Hore
Fórum » O TECHNIKE
 

System archivacie fotografii

hamlet
hamlet 2009-12-26 22:07:22+01
Ahojte, chcel by som sa spytat, aky system archivacie fotiek pouzivate? Uz ho druhy krat menim, mozno by sa mi vase postrehy hodili. Povodne som ukladal fotky na pevny disk, nahrubo vytriedil, "surove" RAW-ka napalil na DVD, pomenoval podla toho, akej akcie sa to tykalo. Pride mi to vsak teraz dost neprakticke, ked hladam konkretnu foto, rozmyslam, na ktorej akcii/vylete to bolo.. Teraz by som ich chcel triedit do hlavnych kategorii (priroda, makro, portret, atd.), ked dosiahnu kategorie velkost DVD, tak napalit a archivovat. Z kazdej foto si necham miniaturku (par kB) na disku, jej nazov bude obsahovat i cislo disku, na kt. sa nachadza original. Mozno mate ine a lepsie, jednoduchsie metody, ktore su prehladnejsie a efektivnejsie pri spatnom vyhladavani, rad si necham poradit prip. precitam vase postrehy, prv nez zacnem menit archiv, a potom ma zase napadne nieco vylepsit :) Dakujem vopred za reakcie.
 
hamlet
2009-12-31 10:27:49+01
fuha, to tabulkovanie mi pride dost pracne, nie?
btw. vytlacenu tabulku si radsej zalohuj aj na CD, mat 10.000 poloziek s popisom vo vytlacenej podobe tiez nie je moc vyhra, keby sa ozaj nieco pokaslalo.
 
miki33
2009-12-31 10:44:50+01
no len uz som vyrastol z toho ze cvakam ako drak aj 20 foto jedneho objektu. Radsej len jedna foto ale poriadna, kde si vsetko premyslim ako chcem aby vypadalo. 3 hodinovy foto-vylet a 2-3 foto co stoja za to je super.

Kazdy sposob ma za aj proti, treba si vybrat taky, ktory danemu cloveku najviac vyhovuje.
 
Martin Brojo
ocenenie redakciou 2009-12-31 11:31:18+01
príspevok od: miki33
este najdolezitejsia vec na tom sposobe co som popisal - je to univerzalne a prenositelne. Ak sa mi pokazi PC, vsetko mam na CD/DVD a tabulku vytlacenu, nie je problem prejst na iny PC. Ale ak sa pokazi LR alebo Aperture (napr. indexovy subor s key words - co sa mi uz raz stalo), tak si mozem vsetko zacat odznova pisat a zaradzovat - co asi nikoho nepotesi.
Podľa mňa to komplikuješ. Stačí použiť LR a všetko vrátane knižnice zálohovať, tým sa nenastane strata key words aj pri pokazení PC. Neviem si predstaviť, aby som naraz prišiel o 2 HDD v PC plus o externý HDD. A samozrejme knižnicu ide exportovať a importovať ju na inom PC. Dokonca to má výhodu, že nemusíš s tým preniesť aj fotky, ale LR pracuje s náhľadmi a podľa nich dokážeš dopĺňať key words pre fotky. Potom opäť stačí preniesť knižnicu na pôvodné PC.
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()