Srdečne zdravím. Môže sa niekto podeliť so skúsenosťami ako je to s jemným nastavením AF +/-20 krokov u 7D alebo 50D? . U 50D je táto funkcia v C.Fn III-7. V návode je dosť odstrašujúca veta "...nastavenie môže spôsobiť problémy s dosiahnutím zaostrenia". No je to dosť v rozpore s reklamný sloganom - zabudnite na back/front focus. Bola tu recenzia na 7D, na otázku pri recenzii, či sa to skúšalo, sa k tomu nikto nevyjadril. Vďaka. Dušan
ja som to na 50d mal nastavene na 28-135 na -8 a bolo to v pohode ostre v celom rozsahu
stary objektiv to vyzadoval ine nie
teraz moje L ka na5d mk2 to nevyzaduju
nastavujes to ak nejaky objektiv nezaostruje presne. Mam 7 (6 s AF) objektivov a nastavoval som to len pre Canon 35/1.4L. Ostatne objektivy ostria staticke sceny dobre.
Neskusali sme to, problem sme mali aby objektivy vobec kreslili. Vlastne sa to vobec nedalo vyskusat, pretoze fotky boli rozmazane a nedala sa vobec urcit rovina ostrosti.
nastavujes to ak nejaky objektiv nezaostruje presne. Mam 7 (6 s AF) objektivov a nastavoval som to len pre Canon 35/1.4L. Ostatne objektivy ostria staticke sceny dobre.
Čo je to ak nezaostruje presne? Zimné večery sú dlhé tak som sa bavil dnes. 24-105-kou zaostrujem pri ohnisku 105 na vzdialenosť 70cm (cca, clona 4. Z programíku pre hĺbku ostrosti pre tento prípad vyplýva, že mám mať ostré pole v dĺžke 6mm. Ja mám posunuté ostrenie cca o 2-3mm v smere ďálej odo mňa. Je to OK alebo nie ? O koľko sa toto posunutie prejaví pri zaostrení na vzdialenosť 10m?
Pri tej korekcii na -8 (mínus) sa prenieslo zaostrenie smerok k tebe (teda pred korekciou zaostrená zona bola za ostriacim bodom) alebo dopredu (od teba)- tj. ostrá zóna bola pred ostriacim bodom pred korekciou.
Čo je to ak nezaostruje presne? Zimné večery sú dlhé tak som sa bavil dnes. 24-105-kou zaostrujem pri ohnisku 105 na vzdialenosť 70cm (cca, clona 4. Z programíku pre hĺbku ostrosti pre tento prípad vyplýva, že mám mať ostré pole v dĺžke 6mm. Ja mám posunuté ostrenie cca o 2-3mm v smere ďálej odo mňa. Je to OK alebo nie ? O koľko sa toto posunutie prejaví pri zaostrení na vzdialenosť 10m?
Hlbka ostrosti je vzdy mensia smerom k fotografovi. Cize objekt co zaostris je ostry a potom este kusok pred nim a VACSI kusok za nim. Velkost kusku je priamo umerna clone a nepriamo ohnisku a velkosti senzora :-)
Hlbka ostrosti je vzdy mensia smerom k fotografovi. Cize objekt co zaostris je ostry a potom este kusok pred nim a VACSI kusok za nim. Velkost kusku je priamo umerna clone a nepriamo ohnisku a velkosti senzora :-)
Otázky sú básnické. Nezaostruje presne - ak povieš nejaké číslo tak sa zorientujem. Ja mám posunutú hĺbku ostrosti smerom odo mňa, tak ako je popísané hore. Ide o to, či niekto back/front focus už zrovnával jemným dolaďovaním AF a ako to šlo. Nápoveda by sa hodila, kedže v návode je pri tejto operácii výstražný trojuholník - ale pri tom to použili pri predaji ako trhák.
A co tak skusit ze si naklonis fotak na stative do 45stup. uhla nad napr. pravitkom, resp. nejakou stupnicou s dielikmi a cislami (v krajnompripade pomozu i pismenka v knihe, ci novinach). a ostris na pismenko.
Potom si uz len zobrat manual a najst kde je fine focus a v pripade ze tam nie je rada ako presne korigovat ff alebo bf tak skusat, pouzit max. hodnoty a postupne zuzovat rozsah tych hodnot a porovnavat zaostrene vzdialenosti ;)
a s tym vystaz. trojuholnikom to chapem tak ze vyrobca dopredu upozornuje na manipulaciu s touto funkciou, lebo jej zlym nastavenim, sa moze u uzivatela zdat ze problem moze byt v samotnom objektive a moze to sposobit nedorozumenia (zbytocna reklamacia, ...)
Ostrenie na pravítko je trochu pochybné. Nikdy nevieš či sa AF senzor trafí práve na to, čo si myslíš ty, že by sa mal trafiť :-)
Ideálne je na to niečo takéto:
http://www.lensalign.com/
Tam je ostriaci terč kolmo na os objektívu a tým pádom je jednoznačne definovaná vzdialenosť ostrenia.
neviem ci piseme o tom istom.
Moja rada je sklopit nejaku stupnicu pod urcitym uhlom. Cim bude jemnejsia tym bude presnejsie vidno bf ci ff, pravitko som puzil preto lebo je dostupne a je po mm. Samozrejme su i jemnejsie diely a daju sa tie terciky stiahnut z netu.
Neviem no tou kolkou rovnou sa to sice tiez mozno bude dat,no ale bude to narocnejsie to rozlisit a postupne posuvat tu rovinu po 0,1mm aby si prisiel na odchylku..
Ja som len narážal na to, že keď ostríš na písmenko na pravítku, tak keď zoberiem do úvahy veľkosť ´štandardného´ pravítka a nejakú normálnu ostriacu vzdialenosť, tak jeden AF bod pokryje podstatne väčšiu plochu než práve iba to písmenko a potom sa oveľa ťažšie hľadá chyba, keďže sa môže stať to, že foťák zaostrí síce presne, ale na niečo iné než si ty mal v úmysle.
ja som si FF/BF testoval na tejto tabulke: http://focustestchart.com/chart.html. je to lepsie riesenie ako pomocou pravitka - nikdy nevies kde sa AF chyti (resp ako vies co sa prave chytil tam kde si mieril). ak si das tu namahu a budes to mat pod 45° tak si vies priamo odcitat kolko mm mas FF/BF a potom to priamo nastavit.
ja som si FF/BF testoval na tejto tabulke: http://focustestchart.com/chart.html. je to lepsie riesenie ako pomocou pravitka - nikdy nevies kde sa AF chyti (resp ako vies co sa prave chytil tam kde si mieril). ak si das tu namahu a budes to mat pod 45° tak si vies priamo odcitat kolko mm mas FF/BF a potom to priamo nastavit.
tym pravitkom som mal na mysli presne tento dokument. V predajni kde som kupoval sla mali tieto terciky na vyskusanie priamo pri predaji.
Takze nemyslel som pravitko ktore sa bezne pouziva do skol
OK, ja som to pochopil ako klasicke pravitko, videl som na nete kopec zaberov ako to ludia nastavuju pomocou skolskeho pravitka, skladacieho metra, textov v knihach atd... takze tak.
Išlo mi o samotný akt jemného nastavenia AF. Dnes som to vyskúšal a môžem povedať, ža korekcia na C.Fn III-7 na Canone 50D funguje výborne a prinesie znateľný výsledok.Ak je posunuté ostrenie ďalej od vás vo vzťahu k ostriacemu bodmu, idete s nastavovaním do mínusu. Doporučujem tým, čo majú túto funkciu na foťáku a majú pochybnosti o správnosti ostrenia, objektívy skontrolovať a previesť nápravu. Ešte raz, bol som milo prekvapený dosiahnutými výsledkami (24-105/4 a 70-200/4 IS). Doporučujem previesť nastavenie pre jednotlivé objektívy, nie jednotné pre všetky.
Jemné nastavenie Canon 50D / 7D
stary objektiv to vyzadoval ine nie
teraz moje L ka na5d mk2 to nevyzaduju
Potom si uz len zobrat manual a najst kde je fine focus a v pripade ze tam nie je rada ako presne korigovat ff alebo bf tak skusat, pouzit max. hodnoty a postupne zuzovat rozsah tych hodnot a porovnavat zaostrene vzdialenosti ;)
Ideálne je na to niečo takéto:
http://www.lensalign.com/
Tam je ostriaci terč kolmo na os objektívu a tým pádom je jednoznačne definovaná vzdialenosť ostrenia.
Moja rada je sklopit nejaku stupnicu pod urcitym uhlom. Cim bude jemnejsia tym bude presnejsie vidno bf ci ff, pravitko som puzil preto lebo je dostupne a je po mm. Samozrejme su i jemnejsie diely a daju sa tie terciky stiahnut z netu.
Neviem no tou kolkou rovnou sa to sice tiez mozno bude dat,no ale bude to narocnejsie to rozlisit a postupne posuvat tu rovinu po 0,1mm aby si prisiel na odchylku..
to co pisem lacny variant nastavenia
pardon za preklepy
Takze nemyslel som pravitko ktore sa bezne pouziva do skol
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie