Fórum » O TECHNIKE

Klasický TN panel vs. S-PVA (napr. Eizo)

Wizik
2010-01-15 21:13:17+01
Zdravím Vás, neviem či sa to tu už preberalo, ale zaujímalo by ma, či je S-PVA technológia v monitoroch lepšia pre oči ako TN. Nemyslím tým farby a podobné veci, to mi je jasné, ale čo sa týka šetrnosti očí. Asi 4 dni dozadu sa mi stala nepríjemná situácia, že som zo dňa na deň začal dosť zle vidieť na pravé oko, očná mi povedala že je to zápal sietnice, dala mi dáke kvapky a tabletky, že by mi to malo pomôcť, tak som zvedavý, nakoľko keď pravým okom pozriem do hľadáčika, vidím len machuľu :-(. Myslím že to môže byť ale spôsobené aj tým, že pri PC strávim denne dosť hodín (2-6), preto by ma zaujímalo, či kúpa S-PVA panelu by bola pre moje oči šetrnejšia. Ďakujem a prajem dobré svetlo.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2010-01-15 21:20:10+01
pre oči boli škodlivé len staré typy tv obrazoviek. LCD obrazovky sú pre tvoj zrak neškodné. Čo však pre tvoj zrak škodlivé je, je jeho prílišné namáhanie, napr. keď máš zle nastavený monitor a máš rozostrený obraz. Vtedy sa oči príliš namáhajú a nemusí sa dostatočne prekrvovať sietnica a očný nerv. Pri dlhšej práci za počítačom sa odporúčajú krátke zrakové prestávky a očná joga.

Daniel.U
2010-01-15 21:21:24+01
to by sme my zavislaci museli byt vsetci slepi. Zo zdravotneho hladiska si urcite nepomozes ani neublizis.

conan7
2010-01-15 21:21:31+01
http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/eizo-ecoview/

to si čítal?

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2010-01-15 21:55:35+01
užitočný článok pre všetkých ephoťákov

http://www.zdravie.sk/sz/510/t255525/p1/Ocna-joga-pre-toho-kto-si-chce-zlepsit-zrak.html

TTL
2010-01-15 22:21:36+01
Na paneli ako takom nezalezi, ale podsvietenie sa v displejoch lisi a moze to mat vplyv aj na zrak.

Napr. kto o tom nevie, tak jas podsvietenia v LCD sa reguluje nie plynule, ale nizovanim intenzity blikania podsvietenia. Takze aj LCD panel blika, ale s vyssou frekvenciou ako vacsina CRT. Je ale rozdiel ci je to okolo 100 Hz alebo 500 Hz. Ked sa dlho pozeram na displej lacneho notebooku s tlmenym podsvietenim, vsetko mi zacne blikat ako keby som predtym pozeral na 75 Hz CRT. Tiez sa do toho moze zakradnut prekmit striedaveho sietoveho prudu a ine rusenia.

Takze IPS ci PVA panel ako taky velmi nezavazi, ale asi to bude aj drahsi a lepsi monitor a teda s lepsimi inymi parametrami.

Wizik
2010-01-15 22:38:55+01
Ďakujem za užitočné linky, určite to vyskúšam, snáď sa bude dariť, nerád by som v takto mladom veku došiel o zrak :-(

mi.cha.l
2010-01-15 23:24:26+01
Fuuha no vdaka za clanok o tych cvikoch .. som ani nevedel ze mam ocne svaly :)) toto budem asi praktizovat ... kedze denne 10hod pri PC :) aj ked zatial nemam vaznejsi problem s ocami :)

Strhak
2010-01-15 23:33:44+01
Braňo má pravdu s tými prestávkami a cvičeniami. A že je to vážna vec, svedčí o tom aj vyhláška respektíve nariadenie: O zobrazovacích jednotkách v BOZP. Toto nariadenie jasne stanovuje zamestnávateľovi povinné prestávky pre zamestnancov čo pracujú so zobrazovacími jednotkami ( monitor televízor alebo projektor ). Sami lekári odporúčajú po každej hodine desať minút nepracovať za monitorom aby si zrak oddýchol, ak si niekto myslí že je borec v päťdesiatke ( možno aj skôr ) sa mu to kruto vypomstí

Manny357
2010-01-15 23:40:37+01
Ja som bol uz aj operovany na oci, od vtedy trpim svetloplachostou a roznymi citlivimi reakciami na svetelne podnety... TN panel mi po dlhsom case robi problem.. bolesti oci. Ak pozeram na nakalibrovany ips alebo pva nemam problem. aj ked som si nakalibroval TN bolo to moc lepsie.

oci reaguju aj na neprirodzene farby ako mi povedala doktorka.

Pri pc dnenne stravim aj cez 8 hodin.. .zatial som nejak nespozoroval zhorsenie zraku...

Palso
2010-01-16 02:05:07+01
No offence, ale ten článok je blbosť, už sa to preberalo párkrát:) Stačí to ukázať nejakému očnému, nech ti povie svoj názor.

Palso
2010-01-16 02:10:56+01
Teda, myslím v tom kontexte, v akom je to prezentované. Jasné, že ti to môže pomôcť v nejakej ´vitalite´ očí a rôznych únavných problémoch, ale určite to nemôže pomôcť ako je to tam prezentované, ak nosíš napríklad dioptrie. Poruchy zraku sú spôsobené optickou mohutnosťou oka, tvarom a zakrivením rohovky a to žiadnymi svalmi neovplyvníš. Tak mi to aspoň bolo vysvetlené medikmi v okolí a jednou odborníčkou na oftalmológiu.

Skúšal to už niekto?

Martin P
2010-01-16 10:56:32+01
funguje to
moja kamaratka to cvici uz nejaku dobu a pozoruje zlepsenie zraku
ma okuliare na citanie a teraz moze citat bez nich aj male pismena na poistovacich zmluvach
je lekarka tak to vie zhodnotit a niesu to subjektivne dojmy

Wizik
2010-01-16 11:26:49+01
Čiže myslíš, že má zmysel dať peniaze do PVA alebo IPS panelu a skalibrovať ho ? Pocítil si výraznú zmenu? Momentálne mám samsung 2232BW a niesom teda veľmi spokojný, v poslednej dobe mi to fakt dosť Ťahá oči, ale neviem či prechodom by som si veľmi pomohol. Ďakujem.

Palso
2010-01-16 11:28:44+01
A koľko to robila a aké okuliare nosila?

Martin P
2010-01-16 11:30:27+01
príspevok od: Palso
A koľko to robila a aké okuliare nosila?
robi to stale aj v sucasnosti
ostatne zistim a napisem
viem ale ze to neboli nejake velke dioptrie

Manny357
2010-01-16 20:56:25+01
príspevok od: Wizik
Čiže myslíš, že má zmysel dať peniaze do PVA alebo IPS panelu a skalibrovať ho ? Pocítil si výraznú zmenu? Momentálne mám samsung 2232BW a niesom teda veľmi spokojný, v poslednej dobe mi to fakt dosť Ťahá oči, ale neviem či prechodom by som si veľmi pomohol. Ďakujem.
mne pomohlo hlavne to naklibrovanie na realne farby.. skus najprv kupit sondu a sprav si co najlepsie ten monitor co mas, a potom uvidis aky to ma ucinok... ja mam IPS A PVA prave kvoli fotkam a popri tom mi to tak neunavuje oci... Ale zalezi - ak planujes hrat hry pozerat filmy tak IPS moze viac uskdit ako pomoct. Pri statickom obraze je to super mat IPS ale pri dynamickom lepsie stiha TN...

TTL
2010-01-16 23:10:27+01
S mojim IPS som hraval Quake 3 a to uz je maximalny test... Ak stiha toto, nemoze mat s nicim problem.

Ad kalibracia - povedal by som ze ohladom namahania oci je hlavne mat dobre porieseny white point, tzn. aby biela bola okolo tych 6500 K, nie ruzova alebo zlta. To urcite taha oci. To samozrejme ovplyvni aj vnimanie inych farieb.

Inak ja mam IPS s LED podsvietenim a zda sa mi byt fajn, ale s LED zatial nie je vela skusenosti, takze neviem ani ja porovnavat.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()