Ciernu doska sa v principe pouziva na pohltenie nechceneho zbytkoveho svetla, ktore by ti mohlo ovplyvnit nasvietenie objektu. V exterieri pouzit mozes, ale tam skor pouzijes odrazky bielu, zlatu a striebornu na prisvietenie. Cierna skor v ateliery napr. ked protisvetlom zvyraznujes kontury, alebo pri foteni skla.
help me, please..... objednala som si odrazovú dosku aj trigrip od lastolite... už ich doma mám... myslela som, že použitie v praxi bude jednoduché.. ale ked nasvietim na tvár -robí mi to neskutočné prepaly, je to presvietené.. čo robím zle... ked ju nenastavím , aby svetlo dopadalo na fotografovaný objekt.. stráca tým účinok. a to ako by som fotila bez nej ,,, mám jemnú zlatostriebornú,,, a odraz. dosku striebornú a zlatú... prosííím, čo robím zle??????nikdy som nikoho v akcii nevidel s týmto príslušenstvom fotiť... tak budem povďačná za akúkoľvek radu... MOC ĎAKUJEM!
help me, please..... objednala som si odrazovú dosku aj trigrip od lastolite... už ich doma mám... myslela som, že použitie v praxi bude jednoduché.. ale ked nasvietim na tvár -robí mi to neskutočné prepaly, je to presvietené.. čo robím zle... ked ju nenastavím , aby svetlo dopadalo na fotografovaný objekt.. stráca tým účinok. a to ako by som fotila bez nej ,,, mám jemnú zlatostriebornú,,, a odraz. dosku striebornú a zlatú... prosííím, čo robím zle??????nikdy som nikoho v akcii nevidel s týmto príslušenstvom fotiť... tak budem povďačná za akúkoľvek radu... MOC ĎAKUJEM!
Skusala si dat odrazku dalej od fotografovaneho objektu?
Skusala si dat odrazku dalej od fotografovaneho objektu?
no áno..... mala som asistenta-cca 2-3metre od fotog. objektu.. svetlo-odraz od slnka smeroval na tvár... no mne sa to zdalo neskutočne presvetlené.. akoby bol ten fotog. objekt priamo na slnku.. a žmúril, že mu to svetlo ťahá oči.... tak kde sa s tou odrazkou má vlastne mieriť? a aké slnečné svetlo má dopadať? v tomto teda absolutne skúsenosti nemám...
no áno..... mala som asistenta-cca 2-3metre od fotog. objektu.. svetlo-odraz od slnka smeroval na tvár... no mne sa to zdalo neskutočne presvetlené.. akoby bol ten fotog. objekt priamo na slnku.. a žmúril, že mu to svetlo ťahá oči.... tak kde sa s tou odrazkou má vlastne mieriť? a aké slnečné svetlo má dopadať? v tomto teda absolutne skúsenosti nemám...
ak sa to da tak chod este dalej az kym to nebude ok ine riesenie ma nenapada...
ak sa to da tak chod este dalej az kym to nebude ok ine riesenie ma nenapada...
dííík.... a ešte sa opýtam... má to priame svetlo svietiť do tváre objektu??? ale sa má mieriť doskou zboku.... nechápem prečo je to svetlo také ostré, že objekty mi žmúria.. nedá sa to proste vydržať.. je to ako by si svietil do tváre zrkadlom na ktoré dopadé priame slnečné svetlo... ja asi niečo robím zle
moze sa svietit aj do tvare aj z boku, uz ako si to ty zvolis - ake svetlo mat chces. No ak je az take ostre tak potom uz ostava fotit len za inych svetelnych podmienok - tjs nie na uplne poludnie, alebo trochu pod mrakom. Alebo ist co najdalej s odrazkou ako som uz pisal ja aj stafa
ja som videla svadobneho fotografa,fotil nevestu a zenicha,bolo pod mrakom a jeho asistent bol asi v 30 stupnovom uhle zboku od paru cca 3metre,pouzival striebornu odrazku,dnes mi prisu moje 105cm poobede vyskusam ako mi to pojde..pripadne skus podexponovat,nech je vyrazneji foto.objekt ako pozadie.aku mas velku odrazku?
dííík.... a ešte sa opýtam... má to priame svetlo svietiť do tváre objektu??? ale sa má mieriť doskou zboku.... nechápem prečo je to svetlo také ostré, že objekty mi žmúria.. nedá sa to proste vydržať.. je to ako by si svietil do tváre zrkadlom na ktoré dopadé priame slnečné svetlo... ja asi niečo robím zle
Ja zásadne fotím proti svetlu bleskom a do rawu. Potom s tým nie je problem upravit to.
Ale fotim tak, len ked je silne svetlo. Ked nesvieti oskar, tak bez blesku.
takže počkaj.... odrazová smeruje na tvár objektu.. taktiež blesk na tvár... ak som to dobre pochopila, áno? a musí byť oskar...nie je tam toho svetla potom priveľa?
ja mam najradsej svetlo odrazene od budov. mam par miest, kde sa vyborne foti pri zapadajucom slnku, ktore mi to vsetko pekne sfarbi od odrazenych ploch a okiem. casto pouzijem blesk na vyplnenie tienov, zvyraznenie kontrastov a tak...na odrazku sada v aute prach. obcas ju vyuzojem ako pozadie, resp. v interieri dosvietim BIELOU plochou...
takže počkaj.... odrazová smeruje na tvár objektu.. taktiež blesk na tvár... ak som to dobre pochopila, áno? a musí byť oskar...nie je tam toho svetla potom priveľa?
Ked fotis s bleskom na priamo, tak nefotis s doskou. Samozrejme ked fotim v budove (zrucaniny), pouzivam dva blesky kvoli tienom na stenach
takto som to riesila ja: fotila som na strasne zlom svetle - cez prave poludnie, krasne slnecno a nedalo sa tomu vyhnut, tien nebol kde nahnat. Pouzila som difuznu dosku, ppriemer 110, nad hlavu objektu a dosvietila som zlatou odrazkou z cca 3m (priemer 110), tak, aby objekt neoslepovala, ale zaroven aby este mal ake-take "hviezdicky" v ociach. Zial nemozem poskytnut nahlad, model nesuhlasil, ale bolo to velmi fajn, vyskusaj. Dalsou moznostou je uz spomenuty fill-in flash, ale s tou doskou sa mne osobne pacili/podarili vysledky viac - prirodzenejsie a menej uprav - u mna
takto som to riesila ja: fotila som na strasne zlom svetle - cez prave poludnie, krasne slnecno a nedalo sa tomu vyhnut, tien nebol kde nahnat. Pouzila som difuznu dosku, ppriemer 110, nad hlavu objektu a dosvietila som zlatou odrazkou z cca 3m (priemer 110), tak, aby objekt neoslepovala, ale zaroven aby este mal ake-take "hviezdicky" v ociach. Zial nemozem poskytnut nahlad, model nesuhlasil, ale bolo to velmi fajn, vyskusaj. Dalsou moznostou je uz spomenuty fill-in flash, ale s tou doskou sa mne osobne pacili/podarili vysledky viac - prirodzenejsie a menej uprav - u mna
ahooooj , ďakujem ti... ten fill-in flash je teda fotenie s bleskom v protisvetle? áno?? bože ja som taká trubka.. asi by som mala navšíviť a zúčastniť sa nejakého workshopu.. a tá dífuzna doska-to je jedny z tých odrazových? tá priesvitná? ja to potrebujem polopatisticky... lebo len ťažko sa posniem dopredu.. inak u mna platí asi raz vidieť ako 10 x počuť... jááááj...
ahooooj , ďakujem ti... ten fill-in flash je teda fotenie s bleskom v protisvetle? áno?? bože ja som taká trubka.. asi by som mala navšíviť a zúčastniť sa nejakého workshopu.. a tá dífuzna doska-to je jedny z tých odrazových? tá priesvitná? ja to potrebujem polopatisticky... lebo len ťažko sa posniem dopredu.. inak u mna platí asi raz vidieť ako 10 x počuť... jááááj...
ja to teda skusim tak laicky po mojom vysvetlit, lebo nie som velmi technicky typ...ano, ta difuzna je ta "tenka biela priesvitna s tym ciernym ramom" na ktore natahujes tie dalsie "obliecky", v principe sluzi na "zmakcenie" svetla, ked ju das medzi svetelny zdroj a objekt, tak "zmiznu" tie skarede tiene pod nosom, bradou a tam, kde zdroj nesvieti naplno... blesk v tomto pripade pouzivat bez odrazky, stiahnut podla potreby na - X EV (x = cislo kompenzacie expozicie blesku, nie expozicie objektu!!!) aby len "prisvietil" = vyplnil tie cierne tiene... da sa na to pouzit aj vstavany blesk z fotaku, ale podla mna to vyzera strasne umelo, tak radsej pouzivam externy blesk a dam si ho kam potrebujem...
Odrazové dosky
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa