Fórum » O TECHNIKE

Lepšia kresba

Emkoo
2010-01-04 21:00:12+01
Dlhšiu dobu uvažujem čo z mojej zbierky má lepšiu kresbu a neviem sa nejako rozhodnúť. Pre úplnosť, rozhodujem sa medzi: SIGMA 50mm f/1.4 EX DG HSM a Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM. Jeden kamarát mi hovorí, že lepšie kreslí sigma a druhý kamarát že lepšie kreslí Canon. Ja si zasa hovorím, že pevné sklo musí byť lepšie už iba preto lebo je to proste pevné sklo ale zasa Canon je L-kové sklo, takže bude asi mať kvalitnejšiu optiku. Fakt mi poradte nech už môžem kľudne spávať. Príspevky typu ser na to, amatér a podobné si nechajte pre seba.

Strhak
2010-01-04 21:03:12+01
nepoznám tú Sigmu no 50 Canon je nádherná a tak si myslím že Sigma na tom nebude horšie. Takže by som sa priklonil k tej sigme. Hod do galérie dáke dve fotky čo stoja za to a posúdime ktorý objektív je lepší ;-)

Emkoo
2010-01-04 21:06:17+01
príspevok od: Strhak
nepoznám tú Sigmu no 50 Canon je nádherná a tak si myslím že Sigma na tom nebude horšie. Takže by som sa priklonil k tej sigme. Hod do galérie dáke dve fotky čo stoja za to a posúdime ktorý objektív je lepší ;-)
Oj. Veľmi rád by som hodil niečo zmysluplné do galérie ale sigmu mám iba od Vianoc a sám určite vieš aké počasie tu už mesiac straší. Nedalo sa nič nafotiť ešte s tým sklom. V podstate ani neviem čo to dokáže, lebo som to poriadne ani vonku nemal.

jrfoto
2010-01-04 21:19:13+01
neviem podla toho na co ho potrebujes ja mam tu 17-40l a som spokojny, vacsinou ju pouzivam na sport najma motosport, je to dobre sklo rychle zaostrovanie dobra kresba a kvalitna kovova konstrukcia

Strhak
2010-01-04 21:23:21+01
príspevok od: Emkoo
Oj. Veľmi rád by som hodil niečo zmysluplné do galérie ale sigmu mám iba od Vianoc a sám určite vieš aké počasie tu už mesiac straší. Nedalo sa nič nafotiť ešte s tým sklom. V podstate ani neviem čo to dokáže, lebo som to poriadne ani vonku nemal.
to je výhovorka a ako taká neobstojí. Ja používam z 95% len pevnú 50ku f/1,4 a viem že to sklo je použiteľné za každého počasia a na všetko. Skúsiš pevné sklo tak ťa dostane a nikdy ťa nenechá v štichu. Pevnému sa nevyrovná žiaden zoom, no na to prídeš až keď s ním spravíš pár záberov ;-)
Ja idem na budúci týždeň rozširovať svoju výbavu o ďalšie pevné, len neviem či to bude jedno alebo dva sklíčka

Emkoo
2010-01-04 21:39:31+01
príspevok od: jrfoto
neviem podla toho na co ho potrebujes ja mam tu 17-40l a som spokojny, vacsinou ju pouzivam na sport najma motosport, je to dobre sklo rychle zaostrovanie dobra kresba a kvalitna kovova konstrukcia
Pekné fotky. Ja tiež rád fotím relly. Len bohužial nemám zrkadlovku tak dlho a tak som ešte nebol na žiadnych pretekoch. Iba raz na ferrari racing days v Brne ale odtiaľ nemám pekné fotky lebo som s foťákom ešte nevedel poriadne robiť. Dovtedy som fotil iba s kompaktom a tie fotky nestoja za to aby som ich sem dával. Časom nahádžem určite fotky kvalitnejšie.

Emkoo
2010-01-04 21:41:43+01
No ja by som tiež rozširoval mať tak za čo. Som minul všetko na sigmu 120-400mm a ostatnú výbavu a ešte šťastie, že túto pevnú sigmu 50mm f/1.4 som dostal a nemusel za ňu platiť. Ale podľa toho čo som s ňou fotil je veľmi ostrá a krásne farby len bohužial sú to také testovacie snímky čo sem na net nepatria.

dodo_bb
2010-01-04 22:02:10+01
Emil, nerozumem, prečo Ťa to tak trápi, ale keby som kvôli takej bjbosti nemohol spávať, tak si na stenu prišpendlím otvorené noviny, rovnomerne nasvietim, na rôznych clonách si ich nafotím na plný formát a potom by som sa celé hodiny odbavoval porovnávaním ostrosti písmenok v rohoch (v každom zvlášť atď). Ak nemáš veľmi čo robiť, nafoť to ešte s tým zoomom na rôznych ohniskách a dá sa z toho urobiť dizertačná práca. Len neviem, načo by mi to bolo :-))) Inak automatické tvrdenie, že zoom je vždy horší ako pevné sklo u niektorých prípadoch už neplatí - NIKON 14-24/2,8 a NIKON 200-400/4 sú vraj kresbou plne zrovnateľné s pevnými objektívmi...

Strhak
2010-01-04 22:06:57+01
príspevok od: dodo_bb
Emil, nerozumem, prečo Ťa to tak trápi, ale keby som kvôli takej bjbosti nemohol spávať, tak si na stenu prišpendlím otvorené noviny, rovnomerne nasvietim, na rôznych clonách si ich nafotím na plný formát a potom by som sa celé hodiny odbavoval porovnávaním ostrosti písmenok v rohoch (v každom zvlášť atď). Ak nemáš veľmi čo robiť, nafoť to ešte s tým zoomom na rôznych ohniskách a dá sa z toho urobiť dizertačná práca. Len neviem, načo by mi to bolo :-))) Inak automatické tvrdenie, že zoom je vždy horší ako pevné sklo u niektorých prípadoch už neplatí - NIKON 14-24/2,8 a NIKON 200-400/4 sú vraj kresbou plne zrovnateľné s pevnými objektívmi...
14-24 je fenomenálna tam fakt nieje o čom a k 200-400 asi hodne záleží k akému sklu to prirovnávaš, ale v podstate máš pravdu sú aj výnimky medzi zoomami :-)))

Emkoo
2010-01-04 22:07:13+01
Hmm. Veľmi dobrý nápad s tými novinami. Toto som potreboval počuť. Idem to skúsiť. Ďakujem

jrfoto
2010-01-04 22:09:48+01
Pekné fotky. Ja tiež rád fotím relly. Len bohužial nemám zrkadlovku tak dlho a tak som ešte nebol na žiadnych pretekoch. Iba raz na ferrari racing days v Brne ale odtiaľ nemám pekné fotky lebo som s foťákom ešte nevedel poriadne robiť. Dovtedy som fotil iba s kompaktom a tie fotky nestoja za to aby som ich sem dával. Časom nahádžem určite fotky kvalitnejšie.
ja mam len 19, a za posledne dva roky som fotil na 72 pretekoch, musis ratat s tym ze ta to bude stat neskutocne peniaze, a hlavne vela casu, ale vzdy lepsie ako sediet za internetom a napriklad zakladat nezmyselne vlakna vo fore

dodo_bb
2010-01-04 22:25:36+01
14-24 je fenomenálna tam fakt nieje o čom a k 200-400 asi hodne záleží k akému sklu to prirovnávaš, ale v podstate máš pravdu sú aj výnimky medzi zoomami :-)))
Raz som mal jedny preteky možnosť robiť s tou 200-400 a myslím, že sa kvalitou kresby vyrovná pevným sklám 300/2,8 a 200/2, len samozrejme bokeh je síce krásny, ale nie taký výrazný ako na clone 2. A zistil som, že som už tak zvyknutý na pevné sklá, ža som sa po hodine prichytil, že všetko aj tak fotím na jednom ohnisku :-))) Moja ľavá ruka už zabúda zoomovať...

Strhak
2010-01-04 22:28:53+01
Raz som mal jedny preteky možnosť robiť s tou 200-400 a myslím, že sa kvalitou kresby vyrovná pevným sklám 300/2,8 a 200/2, len samozrejme bokeh je síce krásny, ale nie taký výrazný ako na clone 2. A zistil som, že som už tak zvyknutý na pevné sklá, ža som sa po hodine prichytil, že všetko aj tak fotím na jednom ohnisku :-))) Moja ľavá ruka už zabúda zoomovať...
tak to poznám, keď sa nehrám s tím prúžkom na objektíve a nevymýšľam či to priblížiť alebo nie a venujem sa len obrazu tak mi výndu lepšie fotky. Bude to znieť divne ale mňa zoom zdržuje a odvádza od podstaty pri fotení :-)))

dodo_bb
2010-01-04 22:35:51+01
tak to poznám, keď sa nehrám s tím prúžkom na objektíve a nevymýšľam či to priblížiť alebo nie a venujem sa len obrazu tak mi výndu lepšie fotky. Bude to znieť divne ale mňa zoom zdržuje a odvádza od podstaty pri fotení :-)))
Presne - hlavne pri rýchlom akčnom fotení. Je to fakt divné, ale mne sa tiež oveľa viac osvedčili pevné sklá. Nosím vždy zo sebou 70-200, ale za posledný polrok som ju vybral z batohu asi 2 krát. A základný zoom si založím akurát na nejakú interiérovú akciu a na dovolenku :-)))

Fotograf77
2010-01-04 22:42:19+01
Tiez som si daval otazku, preco si tie dva objektivy proste neotestujes??. . . ved nafot nieco rovnake s oboma a porovnaj. . . :-)

Strhak
2010-01-04 22:42:25+01
Presne - hlavne pri rýchlom akčnom fotení. Je to fakt divné, ale mne sa tiež oveľa viac osvedčili pevné sklá. Nosím vždy zo sebou 70-200, ale za posledný polrok som ju vybral z batohu asi 2 krát. A základný zoom si založím akurát na nejakú interiérovú akciu a na dovolenku :-)))
čo už mi Banskobystričania sme divný :-D ale je to tak ak treba niečo rýchlo nafotiť tak hrať sa so zoomom je zbytočne zdržujúce. Ja 70-200 používam len na dvoch ohniskách na 135 a 200 a ak by som mal tieto ohniská poriešené pevnými sklami tak ten zoom už ani zo sebou nenosím

dodo_bb
2010-01-04 23:03:59+01
Hmm. Veľmi dobrý nápad s tými novinami. Toto som potreboval počuť. Idem to skúsiť. Ďakujem
A ešte keby si to chcel úplne doviesť do dokonalosti, tak tu nájdeš celkom dobrý návod :-)))) Len aby si sa popri testovaní raz dostal aj k foteniu :-)))
http://www.bobatkins.com/photography/technical/lens_sharpness.html

jake
2010-01-04 23:05:04+01
plne suhlasim s napisanym, pevne sklo vyrazne podporuje kreativitu fotenia, rad fotim s pevnymi - jedina vynimka su reporty ked proste zoom mat musim a som niekde v nejakej prednaskovej hale a podobne, vtedy taham 24-70 a 70-200 , ostatne pevne, to je najlepsie a da sa fantasticky vyhrat

Strhak
2010-01-04 23:09:30+01
príspevok od: jake
plne suhlasim s napisanym, pevne sklo vyrazne podporuje kreativitu fotenia, rad fotim s pevnymi - jedina vynimka su reporty ked proste zoom mat musim a som niekde v nejakej prednaskovej hale a podobne, vtedy taham 24-70 a 70-200 , ostatne pevne, to je najlepsie a da sa fantasticky vyhrat
toto presne to, moja reč. Kým som mal len zoomi tak to bolo len také cvakanie. Keď som kúpil pevnú 50ku až potom som začal fotiť ;-)))
No a po tvojej rade ma teraz čaká dvojnásobné ohnisko

jake
2010-01-04 23:11:31+01
dobre robis, ja uz len sa snazim fotit, par skiel staci na celu tvorbu, jeden sirokac, jeden makrac a jedno tele a je vybavene

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()