Fórum » O TECHNIKE

Samsung NX10

wayne
2009-12-21 12:18:00+01
Takze, po Oly/Pana prinasa na trh aj Samsung svoj model bez zrkadla. Oficialne predstaveny by mal byt v Januari 2010, uz teraz je vsak vela leaknutych obrazkov a informacii. Zatial je zname, ze k dispozicii budu 2 objektivy, zakladny zoom 18-55 (zrejme s klasickou max clonou 3.5-5.6) a pancake 30/2 ako zakladne pevne ohnisko.. Vyhoda oproti micro 4/3 budu rozmery snimaca (APS-C), no ci samsung dokaze prebit marketing pana/oly tazko povedat, uvidime co sposobi premiera v Korei... (zdroj: 43rumors.com)

TTL
2009-12-21 16:16:41+01
A rovno 15 mega, bez toho by ta vec asi nefotila...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-21 16:30:53+01
Tomuto davam 1% nadej na uspech.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2009-12-21 17:00:59+01
No zbohom! Dizajn sa mi teda vôbec nepáči - vzhľadovo myslím. Pri E-P1 to bude vyzerať ako zemiak. Mozu zaujat cenou, ale tu je uz zabehnutý dobrý Olympus E420/450 - su male a lacne (a dobre..)

Cako
ocenenie redakciou 2009-12-21 17:09:28+01
vobec to nevyzera ako novinka,ale ako nejaka stara prva digitalna zrkadlovka APS-C

wayne
2009-12-21 17:16:49+01
povodne som toho chcel napisat viac, vecer, resp v noci sli este aj nejake obrazky z 43rumors.com ale zda sa ze chalanom sa pretazila stranka :) boli tam fotky oboch objektivov + nejake snimky z tohto fotaku s pouzitim oboch objektivov, nevyzerali vobec zle...

ale mate pravdu vyzera to trochu divne :) rozbehnutemu micro 4/3 to bude konkurovat tazko, uvidime co nikon so svojim patentovanym 2.5x cropom.. no ak kazda znacka bude mat 2 bajonety bude to chaos :) aj ked... priznam sa, neviem aky mount ma NX10, ci je to klasicky pentax/samsung alebo uplne novy... tak isto nikon ma niekolko desiatok rokov rovnaky mount a ziadny dovod menit ho... micro 4/3 je asi ako iPhone medzi telefonmi, rovnako ako je boom dotykovych mobilov, bude do 2 rokov boom fotoaparatov bez zrkadla...

ako to bude s predajom a uspesnostou, to uz nechame na verejnost, no ako technologicke novinky su to celkom zaujimave veci, akurat.. ten ´zemiak´ sa skor mohol podobat na GF1, nie je mi jasne preco sa dizajneri boja novych designov, zda sa ako keby prvy model noveho systemu (micro4/3 resp. NX) chcel silou mocou podobat na klasicke zrkadlovky...

nuz.. uvidime, ako slepy povedal ;)

TTL
2009-12-21 19:11:44+01
Ja tomu teda sancu davam velku, aj ked som zhnuseny tym rozlisenim (a skepticky co sa tyka vlastnosti). Treba si uvedomit ze je to Samsung - u nas by si zrkadlovku Samsung kupil malokto, ale v Azii je to velmi silna znacka, ktora sa predava velmi dobre. Necudoval by som sa, keby to bola v Koreji trojka. Snad je jasne ze je to hlavne o marketingu...

Za druhe, je to bajonet Pentax, co tiez presvedci mnohych ludi.

Miesta na trhu je dost a dost... Ultrazoomy a vyspele kompakty maju svoju eru za sebou, lacnu zrkadlovku nema (a nechce) kazdy a ich predaj uz skor klesa. Koncept EVIL ma pred sebou peknu buducnost, to sa stavim.

Vzhladom k rozmerom bajonetu sa mi zda ze to bude dost maly fotak... Fotka je nekvalitna, mozno bude v reale vyzerat lepsie (ale stale je to Samsung). Ved uvidime.

TTL
2009-12-21 19:19:34+01
Inak samsungu by som nedostatok dizajnovych kreacii nevycital, videli ste ich kompakty? :] Ovladanie tiez vyzera dost experimentalne, vertikalne koliesko sa mi paci, aj ked asi nebude tak pohodlne ako pred spustou.

beholder
2009-12-21 20:11:53+01
...tento hybrid síce ozaj nevyzerá najvábnejšie....no po zmáknutí funkčnosti sa isto kórejci vrhnú aj na dizajn...a tam už mnohokrát ukázali ,že to proste ´VEDIA´ (viď: dvd/tv/mobily/kompakty):)...

zelovoc
2009-12-22 17:01:03+01
tento hybrid nema pentax bajonet ale svoj vlastny a bude sa predavat s adapterom (pokial viem). oproti GF1 to vyzera hnusne . ako keby ste porovnali BMW s Daewoo v roku 2002. samsung kompakty su vcelku vydarene, takze ake take sance to ma, ale myslim, ze v Europe to uspesne nebude. minimalne tento model.

TTL
2009-12-22 20:19:07+01
Nuz jasne ze sa na to nebudu dat priamo nasadit DSLR objektivy, ale ked s adapterom budu ostrit, clonit a vsetko ostatne, tak de facto je to bajonet Pentax. m4/3 tiez potrebuje adapter na objektivy 4/3, ale je to len rurka s trochou elektroniky na prenos signalu.

Inak oficialne fotky mal DPR uz v marci, zda sa ze sa fotak odvtedy nezmenil: http://www.dpreview.com/news/0903/09030201samsungnxsystem.asp a podla mna teda nevyzera zle. Ovladanie ale asi bude trochu chaos, vsetky tlacidla pohromade, pritom menu na uplne opacnej strane... Ale rozumne ovladanie Korejcom nikdy neslo.

Marcel Rebro
2010-01-04 20:27:52+01
takze sa to narodilo ;-)

http://www.dpreview.com/news/1001/10010402samsungnx.asp

Ultra TXF
2010-01-04 20:46:21+01
...a nevyzerá to vôbec zle.Neviem,či skôr micro 4/3 nebude ťahať za kratší koniec.
Jednak Olympus EP1 je pomalý,nemá hľadáčik,o niečo je lepší Panasonic.
Ale toto má väčší senzor,veľmi slušné ISO a hlavne DOFka je lepšia.
Okrem toho bude cena pravdepodobne priaznivejšia ako u Olympusu a Panasonicu, k obom treba ešte dokúpiť hľadáčik.
Ja by som to nevidel beznádejne,je to silná firma so zázemím v Ázii a Amerike ,
v Európe meno Samsung tiež niečo znamená.
Ešte treba počkať na recenzie,ale určite to bude rýchlejšie ako Olympus :)

jake
2010-01-04 20:50:45+01
cize Oly bude musiet otvorit trh s bajonetom na full frame, toto vyzera na problemy a ustavicne starosti kvoli sumom pre maly rozmer cipu 4/3

Ultra TXF
2010-01-04 21:00:34+01
príspevok od: jake
cize Oly bude musiet otvorit trh s bajonetom na full frame, toto vyzera na problemy a ustavicne starosti kvoli sumom pre maly rozmer cipu 4/3
Neviem,ale olympus je v riadnej kaši,EP1 nie je žiadny zázrak a mos ho nepredajú,v segmente ´mydiel´ tiež idú dole vodou,no a so zrkadlovkami už dávno
zaspali dobu.
Okrem toho Canon,Nikon,Sony majú v segmente zrkadloviek,toľko lacných bazálnych modelov,že kupovať akékoľvek 4/3 aparáty je čiste imidžová záležitosť a to ich nevytrhne.
Treba predávať a predávať.

