Fórum » O TECHNIKE

Jemné nastavenie Canon 50D / 7D

seifi
2010-01-20 20:18:20+01
Srdečne zdravím. Môže sa niekto podeliť so skúsenosťami ako je to s jemným nastavením AF +/-20 krokov u 7D alebo 50D? . U 50D je táto funkcia v C.Fn III-7. V návode je dosť odstrašujúca veta "...nastavenie môže spôsobiť problémy s dosiahnutím zaostrenia". No je to dosť v rozpore s reklamný sloganom - zabudnite na back/front focus. Bola tu recenzia na 7D, na otázku pri recenzii, či sa to skúšalo, sa k tomu nikto nevyjadril. Vďaka. Dušan

Martin P
2010-01-20 20:22:28+01
ja som to na 50d mal nastavene na 28-135 na -8 a bolo to v pohode ostre v celom rozsahu
stary objektiv to vyzadoval ine nie
teraz moje L ka na5d mk2 to nevyzaduju

bear
- moderator
2010-01-20 20:23:37+01
nastavujes to ak nejaky objektiv nezaostruje presne. Mam 7 (6 s AF) objektivov a nastavoval som to len pre Canon 35/1.4L. Ostatne objektivy ostria staticke sceny dobre.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-20 20:24:43+01
Neskusali sme to, problem sme mali aby objektivy vobec kreslili. Vlastne sa to vobec nedalo vyskusat, pretoze fotky boli rozmazane a nedala sa vobec urcit rovina ostrosti.

seifi
2010-01-20 20:37:11+01
príspevok od: bear
nastavujes to ak nejaky objektiv nezaostruje presne. Mam 7 (6 s AF) objektivov a nastavoval som to len pre Canon 35/1.4L. Ostatne objektivy ostria staticke sceny dobre.
Čo je to ak nezaostruje presne? Zimné večery sú dlhé tak som sa bavil dnes. 24-105-kou zaostrujem pri ohnisku 105 na vzdialenosť 70cm (cca, clona 4. Z programíku pre hĺbku ostrosti pre tento prípad vyplýva, že mám mať ostré pole v dĺžke 6mm. Ja mám posunuté ostrenie cca o 2-3mm v smere ďálej odo mňa. Je to OK alebo nie ? O koľko sa toto posunutie prejaví pri zaostrení na vzdialenosť 10m?

seifi
2010-01-20 20:54:40+01
Pri tej korekcii na -8 (mínus) sa prenieslo zaostrenie smerok k tebe (teda pred korekciou zaostrená zona bola za ostriacim bodom) alebo dopredu (od teba)- tj. ostrá zóna bola pred ostriacim bodom pred korekciou.

jarosujo
2010-01-20 21:37:43+01
príspevok od: seifi
Čo je to ak nezaostruje presne? Zimné večery sú dlhé tak som sa bavil dnes. 24-105-kou zaostrujem pri ohnisku 105 na vzdialenosť 70cm (cca, clona 4. Z programíku pre hĺbku ostrosti pre tento prípad vyplýva, že mám mať ostré pole v dĺžke 6mm. Ja mám posunuté ostrenie cca o 2-3mm v smere ďálej odo mňa. Je to OK alebo nie ? O koľko sa toto posunutie prejaví pri zaostrení na vzdialenosť 10m?
Hlbka ostrosti je vzdy mensia smerom k fotografovi. Cize objekt co zaostris je ostry a potom este kusok pred nim a VACSI kusok za nim. Velkost kusku je priamo umerna clone a nepriamo ohnisku a velkosti senzora :-)

seifi
2010-01-20 22:02:45+01
príspevok od: jarosujo
Hlbka ostrosti je vzdy mensia smerom k fotografovi. Cize objekt co zaostris je ostry a potom este kusok pred nim a VACSI kusok za nim. Velkost kusku je priamo umerna clone a nepriamo ohnisku a velkosti senzora :-)
Otázky sú básnické. Nezaostruje presne - ak povieš nejaké číslo tak sa zorientujem. Ja mám posunutú hĺbku ostrosti smerom odo mňa, tak ako je popísané hore. Ide o to, či niekto back/front focus už zrovnával jemným dolaďovaním AF a ako to šlo. Nápoveda by sa hodila, kedže v návode je pri tejto operácii výstražný trojuholník - ale pri tom to použili pri predaji ako trhák.

kralik_j
2010-01-21 07:20:00+01
A co tak skusit ze si naklonis fotak na stative do 45stup. uhla nad napr. pravitkom, resp. nejakou stupnicou s dielikmi a cislami (v krajnompripade pomozu i pismenka v knihe, ci novinach). a ostris na pismenko.
Potom si uz len zobrat manual a najst kde je fine focus a v pripade ze tam nie je rada ako presne korigovat ff alebo bf tak skusat, pouzit max. hodnoty a postupne zuzovat rozsah tych hodnot a porovnavat zaostrene vzdialenosti ;)

kralik_j
2010-01-21 07:24:02+01
a s tym vystaz. trojuholnikom to chapem tak ze vyrobca dopredu upozornuje na manipulaciu s touto funkciou, lebo jej zlym nastavenim, sa moze u uzivatela zdat ze problem moze byt v samotnom objektive a moze to sposobit nedorozumenia (zbytocna reklamacia, ...)

duroslav
2010-01-21 08:19:16+01
Ostrenie na pravítko je trochu pochybné. Nikdy nevieš či sa AF senzor trafí práve na to, čo si myslíš ty, že by sa mal trafiť :-)
Ideálne je na to niečo takéto:

http://www.lensalign.com/

Tam je ostriaci terč kolmo na os objektívu a tým pádom je jednoznačne definovaná vzdialenosť ostrenia.

kralik_j
2010-01-21 09:17:59+01
neviem ci piseme o tom istom.
Moja rada je sklopit nejaku stupnicu pod urcitym uhlom. Cim bude jemnejsia tym bude presnejsie vidno bf ci ff, pravitko som puzil preto lebo je dostupne a je po mm. Samozrejme su i jemnejsie diely a daju sa tie terciky stiahnut z netu.
Neviem no tou kolkou rovnou sa to sice tiez mozno bude dat,no ale bude to narocnejsie to rozlisit a postupne posuvat tu rovinu po 0,1mm aby si prisiel na odchylku..

kralik_j
2010-01-21 09:21:14+01
samozrejme ta moznost co si pisal je profesionalnejsia, no treba si to zakupit :/
to co pisem lacny variant nastavenia

pardon za preklepy

duroslav
2010-01-21 10:03:16+01
Ja som len narážal na to, že keď ostríš na písmenko na pravítku, tak keď zoberiem do úvahy veľkosť ´štandardného´ pravítka a nejakú normálnu ostriacu vzdialenosť, tak jeden AF bod pokryje podstatne väčšiu plochu než práve iba to písmenko a potom sa oveľa ťažšie hľadá chyba, keďže sa môže stať to, že foťák zaostrí síce presne, ale na niečo iné než si ty mal v úmysle.

beetle
2010-01-21 11:10:55+01
ja som si FF/BF testoval na tejto tabulke: http://focustestchart.com/chart.html. je to lepsie riesenie ako pomocou pravitka - nikdy nevies kde sa AF chyti (resp ako vies co sa prave chytil tam kde si mieril). ak si das tu namahu a budes to mat pod 45° tak si vies priamo odcitat kolko mm mas FF/BF a potom to priamo nastavit.

kralik_j
2010-01-21 11:22:55+01
príspevok od: beetle
ja som si FF/BF testoval na tejto tabulke: http://focustestchart.com/chart.html. je to lepsie riesenie ako pomocou pravitka - nikdy nevies kde sa AF chyti (resp ako vies co sa prave chytil tam kde si mieril). ak si das tu namahu a budes to mat pod 45° tak si vies priamo odcitat kolko mm mas FF/BF a potom to priamo nastavit.
tym pravitkom som mal na mysli presne tento dokument. V predajni kde som kupoval sla mali tieto terciky na vyskusanie priamo pri predaji.
Takze nemyslel som pravitko ktore sa bezne pouziva do skol

beetle
2010-01-21 11:37:07+01
OK, ja som to pochopil ako klasicke pravitko, videl som na nete kopec zaberov ako to ludia nastavuju pomocou skolskeho pravitka, skladacieho metra, textov v knihach atd... takze tak.

seifi
2010-01-21 14:40:36+01
Išlo mi o samotný akt jemného nastavenia AF. Dnes som to vyskúšal a môžem povedať, ža korekcia na C.Fn III-7 na Canone 50D funguje výborne a prinesie znateľný výsledok.Ak je posunuté ostrenie ďalej od vás vo vzťahu k ostriacemu bodmu, idete s nastavovaním do mínusu. Doporučujem tým, čo majú túto funkciu na foťáku a majú pochybnosti o správnosti ostrenia, objektívy skontrolovať a previesť nápravu. Ešte raz, bol som milo prekvapený dosiahnutými výsledkami (24-105/4 a 70-200/4 IS). Doporučujem previesť nastavenie pre jednotlivé objektívy, nie jednotné pre všetky.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()