Fórum » O TECHNIKE

FILTER SEDY PRECHODOVY

ingrowing
ingrowing 2009-12-01 11:13:39+01
Priepustnost 25% alebo 50%?

JakubCibik
2009-12-01 14:04:59+01
Lem pre doplnenie, cokin taha niekedy dost do fialova, nie je uplne neutralne sedy, da sa to kompenzovat manualnym WB, alebo RAWom. Lepsie je na tom KOOD. Ja idem kupit HiTech sadu filtrov. Sú z kvalitnejsieho materialo a su menej nachylne na poskriabanie. U nas su pomerne drahe, ale v eshope na strankach vyrobcu (formatt.co.uk), su za tretinovu cenu a postovne len 5 libier.

psykora2
2009-12-01 14:17:30+01
kruhove maju plynuly gradient prechodu(soft), cize nie je potrebne komponovat na stred a maju preto zmysel pouzitia aj pri clenitom horizonte

Blackman
2009-12-01 14:36:28+01
príspevok od: JakubCibik
Lem pre doplnenie, cokin taha niekedy dost do fialova, nie je uplne neutralne sedy, da sa to kompenzovat manualnym WB, alebo RAWom. Lepsie je na tom KOOD. Ja idem kupit HiTech sadu filtrov. Sú z kvalitnejsieho materialo a su menej nachylne na poskriabanie. U nas su pomerne drahe, ale v eshope na strankach vyrobcu (formatt.co.uk), su za tretinovu cenu a postovne len 5 libier.
Objednaval som ich odtial pred 3 mesiacmi, cena v poho, filtre su super, len dorazili po 5 tyzdnoch od objednavky...

lu_boss
2009-12-01 14:42:32+01
4. nie :-)
jednak prechod je na filtri plynuly, takze nie je nevyhnutne komponovat na stred, zvycajne tocim filter /s tou znacou na obrube :-)/ na najjasnejsiu cast obrazu, nestalo sa mi, ze prechod na vyslednej fotke bol pozorovatelny.

duroslav
2009-12-01 14:42:41+01
Karol Srnec niekde raz spomínal, že farebný nádych Cokinov bol závislý na konkrétnej vyrobenej sérii.
No ale pred pár dňami som niekde na nete našiel porovnanie farebných nádychov filtrov Lee a Singh Ray, pričom výsledky boli také že ani jedna z týchto renomovaných značiek nepodáva úplne konzistentné výsledky čo sa týka farebnej neutrality.

zajo
2009-12-01 14:43:15+01
mozem potvrdit.. toto je fotene s tromi prechodovymi za sebou ND2+ND4+ND8, farby na oblohe neupravovane.. fialove to je :)

lu_boss
2009-12-01 14:43:17+01
príspevok od: IceDive1
Otacat samozrejme mozes aj stvorcove. A moznost posuvania a je ta najvacsia vyhodam ktora zatienuje nevyhody. Ale kazdy nech si pouziva co sa jemu paci samozrejme. :-)
... ved som napisal, nikdy nehovor nikdy :-)

zajo
2009-12-01 14:44:21+01
no preto som ho vymenil.. lebo som ten prechod nespozoroval ani na bielom papieri :)

lu_boss
2009-12-01 15:37:38+01
príspevok od: zajo
no preto som ho vymenil.. lebo som ten prechod nespozoroval ani na bielom papieri :)
...ja som to skor myslel tak, ze prechod nie je ostry, nie ze by fitler nemal nijaky ucinok :-)
Ale Tvoje tvrdenie ma celkom zaujalo, ak je svetlo rozptylene, neprichadza z jednej strany, a expozicia je spravna, mala by byt cast papiera tmavsia...

Martin Školiak
2009-12-01 16:33:41+01
Ja mám šesť rôznych prechodových filtrov Cokin a len na jednom som zbadal mierne teplejší nádych a to fotím vačšinou na diáky. Takže s tou neutralitou to nebude až také tragické. Odporúčam ich ale kupovať osobne nie cez internet.

Milann
2009-12-01 17:13:16+01
Ked uz COKIN, aku velkost filtrov pouzivate ? P je doporucene pre 35/APS-C, ale ktosi tu nedavno utrusil, ze tato velkost nepostacuje na nejake velke hranie sa s posuvom filtra.

duroslav
2009-12-01 17:17:54+01
príspevok od: Milann
Ked uz COKIN, aku velkost filtrov pouzivate ? P je doporucene pre 35/APS-C, ale ktosi tu nedavno utrusil, ze tato velkost nepostacuje na nejake velke hranie sa s posuvom filtra.
Problém s malým priestorom na posuv filtra nie je daný veľkosťou (A, P alebo Z) ale tým, že niektorí výrobcovia nerobia prechodové filtre obdĺžnikové, kde môžeš posúvať koľko potrebuješ, ale štvorcové. Také riziko ti teoreticky môže hroziť pri všetkých troch veľkostiach.

JakubCibik
2009-12-01 19:26:49+01
príspevok od: Blackman
Objednaval som ich odtial pred 3 mesiacmi, cena v poho, filtre su super, len dorazili po 5 tyzdnoch od objednavky...
Ja sa to akurát snažím zaplatiť, len mi to nefunguje, tak musím skúsiť z nejakého iného účtu.

Blackman
2009-12-01 21:03:54+01
Ja som platil tusim kreditkou a v pohode.

Milann
2009-12-02 11:35:51+01
To ano, ale ked si zoberies, ze 77mm je celkom velka obruba, tak pri 84mm dokazes posunut o 7 mm, pri 100mm uz mozes posuvat o 23mm! To ma teda zaujima, ako sa da narabat napr s Cokinom pri tychto velkostiach. Neviem, ci svetla hrana filtra je urobena tak, ze ak aj sa dostane do zorneho pola objektivu, tak ju nevidno, alebo ano. (skor si myslim ze druha moznost).

duroslav
2009-12-02 11:48:23+01
To ano, ale ked si zoberies, ze 77mm je celkom velka obruba, tak pri 84mm dokazes posunut o 7 mm, pri 100mm uz mozes posuvat o 23mm! To ma teda zaujima, ako sa da narabat napr s Cokinom pri tychto velkostiach. Neviem, ci svetla hrana filtra je urobena tak, ze ak aj sa dostane do zorneho pola objektivu, tak ju nevidno, alebo ano. (skor si myslim ze druha moznost).
Svetlou hranou myslíš okraj filtra? Ak áno, tak asi to bude záležať od toho koľko pricloníš. Ak fotíš krajinky, tak budeš asi cloniť dosť, takže ju postrehneš.

Martin Školiak
2009-12-02 20:40:29+01
práve kôli tomu som prešiel na Z-Pro, lebo na P-systeme som mal večne nejaké problémy na závite 77mm a viac.

JakubCibik
2009-12-13 21:45:39+01
príspevok od: Blackman
Ja som platil tusim kreditkou a v pohode.
Áno? Lebo ja keď tam zadám všetky potrebné údaje, vypíše mi že platba zlyhala tak neviem.

JaroD.
2009-12-14 12:51:22+01
Filtre Hitech Graduated N.D a Combination Graduated nie sú štvorcové, majú rozmer 85 x 110 mm, tým pádom ich môžeš smelo posúvať.
Napr. pri mojom novom objektíve Tamron 17-50/2,8 s priemerom závitu 72 mm môžem posunúť prechod v strede filtra v hard verzii od spodného okraja k vrchnému okraju bez toho, aby okraj filtra v akejkoľvek polohe zasahoval do záberu.
Poloha horizontu ťa teda nijako neobmedzuje.
A to všetko za prijateľnú cenu, aká u nás momentálne nehrozí http://www.formatt.co.uk/stills-filters/filters/stills-filters.aspx
Ak máš problémy s platením podľa mňa to môže byť spôsobené buď zlým zadávaním údajov, alebo nedostatkom finančných prostriedkov na účte, niekedy ešte pomôže reštartovať počítač a zadať údaje odznova.

Blackman
2009-12-15 10:11:54+01
Áno? Lebo ja keď tam zadám všetky potrebné údaje, vypíše mi že platba zlyhala tak neviem.
Skus si pozriet ci ti nevyprsala platnost kreditky, ak je z tvojej strany vsetko ok, tak im zavolaj alebo posli maila a upozorni ich na nemoznost platby kreditkou.

Strana 2 z 2

Inzercia