Hore
Fórum » O TECHNIKE
 

Raw + linux

mes-siah
2008-04-24 19:07:47+02
Mam linux, konkrétne Kubuntu, a mám velké problémi s olympus RAW formátom, nedokážem ho nijak skompilovať, vždy vyhodí chybu, že nevie vyvážiť bielu a dostanem len šum, bez obrázku, nemá niekto skúsenosti s raw pod linuxom?
 
2008-04-24 19:22:22+02
usis do gimpu hodit tieto pluginy
http://ufraw.sourceforge.net/
ufraw ten neviem kde stiahnes skus guglit
 
bear
- moderator
2008-04-24 21:02:01+02
ufraw je nadstavba dcraw. ufraw neobsahuje vzdy support pre posledne fotoaparaty. Ak nejaky fotoaparat nie je podporovany, staci poslat autorovi dcraw zopar raw suborov (najlepsie aj s JPG ekvivalentami) a zatial som mi vzdy poslal patch do 24 hod a fotak bol podporovany v najblizsej verzii. ufraw a dcraw maju velmi dobru kvalitu vystupu, ale z pohodlnosti som si kupil bibblepro (fotim do raw vsetko a do jpg fotim len ked mi nezalazi na kvalite).
 
mes-siah
2008-04-24 21:59:29+02
Olympus e-410 je medzi podporovanimi, ale aj tak
Tak ufraw mi vypluje toto: ´cannot use camera white balance´

log
ufraw_open: w:2800 h:3720 curvesize:0
20080423_190151.orf: The file contains data of an unknown image type
Error reading EXIF data 20080423_190151.orf
Loading OLYMPUS E-410 image from 20080423_190151.orf ...
Black: 0, Maximum: 65535
Scaling with black 0, multipliers 1.000000 1.000000 1.000000 1.000000
 
bear
- moderator
2008-04-24 22:35:51+02
skus aktualnu verziu dcraw, nie je to take pohodlne, ale ak to bude fungovat, tak ufraw to preberie v najblizsom update. Pripadne si skus stiahnut z www.bibblelabs.com 30-dnovy trial na BibblePro pre linux, mna to presvedcilo a kupil som si to a odvtedy do JPG nefotim.
 
mes-siah
2008-04-25 17:47:14+02
Bibble funguje perfektne, ak okeby sa nechumelilo, no platit zatial nebudem, vyskusam naplno do 30 dni, ale pracuje ako Olympus studio, :) dik za pomoc
 
tulenik
2008-04-28 11:15:10+02
chlapci, vy musíte byť masochisti
v linuxe? = bez funkčného color managementu?
ani za nič!
potom to hodíš do PS a zdúpnie duša tvoja
 
mes-siah
2008-04-28 17:40:21+02
v linuxe je vsetko, a ked nieje spravis si, PS tiez nieje problem, ani vacsina z Win. Len zbytocne utracat peniaze, ked to radsej investujem do niecoho ineho.
 
tulenik
2008-04-28 20:30:51+02
Nech sa páči! Ak implementuješ PORIADNY color management, nie nejakú zjednodušenú napodobeninu, ochotne budem prvým testerom. Ale nemilosrdným, takže ´ponáška na color management´ naozaj NEPREJDE!
A hlavne - NESPRAVÍŠ!
Linux so sebou stále ťahá ako väzenskú guľu na nohe dedičstvo z doby, keď zaujímal iba programátorov (na úrovni programovania OS) a správcov serverov a preto na toto je ´ušitý´ dosť dobre. LENŽE! Ak chceš oprogramovať povedzme DTP alebo grafiku, nestačí ti byť programátor, poťažmo programátor špecializovaný na OS programming alebo serverové záležitosti. Potrebuješ ľudí, ktorí sa danej problematike, či je to color management alebo sadzba NAOZAJ rozumejú. Potom to dopadne ako OpenOffice. Ty nad ním možno vzdycháš že je to free a open a čo ja viem čo, ale z hľadiska DTP robí hneď základnú prasáreň, a to, že zvysoka prdí na to, že v slovenčine po krátkej spojke alebo predložke ide nedeliteľná medzera. Fanatickému linuxerovi to isteže nevadí, pretože napr. nie sú tak ďaleko časy, keď ma fanatickí linuxeri sprdli, ak mi vadilo, že rozchodiť .sk a .cz klávesnice bola robota na 30 min. No iste, niekto, kto iba klohní konfiguráky do Apache, to naozaj nepotrebuje, ale odhadom 95% sveta toto uživí. Keď takýto podklad dostane DTPák, šťavnato zahreší, a môžeš rátať s navýšením nákladov o korekciu tejto prkotiny (ktorá mohla byť hotová v okamihu sejvnutia textu v editore). Zlý Bill mal tieto veci fluentne poriešené už v 1995om... Podobný problém pre DTP je implementácia font serveru, etc. etc.
Problém je, že programátor linuxer je nesebakritický a nekritický voči linuchu a správny frájo sa predsa NIKDY NEPÝTA. A tak je linux skôr bastel ako použiteľný systém (tým myslím na robotu NEzahŕňajúcu informačné technológie). Pritom cesta je práve tá, že: je tu ohlas že bez color managementu na úrovni systému je linux nepoužiteľný pre DTP a grafiku? Tak si nájdem niekoho, kto tomu rozumie a v spolupráci s ním feature doplním.
To, že rozbehneš PS vo wine, zďaleka neznamená, že bude korektne pracovať s farbami. K tomu by si ešte potreboval kolorimeter, ktorý má software pre linux (a keďže v linuxe kriticky chýbajú system features pre produkčné nasadenie v DTP a grafike tak sa ti na to výrobca kolorimetrov vykašle - však ČO VLASTNE ti má nastaviť? - oni potrebujú jedno uniformné API, a nie pre každú distribúciu niečo iné a far from perfection). Mimochodom kalibračnú tabuľku treba potom narvať do grafárne a to už by chcelo doplniť feature do xservera etc. etc., roboty ako na kostole.
A určite to nedoplním ja :) to je pre team ľudí a na mesiace.
A z toho dôvodu bude grafik trápiaci sa v linuchu ešte dlho zberať suché hovná, čo pred rokmi povypadávali z vlakov MacOS a WinNT medzi koľaje...
 
bear
- moderator
2008-04-28 22:15:48+02
Hned na zaciatku sa priznam, ze nemam velmi prehlad o situacii vo Windows (DOS/Windows som opustil v case Windows NT 3.51) a odvtedy pouzivam Linux a obcas SGI a HP-UX. Myslim, ze do grafiky trocha vidim, dost som si toho aj odprogramoval (aj take zvrhlosti ako realtime 3D system v assembleri). Co sa tyka DTP, k tomu sa neviem vyjadrit, ked vidim papier naskakuje mi husia koza, takze sa tomu vyhybam:-)

Nemas tak celkom pravdu, do X-serveru mozes nahrat farebny profil monitora, nastavit gamma korekciu. Farebny profil pre monitor ide tiez nahrat do BibblePro, GIMP (mam verziu 2.4.5). Vo vacsine grafickych toolkitov (GTK, QT) vies tiez nastavit color managemet aplikacii, ktore tieto toolkity pouzivaju. Colorimetrov je zatial podporovanych len zopar, ale podpora je, ak by aj nebola, tak mozes monitor skalibrovat inde a preniest si ICC subor. X-Windows interne spracovava farby 16-bit na kanal, problem je zatial s grafickymi kartami v PC, ale SGI ma aj 48-bitove farebne mody (od Impact grafiky v SGI Octane - rok 1996).

Zatial mam v Linuxe len 2 problemy:
1) nemam kolorimeter (to sa chystam v kratkom case napravit)
2) gimp nepodporuje 16-bitovu farebnu hlbku (vacsinou si vystacim s upravenim jasu z RAW v BibblePro a potom mi staci 8-bit a ak nie, pouzijem cinepaint, co je stara verzia GIMPu upravena pre potreby filmarov, ta podporuje az 32-bit na kanal.

Mimochodom Linux sa uz zopar rokov uspesne pouziva vo filmovom priemysle a to by asi bez color managementu neslo. Nastavit color management nie je take take uzivatelsky jednoduche ako v MacOS, alebo windows, kde Ti to spravi vsetko soft, co si mal dodany ku kolorimetru. Chybaju standardne graficke prostriedky v default systeme (tie co sa daju doinstalovat neobsajuhu vsetky funkcie, ktore backend X-windows naozaj vie) a treba to nastavit rucne v konfigurakoch (mozno sa mylim a integrovane desktopy, ako KDE a Gnome to uz maju v sebe, ale ja radsej pouzivam mensie a rychlejsie window managery.

Zopar linkov:
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_color_management
http://www.argyllcms.com/
 
mes-siah
2008-04-28 23:02:50+02
Nikdy som netvrdil, ze linux je najlepsi. Niesom slepy linuxak. Dlhe roky som bol na Windowse, ale pre moje ucely je zbytocne vyhadzovat peniaze za software. Ano je komplikovanejsi, kostrbatejsi a vhodnejsi pre technoidov a technokratov. Ale vsetko je to zvyk a keby linux pouzivalo 90% uzivatelov ako Win bol by uplne niekde inde. MacOs najednoduhsi a najdrahsi, Win je najrozsirenejsi a najnestabilnejsi a najnebezpecnejsi, linux je najkomplikovanejsi najzlozitejsi (ale cely tvoj :D ) A ano je vhodnejsi pre servery a pracovne stanice. Lenze toto nieje tema o linuxe, ale o tom, ze my nesiel olympus raw. diky
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()