Marcel Rebro
2010-01-04 21:42:47+01
neser tigra ... jezisko mi zainvestoval do m4/3 ... zatial su vsetci naokolo spokojni, len ja som ho (GF1) riadne do ruky nedostal ... a ked dostal, bol cas na ´serioznu pracu´ a ´odniesla to´ D700vka ;-)))

Marcel Rebro
2010-01-04 21:45:03+01
e450 moze rozmermi aj vahou konkurovat G1/GH1 ... ale name stabilizovane skla a je to pre dost uzku skupinu uzivatelov - s 25/2.8 pre streetakov resp. s 14-42 resp. 9-18 pre turistov / bikerov a inich fak.rov co nemaju kondicku a neunesu poraaaaadny fotaaaaak ;-)

beholder
2010-01-04 22:00:34+01
...mám Samsunga WB1000 ...tam je taktiež aplikovaný AMOLED display....je to proste parádička:)...

Ultra TXF
2010-01-04 22:35:42+01
príspevok od: Marcel Rebro
neser tigra ... jezisko mi zainvestoval do m4/3 ... zatial su vsetci naokolo spokojni, len ja som ho (GF1) riadne do ruky nedostal ... a ked dostal, bol cas na ´serioznu pracu´ a ´odniesla to´ D700vka ;-)))
Ježiš prepáč :)
Panasonic je pekný kúsok,na rozdiel od toho olympusu :)Spokojnosť je namieste.
Ale toto je o krok ďalej.Jednoduchá konštrukcia,malé,ľahké,APS-C snímač.
Myslím,že takéto niečo môže zavariť aj entry level zrkadlovkám .Ak bude dostatočne rýchly,tak určite.A to nikde nie je napísané,že to nemôže mať
v budúcnosti FF snímač .
Samsung nie je žiadny trpaslík ,nehodno ho podceňovať. 4/3 je šliapnutímm vedľa od samého začiatku.

wayne
2010-01-04 22:46:54+01
nesuhlasim, praveze kombinacia E-P1/2 s objektivmi panasonic (hoci aj pancake 20/1.7) subjektivne vyzera lepsie. samozrejme pri pouziti raw sa moze z oboch fotakov dostat rovnocenny vystup kedze snimac maju rovnaky... ale uprimne, kto si kupi takyto pristroj a sedi hodiny nad prevodmi na jpeg? ma to byt o cosi lepsi kompakt s vymennou optikou, a v tej triede je vystup do jpegu to, na com zalezi...

micro4/3 kupuju ludia kvoli prenositelnosti, na dpreview je niekolko uzivatelov, ktori predali svoju canon/nikon vybavu a sli do micro 4/3, alebo si k fullframe vzali neco male lahke a tazka zrkadlovka im stoji v skrini, pokial nefotia nieco seriozne alebo rychlu akciu/sport.

urcite micro4/3 rovnako ako NX system nie je nic pre konzervativneho cloveka spokojneho so svojou zrkadlovkou. vo svete vnimaju technologicke pokroky trochu inac ako tu, mam pocit ze kym v azii vsetko chvalia, v europe sa na vsetko pozeraju relativne triezvo, no v cechach na slovensku ako prve zavladne pesimizmus predkladany ako realita. pritom je celkom jednoduche si uvedomit kde je cielova skupina...

nikon si patentoval 2.5x crop bez zrkadla, zrejme tiez bude mat svoj system s vymennymi objektivmi, odhadom do roka, najneskor dvoch. ak bude fungovat ostredie s AF-S objektivmi a bude rychle, bude to bomba, mam pocit ze je to asi jedina znacka, ktora si dava zalezat na kvalite viac ako ostatni...

vo svojom prispevku som zhrnul svoje subjektivne pocity a ktokolvek ma pravo s nimi nesuhlasit. otazkou je, co skutocne bude za tym nesuhlasom, ale to je uz nad moju fantaziu...

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()