stativov:)
...statív jednoznačne variabilný, pevný, stabilný, absorbujúci všetky otrasy ......pokiaľ má spĺňať všetky tieto atribúty bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj ťažký (pokiaľ ti ide o dokonale technicky zvládnutú fotografiu v prvom rade)....zatiaľ inej cesty niet.....aj keď sa pripúšťajú niejaké tie kompromisy....vždy je to na úkor čohosi...
...ja si rád vynesiem niejaké to kilo navyše....ale viem, že sa môžem naň v akýchkoľvek podmienkach spoľahnúť a že bude stáť ako prikovaný...
dik za vyčerpavajuci prispevok, s tym mas pravdu ze ten stativ asi prezije fotak o hodne dlho. 1: dufal som ze nieco do 120-max150e, 2:stale snivam o Tatrach preto sa bojim nejakeho tazkeho stativu, 3: aby mal solidnu stabilitu pri co najnizsej hmotnosti, bol skladny a lahko ovladatelny. Neviem zatial mi vychadza Vanguard Alta 235AP alebo Velbon Sherpa 435.
Ja byt tebou počkám a došetrým lebo za chvýlu budeš chciet zase niečo iné a drahšie Ja mám ten Vanguard Alta+ 235 AP ja tiež fotím krajinky dost často som na horách tak viem ake toje vláčit tažký stativ ako som si kupil Vanguard je to uplne o niečom inom je to len a len na tebe držím palce =)
Ja byt tebou počkám a došetrým lebo za chvýlu budeš chciet zase niečo iné a drahšie Ja mám ten Vanguard Alta+ 235 AP ja tiež fotím krajinky dost často som na horách tak viem ake toje vláčit tažký stativ ako som si kupil Vanguard je to uplne o niečom inom je to len a len na tebe držím palce =)
aku vahu ma tvoj fotak a najtazsi objektiv co davas na tu tvoju Altu 235? Je dost lahka aj super skladná. Ma aj dobru stabilitu?
aku vahu ma tvoj fotak a najtazsi objektiv co davas na tu tvoju Altu 235? Je dost lahka aj super skladná. Ma aj dobru stabilitu?
Tak ja moc tažky fotak nemám ale alta udrži v pohode aj tažky fotak .alta ked je zložena má iba 47cm,vážy 1,5kg stabilita je podla mna výborna nohy si rostiahneš uplne až na zem ma hlavu z dvoma ramenamy a dve vodováhy vertikalna a horizontálna ma protišmykové nožičky ktoré sa daju vyšrobovat a maš tam bodce napr.na sneh.Stredová tyč sa dá vytiahnut a otočit na opak dole hlavou na makro fotoky:Ešte jedna výhoda noh je že ked je fotím napr.vodu že nohy rostiahneš lubovlne kam chceš a drží takže tak =)
krajinársky statív
jeden horsi ako druhy...aky mas cenovy strop a aku vahu nan budes davat?
jeden horsi ako druhy...aky mas cenovy strop a aku vahu nan budes davat?
neviem, z coho robia tie klby, vseobecne su spoje ako take nachylne na poskodenie, kedze su najslabsim clankom a tu je tych spojov pozehnane...
mozno nejaka zvlastna varka, lebo nie su za par korun...zrejme musi mat clovek stastie na dobry kus resp. vyberat z viacerych...zaruka je na to tak ci tak a ak sa ma pokazit, tak sa aj pokazi...
http://www.gymdepaulto.edu.sk/porovnanie_stativov.rar
mala finta - tie podlozky prilep o tlmiacu gumu na packach a mas pokoj...a co sa tyka nosenia - ku niektorym typom (napr.karbonovym) sa dodava neoprenovy popruh...je super makky, da sa kupit aj oddelene (cca 10€)...kto vsak uprednostnuje puzdro, tam pomoze len to, co si pisal - tie naplecniky (alebo ako to nazvatň, co byvaju v ramci popruhov na nosenie na pleci (na puzdrach to nie je)
Som stara skola(snazim sa z minima vytazit maximum), tak ma to zaujimalo ci dat za nieco omnoho viac penazi sa prejavi na kvalite vyslednej fotografie. Rozdiel nie je taky evidentny, ale je to dalsi kusok do skladacky pre lepsiu fotku..
...ja si rád vynesiem niejaké to kilo navyše....ale viem, že sa môžem naň v akýchkoľvek podmienkach spoľahnúť a že bude stáť ako prikovaný...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa