Dobry den.
Obraciam sa na Vas skusenejsich o radu. Som cerstvym drzitelom fotacika D90 + 16-85. Kedze nechcem nieco pokazit so zlym nastavenim, prosim vas o radu, ako nastavit aspon niektore parametre v menu, aspon pre zaciatok, nez sa s nim lepsie zoznamim.
Dakujem vopred za prispevky.
Nemas co pokazit. Ak si nastavis nieco inak ako si chcel a nevies to vratit spet je tam moznost vratit nastavenia na Default vyrobne nastavenie. Inak je to vsetko v manualy. Postupne zistis co potrebujes zmenit.
Prve nastavenia mas popisane v navode. Ostatne su individualne podla tvojich schopnosti. Hraj sa az kym ta to neunavi, vzdy mozes dat fotak so automatiky a uzivatelske nastavenia resetovat.
Neviem, co ocakavas. Zrkadlovka ma preto tolko nastaveni a funkcii aby si ju mohol prisposobobvat konretnej situacii a konkretnemu uzivatelovi. Odporucam nastudovat knihy o ovladani fotoaparatu, napr. Mistrovstvi prace s DSLR. Dalej ak vies aspon trochu po anglicky, tak nikon ma aj stranku pre uzivatelov D90 (googli), kde su prakticke rady ako na to.
nebolo by lepsie nechat nastavenie tak, ako je od vyroby? minimalne teraz na zaciatok, kym sa s nim nezoznamis a nezistis, co ti vyhovuje a hlavne ako...
hlavne si precitaj manual a skusaj, co sa kde nachadza, nastavovat mozes neskor, ked ho budes dobre poznat a vediet, co ktora polozka znamena a aky ma vyznam...
Neexistuje univerzálne vhodné nastavenie, ale vždy pred fotením je dobré si skontrolovať a nastaviť niektoré kľúčové parametre - nastavenie kvality fotografie (RAW alebo JPEG), nastavenie vyváženia bielej, nastavenie ISO, nastavenie módu fotografovania (P,A,S,M) a podľa toho vhodné hodnoty expozície, nastavenie spôsobu zaostrovania (single alebo servo) a nakoniec, či máš zapnutý režim AF na objektíve :-))). Mávam nastálo zapnutú prioritu AF. Okrem toho ešte zvyknem skontrolovať spôsob merania expozície (bodové, plošné alebo zdôraznený stred) a nastavenie vhodného režimu autofocusu (takmer stále používam vybratý bod so skupinou okolitých). Ako hodnoty nastavíš, záleží na momentálnej situácii a kombinácií je veľmi veľa, ale tieto veci vplývajú na výslednú kvalitu a ich zlé nastavenie môže pokaziť snímku (napríklad ak si zabudneš prestaviť smerom dolu ISO po fotografovaní v tme). V profile máš NIKON D5000, predpokladám, že si upgradoval telo a ovládanie D90 je pravdepodobne veľmi podobné tej D5000. Žiadne strachy - experimentuj a hodne foť:-)))
necital som konkretne D90, ale Ken zvykne uvadzat niekolko ´standardnych´ kombinacii nastaveni pre ten ktory fotak (ludia, veci, sport ...) ... len ´sedlak´ jeden este stale nevie po Slovensky ;-)))
presne ako dodo pise.
Moje nastavenia po prvom chyteni fotaka:
- vediet nastavit poloautomaticky rezim, resp. M
- vediet ktorym volicom menis cas, clonu, resp. korekcia expozicie
- vediet nastavit ISO
- nastavit meranie(zonalne, alebo s vyvazenim okolo stredu)
- nastavenie WB (uplne si vystacis zatial s automatikou, nikon ma paradne meranie WB v automatike)
- nastavenie focusu, napr. stredovy (nenechavat to na automatiku)
- nastavenie kvality foto
- nastavenie fare. hlbky 12-14bit
- ak fotis do raw tak nie, ale ak do jpg tak i picture style co je dolezite..!
Toto su tie najdolezitejsie podla mna.
Ostatne su uz len doladovanie, zrychlovanie dalsej prace:
- spajanie ostriacich bodov bodov, zvysenie ich poctu
- nastavitelne tlacidla, napr. na nahlad hlbky ostrosti, alebo priradit k nejakemu exp. bracketing a samozrejme nielen tlacidlo spustenia ale i krokovania a odstupnovania
- nastavit si oneskorenie spuste, napr. ja najcastejsie 2s
- nastavit si orientaciu volicov(z lava doprava, alebo opacne, ako si zvyknuty),
- natavenie zvuku pipnutia po aretacii ostrenia,
- nastavnie rychlosti(pocet snimkov za sek) v pomalej serii, rychlej serii
- nastavnie info na displayi po zobrazeni snimky,
- nastaveni copyright atd, nazvov zloziek, umiestnenie,
- citlivost na zmeny pohybuj. objektu pri continualnom snimani
- nastavenie priemeru okolo bodu merania v mm..
- ...
No a ak si po dvoch dnoch nastduujes cely manual tak si mozes do uzivatelskej zlozky nastavit polozky ktore nechces neskor hladat v menu a chces mat k nim rychly pristup, ale to uz necham na teba, ja tam mam vari zo 11 poloziek
páni super, necakal som take rychle, kladne a hodnotne reakcie. Co sa tyka mojich skusenosti, tak viem a pouzivam maualny rezim, akurat sa samozrejme stale ucim a preto som sa pytal na nastavenia, lebo kazdy fotak ma svoje specifika a finesy, kde sa doporucuje nieco nastavit inak ako u inych znaciek. A aj ku konkretnemu objektivu sa mozno hodia lepsie specificke nastavenia ako k inym (mam 16-85).Dakujem aj za odkazy na anglicke stranky, aj ked moja anglctina je slaba, pomozem s s googlom a poradim si. Nie som uplny fotoanalfabet, chcem len od uzivatelov D90 ziskat cenne rady a tipy, aby som ho dokonale vyuzil.
dolezite este povedat.
Manual ti povie kde to najdes v menu tela a ako to zmenis a nastavit. Ty musis vediet co to je za hodnota, velicina a naco je to.
Zavislosti a projenia na jednotlive nastavenia musis ovladat, lebo su to veci ktore su jedno ci je to nikon ci canon, pentax...zmeny mozu byt napr. ze tento typ tela ma zmenu exp. po 1/3 v ramci 5EV, iny model, typ, znacka moze mat tiez no v ramci len 3EV, atd.. ale ty musis vediet co je ta korekcia expozicie, a co predstavuje, co si myslim ze asi vies.. ;)
o tej knihe som uz pocul, dakujem za tip, pojdem sa na nu pozriet, ci nie je moc jednoducha...totiz uz nejake knihy mam precitane, resp. sa k nim stale vraciam. A co ocakavam? Ocakavam, ze zhodnotim svoje znalosti z predchadzajucich modelov OLY 510 a Nikon D5000 a vyuzijem dokonale toto nove telo, aby som robil lepsie a lepsie fotky. Neratam vsak ze sa posuniem z hranice amaterskej niekam inam, na to nie je tento fotak ani urceny.Chcem mat kvalitne telo, dobry procesor a cip s dostatkom funkcii vyvedenym na telo, aby som sa nemohol vyhovarat, ze tato alebo tato fotka je zla, lebo som na to nemal techniku.Samozrejme v ramci mojich financnych moznosti.
ano do urcitej uzivatelskej miery tymto hodnotam rozumiem a prax sa teraz snazim ziskat aktivnym fotenim, aby som videl, co tou zmenou ziskam.
Obavam sa ze pokial si nemenil aj objektiv tak moc velke zmeny oproti D5000 necakaj. Podstatna vyhoda D90 je lepsia ergonomia + moznost ovladat ext.blesky internym bleskom (CLS) a zabudovany motor. Cip pokial viem je ten isty. Pokial cakas zazraky v tejto oblasti asi budes sklamany. Fotak je to vyborny ale v prvom rade zavisi len od teba a od tvojho oka ako budu fotky vyzerat.
Obavam sa ze pokial si nemenil aj objektiv tak moc velke zmeny oproti D5000 necakaj. Podstatna vyhoda D90 je lepsia ergonomia + moznost ovladat ext.blesky internym bleskom (CLS) a zabudovany motor. Cip pokial viem je ten isty. Pokial cakas zazraky v tejto oblasti asi budes sklamany. Fotak je to vyborny ale v prvom rade zavisi len od teba a od tvojho oka ako budu fotky vyzerat.
menil som aj objektiv, pri D5000 som mal setovy objektiv 18-55, teraz mam 16-85. Ohladne D90 mi islo hlavne o ergonomiu. Inak na zaciatok som bol aj s D5000 spokojny, ale ta ergonomia mi velmi chybala, tak som presiel o level vyssie. Myslim ze ma aj viac moznosti nastavenia.
menil som aj objektiv, pri D5000 som mal setovy objektiv 18-55, teraz mam 16-85. Ohladne D90 mi islo hlavne o ergonomiu. Inak na zaciatok som bol aj s D5000 spokojny, ale ta ergonomia mi velmi chybala, tak som presiel o level vyssie. Myslim ze ma aj viac moznosti nastavenia.
Ergonomia je urcite lepsia. Sudruhovia v Nikone podla mna robia chynu ked ju v entry level triede tak degraduju. Nastavenie neviem o co ti presne ide ale myslim ze to bude zhruba to iste. Ako pokrok v kvalite vidim ten objektiv. Tam bol tvoj krok opodstatneny. Pri samotnom tele som si neni az tak isty. Tym netvrdim ze si spravil zle len ja na tvojom mieste by som pokracoval v uceni sa na D5000 a pockal si na nasledovnika D90 ktory prinesie zmeny aj inde ako v ovladani.
Ergonomia je urcite lepsia. Sudruhovia v Nikone podla mna robia chynu ked ju v entry level triede tak degraduju. Nastavenie neviem o co ti presne ide ale myslim ze to bude zhruba to iste. Ako pokrok v kvalite vidim ten objektiv. Tam bol tvoj krok opodstatneny. Pri samotnom tele som si neni az tak isty. Tym netvrdim ze si spravil zle len ja na tvojom mieste by som pokracoval v uceni sa na D5000 a pockal si na nasledovnika D90 ktory prinesie zmeny aj inde ako v ovladani.
D 5000 nema motor D90 ma motor .. takze ja som si isty ze si polepsil :o) a k teme ten fotak sa da ovladat bez pristupu do ´menu´ staci spravne nastavit tie dve koliekca jedno cas druhe clona a este tam je ´funkcne tlacitko´ s moznostu volby smer ´rychle menu´ je jasny . . zvysok ako biela isto ostrenie etc ma svoj ´cudlik´ s tou potvorou sa po case da fotit tak ze sa poriadne nepozeras :-) na ruky
Ak by si si precital co som napisal tak by si videl ze som to tam spomenul. Aj ked je fakt otazne aka je to pre neho vyhoda. Polepsil si o tom niet pochyb, vsak isiel do vyssej triedy, len je otazka ci to bolo nutne. To uz musi vediet ale on sam.
Ak by si si precital co som napisal tak by si videl ze som to tam spomenul. Aj ked je fakt otazne aka je to pre neho vyhoda. Polepsil si o tom niet pochyb, vsak isiel do vyssej triedy, len je otazka ci to bolo nutne. To uz musi vediet ale on sam.
ajeje, precital neboj, neriesim jeho, ale rozdiel medzi 90 a 5000 a urcite to nebude ´vyklopny display´ :o)u mna je to jasne ´dve koliecka su dve koliecka´
Jasne a najhorsie je ked si clovek na to zvykne a potom dostane do ruk entry level a vsetko musi hladat v menu. Ako sa mne stalo ked som raz do ruk D60 fasol. Ovladanie/ergonomia je jasne v prospech D90 u mna aj moznost CLS. Ostatne veci nie su az tak podstatne to som len chcel povedat a mozno mohol radsej pockat pri starom tele a ucit sa s nim kym nepride nieco nove. To bola pointa mojich kecov tu. :-)
D90 - prve nastavenia
Neviem, co ocakavas. Zrkadlovka ma preto tolko nastaveni a funkcii aby si ju mohol prisposobobvat konretnej situacii a konkretnemu uzivatelovi. Odporucam nastudovat knihy o ovladani fotoaparatu, napr. Mistrovstvi prace s DSLR. Dalej ak vies aspon trochu po anglicky, tak nikon ma aj stranku pre uzivatelov D90 (googli), kde su prakticke rady ako na to.
hlavne si precitaj manual a skusaj, co sa kde nachadza, nastavovat mozes neskor, ked ho budes dobre poznat a vediet, co ktora polozka znamena a aky ma vyznam...
kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/index.htm
necital som konkretne D90, ale Ken zvykne uvadzat niekolko ´standardnych´ kombinacii nastaveni pre ten ktory fotak (ludia, veci, sport ...) ... len ´sedlak´ jeden este stale nevie po Slovensky ;-)))
Moje nastavenia po prvom chyteni fotaka:
- vediet nastavit poloautomaticky rezim, resp. M
- vediet ktorym volicom menis cas, clonu, resp. korekcia expozicie
- vediet nastavit ISO
- nastavit meranie(zonalne, alebo s vyvazenim okolo stredu)
- nastavenie WB (uplne si vystacis zatial s automatikou, nikon ma paradne meranie WB v automatike)
- nastavenie focusu, napr. stredovy (nenechavat to na automatiku)
- nastavenie kvality foto
- nastavenie fare. hlbky 12-14bit
- ak fotis do raw tak nie, ale ak do jpg tak i picture style co je dolezite..!
Toto su tie najdolezitejsie podla mna.
Ostatne su uz len doladovanie, zrychlovanie dalsej prace:
- spajanie ostriacich bodov bodov, zvysenie ich poctu
- nastavitelne tlacidla, napr. na nahlad hlbky ostrosti, alebo priradit k nejakemu exp. bracketing a samozrejme nielen tlacidlo spustenia ale i krokovania a odstupnovania
- nastavit si oneskorenie spuste, napr. ja najcastejsie 2s
- nastavit si orientaciu volicov(z lava doprava, alebo opacne, ako si zvyknuty),
- natavenie zvuku pipnutia po aretacii ostrenia,
- nastavnie rychlosti(pocet snimkov za sek) v pomalej serii, rychlej serii
- nastavnie info na displayi po zobrazeni snimky,
- nastaveni copyright atd, nazvov zloziek, umiestnenie,
- citlivost na zmeny pohybuj. objektu pri continualnom snimani
- nastavenie priemeru okolo bodu merania v mm..
- ...
No a ak si po dvoch dnoch nastduujes cely manual tak si mozes do uzivatelskej zlozky nastavit polozky ktore nechces neskor hladat v menu a chces mat k nim rychly pristup, ale to uz necham na teba, ja tam mam vari zo 11 poloziek
Manual ti povie kde to najdes v menu tela a ako to zmenis a nastavit. Ty musis vediet co to je za hodnota, velicina a naco je to.
Zavislosti a projenia na jednotlive nastavenia musis ovladat, lebo su to veci ktore su jedno ci je to nikon ci canon, pentax...zmeny mozu byt napr. ze tento typ tela ma zmenu exp. po 1/3 v ramci 5EV, iny model, typ, znacka moze mat tiez no v ramci len 3EV, atd.. ale ty musis vediet co je ta korekcia expozicie, a co predstavuje, co si myslim ze asi vies.. ;)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa