Fórum » O TECHNIKE

Polarizačný filter

vincenzo
vincenzo 2008-04-16 11:58:09+02
Rád by som vedel aký je rozdiel medzi lineárnym a cirkulárnym polarizačným filtrom,prípadne kedy ktorý použiť.

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-06 09:25:19+01
Prosim o radu aky je rozdiel medzi oznacenim Hoya HMC (Hoya multi-coating) a DMC (Digital Multi-Coated) a teda ci je nejaky rozdiel v Hoya Filter PL-C HMC 58mm ktory ma HMC upravu a Hoya Filter PL-C Pro 1 Digital 58mm ktory ma DMC upravu. Ak sa teda nemylim. dakujem

2009-01-06 10:29:33+01
príspevok od: sankiakis
Prosim o radu aky je rozdiel medzi oznacenim Hoya HMC (Hoya multi-coating) a DMC (Digital Multi-Coated) a teda ci je nejaky rozdiel v Hoya Filter PL-C HMC 58mm ktory ma HMC upravu a Hoya Filter PL-C Pro 1 Digital 58mm ktory ma DMC upravu. Ak sa teda nemylim. dakujem
DMC (Digital Multicoated) 3 antireflexne vrsty, specialne vyvinuty pre digitalne fotoaparaty, minimalizacia vnutornych odrazov na povrchu rovnako aj v rohoch
SHMC (Super Multicoated), 5 antireflexnych + 1 easy-clean vrstvy, podobne ako DMC, ale bez snahy minimalizacie odrazov v rohoch
HMC (Multicoated) 3 antireflexne vrstvy, o nieco menej ucinny nez SHMC pri prechode svetla

Jednovrstvove filtre (Singlecoated) prepustaju cca 95-96% svetla, viacvrstve (Multicoated) viac ako 97%, nekde na weboch udavaju 98-99%, a Super Multocoated SHMC prepustaju 99,7%.

Pri Hoya filtroch mozes najst este aj ine znacky
DMC ... mnohonasobne antireflexne vrstvy Digital Multicoated
LPF ... tenká 3mm slim obrucka s prednym zavitom Low Profile Frame
BAF ... matna cierna obrucka eliminujuca reflexy Black Almite Frame
BRG ... zabrusene hrany skla finalizovane ciernou farbou eliminujucou reflexy Black Rimmed Glass
KEF ... vrubkovany okraj na lepsiu manipulaciu (Knurling Edge Frame)
UVC ... specialny obal neprepustajuci UV ziarenie

pozri aj porovnania filtrov tu
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm
za zmienku stoji aj tento clanok
http://www.osnica.com/?p=110

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-06 10:42:49+01
príspevok od:
DMC (Digital Multicoated) 3 antireflexne vrsty, specialne vyvinuty pre digitalne fotoaparaty, minimalizacia vnutornych odrazov na povrchu rovnako aj v rohoch
SHMC (Super Multicoated), 5 antireflexnych + 1 easy-clean vrstvy, podobne ako DMC, ale bez snahy minimalizacie odrazov v rohoch
HMC (Multicoated) 3 antireflexne vrstvy, o nieco menej ucinny nez SHMC pri prechode svetla

Jednovrstvove filtre (Singlecoated) prepustaju cca 95-96% svetla, viacvrstve (Multicoated) viac ako 97%, nekde na weboch udavaju 98-99%, a Super Multocoated SHMC prepustaju 99,7%.

Pri Hoya filtroch mozes najst este aj ine znacky
DMC ... mnohonasobne antireflexne vrstvy Digital Multicoated
LPF ... tenká 3mm slim obrucka s prednym zavitom Low Profile Frame
BAF ... matna cierna obrucka eliminujuca reflexy Black Almite Frame
BRG ... zabrusene hrany skla finalizovane ciernou farbou eliminujucou reflexy Black Rimmed Glass
KEF ... vrubkovany okraj na lepsiu manipulaciu (Knurling Edge Frame)
UVC ... specialny obal neprepustajuci UV ziarenie

pozri aj porovnania filtrov tu
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm
za zmienku stoji aj tento clanok
http://www.osnica.com/?p=110
Dakujem za info, myslim ze som sa rozhodol vzhladom na cenu pre Hoya CPL Pro1 Digital 58mm.

retep
2009-01-06 11:19:35+01
A TREBA MAT NA PAMATI,KAZDY FILTER,JE KUS NIECOHO,CO ZAKONMI FYZIKY VEZME SVETLO...DETAIL.....

quintes
2009-01-06 15:02:26+01
a kde kupim filter Hoya DMC LPF BAF BRG KEF UVC???

2009-01-06 15:12:05+01
príspevok od: quintes
a kde kupim filter Hoya DMC LPF BAF BRG KEF UVC???
Boooze, naco mas Google, hned na zaciatku ;-)
http://www.megafoto.cz/hoya-pol-circular-pro-1-digital-filtr-58mm.html

quintes
2009-01-06 15:15:37+01
si ma asi nepochopil, ja chcem filter co ma vsetky tie skratky :))

xerion
2009-01-06 15:19:15+01
si ma asi nepochopil, ja chcem filter co ma vsetky tie skratky :))
ale on má tie skratky choď na ten odkaz a prečítaj si to až po spodok ja som sa tiež čudoval

2009-01-06 15:36:06+01
A aby sme nezabudli na Hoya HD (High Definition) Hardenes, extra tvrdene sklo s 8.vrstvami, vode-spine-poskrabaniu odolne
http://kwigibocity.com/hoya_hd.html

2009-01-06 15:38:50+01
príspevok od: xerion
ale on má tie skratky choď na ten odkaz a prečítaj si to až po spodok ja som sa tiež čudoval
Presne, ono tie skratky treba hladat potom na obale k filtru. Samozrejme, kazda blbost alebo specifikum si vyzaduje zvyraznit nejakou skratkou, ktora sa potom marketingovo krasne uplatni. To su ako skratky na elektronike. Clovek sa len cuduje co to vsetko ma :))

quintes
2009-01-06 15:41:26+01
tak ako v tom ceskom filme s nerozbitnymi poharmi?? :)

2009-01-06 15:51:13+01
tak ako v tom ceskom filme s nerozbitnymi poharmi?? :)
Iste, vsetko je relativne, a hlavne ak si niekto vybera takyto filter a je rovnako drahy ako jeho objektiv :)

quintes
2009-01-06 16:00:19+01
verím tomu, že sú aj takí maníci :-) no ja sa uskromním aj s mojím cokin filtrom. No až loto potvrdí moju žiadosť o jackpot, tak kúpim aj tebe ten najlepší filter :-)

xerion
2009-01-06 17:47:23+01
verím tomu, že sú aj takí maníci :-) no ja sa uskromním aj s mojím cokin filtrom. No až loto potvrdí moju žiadosť o jackpot, tak kúpim aj tebe ten najlepší filter :-)
a ako si spokojný z tým cokinom?

jake
2009-01-06 19:09:32+01
s filtrom treba opatrne, lebo ak fotis s filtrom tak vyrazne stupa vinetacia a celkovo riziko optickych vad. osobne radsej doporucujem vysoko kvalitne filter v tenkej uprave a spickovej znacky. je to draha sanda, ale :
1. kto ma spickovy fotak a drahe objektivy tak musi kupit aj elitny filter, inak si degraduje aparatury z F1 na trabanta
2. lacnejsia technika kde nie su ultimativne naroky sa zaobide s dobrym, ale nie spickovym filtro,, to si treba rozmysliet a preventivne sa poradit priamo s predajcom pri nakupe
a urcite polarizacny cirkulacny, inac dobra vec, takto sa to tazko vysvetluje, ale napr. ak fotis trebars vodnu hladinu tak s filtrom a bez je obrovsky rozdiel, treba skusit.

quintes
2009-01-06 19:52:44+01
príspevok od: xerion
a ako si spokojný z tým cokinom?
lepsi ako hama ktory som mal predtym :)
no neskusal som napr hoyu, to by som asi nadaval na cokin :)
to mas tak, ak raz ochutnas, tazko sa zbavit tuzby :)

jake
2009-01-06 20:29:29+01
vsak v tom je ten problem, ak raz ochutnas .... tazko, tazko a tak rypem furu penazi do kvalitnych veci,... este dobre, ze vacsinou je to jednorazova investicia, zmiena sa len raz za 2 - 3 roky telo a ostane mi na nejaky workshop alebo vylet , rozmyslam vyrazit do mongolska, udajne super supa!

quintes
2009-01-07 09:41:09+01
príspevok od: jake
vsak v tom je ten problem, ak raz ochutnas .... tazko, tazko a tak rypem furu penazi do kvalitnych veci,... este dobre, ze vacsinou je to jednorazova investicia, zmiena sa len raz za 2 - 3 roky telo a ostane mi na nejaky workshop alebo vylet , rozmyslam vyrazit do mongolska, udajne super supa!
hej, do mongolska. Berieš ma ako nosiča batožiny? Inak, všímam si, že si nejak pri chuti. Si založil dom alebo predal orgány? :-)

beholder
2009-01-07 11:00:59+01
http://www.photonet.sk/shop/polarizacne-filtre-kenko-pro1d/polarizacny-filter-kenko-cpl-pro1-digital-77mm/p_16.html

Hegi
2009-01-17 11:14:42+01
viem, že sa tu už dosť omiela dookola to iste, potrebujem poradit alebo najst niekde na e-shope kvalitny HYOA polarizák 58mm do 50 EUR VYSSIE IST BOHUZIAL NEMOZEM... pokial by mi niekto poradil aby som pcokal a investoval don aspon 60 eur tak si dam povedat... :-)

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()